Očito će u Hrvatskoj pravni sustav zaživjeti i profunkcionirati tek kada se iščiste 'grijesi struktura'. Koliko se građana ove države koji nisu imali korupcionaških manira našlo pred zidom kada su pokušavali istjerati neku svoju privatnu ili poslovnu pravicu. No, ono što ne mogu sitne ribice nekako uvijek uspijeva krupnim ribama i zvjerkama hrvatskog društva. Pronaći nekog tko će stvar kroz sustav progurati tako da u konačnici sustav kapitulira pred pojedinačnim ili privatnim interesima, da se stvar ispegla do te mjere da na kraju zakon ostane samo mrtvo slave na papiru a oni sumnjivo obogaćeni ispijaju slavodobitno najskuplje šampanjce u luksuznim odajama svojih vila na otmjenim zagrebačkim bregovima poput Pantovčaka ili Tuškanca. Ako se ispostavi da su istražitelji uspjeli skupiti dovoljno dokaza da je bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika koja je vodila slučaj Agrokor bila u tajnoj misiji i dojavljivačica povjerljivih informacija posrnuloj moćnici Piruški Canjugi, onda zacijelo ni Cezar, odnosno Zlatko Canjuga neće tako brzo nazdraviti sa svojom životnom družicom u raskošnim dvorima na Tuškancu nasuprot zagrebačkog Cmroka.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U jučerašnjoj akciji USKOK-a  i policije uhićen je zagrebački poduzetnik Goran Puklin, njegova supruga, bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, kao i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga. Puklinova supruga je inače otišla u odvjetnice nakon podnošenja ostavke u državnom odvjetništvu. Kao što je poznato ostavku je podnijela nakon otkrića 4,5 milijuna kuna u njezinom stanu u sklopu istrage i uhićenja bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića. Taj iznos nije bio prijavljen u njenoj imovinskoj kartici. U medijima je objavljeno kako ona nije znala za taj iznos koji je njen suprug Goran Puklin navodno naslijedio. Tada je isplivalo i kako njen suprug posjeduje dionice Uniona koje je također naslijedio. Mediji su objavili i kako je on imao obrt Miral koji je imao sjedište u njegovoj obiteljskoj kući u zagrebačkom Botincu. Taj obrt inače je odjavio u kolovozu 2013. godine.

No, provjerom u vlasničkim knjigama utvrdili smo kako se tu ne radi ni o kakvoj obiteljskoj nekretnini već kući katnici koju je Goran Puklin stekao  Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju sa pokojnim Stankom Šipkom.  U vlasničkom listu upisano je sljedeće: 'Temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju od 3. veljače 1995.godine i dva smrtna lista od 16. travnja 2013. godine i 26. travnja 2013. godine uknjižuje se pravo vlasništva'. Katnica u kojoj je Puklin poslovao preko ugašenog obrta nalazi se u Ulici Zoranićevih planina u Botincu. No, Puklin je u vlasnički list upisao adresu stana svoje supruge u Ulici Božidara Adžije. Radi se o Megradovom stambenom kompleksu u kojem stanove posjeduju i poznati novinari TV voditelj Romano Bolković te novinarka i udovica Denisa Kuljiša Nada Mirković. Prema podacima iz vlasničkog lista jutros uhićena odvjetnica Mirela Alerić Puklin u tom relativno novom kompleksu posjeduje stan od blizu 80 m2 sa spremištem. Inače, uhićena bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika rođena je 1973. godine a njezin uhićeni suprug godinu kasnije.

Puklin je ranije bio osumnjičen da je pomagao bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću sakriti novac izvučen iz te naftne kompanije dok se Kovačeviću na teret stavlja da ga je na to potaknuo. Teretilo ga se da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u stvari pripadaju Kovačeviću, a ukupno se radi o 4,5 milijuna kuna. On je, pak, rekao da ta gotovina nije ilegalna zarada bivšeg šefa Janafa nego njegovo nasljedstvo i vlastita zarada. Mediji su već ranije objavili kako je 'Puklin snimljen kako odnosi i donosi torbe iz svog stana kroz stubište zgrade u kojoj živi, u garaži te ih stavlja u automobil svoje supruge. Istražitelji vjeruju da je u tim torbama bio Kovačevićev novac iznijet 16. rujna 2020. iz “Kluba” u Slovenskoj ulici 9. Među dokazima, kako proizlazi iz rješenja o proširenju istrage, nalaze se snimke nadzornih kamera iz zgrade u Adžijinoj ulici gdje živi obitelj Puklin, ali u kojoj stan ima i Kovačević. Prateći Kovačevića policajci su 16. rujna 2020. snimili njegovog vozača kako odnosi tri torbe iz kluba u Slovenskoj 9, dolazi Fiatom do te iste zgrade, te unosi torbe u zajedničko spremište.

Kamo ih je točno stavio u spremištu nije poznato budući da u njemu nema kamera, no vozač je snimljen dok je otključavao vrata spremišta i u njega ulazio. Nešto kasnije tog dana i Puklin se kretao tim dijelom zgrade, odnoseći dvije torbe iz stana. Snimljen je i kako te torbe stavlja u suprugin automobil, no njegov ulazak u spremište nije zabilježen. Dok Puklin tvrdi da u spremištu nije ni bio već je u panici zbog policajaca koji su motrili zgradu pokušao sakriti vlastiti novac koji je držao u stanu, policija i USKOK sumnjaju da je vješto izbjegao kameru pred spremištem. Puklin je ustvrdio da u torbi s kojom je ušao u stan nije bio novac, nego mačak, kućni ljubimac obitelji Puklin, kojeg je vodio veterinaru' - objavio je Telegram. Preciznosti radi navedimo kako u istoj zgradi u kojoj žive Puklini stan i spremišta ne glase izravno na Kovačevića već na njegovu tvrtku Finkor.

Zbog te zatajene love Alerić Puklin je podnijela ostavka a inače je radila na slučaju Agrokor. Sada se sumnjiči da je odavala povjerljive informacije Piruški Canjugi. Inače, vrijedno je spomenuti da od odlaska iz županijskog odvjetništva Alerić Puklin radi kao odvjetnica sa sjedištem ureda u Jurišićevoj. Zapravo, radi u uredu odvjetnika Ivice Marinca koji je kao i ona bio izabran 2004. godine za savjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Stan na drugom katu koji je tajno nadziran u aferi Janaf i prije uhićenja Dragana Kovačevića Alerić Puklin kupila je 2005. godine. Na tom stanu su dvije hipoteke: Jedna od  5. siječnja 2007. godine  u iznosu od 95.500 CHF  kod Zagrebačke banke d.d. Druga je upisana temeljem Dodatka Ugovoru o kreditu 19. siječnja 2016. godine i iznosi 54.427,24 eura.

Očito je Alerić Puklin vratila veliki dio kredita te nepopularne 'švicarce' prebacila u kredit u eurima. Spomenimo i to da je Goran Puklin u svibnju 2001. godine naslijedio Davorina Tepeša, HDZ-ovca znanog iz devedesetih godina, na mjestu člana NO-a Zračne luke Zagreb. Iste godine izabran je za zamjenika predsjednika NO-a Grada Mladih Granešina, kompleksa poznatog i pod starim imenom Pionirska dolina. To ne čudi jer je svojedobno bio i predsjednik Mladeži HDZ-a. Potom je osnovao i udrugu Alga koja posluje na Trgu hrvatskih velikana i u kojoj je tajnik Damir Werner. Ukoliko se potvrde sumnje istražitelja bit će prekinut tajni život bračnog para Alerić Puklin koji ih je od ugovora o doživotnom uzdržavanju i kredita doveo do milijuna u skrivenim torbama.

Vlasnički list stana Mirele Alerić Puklin pokazuje otplatu skoro polovice kredita u 'švicarcima', dok vlasnički list kuće dokazuje kako je Goran Puklin do kuće došao ugovorom o doživotonom uzdržavanju