Svi koji prate društvenu scenu u hrvatskoj metropoli znaju vrlo dobro kako je galerist Ensar Berber sa suprugom Irom pripadnih visokih društvenih slojeva. Mediji i društvene mreže prepune su dokaza kako je imao prigodu obići svijet, ljetovati na top destinacijama, družiti se sa šeicima, davati izjave za medije o umjetničkoj ostavštini svog oca. 'Uglađen i fin, baš pravi mamin sin' - mogu mnogi pomisliti kada vide njegovo držanje i outfit u stilu nekog svjetskog 'OLD MONEY' milijunaša. Poznato je kako je iza slavnog bosanskohercegovačkog slikara svjetske slave, koji je od rata živio u Zagrebu gdje je i pokopan, ostala vrijedne umjetnička ostavština ali i bogatstvo u nekretninama. Stoga ne čudi da udovica Mersada Berbera, Amgisa, zvana Ada Berber, živi u lukusuznom stanu u jednoj od skupljih donjogradskih ulica, da ljetuje u otmjenoj vili u Lozici kraj Dubrovnika, da je obitelj uredila luksuzni stan u elitnom sarajevskom naselju Ciglane a koji preko interneta iznajmljuje turistima dubokog džepa koji pohode glavni grad BiH. Zbog svega toga teško je zamisliti da je nakon svog brata Azera Berbera, koji s Nikkyjem Arthurom Vuksanom vodi tvrtku i zastupa i neke top hrvatske nogometaše, u osobnom  bankrotu zbog raznih dugova završio i Ensar Berber. No, dok je Azer imao sreću osloboditi se blokade i dospjelih, nemalih dugova, taj isti postupak kod supruga poznate Zagrepčanke Ire Berber ide s teškoćama. Sad je sve kulminiralo i potezom njegove susjede kojoj je ostao dužan novce za radove u vili na Pantovčaku a koje pokušava kroz stečaj riješiti da ih izbjegne platiti. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'ČUDO NEVIĐENO Kroz BANKROT sina Mersada Berbera koji živi na Pantovčaku i druži se sa šeicima isplivalo kako zarađuje 0 € i troši 0 € za elitni život između Zagreba, Dubaija, St. Moritza, Dubrovnika....'. U podnaslovu smo naveli: 'Ensar Berber osobno je 2019. podnio zahtjev za provedbu osobnog bankrota kako bi se kao i njegov brat Azer oslobodio dospjelih dugova, Azeru je to uspjelo a Ensar se susreo s privremenim teškoćama'. U siječnju ove godine tom fenomenu - bogataša koji završe u osobnom bankrotu posvetili smo i članak pod naslovom: 'VIP DUŽNICI Zagrebačka braća bogataši na sudu godinama tvrde kako nemaju ni imovinu ni prihode da bi izbjegli plaćanje milijunskih dugova, kraljevski penthouse nakrcan umjetninama demantira njihovu priču'.

U podnaslovu tog članka piše: 'Sinovi slavnog slikara Mersada Berbera, Ensar i Azer, predali su zahtjev za provedbu osobnog stečaja na ZG sud, prvi 2019. a drugi 2020. što su pravdali dugovima uslijed neuspjelih projekata, obojica tvrde kako ih uzdržava mama, udovica Amgisa poznatija kao Ada Berber, no otkrili smo dosad nepoznatu imovinu od koje ubiru 130 eura na noć'. Teško je nekome tko jedva spaja kraj s krajem rastumačiti tu situaciju u kojoj oba bogata nasljednika, sina Mersada Berbera, svoje financijske dubioze rješavaju na opisani način, kroz osobni bankrot koji po automatizmu znači otpis dugova koje imaju prema vjerovnicima. I dok je Azeru to pošlo za rukom, Ensar se susreo s tegobama. Naime, susjeda Ljiljana Smiljan kojoj je ostao dužan novce za preinake u vili na Pantovčaku gdje je ranije živio ne želi biti uskraćena za svoje potraživanje. O tome svjedoči sudski dokument. Naime, ona je putem Odvjetničkog društva Buljan i Strbad 4. ožujka o.g. poslala na Općinski građanski sud u Zagrebu podnesak vjerovnika.

U njemu navodi: 'Nastavno na ročište održano dana 16. studenog 2023. godine, Vjerovnik se očituje kako slijedi. Postupanje Potrošača koji prije pokretanja ovog postupka cijelu svoju imovinu prenosi na suprugu, ne prijavljuje Naslovu niti povjereniku dospjelu novčanu tražbinu prema ovdje Vjerovniku, putuje svijetom te prisustvuje ekskluzivnim priredbama/izložbama i slično, bavi se iznajmljivanjem skupocjenih nekretnina od čega navodno ništa ne zarađuje osim simboličnog džeparca, a istovremeno nije prijavljen na HZZ-u kao nezaposlena osoba te sve ostalo što je utvrđeno u ovom postupku, sve redom ukazuje kako Potrošač nije pošteni potrošač u smislu čl.2. Zakona o osobnom stečaju te kako je cilj ovog postupka izbjegavanje financijskih obveza koje Potrošač ima prema svojim vjerovnicima. Vjerovnik posebno ističe kako Potrošač nema pravo od Naslova tražiti da ga se oslobodi plaćanja tražbine Vjerovnika u situaciji kada prema istom vjerovniku ima istovrsnu dospjelu tražbinu, te Vjerovnik u smislu navedenog ponovno ističe da je odnosu na te tražbine nastupio prijeboj potraživanja.

U suprotnom, Vjerovniku će se potencijalno uzrokovati šteta jer će oslobođenjem Potrošača u odnosu na njegove financijske obveze Vjerovnik biti stavljen u situaciju da se Potrošač protekom razdoblja provjere, odnosno nakon što se oslobodi obveze namirenja Vjerovnika, može u cijelosti naplatiti od istog tog Vjerovnika po predmetnoj pravomoćnoj presudi. IV. Uzevši u obzir sve ranije navedeno, Vjerovnik predlaže Naslovu, sukladno čl.75. st.2. Zakona o stečaju potrošača („Narodne novine“ broj: 100/15, 67/18, 36/22), bez odgode donijeti rješenje o uskrati oslobođenja od preostalih obveza predlagatelja' - piše u podnesku Liljane Smiljan koju zastupaju odvjetnici Ivan Buljan i Ljudevit Strbad. Sad je na potezu sutkinja Mirna Jakovac koja vodi postupak osobnog stečaja Ensara Berbera. Od njene odluke ovisi hoće li se sin pokojnog slavnog slikara pridružiti dugačkoj listi znanih koji se nalaze u našoj kategoriji bankrot