U vrijeme kada je Ivica Todorić bio na vrhuncu moći, dok se Agrokor nije urušio pod teretima nagomilanih kredita i vjerovničkih potraživanja nesporna kraljica u Hrvatskoj bila je i njegova kći Iva Balent. No, kad su kola krenula nizbrdo, kad je Vladin izvanredni povjerenik najprije Ante Ramljak a potom Fabris Peruško preuzeo Agrokor koji je kasnije promijenio ime u Fortenovu potamnila je i poduzetnička i marketinška zvijezda Ive Balent. Krajem svibnja 2019. rastala se od muža Hrvoja Balenta s kojim je u braku dobila troje djece. Balent se iselio iz Kulmerovih dvora u Šestinama, raskošnom posjedu koji je i ostao Todorićima nakon gubitka Agrokora jer je Gazda vlasništvo prepisao s Agrokora na članove obitelji. No, Balent nije završio na cesti već se potrudio pronaći novi dom na najatraktivnijem mjestu u metropoli, u zgradi s prozorima koji gledaju na središnji zagrebački Trg bana Jelačića. Stan na toj top lokaciji Balent nije kupio već ga osigurao na drugi način. Sklopio je ugovor kojim će stan u znamenitoj kući Felbinger na Jelačić placu naslijediti nakon smrti sadašnje vlasnice. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem prošlog mjeseca sutkinja Županijskog suda u Zagrebu  Renata Pražetina Kaleb pokušala je Hrvoju Balentu dostaviti sudsko rješenje ali nije uspjela dostava na njegov kućni prag. Radilo se o rješenju u kaznenom predmetu protiv I okrivljenog Ivice Todorića, II okrivljenog Tomislava Lučića, III okrivljene Ljerke Puljić, IV okrivljenog Damira Kuštraka, V okrivljene Piruške Canjuga, VI okrivljenog Ivana Crnjca, VII okrivljenog Ante Todorića, VIII okrivljenog Mislava Galića, IX okrivljenog Hrvoja Balenta, X okrivljenog Ivana Todorića, XI okrivljenog Alojzija Pandžića, XII okrivljenog Olivia Discordia, XIII okrivljene Sanje Hrstić, XIV okrivljenog Marijana Alagušića i XV okrivljenog Ivice Sertića povodom optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 23. lipnja 2022. godine. Sadržaj tog sudskog dokumenta već je javnosti poznat i ide na ruku svim okrivljenciima. Naime, nakon povlačenja optužnice, 17. siječnja 2024. sutkinja je odredila Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu rok od 12 mjeseci za podizanje nove izmijenjene optužnice.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je podneskom od 12. siječnja 2024. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu obavijestilo 'sud da povlači optužnicu gornjeg poslovnog broja, radi boljeg razjašnjenja stvari'. Tako sada bivši muž Ive Todorić ima vremena kao i ostali optuženici predahnuti i mirnije čekati da DORH 'bolje razjasni stvari'. Poštar je Balenta tražio na novoj adresi u srcu Zagreba ali on osobno nije preuzeo pismeno. To i ne čudi uzme li se u obzir da sada Balent ima nove poslove i ortakluke. Primjerice, partner je s Opatijkom Draženkom Šiktar u zagrebačkoj tvrtci HD Pragma Real Estate sa sjedištem u ulici Davor nedaleko od zagrebačkog Tuškanca. Balentova partnerica Šiktar s njegovom mamom Jadrankom te Zagrepčaninom Antom Čičkom suvlasnica je i tvrtke Luxury house estate23 koja je u Opatiji izgradila luksuzni stambeni kompleks Perla Residences. Inače, bivša punica Ive Todorić Jadranka Balent krajem prošlog lipnja spominjana je u emisiji Provjereno.

Naime, objavljen je prilog o devastiranoj grobnici obitelji Radivojević-Plavšić u središnjem dijelu Mirogoja koja je doslovce uništena i ukradena. O tom prilogu pisao je dnevnik.hr pod naslovom: ''Nije nestao samo nadgrobni spomenik, pitanje je - gdje su tijela? "Tu se dogodila jedna skandalozna rabota". U članku je napisano: 'Nasljednik, inače sugovornik iz priče koja slijedi, godinu dana traži odgovore, a pronašao je samo gomilu krivotvorenih dokumenata. Krađom obiteljskih grobnica ekipa Provjerenog bavila se i prošli tjedan. Ovaj slučaj je još šokantniji jer se radi o grobnici jedne od najznačajnijih figura grada i zemlje, grobnici koju je projektirao sam Herman Bolle. Je li riječ o organiziranom kriminalu, istražuje reporterka Provjerenog Danka Derifaj.Potražio je objašnjenje u upravi Gradskih groblja. Uslijedio je još veći šok. Na osnovu Rješenja o nasljeđivanju kao nasljednik groba upisan je čovjek iz Srbije za kojeg Plavšić nikada nije čuo."I sad se stvara nekakav Siniša Mitić, ja vas molim, iz Kraljeva, moji nisu nikada u životu živjeli u Srbiji, nikada, oni su živjeli u Austriji i to je to. Takav čovjek ne postoji koji bi bio nasljednik, takvog čovjeka nema, kad vidite to rješenje, to je falsifikat, nikakve veze s realnim stanjem stvari", ističe Dejan.

A stanje je takvo da je Dejan Plavšić, jedini živući nasljednik obiteljske grobnice Radivojević – Plavšić. Livije Radivojević, njegov šukundjed bio je predsjednik Vrhovnog suda u Hrvatskoj krajem 19. stoljeća, i značajna figura u povijesti Zagreba i Hrvatske, pridonio je gradnji Mirogoja i time su njegovi direktni nasljednici dobili trajno pravo ukopa na ovom mjestu.. ....Dva nadgrobna spomenika koja su nestala zaštićeni su spomenici kulture koji se ne smiju micati bez dozvole Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Na njegovu obiteljsku grobnicu sada je upisana Jadranka Balent. Prema ugovoru, njoj ju je prepustio, sada znamo - lažni nasljednik Siniša Mitić. Jadranka Balent majka je bivšeg supruga Ive Todorić, Hrvoja Balenta' - objavilo je Provjereno prema pisanju dnevnik.hr. No, bivša punica Ive Todorić ima još jednu poduzetničku rolu. Ona je suvlasnica tvrtke Dubrovački dvori s Lukom Kaićem i Markom Marevićem.

O Luki Kaiću pisali smo u ranijem članku pod naslovom: 'U LAŽI SU KRATKE NOGE Zagrebački milijunaš koji je kupio Sanaderov penthouse i čiju suprugu sa Severinom zovu hrvatski 'Sex i grad', obmanuo sutkinju da je lošeg imovnog stanja pa oslobođen troška da ne ugrozi obiteljsku egzistenciju'. U svakom slučaju vidljivo je kako se Hrvoje Balent dobro snašao i nakon rastave od Ive Todorić i pada Agrokora očito i zbog svojih veza ali i poduzetne mame s vrijednim ortaklucima. Zanimljivo je kako je Hrvoje nakon rastave od Ive Todorić najprije živio kod roditelja Ivana i Jadranke Balent na Zelengaju a potom se preselio na središnji zagrebački trg. Prema podacima iz vlasničkog lista Balent nije uknjižen na toj adresi još ni na jedan stan ali je 13. svibnja 2020. sklopio Ugovor o doživotnom uzdržavanju s Danicom Durbešić rođenom Balent temeljem kojeg će stan površine 74 m2 nakon njegove smrti preći vlasnički na njega. Zagrepčanka koju će do smrti uzdržavati Balent više je puta istupala u medijima.

Tako je Jutarnji krajem lipnja 2013. o njoj pisao u članku pod naslovom: 'NESRETNA STANARKA JELAČIĆEVOG TRGA ‘Gledala sam i Savku i Tita, a ulazak u EU ne smijem’'. U članku je: 'Dok Danica, kći poznate kozmetičarke iz Kraljevine Jugoslavije, stoji u mraku stana, gradom hodaju pjevači i mamurni turisti: Bila su neka druga vremena. Tridesetih godina prošlog stoljeća Jelačić plac, sada mjesto središnje proslave ulaska u EU, za Danicu pl. Durbešić, tada djevojčicu, bio je njeno prvo igralište. U glomaznom stanu na kućnom broju 15 njena je majka tih godina otvorila Institut Paris, prvi kozmetički salon u Kraljevini Jugoslaviji, jedan od onih u kojima se mušterije nije oslovljavalo imenom nego isključivo titulom. Danica je kroz desetljeća života u središtu grada uživo s prozora gledala govore Savke Dabčević-Kučar i Josipa Broza Tita te povratak spomenika banu Josipu Jelačiću 1990. godine, kada je dr. Franjo Tuđman držao govor pred više od deset tisuća ljudi. Svjedočila je iz prvog reda neovisnosti Hrvatske, legendarnim koncertima Prljavog kazališta i nedavnom povratku generala Ante Gotovine iz Haaga.

No, Danica Durbešić, kao uostalom i ostalih 126 stanara s adresom prijavljenom na Trgu bana Jelačića, uskraćeni su za svečanosti ulaska Hrvatske u EU. Daničine prozore prekrili su velikim bijelim projekcijskim platnom, a policajci su u posljednjih tjedan dana stanare upozorili da prozore drže zatvorene i po mogućnosti spuste rolete......'. Na stranicama Hrvatskog plemićkog zbora piše o plemenitoj hrvatskoj obitelji Durbešić. Pronašli smo podatak koji se tiče obitelji Durbešića čiji će stan naslijediti Balent. Citiramo: 'Mladen pl. Durbešić, dipl.ing nakon srednjoškolskog obrazovanja u Sarajevu studira tehnologiju na Visokoj tehničkoj školi u Leobnu (Austrija). Nakon II. Svjetskog rata nastavlja studij u Zagrebu i diplomira 1960. godine. Radio je prvo kao nastavnik, a zatim kao inženjer -tehnolog u Katranu i Tvornici parnih kotlova.

U Cromos-Katran-Kutrilin radi na investicijama, gdje je više godina bio i direktor investicija. Od 1981. godine je u mirovini. Oženjen je od 1957. godine Danicom Balent (Beograd, 6.12. 1929.) kozmetičarkom.' U prosincu 2016. primateljica uzdržavanja od Hrvoja Balenta osvanula je i u članku u Večernjem pod naslovom: 'ČITAVI HAUSTORI PRAZNI Egzodus iz centra grada – ne možemo živjeti od nesnosne buke'. U članku je pisalo: 'Problema ima i Danica Durbešić, koja živi na Trgu bana Jelačića 15. – Dovoljno je reći da ni tepih ujutro nije na svome mjestu zbog podrhtavanja. Krevet se trese dok spavate, a i zidovi su popucali od vibracija – očajna je'. No, zacijelo puno mlađem Balentu očito ni buka ni vibracije ne smetaju. U svakom slučaju bivši zet Ivice Todorića s balkona zgrade na Jelačić placu imat će pogled od milijun dolara, na sva događanja u rasponu od dočeka Vatrenih i drugih sportskih pobjednika, koncerata ali i dočeka Nove godine... sve što nije mogao vidjeti dok je živio u dvorcu Kulmer