Vlasnički list četverosobnog stana u novogradnji u Sokolgradskoj na Trešnjevci otkriva kako su Mostovi saborski zastupnici bili u bračnim vodama puno ranije nego što su to otkrili u travnju 2020. kod Nikole Grmoje. Par Selak - Raspudić zadužio za pola milijuna kuna kod Privredne banke 2017. kako bi uselio u novogradnju promoviranu u Jutarnjem. Zašto supružnici nisu željeli komentirati vlasnički list zajedničkog stana koji su prijavili u imovinskim karticama?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U 10. saziv Sabora po prvi puta ušao je i jedan bračni par. U jednom od ranijih saborskih saziva imali smo Seku i Bracu, Željka Keruma i Nevenku Bečić a onda su na Markov Trg stigli supružnici Nino Raspudić i Marija Selak. Oboje su ušli u političku arenu i dospjeli do Markova trga u prvoj utrci kao nezavisni kandidati ali pod okrljem Mosta. Znakovito je kako je par Selak - Raspudić godinama skrivao svoj bračni status te da je isti otkriven preko video uratka koji je na Facebook stranicu postavio Mostov "gromovnik".

Dogodilo se to u travnju prošle godine uoči parlamentarnih izbora.  "Tajna ljubav i vjenčanje otkriveni - kako je Nikola Grmoja otkrio dobro čuvanu intimu zvijezda HRT-a", glasio je tada jedan članak. Tada je Selak otkrila kako se udala u tajnosti za Raspudića te da su dobili i dijete. Dugo skrivani supružnici, nove političke zvijezde Hrvatske, inače su bili kolege i na Filozofskom ali i u popularnoj HRT-ovoj emisiji Peti dan. Raspudić je javno prepoznat kao tradicionalist iako je iza njega već jedan propali brak.

No, ono što su novopečeni zastupnici skrivali u javnosti, bilo je dostupno u zemljišnim knjigama. Naime, u listopadu 2017. godine supružnici Selak - Raspudić uknjižili su se na luksuzni četverosobni višeetažni stan  s terasom i lođom te natkrivenim parkingom u novogradnji u Sokolgradskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci. Za stan su se supružnici zadužili kod Privredne banke Zagreb u iznosu od 500.630,66 kuna. U zgradi imaju samo jednog susjeda, zagrebačkog doktora radiologa Lovru Kavura.

No, filozofsko-politički par nije se odlučio za tipičnu trešnjevačku novogradnju. Oni su naime kupili stan koji je prethodno predstavljen u listopadu 2016. u specijaliziranoj rubrici Jutarnjeg lista - Dom i dizajn. 'U Sokolgradskoj ulici dva dvoetažna stana natprosječne kvalitete", glasio je naslov tog članka. U Jutarnjem je predstavljeno kako se mladi investitor Marko Zrilić iz tvrtke Impero odlučio za kupnju parcele široke šest metara između dvije postojeće kuće u Sokolgradskoj, koja mu je bila interesantna zbog mirnog okruženja, ali i odlične prometne povezanosti i blizine važnih sadržaja. Prioritet mu je bila kvaliteta gradnje i funkcionalnost stambenog prostora. Zrilić se želio odmaknuti od klasične stanogradnje i dobiti komforne stambene jedinice koje unutarnjim rasporedom, ali i vanjskim izgledom odudaraju od prosjeka. Rješenje je ponudio dizajnersko-arhitektonski par Ana i Veljko Armano Linta, koji je projektirao kuću s dva dvoetažna stana' - pisao je Jutarnji.

Stan koji su kupili Marija Selak i Nino Raspudić prodavao se i preko Njuškala.  Oglasio ga je investitor tvrtka Impero. Stan su prodavali po cijeni od 1.196.201 kuna, odnosno 158.000 €. Napisali su kako se stan nalazi uz Trešnjevački park, da se radi o izuzetno kvalitetnoj gradnji, vrhunskoj opremi i dizajnu, blizini tramvaja, škole, doma zdravlja i ostalih sadržaja da je u cijenu uključeno garažno mjesto, ograđeni vrt i terasa, te da kupac ne plaća 5 posto poreza na promet nekretninama. Impero je istaknuo da se radi o vrhunskoj talijanskoj unutarnjoj stolariji visine 215 cm sa zvučno izoliranim krilom i magnetnim bravama, da stan posjeduje ulazna protuprovalna vrata KOLNOA sa mul-T-lock bravom te da svaka prostorija ima pristup zajedničkim satelitskim i zemaljskim TV programima te internet.

Da se radi o tzv. pametnom stanu vidi se i iz sljedećih referenci "informatička mreža sa razvodnim ormarom, videoportafonski sustav, utičnice i prekidači VIMAR plana, dodatno podno grijanje u kupaonama, etažno plinsko grijanje i priprema potrošne tople vode...".  U stan u Sokolgradskoj Marija Selak doselila se s Jaruna iz višekatnice u Ulici Antuna Stipančića a Nino Raspudić iz zgrade pokraj Sveučilišne knjižnice u Ulici Vladimira Preloga. Susjed Raspudiću na bivšoj adresi bio je bivši viceguverner Hrvatske Čedo Maletić. No, jedan podatak iz vlasničkog lista posebno je privukao našu pozornost. Radi se o omjeru vlasništva.

Naime, supružnici obično nekretnine kupuju po pola - no u slučaju para Selak - Raspudić to nije slučaj. Naime, novoizabrani zastupnik Nino Raspudić uknjižio je čak 3/4 vlasništva dok je supruzi "velikodušno" prepustio tek jednu četvrtinu. Sudeći po vlasničkom omjeru luksuznog stana koji su kupili, Raspudić je pravi patrijarhalac. Netko bi rekao da može Hercegovac otići iz Hercegovine ali Hercegovina neće otići iz njega. Sudeći po škrtosti koja je vidljiva iz vlasničkog lista zgrade u Sokolgradskoj ulici za Raspudića bi se s pravom moglo reći da je bodul, možda Bračanin, iako mnogi stanovnici tog otoka ne misle kako su škrtci već samo šparni ljudi. 

Kakogod bilo, vidjet ćemo kako će se filozofski par koji dijeli bračnu postelju, grunt a u skoroj budućnosti i sabornicu, snaći u sferama visoke politike. Naime iz cijene po kojoj je Impero prodavao stan u Sokolgradskoj vidljivo je kako su kupci morali imati najmanje 700.000 kuna u kešu za kupnju tog luksuznog stana.U svakom slučaju supružnici su kupljeni stan prijavili u imovinskoj kartici. Selak i Raspudić naveli su kako su taj zajednički stan, kojeg su procijenili na 1,5 milijuna kuna kupili iz primitaka ostavrenih od nesamostalnog rada i kupnjom od drugih izvora. Selak je u svojoj imovinskoj kartici navela kako njezin bračni dug ima kredit kod Privredne banke, točno onaj koji je upisan kao hipoteka u zemljišnim knjigama, odnosno 500630,66 kn.  

Na kraju svoje kartice Selak je pod Napomena napisala kako je suvlasnica stana ne precizirajući omjer vlasništva. Iz ove priče jasno proizlazi kako moderni filozofi nisu ubogi bokci kakvim ih javnost zamišlja. Sudeći po ovom paru novopečenih političara prošla je era skromnih filozofa kojima je bitak važniji od egzistencijalističkog okvira. Znakovito je kako ni Marija Selak a ni Nino Raspudić nisu željeli ništa odgovoriti na upite koje smo poslali prije objave članka. 

(Članak je u originalnoj varijanti objavlje. prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal.)