U svijetu nekretnina dominantno vrijedi jedno pravilo - lokacija, lokacija i samo lokacija. Tako barem iskusni agenti za nekretnine definiraju što je ključno u njihovom poslu. Javnosti manje poznata Našičanka Đurđica Ergović ima tu sreću da je njena višeetažna moderna vila situirana u ulici Tuškanac u neposrednoj blizini raznih diplomatskih predstavništava i rezidencija veleposlanika. Skupa nekretnina opasana je visokom ogradom a već izvana moguće je uočiti kamere strateški raspoređene kako ne bi niti mačka promakla bez nadzora. Moderna rezidencija ima i zanimljivu bijelu oplatu a diskercija je zajamčena. Naime, s ulične strane prozori su prekriveni masivnim žaluzinama no prema prostranom dvorištu i vrtu situiranim sa stražnje strane situacija je drugačija. Vidljivo je kako su arhitekti dobro promislili prije nego što su na parceli od 1322 metra četvorna projektirali vilu koja može zadovoljiti očiti interes vlasnika za apsolutnim mirom i privatnosti. Aktivni vlasnički list otkriva kako je ponosna vlasnica Đurđica Ergović jedna od rijetkih hrvatskih sretnica koja posjeduje nekretninu bez kune, pardon, centa kredita. No, to nije oduvijek bilo tako. Povijesni vlasnički list otkriva kako je ta nekretnina prvo bila uknjižena na tvrtku, potom transferirana na supružnike Ivana i Đurđicu Ergović, no imala je i omču golemog kredita, čak 28.400.978,26 kn. Stajala je i zabrana raspoalaganja i opterećenja nekretnine. No, sve je to iščezlo prije 4 godine kad se dogodilo brisovno očitovanje. Također, bračni ugvovor sklopljen 2012. omogućio je da bijela rezidencija na Tuškancu pripadne samo supruzi vlansika Nexe grupe Ivana Ergovića. Zlobnici bi rekli kako to nije slučajno - naime 2013. pokrenut je predstečaj prezadužene Nexe grupe koji je poništen na sudu pa je ponovno pokrenut i odobren 2016. godine. Kroz predstečaj ispivale su puste milijarde duga prema raznim vjerovnicima, bankama, Ministarstvu financija etc... Valjalo je osigurati privatnu imovinu u toj situaciji pa su supružnici očito posegnuli za holivudskim modelom. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada se promatra vlasnički list velebne vile na Tuškancu koja glasi na Đurđicu Ergović jedini detalj koji baca malu sjenu je zabilježba zaprimljena 21. lipnja 2007. godine u kojoj piše kako za 'zgradu tlocrtne površine 43 čm nije priložena građevna i uporabna dozvola u smislu čl. 141. Zakona o gradnji'. Radi se o pomoćnom dvorišnom objektu koji je vidljiv gledano iz zraka iliti ptičje perspektive. Naime, vila Ergović nalazi se na par metara od ulici Tuškanac no terasa, dvorište i nelegalizirani pomoćni objekt nalaze se straga, prvi red do guste šume što zacijelo omogućuje sjajnu mikrolokaciju u srcu tog elitnog dijela metropole. Kao što smo uvodno rekli vlasnica 1/1 upisana je Đurđica Ergović iz Našica. 'Tereta nema!' - piše na kraju vlasničkog lista. No, nije bio lak put supruge tajkuna Ivana Ergovića do tako čistog i neopterećenog vlasništva. Iz prijavnog lista od 24. svibnja 2007. vidljivo je kako je tada došlo do promjene kategorije izgrađenosti na postojećoj parceli.

Tada je došlo do upisa obiteljske stambene zgrade s dvorištem i oranicom, sveukupne površine 1322 m2. Upisna je jedna kuća tlocrtne površine 114 m2 te zgrada tlocrtne površine 43 m2 s dvorištem površine 500 m2 i voćnjakom površine 665 m2. Pronašli smo arhitektonske fotografije vile Ergović i uočili kako se radi o višeetažnoj vili s duboko ukopanim etažama ispod zemlje te dva kata iznad. Pogled iznutra otrkiva i spa zonu s unutarnjim bazenom na ukopanoj razini. No, povijesni vlansički list razotkriva kako je prvi vlasnik bila tvrtka Našički interijer iz Našica a drugi Ivan Ergović koji je postao vlasnikom temeljem Ugovora o kupoprodaji nekretnine od 22. kolovoza 2006. godine. Tvrtka Našički interijeri je izbrisana iz registra a njezin prvi vlansik bio je Ergovićev Našicecement a kasnije Nexe grupa. Potom je došlo do nove vlasničke promjene, upisala se 31. siječnja 2013. Đurđica Ergović 'temeljem bračnog ugovora od 20. prosinca 2012. godine'.

Kod nas nije čest slučaj sklapanja bračnih ugovora među supružnicima kao što je to, primjerice, slučaj s bogatim supružnicima u Americi. No, treba uzeti u obzir kontekst. Naime, tada je Nexe grupa Ivana Ergovića stenjala u milijardama dugova koji su prethodili predstečaju. Prema službenim podacima prije predstečaja Nexe je bio zadužen za 3 milijarde kuna raznim vjerovnicima, bankama, Ministarstvu financija i brojnim vjerovnicima. Nije isključena strepnja Ivana Ergovića kako će proći taj predstečaj. Podsjetimo, bilo je to u vrijeme Vlade Zorana Milanovića kad je Slavko Linić kao ministar financija omogućio predstečaje brojnim krupnim dužnicima. Kao vlasnica se dakle tada upisala Đurđica Ergović ali njeno vlasništvo bilo je opterećeno hipotekom upisanom u korist splitske Imex banke.

Naime, 31. listopada 2013. u vlasničkom listu upisano je sljedeće: 'Zabilježuje se da je prijenos prava vlasništva obavljen radi osiguranja novčane tražbine u iznosu od 5.248.478,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB na dan plaćanja kredita i kamata, uvećano za pripadajuće kamate po stopi od 9% godišnje (promjenljivo prema odlukama vjerovnika), bankarske naknade po stopi od 1% jednokratno unaprijed na iznos kredita (promjenljivo prema odlukama vjerovnika), zakonske zatezne kamate, kao i druge nuzgredice, te eventualne troškove prisilne naplate (sudske pristojbe, trošak procjene vrijednosti nekretnine, trošak objave oglasa o prodaji nekretnine, održavanja javne dražbe, procesne kamate i druge troškove). Zabilježuje se zabrana opterećenja predmetne nekretnine od strane protivnika osiguranja.

Na temelju sporazuma da se na već prenijetim nekretninama radi osiguranja novčanih tražbina zabilježi da je vlasništvo na nekretninama preneseno i radi osiguranja nove novčane tražbine od 31.10.2013.godine solemniziran po javnom bilježniku i punomoći od 10.07.2013.godine, zabilježuje se da je prijenos prava vlasništva obavljen i radi osiguranja nove novčane tražbine predlagatelja osiguranja u iznosu od 28.400.978,26 HRK uvećano za pripadajuće redovne kamate po stopi od 9,5 % godišnje, interkalarne kamate u visini redovne kamate, bankarske naknade po stopi od 1% jednokratno unaprijed na iznos kredita, zakonske zatezne kamate, kao i druge nuzgredice, sve uvećano za eventualne troškove prisilne naplate'. No, svi ti hipotekarni elementi koji su bili upisani izbrisani su 15. siječnja 2020. godine. Tada je upisano brisovno očitovanje a vlasnica 1/1 bez ikakvog tereta postala je Đurđica Ergović.

Kao mali recidiv vremena u kojima supruga tajkuna Ergovića nije bila ponosna vlasnica 1/1 rezidencije na Tuškancu svjedoči i sljedeće: 'rješenjem od 11. veljače 2013. godine zabilježen je djelomično odbijeni prijedlog Ivana Ergovića i Đurđice Ergović radi uknjižbe prava plodouživanja' a koji je kasnije izbrisan. U svakom slučaju supruga gazde Nexe grupe je nekretninska sretnica kojoj to nije jedina zagrebačka nekretnina. Ona naime posjeduje još jedan i to dvoetažni stan u Zagrebu na top lokaciji 'površine 124,40 m2, sa sporednim dijelovima: loggiom na katu, korisne površine 1,07 m2, ostavom broj 3 u prizemlju (kota 0,00) korisne površine 11,62 m2, otvorenom terasom u prizemlju, s istočne strane, korisne površine 48,98 m2, zatvorenom terasom u prizemlju, s južne strane, korisne površine 23,55 m2, otvorenom terasom u prizemlju, s južne strane, korisne površine 9,53 m2 i vanjskim spremištem u prizemlju, korisne površine 7,19 m2, sveukupne netto korisne površine 161,01 m2'.

Taj se luksuzni stan nalazi u ulici Podgaj, na zagrebačkom Mihaljevcu. U toj zgradi susjedi Ergovićki su neki poznati Zagrepčani a među njima je bila i supruga uglednog kirurga Josipa Paladina - Zrinka Paladino. Inače, Đurđica Ergović je taj stan na elitnoj lokaciji kupila od Ivana i Božidara Stilinovića iz Njemačke 4. lipnja 2013. godine. Dakle, kada je trajala predstečajna agonija Nexe grupe supruga vlasnika Ivana Ergovića nije dijelila sudbinu i financijsku krizu tvrtke svog muža već se, dapače, odvažila na velike nekretninske investicije. Očito nije bez utemeljenja narodna izreka 'tko umije njemu dvije' - u slučaju Đurđice Ergović to je u metropoli jedna bijela rezidencija na Tuškancu i druga stan na također prestižnoj lokaciji. Dodajmo na kraju kako je Đurđica Ergović bila vlasnica FeraVina iz Feričanaca skupa s mužem ali tvrtka je otišla u stečaj.

S Mesićevim tajkunom, gazdom ACM-a i niza tvrtki Franjom Sremićem, članom svoje najuže obitelji, bila je suvlasnica Našičkog auto centra a od veljače 2013. jedina je vlasnica tvrtke Osilovac za poljoprivrednu proizvodnju iz Feričanaca. Na kraju možemo zaključiti kako se nije pozlatilo samo Đurđici Ergović već i njenom mužu. Kao što smo ranije naveli utvrđena dugovanja Nexe grupe u predstečaju iznosila su 3 milijarde kuna. No, kako se iz svega s golemim profitom izvukao Ergović vidljivo je iz našeg ranijeg članka koji opisuje samo jedan profitni segment. Radi se o članku pod naslovom: 'Viadukt Nexe grupi u predstečaju otpisao 112 milijuna kuna, sad je Nexe od Viadukta u stečaju kupio zgradu za 13 milijuna kuna'. U uvodu tog članka napisali smo: 'Mediji su svojedobno pisali da je cijelu operaciju predstečajne nagodbe vodio tadašnji SDP-ov ministar financija, Slavko Linić, i to preko Ivana Berketa, člana uprave Viadukta, poznatog i po nagodbi u aferi Remorker.

Podsjetimo, bivši financijski direktor Viadukta, Ivan Berket, svojedobno je priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki, u aferi Remorker, te da je za pet godina suradnje s javnim cestarskim poduzećima njegova provizija zbog potpisivanja fiktivnog ugovora s tvrtkom koja je "koordinirala kooperante" iznosila oko 780.000 kuna. Nagodio se sa Uskokom te je dobio godinu dana zatvora. Zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro, tako da je Berket mogao nesmetano uživati u svojoj vili na Tuškancu, dok imovinu njegove bivše tvrtke Viadukt koja je otišla u stečaj 2017. danas krčme oni kojima je taj isti Viadukt otpisao preko 120 milijuna kuna duga u predstečaju. Stoga i ne čudi da je Ergović nakon svega u Jutarnjem listu prije dvije godine slavodobitno izjavio: 'Vidiš, malo je ljudi koji u životu dobiju priliku upravljati jednom ovakvom kompanijom.

Još je manje onih koji, kad ih pogodi kriza kakva je nas pogodila, uspiju preživjeti i spasiti se od propasti. A koliko je onih koji nakon toga svega onda imaju mogućnost nastaviti s onim što su započeli? Kad stvari gledam na taj način, čini mi se da sam stvarno sretan čovjek'. Podsjetimo i na članak iz svibnja 2021. objavljen pod naslovom: 'CEMENTNI TAJKUN IZ NAŠICA Ivan Ergović u središtu afere zbog koje odlazi predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku'. No, tajkun Ergović nije samo cementni tajkun niti gazda rukometnog kluba i porizvođač vina.

Njegov biznis je puno širi o čemu svjedoči i naš prethodni članak pod naslovom: 'ŠKEGRIJANIZAM ŽELJKA LUKAČA Tajkun Ivan Ergović i Nexe ulaskom u B4B koji održava državnu riznicu i ima uvid u plaćanja svih ministarstava otvorili vrata i za unosni kanabis biznis'. U podnaslovu je navedeno: 'Ulaskom u zagrebačku tvrtku B 4 B, 20 travnja ove godine cementni i građevinski tajkun, čijim se transakcijama prema poreznim oazama svojedobno bavio Ured za sprječavanje pranja novca RH te je godinama morao brisati teret sudskih optužbi zbog transakcija prema lihtenštajnskom Vaduzu, napravio je ključni etablirajući iskorak u carstvo državnih tajni ali i utro put novoj diversifikaciji'.