Sin slavnog slikara živi s mamom u luksuznom stanu, ljetuje u maminoj vili u Zatonu pokraj Dubrovnika ali budući da je od suda zatražio stečaj dobio je povjerenika pa sigurno se neće neko vrijeme slikati po mondenim skijalištima i ljetovalištima te isto objavljivati na društvenim mrežama.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudac Jure Pezelja  s Općinskog građanskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog sina slavnog slikara Mersada Berbera - Azera Berbera te je 17. prosinca ove godine otvario ali i zatvorio postupak stečaja nad njim. Sinu pokojnog Berbera određeno je razdoblje provjere ponašanja u trajanju od 5 godina te mu je imenovan povjerenik Josip Perić iz Zagreba. Obveza Perićeva bit će da prethodno pred sudom da izjavu kako će savjesno, držeći se Ustava, zakona i pravnog poretka Republike Hrvatske, obavljati svoju dužnost.

Povjerenik će nakon zaključenja postupka, u razdoblju provjere ponašanja, u ime i za račun Azera Berbera unovčavati njegovu imovinu potrošača i prikupljenim sredstvima namiriti nastale troškove postupka. O obavljenim radnjama povjerenik će sudu podnositi izviješća. Ako potrošač u razdoblju provjere ponašanje stekne imovinu iz koje se mogu namiriti vjerovnici, na odgovarajući će se način primijeniti odredbe Stečajnog zakona o nastavljanju postupka radi naknade diobe. Zato je povjereniku Josipu Periću naloženo da otvori poseban transakcijski račun kod financijske institucije za Azera Berbera.

U stečajnu masu, prema Ovršnom zakonu, ne ulazi imovina potrošača na kojoj se ne može provesti ovrha a to su primanja i naknade iz čl. 172 Ovršnog zakona. Određena je i visina sredstava nužnih za životni standard i potrebe Azera Berbera. Iz obrazloženje te sudske odluke vidi se kako je Azer Berber zagrebačkom sudu 6. veljače 2020. podnio prijedlog za otvaranje postupka stečaja nad njim te uz njega priložio popis imovine i obveza te plan ispunjenja obveza. Zanimljio je kako je tražio da mu vjerovnici oproste sva potraživanja. Vjerovnik Republika Hrvatska prvobitno je podneskom iskazala protivljenje predloženom planu ispunjenja obveza tj. stopostotnom otpisu dugova da bi naknadnim podneskom sudu stigla obavijest kako prema potrošaču nema potraživanje.

Drugi krupni vjerovnik Karlovačka banka d.d. također se protivila predloženom planu stopostotnog otpisa svih obveza te činjenici da Azer Berber nije  predlažio moguću dinamika podmirenja obveza. Sud je dopisima od svih nadležnih institucija zatražiopodatke o imovini potrošača. Iz dopisa raznih institucija proizašlo je kako potrošač nema imovine. Također, dužnik berber je morao dati iskaz kako su počele njegove financijske nevolje. Iz njegovog iskaza datog sudu doznalo se kako su njegovi financijski problemi počeli kada je zajedno s još nekoliko osoba podigao kredit u svrhu pokretanja posla a koji je uključivao i otvaranja Coffee shop-a u Zagrebu.

Međutim, s vremenom su se planovi izjalovili i nakon dosta velikog ulaganja posao je krenuo loše te su ostali bez većeg dijela utrošenih sredstava, a kredit, kojem je bio jamac, trebalo je vratiti - opisao je sudu svoje nevolje Berber. Azer je istaknuo kako trenutno živi u stanu u vlasništvu svoje majke zajedno sa suprugom te da čekaju dijete. Izjavio je kako mjesečno prima plaću oko 4.000 kn neto od čega na ovrhu ide oko 1.000 kn zbog čega ima otvoren zaštićeni račun. Sud je obavijestio kako je njegova supruga zaposlena te da, s obzirom da živi u majčinom stanu, nema troškove najamnine no da podmiruje ostale režije.

'Iako trenutno nema drugih financijskih izvora niti imovine iz koje bi mogao podmiriti prilično veliki dug, ne isključuje mogućnost da to bude moguće u doglednoj budućnosti. Iz popisa imovine i obveza vidljivo je da potrošač prema vjerovnicima ima dugovanje u ukupnom iznosu glavnice od 890.449,57 kn (bez vjerovnika Republike Hrvatske). S obzirom na navedeno, činjenicu da potrošač ostvaruje primitke od plaće od koje se plijeni raspoloživi iznos za namirenje obveza, da živi u majčinu stanu sa trudnom suprugom, te da po pribavljenim podacima mjerodavnih tijela i institucija nema druge imovine, evidentno je da je potrošač s obzirom na opterećena primanja i dospjele obveze nesposoban zaplaćanje čime je ispunjen stečajni razlog u smislu odredbi čl. 5 Zakona o stečaju potrošača' - piše u obrazloženju odluke o otvanarnju stečaja suca Azera Berbera.

Sudac je procijenio kako je imovina potrošača koja bi ušla u stečajnu masu neznatne vrijednosti, te nije dovoljna niti za namirenje troškova postupka. Sudac Pezelja nije ulazio dublje u činjenicu Berberovog prijedloga za 100-postotni otpis dugova u ovoj fazi psotupka. Ostavio je to za neku buduću fazu 'jer će se tek kasnije (ovisno o razdoblju provjere) raspravljati o tome jesu li u konačnici ispunjene pretpostavke za oslobođenje potrošača od obveza'- napisao je sudac. U dokumentu je istaknuto kako je 'prema čl. 63 ZSP-a, pri unovčenju stečajne mase povjerenik dužan voditi računa o dostojanstvu potrošača i o tome da potrošaču mjesečno ostane dovoljno sredstva za primjerene životne potrebe. Visinu tih sredstava sud određuje prema iznosu koji je izuzet od ovrhe u slučaju kada se ovrha provodi na plaći ovršenika. Povjerenik će utvrditi mjesečni iznos sredstva kojima raspolaže potrošač a koja ne ulaze ustečajnu masu i sukladno tome odobriti isplatu iz stečajne mase, vodeći pri tome računa o troškovima postupka' - stoji u završnom dijelu dokumenta.

Inače, prema podacima sa Sudrega Azer Berber bio je osnivač tvrtke Escobar restorani s adresom u Aveniji Dubrovnik u Zagrebu, odnosno Avenue Mallu. Partner u tvrtci bio mu je Turčin s bečkom adresom Mustapha Kcouk. Inače spomenuti u Beču vodi neki fancy restoran. Prije brisanja iz sudskog registra direktor u tvrtci postao je Milorad Hinić iz Siska. Očito ime poznatog kolumbijskog narko bossa Escobara po kojem je nazvao svoj ugostiteljski biznis, azeru Berberu baš i nije donio profit. U nekim pak gradovima i država lokali s tim imenom su prošli čak i gore. Tako je Srbin Marko Milenković prije dvije godine nazvao svoj restoran Escobar u Barceloni pa se suočio s gnjevom građana tog grada koji su mu uputili želje za brzim bankrotom.

S bratom Ensarom Azer je bio direktor u E.i A, izdavačkoj tvrtci koja je imala sjedište u Ensarovom stanu na Pantovčaku. No, i ta je tvrtka izbrisana iz sudskog registra. Na LinkedIn profilu Azer Berber navodi da je vlasnik umjetničke galerije. Također, prije pet godina objavljeno je kako je lopov provalio u stan Azera Berbera u Novakovoj ulici na Šalati a on se osobno potužio kako su mu uzeli zlatninu i novac. Prema podacima iz telefonskog imenika Azer Berber na toj adresi ima prijavljen i fiksni i mobilne brojeve. Inače, njegova majka posjeduje stan u Bosanskoj ulici a tu je adresu berber prijavio sudu a ne stan u Novakovoj. U svakom slučaju pred Berberovim povjerenikom je zahtjevan posao kako bi usitinu utvrdio radi li se tu o pokušaju izbjegavanja plaćanja obveza kroz formu osobnog stečaja ili pak uistinu o dužniku bez imovine.