Nikad kraja jalovim pokušajima hrvatskih dužnosnika da prikriju stvarno stanje svoje imovine. Koliko su se puta razni kujundžići, kuščevići, žinići, tolušići ali i sdpovci, haneseovci, haesesovci..... nasukali na hridi kada su svoje pokretnine i nekretnine pokušali sakriti od javnosti, nadležnih tijela ali i Povjerenstva koje po zakonu treba skrbiti da prijavljeni podaci odgovaraju stvarnom stanju. Bivši čelnik HNS-a, bivši ministar i prvi potpredsjednik u Račanovoj koalicijskoj vladi, bivši saborski zastupnik, donedavni župan Varaždinske županije... godinama je prijavljivao svoju impozantnu listu nekretnina, štednih uloga, vrijednosnica, dionica, umjetnina.... ali, zanimljivo, nikad ni u jednoj kartici nije prijavio 1,2 milijuna eura koliko je upisao kao vjerovnik na nekretninama u zagrebačkoj Savskoj Opatovini. Istodobno je ostao dužan desetine milijuna kuna državnoj banci kroz povezane transakcije. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Desetljećima gledamo i slušamo političke govore i govorancije Radimira Čačića. Koliko smo se puta naslušali i nagledali njegovih prepotentnih javnih istupa. Koliko je puta taj dugogodišnji visoki dužnosnik ove zemlje s visoka kritizirao svoje političke protivnike, konkurente ili oponente. Koliko je puta arogantno zborio i tvrdio kako se zauzima za principijelnost i dosljednost. Prosječni hrvatski glasač želio bi vjerovati da postoji političar i dužnosnik koji ne vara svoje glasače i ne vrijeđa građansko dostojanstvo brutalnim lažima, obmanama, utajama. No, očito smo još daleko od skandinavskih ili drugih uređenih zemalja u kojima postoji odgovornost za učinjeno ali i za neučinjeno, odgovornost za razotkrivene afere ili pak moralni osjećaj duga prema javnosti. 

No, pođimo redom. Radimir Čačić od 8. lipnja 2017. pa do 3. lipnja 2021. bio je državni dužnosnik - župan Varaždinske županije. Prethodno je bio saborski zastupnik, do listopada 2016. godine. Na web stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i sada je dostupno imovinsko stanje Radimira Čačića. Tamo su dostupne Čačićeve 4 imovinske kartice. Prva nosi datum iz ožujka 2016. a zadnja, kada je napuštao dužnost, predana je u srpnju prošle godine. Pregledali smo Čačićeve kartice i ustanovili  da je propustio prijaviti važnu imovinsku stavku, odnosno 1,2 milijuna eura što preračunato iznosi 9 milijuna kuna. Naime, s tolikim iznosom Čačić se kao vjerovnik uknjižio na oranice u Savskoj Opatovini u Zagrebu.

Te su nekretnine inače upisane na tvrtku Senecta Plus s kojom je Čačićeva tvrtka Coning Ecogradnja od ranije imala višemilijunske poslovne transakcije. No, kao vjerovnik na tim oranicama nije upisana Čačićeva tvrtka već on kao fizička osoba. Prema podacima iz vlasničkog lista Čačić se kao vjerovnik upisao u prosincu 2015. godine. Bilo bi za očekivati da je taj vjerovnički odnos težak prosječnom građaninu Hrvatske nedostižnih 1,2 milijuna eura Čačić i upisao u svoju imovinsku karticu koju je predao dok je bio saborski zastupnik. No, provjerom u imovinskoj kartici koja obiluje nekretninama od Varaždina, Zagorja preko Zagreba, do Dubrovnika, apartmana u Kranjskoj Gori ... i koju je Čačić predao u ožujku 2016. vidljivo je kako nigdje nema upisanih 1,2 miljuna eura zaloga koje je stavio na oranice u zagrebačkom Stenjevcu, odnosno Savskoj Opatovini.

Samim tim, s obzirom da Čačić nigdje u kartici ne navodi ni taj iznos a ni katastarsku općinu Stenjevac u kojoj se nalaze očito vrijedne oranice, možemo zaključiti kako je Čačić već od početka svog mandata kao saborskog zastupnika u prošlom sazivu Sabora, preko funkcije župana uspješno prikrio svoju vrijednu imovinu. Dapače, Čačić je taj podatak zatajio i na isteku mandata, odnosno u srpnju ove godine. Čovjek bi pomislio kako se tu ne radi o istoj osobi da svi podaci, uključujući Čačićev OIB i njegovu varaždinsku adresu nisu autentični i provedeni kod nadležnih tijela. Inače, prema Sudregu vlasnik tvrtke Senecta Plus, koja je vlasnik oranica te ujedno Čačićev dužnik, je tvrtka iz Bratislave koja se zove Proprietary Partners.

U vlasničkim listuovima inače je 2. prosinca 2015. zabilježeno: 'Temeljem Ugovora o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini od 6. studenoga 2015. uknjižuje se založno pravo u iznosu od 1.200.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na dan plaćanja, zajedno s pripadajućim kamatama, troškovima i naknadama, za korist Čačić Radimir...'. Inače, cijeli ugovor koji je Čačić ovjerio svojim osobnim potpisom, oglašen je i na sudskoj oglasnoj ploči u svibnju ove godine. Naime, tvrtka Senecta Plus završila je ranije u stečaju pa je stečajna upraviteljica s Čačićem 5. ožujka 2021. sklopila  Sporazum o isplati naknade za izvlaštenje nekretnine.

Iz tog dokumenta proizlazi kako je Senecta Plus upisana kao vlasnik nekretnina a da je založni vjerovnik Radimir Čačić. Iz sporazuma je vidljivo i kako je dužnik, dakle Senecta Plus isplatila dotad Čačiću kao vjerovniku 270.000 eura dok je iznos od 930.000 eura ostao nepodmiren. Budući da je Grad Zagreb bio nositelj izvlaštenja obvezao se isplatiti novčani iznos kako vlasniku nekretnine tako i založnom vjerovniku Čačiću. No, provjerom u imovinskoj kartici koju je nakon potpisao tog sporazuma Radimir Čačić predao Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa ustanovili smo kako je sve te imovinske transakcije Čačić zatajio nadležnom tijelu. Dapače, iste je sakrio i od hrvatske javnosti i svojih glasača.

Naime, na web stranici Povjerenstva imovinske kartice se objavljuju kako bi i javnost imala uvid u te podatke. Sporazum je inače s Čačićem potpisala stečajna upraviteljica Martina Pancer a ugovor je ovjeren kod javne bilježnice Melanije Duić u Varaždinu 8. ožujka 2021. godine. U sporazumu se navodi i ciparska tvrtka Rossonero Holdings iz Nicosije kao glavni dužnik. Ta se tvrtka spominjala u hrvatskim medijima u veljači 2016. u kontekstu poslova Čačićeve tvrtke. Mediji su pisali kako je Čačić prethodno tragao za poslovnim partnerom. Tportal je objavio članak pod naslovom: 'SPAŠAVANJE POSLOVANJA Investitor iz Slovačke preko Cipra preuzeo Čačićeve udjele u Coningu'.

U članku se navodilo i sljedeće: 'Potrazi je došao kraj 6. studenog 2015.  kada je Radimir Čačić sklopio Ugovor o prijenosu i stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Coning Alfa s poduzećem Rossonero Holdings Ltd. Riječ je o tvrtki registriranoj na Cipru koja je time stekla vlasništvo nad tri poslovna udjela u Coning Alfi, koje ima 50,27 posto dionica Coninga. Temeljni kapital Coning Alfe iznosi 14,06 milijuna kuna, a ciparsko poduzeće preuzelo je jedan poslovni udjel u njemu nominalnog iznosa od 3,5 milijuna kuna te dva udjela u nominalnom iznosu od po 1,757 milijuna kuna. Nakon toga, Čačiću su ostala još četiri poslovna udjela u Coning Alfi ukupnog nominalnog iznosa od gotovo milijun kuna, a ostatak poslovnih udjela ukupnog nominalnog iznosa od šest do sedam milijuna kuna drži dvadesetak manjih suvlasnika tog poduzeća za upravljanje i osnivanje drugih poduzeća'.

U ciparskom registru kao direktor Rossonero Holdingsa upisan je Stylianos Stylianou. No, on nije vlasnik pa se postavlja pitanje radi li se tu o fiktivnim transakcijama i tko je uistinu stvarni vlasnik te offshore kompanije s Cipra. U svibnju ove godine Regionalni tjednik objavio je članak naslovljen s 'Čačić ostao dužan državi za kredit HBOR-a 78,425 milijuna kuna'. U članku je među ostalim napisano i sljedeće: 'Prema podacima koje imamo, Čačićev Coning je s 31. 12. 2018. godine ostao dužan 78,425 milijuna kuna HBOR-u. Čačićeve tvrtke završile su u stečaju, imovina na rasprodaji, a dugovanja prema državi su ostala.Coning d.d. u stečaju prvi je kredit uzeo 2006. godine za rekonstrukciju Hotela Pagus u gradu Pagu, i to u iznosu od 31,4 milijuna kuna.

Za taj je kredit stavio založno pravo na Hotel Pagus, naselje Zelena Punta na Kukljici, zemljište u Stinici, kao i na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu....U ožujku 2013. godine završen je proces kojim su društva Coning Turizam d.d. i Congama d.d., Coning Ecogradnja d.d., Coning Inženjering d.d. i Velebit d.d. pripojena društvu Coning d.d., koje je preuzelo njihove obveze kredita. Većinski vlasnik društva Coning d.d. je pak društvo Coning Alfa d.o.o. u stečaju, dok je krajnji vlasnik društva Coning Alfa d.o.o. do otvaranja stečaja bio Stylianos Stylianou, putem društva Rossonero Holdings LTD iz Cipra.

Ime Stylianosa Stylianoua procurilo je u javnost u aferi „Panama Papers“, a sve je upućivalo na to da se radi o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima u svrhu prikrivanja stvarnog vlasnika. Dalo bi se naslutiti da je Rossonero Holdings LTD fiktivno društvo osnovano s ciljem da se na njega prebacuju vlasnički udjeli a da vlasnici pritom ostanu nepoznati. Također, može se izraziti sumnja da postoji povezanost stvarnih vlasnika društva Zelena Punta Resort i društva Rossonero Holding LTD.' - objavio je prije 11 mjeseci varaždinski Regionalni tjednik.  U svakom slučaju na potezu je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pa nam preostaje vidjeti hoće li otvoriti predmet nakon objave ovog članka i kako će slučaj teći dalje.

Čačić se upisao kao založni vjerovnik s iznosom od 1,2 milijuna eura u vlasnički list oranica u Zagrebu još 2015. ali nikada to nije prijavio nadležnom tijelu

Čačiću je tvrtka Senecta Plus isplatila dio od 1,2 milijuna eura i još je dobio dvije naknade za izvlaštenje od Grada Zagreba koje također nije prijavio u imovinskoj kartici