Ime Dražena Golemovića hrvatskoj je javnosti postalo poznato kada se oženio udovicom ubijenoga Vjeke Sliška. S njom je iz Zagreba preselio u luksuzno naselje vila s bazenima - Stanciju Diklić kraj Poreča gdje je gradio vile za bogataše. Sve bi bilo idilično za njihovo troje i njezino još dvoje djece iz braka sa Sliškom da se nisu uplele razne istrage, zatvori i bijeg pa predaja Dražena Golemovića hrvatskom pravosuđu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Očito su godine sukoba sa zakonom ili života s druge strane zakona, bijeg, tjeralice... ostavile u konačnici posljedice po jednog od najkontroverznijih poduzetnika u Hrvatskoj posljednjih desetljeća. Naime, nad Draženom Golemovićem Općinski sud u Pazinu, Stalna služba u Poreču, otvorila je postupak osobnog stečaja 29. prosinca prošle godine. Vodila ga je viša sudska savjetnica Sandri Pilato.

Potom je donijela zaključak kako potrošač nema imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa. Uz Golemovićevo ime upisana je adresa u Stanciji Diklići koja je zapravo luksuzna vila s bazenom na kojoj je prijavljen i gdje živi s obitelji. Postupak osobnog stečaja započet je na zahtjev Financijske agencije. Na ročištu je istodobno otvoren i zaključen jednostavni postupak stečaja nad Golemovićevom imovinom.

Postupak je započeo zbog ovrhe Zagrebačkog holdinga zaprimljenog 4. veljače 2019., odnosno glavnice duga od 180 kn s kamatama od  94,49 kn i troškom od 271,30 kn. U obrazloženju piše kako je 3. travnja 2019. zaprimljen Finin prijedlog. Dalje se navodi kako je potrošač, odnosno Dražen Golemović uredno zaprimio poziv Agencije za dostavu očitovanja a  kako se on, u za to ostavljenom roku nije očitovao, prema čl. 79. c st. 2. Zakona o stečaju potrošača smatra se da je suglasan s provedbom jednostavnog postupka stečaja nad njegovom imovinom.

Sud je konstatirao kako Golemović, prema podacima iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje na dan 29. prosinca 2020. imao 2.857 dana neprekidne blokade. Golemović nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici. 

'Sud je službenim putem primjenom odredbe čl. 79. f. st. 2. ZSP pribavio podatke o imovini potrošača, i to uvidom u Evidenciju dohodaka i primitaka, upisana založna prava, podatke o zrakoplovima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, podatke Visokog rgovačkog suda o poslovnim udjelima u trgovačkim društvima, podatke Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) o vrijednosnim papirima i obračunatim dividendama te podatke Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) o plovilima, te utvrdio da potrošač nema imovinu koja bi se mogla unovčiti radi namirenja predmetne osnove za plaćanje' - piše u dokumentu.

Iz dostavljenih podataka sud je utvrdio da Golemović nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici, Također, sud je utvrdio kako potrošač u posljednje tri godine nije imao nikakvih primanja, niti je iz dostavljenih evidencija (uključujući i provjeru kroz Zajednički informacijski sustav) vidljivo da je u tom razdoblju raspolagao imovinom.

Zato je sutkinja Sandra Pilato istoodbno otvorila i zaključila osobni stečaj na Draženom Golemovićem u Poreču, 29. prosinca  prošle godine. Prema podacima iz posjedovnog lista Dražen Golemović je upisan kao vlasnik luksuzne vile s bazenom u Stanciji Diklići pokraj Poreča. No, posjedovni list nije dokaz vlansištva a za istu nekretinu nije moguće utvrditi vlasništvo preko e-izvatka. Činjenica je da su sve tvrtke preko kojih je proteklih desetljeća Golemović vodio svoj nekretninski biznis - gradnju luksuznih vila u Istri i Opatiji, otišle u stečaj.