U vrijeme korona pandemije bolničko osoblje stenje pod teretom pacijenata a materijalni status djelatnika u zdravstvu nimalo nije ohrabrujući. Slučaj Sande Alić, medicinske sestre zaposlene u jednom naših najvećih kliničkih centara svjedoči kako se lako bolničke djelatnice nađu na rubu financijskog ponora.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku ove godine u 66.-oj godini od posljedica teške bolesti umro je veliki hrvatski glumac Božidar Alić. Pobuđivao je za života goleme kontroverze zbog svojih političkih stajališta a u duhu hrvatskog nacionalizma odgajao je i svog sina jedinca kojeg je dobio u braku s medicinskom sestrom Sandom. Bio je dragovoljac i uvijek isticao kako je u borbenom sektoru imao 321 dan. Moguće da je zbog toga svog sina nazvao Ratimir. Zadnje desetljeće svog života Alić se posvetio javnom propagiranju desničarskih stavova. Iste stavove dijelila je njegova supruga, sada udovica Sanda.

Ostalo je zabilježeno kada je Alić objavio snimku svog maloljetnog sina kako izgovara ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Na to su reagirale institucije, uključujući  i pravobraniteljicu za djecu. Epilog je bio i takav da su Sanda i Božidar pisali pismo predsjednici Kolindi u srpnju 2017. Njihovo pismo naslovljeno s 'Pupovac nam želi oteti sina' objavio je Hrvatski fokus. U tom su paničnom pismu supružnici Alić tadašnjoj hrvatskoj predsjednici poručivali kako njihovu obitelj 'ugrožavaju same državne institucije, koje se slijepo pokoravaju diktatu onih moćnika koji ovu državu nikad nisu osjećali svojom. Institucije, poput Državnog odvjetništva, službe socijalne skrbi i pravobraniteljica za djecu, na krajnje su se nekritičan, neprofesionalan i protupravan način stavili u službu politikantskih fikcija Milorada Pupovca, saborskog zastupnika, predsjednika Srpskog narodnog vijeća i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke'.

Tvrdili su kako su ugrožena njihova i prava djeteta optužujući za to protivnike hrvatskog nacionalizma, odnosno Pupovca osobno. 'Konačan cilj Pupovčevih podzemnih akcija i tužakanja DORH-u je bio – otimanje našeg sina, kojem je, bez ikakvih pravnih i odgojnih razloga, trebao biti određen poseban skrbnik. Srećom su njegove prijave na koncu ipak odbačene, ali je Državno odvjetništvo prethodno prešlo svoje ovlasti i grubo povrijedilo dostojanstvo našeg obiteljskog života. U svojem nezakonitom postupanju DORH ustrajava na huškanju socijalnih službi protiv nas i našeg djeteta, te mimo svojih ovlasti nalaže određivanje posebnog skrbnika. Naš sin je pritom podvrgnut postupku kojim ga se želi trajno smjestiti u asocijalnu, pače u kriminalnu sferu', napisali su 29. srpnja 2017. supružnici Alić u pismu Kolindi Grabar - Kitarović tražeći od nje da 'utječe na obustavljanje zloćudne i nezakonite hajke na našu obitelj, napose na našeg maloljetnog sina'.

I nakon smrti svoga supruga Sanda je nastavila desničariti na društvenim mrežama a kao političkog favorita promovirala je Miroslava Škoru. Potom je supruga Božidara Alića u listopadu prošle godine dospjela u središte pozornosti zbog štrajka medicinskih sestara. Skupina sestara koje su nazvali 'heroine iz čajne kuhinje', okupila je preko Facebook tisuće medicinskih sestara i potaknule masovni prosvjed  ciljem povećanja plaće od 25 posto. Prvi tjedan listopada prošle godine Sanda Alić i nekolicina sestara uspjele su s prosvjedom tako da su dospjele u žižu javnosti tako da je Sanda gostovala u svim udarnim televizijskim terminima. Imperijal.net doznaje kako je Sandinom liderstvu u organiziranju prosvjeda medicinskih sestara prethodila osobna financijska drama koja je zasigurno bila motivirajuća da se aktivno uključi u borbu za povišicu na plaće i bolji materijalni status.

Doznali smo to iz presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Naime, sudac Goran Goluža, na prijedlog Financijske agencije, odlučio je o provedbi osobnog stečaja Sande Alić 29. kolovoza 2019. godine. On je istodobno otvorio i zatvorio osobni stečaj nad tadašnjom suprugom Božidara Alića te ju oslobodio nagomilanih obveza. Prema podacima iz presude  Alićka je prethodno bila ovršena od strane Eos Matrixa s iznosom nenaplaćene glavnice od 4.461,91 kn. Fina je zahtjev dostavila 20. veljače 2019. a sud je dobio suglasnost dužnice da se nad provede jednostavni postupak stečaja nad njezinom imovinom. U trenutku otvorenja stečaja Alićka je imala spomenuto dugovanje Eos Matrixu.

Fina je također utvrdila i ovrhe 'čija glavnica ukupno iznosi 117.791,23 kuna, a što zajedno s osnovom iz Očevidnika prelazi iznos od 20.000,00 kuna, radi čega po čl.79. Zakona o stečaju potrošača nisu bile ispunjene pretpostavke da se i za te osnove provede spomenuti stečajni postupak'. Frapantno zvuči podatak koji je dostavila Sanda Alić a prema kojem je navela kako je  'zaposlena u KBC Rebro te da prima 850 kuna, te da osim navedenog nema nikakve druge imovine'. S obzirom na istaknuto, vidljivo je kako je Sanda Alić bila u financijskoj noćnoj mori prije nego što je s 'heroinama iz čajne kuhinje' krenula u prosvjed c ciljem privlačenja pozornosti na teški položaj medicinskih sestara. 'Sukladno odredbi čl. 79.f st. 2. ZSP-a, sud je putem nadležnih tijela pribavio podatke o imovini potrošača pa je tako utvrđeno da je potrošač u posljednje tri godine ostvario dohodak od nesamostalnog rada u prosjeku nešto više od 3.200 kuna mjesečno' - piše u presudi.

Nadležna tijela nisu utvrdila da je dužnica  vlasnica nekretnina niti nekih drugih vrijednijih prava ili imovine. Inače, Sanda živi u stanu u Strojarskoj ulici a koji je Božidar Alić dobio na korištenje od Grada Zagreba 2016. godine. Saznali smo kako je presuđeno potkraj kolovoza na zagrebačkom sudu pa je jasno kako je Sanda Alić bila itekako motivirana krenuti u prosvjed. Vrijedi spomenuti kako udovica Božidara Alića nakon smrti svoga supruga objavljuje obiteljske slike sina kojeg je dobila s pokojnim glumcem ali i svojeg starijeg sina. Vidi se nježna bratska ljubav između osnovnoškolca Ratimira i Sandinog sina koji je odrasli mladić. S fotografija ne bismo zaključili o financijskim nevoljama obitelji Alić jer glumčeva udovica objavljuje slike s ljetovanja na raznim jadranskim destinacijama.

Naravno, da su fotke s društvenih mreža nepouzdan reprezent nečijeg stvarnog materijalnog statusa. U vrijeme korone pravi je trenutak da se prisjetimo kako su i medicinske sestre osobe koje su često, kao što je to sada Sanda, samohrane majke osnovnoškolaca. Dječje potrebe su velike i tko će jednom osnovnoškolcu objasniti za koliko sve njegovih želja nema novaca u novčaniku. Zato ne čudi da Hrvatskoj fali medicinskih sestara jer najvalificiranije često odlaze raditi u inozemstvo. U vrijeme pandemije dobro je prisjetiti se jednog od printa s majica koje su nosile sestre: 'Tko spasi jedan život je heroj a tko spasi 100 - medicinska sestra'.