Prije nego što je Agrokor postao Fortenova i dok je Ivica Todorić bio suveren najveće hrvatske kompanije Ivan je s Milicom živo u Švicarskoj i putovao u svjetske metropole i najskuplje destinacije. No, otkad se svijet gazde Todorića sunovratio njegovog mlađeg sina sve češće možemo vidjeti u metropoli. Obale Ciriškog jezera i ulice Züricha taj bračni par zamijenio je očito hrvatskom metropolom. Javnost ne zna kako mlađi Gazdin sin, preko svoje švicarske tvrtke, vlasnički drži lanac Good Food restorana u središtu Zagreba.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Te kolovoške sparne nedjelje u predvečerje na Trgu bana Josipa Jelačića ukazao se zanimljiv par. Mlada dama u dugoj ljetnoj haljini floralnog printa s dječjim kolicima i pokraj nje mlađi muškarac u mornarskoj majici, bermudama i skupim platnenim espadrilama. Skupa haljina, bijela Chanel torbica, upadljivi zlatni nakit.... bila je to Milica Todorić, supruga mlađeg sina Ivice Todorića. Prošli je tjedan posrnuli hrvatski tajkun iz nekadašnjeg Kulmerovog dvorca u Šestinama urbi et orbi najavio veliku objavu preko Facebooka. 

'Tresla se brda, rodio se miš' - tako bi se u najkraćem mogla komentirati ta najava od koje su neki očekivali puno a na kraju je ispalo kako je Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Zdravka Marića i Tonćija Korunića. No, teško da će išta od takvih akcija bivšeg gazde povratiti Agrokor u njegove ruke. Na vrhuncu moći Todorić mlađi mogao je privatnim zrakoplovom letjeti po cijelom svijetu kako bi pratio svoju tadašnju djevojku a sadašnju suprugu koja je radila kao manekenka. Ta su vremena iza njih i otkad su u bračnim vodama te postali roditelji sina Vida i kćerkice Arije, koju su u kolicima i doveli na Jelačić plac, sve je manje takvih ekskluzivnih letova. Već smo objavili priču kako se preko svoje odvjetnice Ivan Todorić žalio sudu što ga je policija zaskočila s pozivom na sudsku raspravu na bračkoj plaži.

Očito je čitava obitelj shvatila kako je to živjeti u Hrvatskoj kada nisi suveren, tajkun br. 1 i kako je to kada državne institucije prestanu biti servis jednoga poslovnog carstva i jedne obitelji. Odnosno, kako je iskusiti sudbinu prosječnog građanina Hrvatske koji prolazi u svome životu više scila i haribdi nego većina drugih građana EU. Pisali smo i kako Todorićev mlađi sin ne živi više na adresi u Švicarskoj koja je navedena u optužnici uz njegovo ime jer je taj stan bio ispražnjen od stvari pa se iznajmljivao. 

Radilo se o adresi  Färberstrasse u Zurichu. U Švicarskoj je Ivan Todorić u lipnju 2017.osnovao tvrtku VIM Business and Services AG kao dioničko društvo s kapitalom od 107.000 CHF u Zürichu. Zanimljiva je činjenica kako je njegova švicarska tvrtka oglasila odvjetnikov broj kao vlastiti, što znači da nekad razmetni tajkunov sin u Švici nema čak ni poslovni telefonski broj. Ivan Todorić tvrtku je registrirao za  savjetovanje međunarodnih hotelskih skupina u segmentu širenja i upravljanja u Europi, posebno u zemljama Mediterana, kao i za pružanje općih savjeta tvrtkama o projektima preuzimanja i preseljenja.

Pri registraciji naveo je kako “društvo može ući u bilo koju vrstu poslovanja i sklopiti ugovore pogodne za promicanje ili izravno ili neizravno povezano sa svrhom društva, daljnjim osnivanjem podružnica i povezanih društava kako u zemlji, tako i inozemstvu”. Tvrtka Ivana Todorića registrirana je i za stvaranje, naplatu, prodaju i upravljanje nekretninama u inozemstvu.  U švicarskom registru upisano je i kako tvrtka može financirati poslovanje za vlastite ili treće strane. Sjedište tvrtke isprva je bilo u Selnaustrasse 3 u Zürichu a kasnije u Rämistrasse 8 u istom gradu.

Ta je Todorićeva tvrtka osnovala i podružnicu u Zagrebu s osnovnom djelatnošću trgovine šećerom, čokoladama i bombonima. Sve do ožujka ove godine zastupnik te podružnice bio je Zdenko Protuđer a od tada je bila Darija Rečić te potom Danijel Rečić koji upravlja još nizom tvrtki u Zagrebu. Najzanimljivija tvrtka u kontekstu ove priče je tvrtka Pet-it-duo čiji je osnivač do 2015. bio Ivan Todorić. Ta tvrtka vlasnica je lokala Good Food u Teslinoj 7 u Zagrebu ali i istoimenih lokala u Palmotićevoj i Importanne centru. Danijel Rečić je direktor te tvrtke ali suvlasnici su švicarska kompanija Ivana Todorića te Sonoma Realty AG.

Ta je tvrtka u Švicarskoj osnovana u travnju ove godine sa sjedištem u Appenzellu. Na toj adresi posluju brojne anonimne tvrtke preko koje njihovi vlasnici u pravilu žele sačuvati tajnost vlasništva nad subjektima koje osnivaju na drugim lokacijama. Rečić je direktor i u tvrtci Mia Sol koja također posluje u Teslnoj 7 a čiji je vlasnik također Todorićeva švicarska kompanija. No, dolazak Ivana Todorića na središnji zagrebački trg u nedjeljno predvečerje očito nije bio u funkciji obilaska njegovog lanca restorana zdrave brze hrane Good Food. Očito je imao isključivo privatni karakter.

Milica i on stigli su u društvu kćerkice Arije koju je Milica gurala u kolicima. No, kada su Milici počele pristizati poruke i kada joj je svu pažnju okupirao mobitel, ispočetka je to njezin muž Ivan strpljivo trpio. No, kako se to odužilo i kako se Milica isključila iz stvarnog te uplovila u virtualni svijet, polako je Ivan počeo gubiti živce. Nešto je ispod glasa rekao supruzi pa se ona konačno okanila mobitela i sa suprugom laganom šetnjom krenula prema Ilici gurajući kolica s malom slatkom Arijom ispred sebe. Iza nje je ostao trag njezine duge lepršave ljetne haljine floralnog uzorka, zveket lanca na Chanel torbici i zvuk masivnog zlatnog nakita kojeg je imala na sebi.

Milica Todorić došla je sa suprugom i kćeri na Jelačić plac ali je bila više u virtualnom nego u stvarnom svijetu

Milica Todorić nije se mogla odlijepiti od mobitela u nedjeljno predvečerje na središnjem ZG trgu

Mlađi Todorićev sin nešto je rekao svojoj supruzi kada mu je prekipjelo pa se ona okanila mobitela

Todorić mlađi, supruga Milica i kćer laganim korakom napustili su Jelačić plac i krenuli prema Ilici

Ivan Todorić kao fizička osoba istupio je 2015. iz tvrtke koja je vlasnik Good Fooda, sada je vlasnik tog lanca preko svoje švicarske tvrtke