'Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način' napisao je veliki ruski pisac Lav Tolstoj u svom remek djelu, romanu 'Ana Karenjina'. Tako je i splitska obitelj Zavadlav postala sinonim u Hrvatskoj za obiteljsku tragediju kojoj se ne nazire kraj. Svaki dosadašnji spomen te obitelji uključivao je ili napise o drogi, nasilju, međusobnim obiteljskim obračunima. Poznato je i kako je Filip Zavadlav ušao u noviju hrvatsku povijest kad je uzeo 'pravdu u svoje ruke' i umsrtio trojicu Splićana za koje je vjerovao kako su odgovorni za ovisničku sudbinu njegove braće. Iako smo dosad imali i nekoliko članaka koji su govorili o pozitivnim sudskim ishodima dvojice Filipove braće, Stanislava Ivinja i Ivana Antona Zavadlava te njihove majke Etel Zavadlav, zadnje odluke splitskih sudova nisu obećavajuće za Zavadlave. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu sutkinja Suzana Budimir odlučivala je u prekršajnom postupku pokrenutom protiv okrivljenika Stanislava Vilinja Zavadlava. Brata trostrukog ubojice Filipa Zavadlava terete za prekršaj iz članka 3. stavka 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga a povodom Optužnog prijedloga MUP-a RH, II Policijske postaje Split od 21. srpnja 2023. godine. Sutkinja je 10. travnja 2024. izdala prekršajni nalog protiv Stanislava Vilinja Zavadlav, i ranije prekršajno kažnjavanog. Proglasila ga je krivim što je 21. srpnja 2023. u 02:50 sati u Splitu u uvali Bačvice 'zatečen u neovlaštenom posjedovanju jedne PVC vrećice sa sadržajem droge marihuane sveukupne težine 2,0 grama, koja droga se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga (NN 13/19), čime je počinio prekršaj iz članka 3. stavka 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga...'

Sutkinja je Zavadlavu mlađem izrekla novčanu kazna od 663,61 eura koju je dužan platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti Prekršajnog naloga. 'Ukoliko okrivljenik u naprijed navedenom roku uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cjelini plaćena' - piše u presudi. Presudom se od brata Filipa Zavadlava oduzima 'trajno i bez naknade, jedna pvc vrećica sa sadržajem droge marihuane sveukupne težine 2,0 grama, privremeno oduzete prema Potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta PU SD, II Policijske postaje Split ..... koja će se po pravomoćnosti odluke uništiti'. Dužan je nadoknaditi i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 20 eura, i to u roku od 30 dana po pravomoćnosti ove odluke. Iz obrazloženja je vidljivo kako je za djelo za koje se teretio Zavadlavov brat predviđena kazna novčana kazna od 663,61 eura do 2.654,46 eura ili kazna zatvora do 90 dana.

Naime, tolika je predviđena kazna za fizička osoba 'ako posjeduje drogu, biljku ili dio biljke iz koje se može dobiti droga i nove psihoaktivne tvari te tvari koji se mogu uporabiti za izradu droge ili nove psihoaktivne tvari protivno odredbama' Zakona o suzbijanju zloupotreba droga. U presudi piše: 'Okrivljenik je proglašen krivim zbog prekršaja činjenično opisanog i pravno označenog u izreci i kažnjen novčanom kaznom u iznosu koji se smatra primjerenim okolnostima pod kojima je prekršaj počinjen, stupnju krivnje okrivljenika, opasnosti djela i svrsi kažnjavanja, te dosadašnjoj kažnjavanosti okrivljenika, smatrajući da će se izricanjem ovako odmjerene kazne ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenika da se suzdrži od prekršaja odnosno utjecati i na sve ostale možebitne počinitelje ovakvih ili sličnih prekršaja, a istovremeno se upozorava na odredbu članka 238. stavka 12. PZ-a prema kojoj sud u slučaju prigovora u postupku nije vezan zabranom reformatio in peius, što znači, da se odluka može izmijeniti na štetu okrivljenika'.

Sutkinja Suzana Budimir navela je kako se protiv tog Prekršajnog naloga okrivljenik može žaliti u roku od 8 dana po primitku istog. U siječnju ove godine sudac Općinskog suda u Splitu Marijo Franetović donio je odluku da Stanislav Ivinj Zavadlav plati 100 eura kazne za troškove po pravomoćnoj presudi tog suda od 21. rujna 2023. godine. Inače, i drugi brat Filipa Zavadlava našao se nedavno na meti hrvatskog pravosuđa. Naime, na Općinskom sud u Splitu sudska savjetnica Marina Lovrić odlučivala je u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom Ivan Antona Zavadlava i to prijedlog Financijske agencije. Ona je tako 18. travnja 2024., objavila oglas u kojem je navela: 'Financijska Agencija je 15. travnja 2024. ovom sudu podnijela prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača Ivan Antona Zavadlava'. Sudu Zavadlavov drugi mlađi brat 'nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici'.

Stoga je sutkinja pozvala 'vjerovnike potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje'. Podsjetimo kako smo u veljači 2021. objavili članak pod naslovom: 'BANKROT U OBITELJI UBOJICE Mlađi brat Filipa Zavadlava ostao dužan HT-u i A1 12.922 kn pa sudski oslobođen obveza'. U podnaslovu smo naveli: 'Postavlja se pitanje kako je nezaposleni ovisnik, koji je bio na liječenju u crnogorskoj komuni, mogao ostati dužan tisuće kuna telekom operaterima a da ga ne iskopčaju'. U uvodu tog članka piše: 'Nakon što je na Općinskom sudu u Splitu zatražen pa odbijen osobni stečaju Stanislava Ivinja Zavadlava, nad najmlađim od trojice braće - Ivanom Antonom Zavadlavom zaključen je osobni bankrot potkraj siječnja ove godine.'.

Godinu ranije objavili smo članak koji se tiče netom za drogu osuđenog Stanislava Ivinja Zavadlava i to pod naslovom: 'NAKON ŠTO JE NAPUSTIO KOMUNU Konačno izvrsna vijest za brata trostrukog ubojice Filipa Zavadlava Doznajte čime je splitski Općinski sud obradovao mlađeg brata Zavadlava'. U uvodu smo naveli: 'Stanislav Zavadlav krajem kolovoza napustio je komunu za liječenje ovisnosti a sestra Bernardica Juretić za medije je izjavila kako se nada da će se Stanislav Zavadlav vratiti jer da, u protivnom, za njega nisu dobre prognoze. Ipak dogodio se mali preokret koji bi mogao pridonijeti da se situacija u toj tragičnoj obitelji počne malo mijenjati i nabolje'. No, nisu samo sve dosad oba brata Zavadlava imala prigodu primiti sretne vijesti sa splitskih sudova. I njihova je majka imala prigodu doživjeti takvo iskustvo. O tome svjedoči naš članak s kraja siječnja 2022. godine pod naslovom: 'POBJEDA ETEL ZAVADLAV Majci trostrukog ubojice Filipa Zavadlava objavljena radosna vijest sa splitskog suda'.

U podnaslovu je istaknuto: 'Majku trostrukog ubojice kazneno je gonila njemačka tvrtka no na kraju je za nju dobro svršilo'. No, iako su tada tri člana obitelji Zavadlav uspjela izaći na kraj sa splitskim pravosuđem s pozitivnim ishodom i ranije registriranog ovisnika o drogama, Zavadlavovog brata Stanislava prošli je mjesec sustigla ruka pravde a postavlja se pitanje hoće li splitski sud biti blagonaklon prema činjenici da Ivan Anton Zavadlav po drugi put ide u osobni stečaj zbog akumuliranih dugova. Naime, dosad se brojnim dužnicima toleriralo kada naprave velike dugove telekom kompanijama za korištenje mobilnih usluga no netom je na zagrebačkom Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Mirna Jakovac zauzela stajalište kako takvi dugovi nisu oni koje je potrošač napravio kao trošak nužne egzistencije te takvog dužnika nije oslobodila dugova, odnosno nad njim zaključila bankrot. S obzirom da je evidentno kako su kod prethodnog osobnog stečaja telekom tvrtke dopustile Zavadlavovom bratu, gledano iz HR prosjeka, astronomske dugove za mobilne usluge, za pretpostaviti je kako će mu drugi put biti malo teže da bude oslobođen dugova.