Nikola Grmoja rodio se 28 srpnja 1981. godine u Metkoviću kao sin Baldine (rođ. Veraja) Grmoje i Stipe Grmoje, radnika na benzinskoj crpki. Odrastao je u skromnoj kući prizemnici u Jeovcima u Metkoviću. Iz povijesnih vlasničkih listova za tu kuću i pripadajuće parcele vidljivo je kako su ranije bile vlasništvo obitelji Veraja i Magzan. To ne čudi s obzirom da je majka saborskog zastupnika djevojački Veraja. Njezin djed zvao se Mijo a pradjed Jure. Tako se isto zvao i pokojni stric Nikole Grmoje, no svi su ga zvali Jurica. On je preminuo 2011. u 85.-oj, 14 godina poslije svog brata Balde, Grmojinog djeda, a koji je umro 10. travnja 1997. godine. Dakle saborski zastupnik Mosta djeda je izgubio kad je imao 16 godina. No, baka Janja dočekala je da on postane lokalni dužnosnik u Metkoviću. Naime, ona je preminula 31. svibnja 2016. u 86. godini života. Da Grmoja potječe iz lokalno zanimljive ali i kontroverzne obitelji možete saznati u nastavku....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zadnjih godina Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja postao je nacionalno poznat a kako i ne bi kad redovito grmi iz sabornice prozivajući za sve i svašta ne samo vladajuće već i konkurente iz oporbe. Taj nekadašnji nastavnik povijesti zacijelo se dobro lansirao u političke vrhove zahvaljujući svojim glasnim i kritičnim stavovima. S obzirom da je odrastao u obitelji koja nije živjela u izobilju već skromno, otac je radio na benzinskoj crpki a majka Baldina je ostala bez posla u metkovskom Razvitku, Grmoja je očito stekao mehanizme preživljavanja i snalažljivosti. Krajem studenog 2021. više o Grmoji smo pisali u članku pod naslovom:'VELIKE TAJNE MALOG MISTA Šokantni detalji iz života Mostovog bombardera i antivaksera Nikole Grmoje'. U podnaslovu je navedeno: 'Otkrivamo intrigantne pikanterije o članovima najuže Grmojine obitelji a o kojima on sam nikada nije javno govorio'.

No, tad nam nije bio poznat podatak da je njegova mama osvojila vrijedan dobitak u nagradnoj igri koju je organiziralo Adriatic osiguranje, tvrtka iz sastava hrvatskog kralja osiguranja tajkuna Dubravka Grgića. O tome nam svjedoči web stranica tog osiguravatelja - tako vidimo da je njena polica osiguranja izvučena u prvom kolu te da je postala bogatija za 5.000 kn 30. travnja 2020. godine u nagradnoj igri te osiguravajuće kuće.  Grmojina mama Baldina sestra je lokalnog desničarskog političara Miše Veraje. On se neuspješno natjecao za Sabor ali je doživio rijetko viđeni debakl. O tome svjedoči naš ranije objavljeni članak: 'POLITIČKE OBITELJI BEZ GRANICA Ujak Nikole Grmoje 2 puta jurišao na Sabor na listi sa šogorom SDP-ovog načelnika na Braču'.

Tako je na izborima za Sabor 2015. dobio tek 17 glasova. Nisu svi članovi obitelji Veraja uspješni kao što je to unuk pokojnog  Balde Veraje - Nikola Grmoja. Naime, Vlatko Veraja, bratić saborskog zastupnika Nikole Grmoje, najprije je 2000. završio u osobnom bankrotu a učestalo se nalazi i na listama poreznih dužnika iz Metkovića. Zanimljivo je kako je najviše dugova napravio prema tvrtci Čistoća iz Metkovića, što znači da godinama nije plaćao odvoz smeća. U toj je tvrtci u Nadzornom odboru inače u mandatu Bože Petrova kao gradonačelnika Metkovića izabrana za članicu Nada (Tada) Popovac, sestra Grmojine majke Baldine koja je inače pravnica u metkovskom Vodovodu. S pozicije članice NO-a dogurala je prije razrješenja u srpnju 2017. i do mjesta zamjenice predsjednika NO-a Čistoće Metković.

Možda činjenica da je ona bila visokopozicionirana tumači kako je njezin nećak, dakle sin njenog strica Jure, Vlatko Veraja mogao godinama akumulirati goleme dugove prema Čistoći iz Metkovića a što se vidi iz dokumenata iz njegovog osobnog stečaja. I ujak Nikole Grmoje Mišo Veraja osuđen je zbog klevete Željka Kulišića 2011. i dosuđeno je da plati iznos od 5.313 kn. Kulišić ga je tužio jer je Grmojin ujak lagao kako mu je udio 200.000 eura za vijećnički mandat. Na tu se odluku čelnik lokalnog HČSP-a Mišo Veraja bezuspješno 2015. žalio i Ustavnom sudu.  Kako je i zbog čega izgubio na toj najvišoj instanci možete vidjeti iz priloženog linka. Na kraju članka zgodno se prisjetiti one narodne da svatko treba prvo počistiti ispred svog praga pa ne bi bilo loše da Grmoja krene u duhu drevne tradicije prije nego što opet kao bezgrešnik jurne na sve svoje protivnike.