Nije nepoznanica da su se brojni ministri, zamjenici ministara, državni tajnici i općenito razni hrvatski dužnosnici obogatili tijekom dužnosničkog mandata a da je to bogatstvo isplivalo odmah čim su prestali biti i formalno dužnosnici. Jakša Puljiz bio je zamjenik SDP-ova ministra Branka Grčića a potom je osvojio mandatara HDZ-ove i Mostove Vlade Tima Oreškovića. Nakon isteka mandata preko privatne tvrtke Astrado kupio je dva luksuzna apartmana u neposrednoj blizini mondenog Falkensteiner Resorta u Punta Skali

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon što je završio njegov dužnosnički mandat Jakša Puljiz radi kao znanstveni suradnik NInstituta za razvoj i međunarodne odnose. Tamo je predstojnik odjela za za europske integracije. Piše kako 'od 2017. vodi Odjel za europske integracije i bavi se temama kao što su utjecaji pojedinih europskih politika na gospodarski i socijalni razvoj zemalja članica te ostalih zemalja u procesu proširenja Europske unije'.

Prema podacima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Jakša Puljiz bio je zamjenik ministra u  Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od  1. siječnja 2012. do 17. veljače 2016. godine. Puljiz je buo zamjenik ministra SDP-ovog Branka Grčića a potom je Jutarnji u ožujku 2016. napisao kako je Oreškovića impresionirao Puljiz do te mjere da je odlučio kako će mu on biti najbliži suradnik.

Naslov tog članka je glasio: 'Dosad je javnosti bio najpoznatiji po teškoj prometnoj nesreći, supruga i on imaju 210.000 kredita, a njezina plaća je tajna...' U članku je pisalo sljedeće: 'Puljiz i supruga imaju 200.000 kuna ušteđevine, dva stana i dionice. U članku je navedeno kako ga je  javnost najviše pamtila 'po teškoj prometnoj nesreći u tunelu Plasina u srpnju 2013. kad je naletio na automobile koji su se tamo prethodno sudarili. Tada je ozlijeđen i njegov sedmogodišnji sin.

Zanimljivo, kad Puljiz bude imenovan, neće morati predati svoju imovinsku karticu, barem ne kao premijerov savjetnik, jer za tu funkciju ne postoji ta zakonska obveza. Njegova će imovinska kartica ipak biti objavljena zato što ju je dužan predati na kraju upravo isteklog mandata kao Grčićeva zamjenika. To još nije učinio, kako doznajemo u Povjerenstvu za sukob interesa, ali rok mu nije ni istekao. Prema staroj imovinskoj kartici Jakša i supruga Marina, koja je radila u Croatia banci, PBZ-u i Splitskoj banci, a danas je članica Uprave Partner banke, vlasnici su dva stana u Zagrebu, od 92 i 55 kvadrata.

Otplaćuju kredite vrijedne ukupno 210 tisuća eura. Raspolažu ušteđevinom od oko 200 tisuća kuna te dionicama u sedam velikih domaćih kompanija. Plaća Marine Puljiz ostala je nepoznata s opravdanjem da je regulirana menadžerskim ugovorom te je kao takva poslovna tajna. No, to bi se sada ipak moglo promijeniti. Kako doznajemo u Povjerenstvu, u takvim situacijama plaća bračnog partnera može ostati tajna samo ako je to propisano i poslovnikom njegova poslodavca' - objavljeno je u ožujku 2016. tada u Jutarnjem.

U medijima je označen i kao 'Desna ruka Tihomira Oreškovića zbog koje likuju Most i SDP'. Puljiz je u povodu svoga imenovanja za Oreškovićevog savjetnika dao izjavu: 'Poboljšat ću koordinaciju rada među resorima i pomoći premijeru da ima apsolutnu kontrolu'. No, godinu kasnije je u veljači 2017. Jakša Puljiz postao je vlasnik i direktor tvrtke Astrado. Tvrtka se ranije zvala Dalmastroj i imale je sjedište u Podstrani. Prethodni vlasnik i direktor bio je Ivan Puljiz iz Podstrane koji je Dalmastroj registrirao na kućnoj adresi u Peruanskoj ulici.

Nova adresa Astrada postala je Ulica Jazbinski odvojak VII. 14 u Zagrebu, tadašnja kućna adresa Jakše Puljiza. U međuvremenu, Puljiz je preselio u drugu maksimirsku novogradnju u Benkovićevo ulici. Prema zadnjem financijskom izvješću Astrado ima dugotrajnu imovinu koja je u 2018. procijenjena na više od 1,6 milijuna kuna a 2019. u vrijeme predaje izvješća na 1,55 milijuna kuna. Dakle, na više od 200.000 eura. Dobit Puljizevog Astrada prema istom izvješću iznosila je više od 22.606 kuna.

Iako je Puljiz kao osnovnu djelatnost Astrada naveo različite usluge preko te tvrtke on se uknjižio luksuzne apartmane u novogradnji u Petrčanima i to u reprezentativnom susjedstvu. Naime, radi se o apartmanima koje od luksuzne vile Luke Modrića u Petrčanima odvaja samo jedan objekt. Može se reći da je Jakša Puljiz drugi susjed našeg slavnog nogometnog šampiona. Uvid u enterijer i eksterijer luksuznih Puljizevih nekretnina za odmor ali i za najam dobili smo pregledom web stranica svjetskih booking agencija. Tamo smo pronašli Puljizeve nekretnine pod imenom Apartmani Astrado.

Na slikama se vidi luksuzno uređen moderni interijer ali i da interijerom prevladava vatrena i energična crvena boja - kako u kuhinji tako i na elementima u dnevnom boravku kao i jednoj od spavaćih soba. Apartmani Astrado imaju i prostranu terasu a na slikama su ponuđeni svi sadržaji koji su sastavni dio Falkensteiner Resorta u Petrčanima, preciznije Punta Skali. Na stranicama Gites.fr vidljivo je kako pojam Apartmani Astrado obuhvaćaju dva apartmana, jedan od 55 i drugi od 89 m2 za 4 i 5 osoba, odnosno ukupno 9 osoba.

Ti se apartmani inače nalaze u Ulici Prvoj u Petrčanima a ista je ulica adresa i vile u posjedu nove šefice Podravke Martine Dalić i njezinog supruga - člana Uprave Ine Nike Dalića. U blizini je i više obitelji vlasnika tvrtke Graditelj svratišta iz Zagreba. Apartmani Astrado se reklamiraju kao apartmani s pogledom na more. U foto galeriju apartmana uključene su i fotografije bazena, plaže, popratnih sadržaja koje nude Falkenstenerov hotel and SPA centar Iadera te Diadora u Punta Skali