Hrvatska je zemlja lakovjernih građana koji se zbog teških materijalnih prilika olako zadužuju kako kod banaka tako i kod lihvara ili, po najnovijem, kod internetskih kreditora. Svi ti nepromišljeno uzeti krediti kad tad završe na sudovima poglavito ako su uzeti s visokim kamatama ili ako se neredovito otplaćuju. Najekspresnije sa osobnim stečajem završe dužnici koji uzmu kredite kod raznih tvrtki koje nude kredite preko interneta. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Takvih je slučajeva sve više o čemu svjedoče brojne objave na sudskim oglasnim pločama. Kao vjerovnici na hrvatskim sudovima koji traže stečaj nad dužnicima su najčešće Global Guranatee iz estonskog Tallina ali i Cash-expert iz Madrida iako kredite dužnici potpisuju s hrvatskim subjektima. U prethodnom članku pisali smo o zagrebačkoj tvrtci čija je vlasnica iz Srbije te tamo ima tvrtku Paraskevu iz Aleksinca a koja sudjeluje u takvim kreditnim poslovima.

Zanimalo nas je tko nadzire poslovanje takvih tvrtki i imaju li oni dozvole za kreditno posredovanje. Stoga smo ministru financija Zdravku Mariću uputili dopis s pitanjima koji se tiču sve brojnijih zahtjeva za stečajevima potrošača koje provode takve tvrtke te s dodatnim pitanjem koji nije u vezi s tom problematikom ali je vrlo važno s aspekta ministra financija kado državnog dužnosnika.

Naše prvo pitanje glasilo je: 'U Hrvatskoj su počeli masovni zahtjevi za stečajeve potrošača od strane tvrtke Global Guarantee iz Tallina iz Estonije (dokaz u prilogu). Prema sadržaju dokumenata nepobitno proizlazi kako se radi o lihvarskim kreditima budući iz sadržaja dokumenata proizlazi kako se dužnika za kredit od primjerice 9 .825,00 kn, tereti za kamate u iznosu 3.016,53 kn, te trošak: 1.841,40 kn (dokaz u prilogu). S tim u svezi zanima nas je li navedena tvrtka zatražila dopuštenja od Ministarstva financija za financijsko i kreditno posredovanje na tržištu RH, odnosno je li ista registrirana kao kreditna ustanova?

Odgovor je glasio: 'U vezi Vašeg prvoga upita upućujemo Vas na poveznicu na web stranicu Hrvatske narodne banke gdje se nalazi popis kreditnih institucija koje su dobile odobrenje HNB-a, te popis institucija koje ostvaruju slobodu poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga.

Drugo pitanje je glasilo: 'Je li Cash-expert iz Madrida, tvrtka koja se bavi davanjem online zajmova, registrirala svoju djelatnost u RH, odnosno dobila dopuštenje Ministarstva financija za kreditno poslovanje budući da ista trvtka daje zajmove s ovršnim klauzulama (dokaz u prilogu)? Odgovor je glasio: 'Stečaj potrošača kao i europski ovršni nalog su teme za Ministarstvo pravosuđa i uprave. Odobravanja kredita od strane Cash Expert-a nije u nadležnosti Ministarstva financija. Radilo se o pružanju usluga isključivo putem interneta za što društvo ne treba odobrenje MF.

Naše treće pItanje je glasilo: 'Je li točna informacija da ste bili gost na jahti Apsorrus S K koja je u vlasništvu lošinjske Jadranke a prethodno je bila vlasništvo jednog ruskog oligarha? Na ovo zadnje pitanje, znakovito, nije bilo nkakvog odgovora. To otvara prostor za razne špekulacije. Podsjetimo kako je svojedobno izbio skandal jer je SDP-ov Ante Kotromanović u vrijeme dok je bio ministar obrane u Vladi Zorana Milanovića.

Potkraj studenog 2015. mediji su objavili kako je tadašnji ministar Ante Kotromanović 12. studenoga privatnim avionom Beechcraft King Air, model 90, registarske oznake 9A-SET, odletio j na Mali Lošinj, a s njim su bili i članovi njegove obitelji. Avion je u vlasništvu tvrtke Zračno pristanište d.o.o. koja upravlja lošinjskim aerodromom. Prema službenom cjeniku tvrtke, najam King Aira za prijevoz od Zagreba do Lošinja stoji 14.250 kuna, odnosno 28.500 u oba smjera.

Mjesečna plaća ministra je 20.043 kune. Jutarnji je tada pisao kako je najam aviona dogovorio Kotromanović osobno. Tada je izbila afera jer je javnost imala pravo znati je li Kotromanović platio osobno iz svog džepa taj let ili ga je dobio na dar. Naime, dužnosnici ne smiju primiti dar veći od 500 kuna. Tada se doznalo kako je Kotromanović boravio na Lošinju od 12. do 14. studenoga te odsjeo je u hotelu Jadranka. Smještaj za sebe i članove obitelji u hotelu platio je osobno. Taj je slučaj aktualizirao vlasništvo nad lošinjskom Jadrankom.

Naime, u tadašnjoj vlasničkoj strukturi lošinjskog aerodroma sudjelovali su Lošinjska plovidba s 39,49 posto vlasništva a sljedeći po udjelu bili su hoteli Jadranka sa 31 posto. Vlasnici Jadranke su ruski investitori iz tvrtke Beta ulaganja koje je u Hrvatsku doveo Mihajlo Perenčević čija se kćer udala za sina Emila Tedeschija. U medijima se prethodno pojavila informacija da su Beta ulaganja zainteresirana za kupnju bivše vojarne Kovčanje na Lošinju, gdje ruski investitor namjerava graditi marinu. Ta je vojarna proglašena neperspektivnom za Oružane snage i predana je DUUDI-ju te se očekivao natječaj za prodaju što je bacilo dodatnu sumnju na Kotromanović tadašnji put i boravak u Jadranki.

Prethodno su mediji već pisali kako se Kotromanović i ranije na Lošinju sastajao s potencijalnim ruskim ulagačima. Ukoliko je aktualni ministar financija Zdravko Marić namjerno izbjegavao odgovor na naše pitanje o boravku na jahti koja je sada vlasništvo Jadranke onda bi to moglo značiti da o svemu šuti iz opreza jer je upoznat kako je Kotromanovićevo koketiranje s Rusima i Mihajlom Perenčevićem došlo pod lupu medija ali i Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Naime, u travnju 2016. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo je Kotromanovića zbog spornog privatnog leta s 30.000 kuna a znakovito je kako se on tada odbio očitovati o tome tko mu je platio sporni let. Potom su mediji pisali kako nije ni platio kaznu Povjerenstvu. No, ekipa ruskih investitora koje su Mihajlo Perenčević i njegov ortak Krešimir Filipović dovelu u Hrvatsku očito neće odustati od lobiranja za svoje interese među hrvatskim dužnosnicima. O njihovoj moći i poziciji u Rusiji svedoči niz članaka koji smo objavili uključujući i članak o iznajmljivanju Putinovog dvorca na obali Crnog mora, kao i članak o raznim poreznim utočištima i manipulacijama Mihajla Perenčevića.