Na sudskoj oglasnoj ploči netom je objavljeno ime Luke Maloče. Radi se o objavi izvješća stečajnog povjerenika Ante Šeparovića. Očito istaknuti prvak Možemo za Podsljeme ne stigne podići službene obavijesti pa je zato Općinski građanski sud taj dokument oglasio 24. siječnja ove godine. Ako se pogleda dokumentacija osobnog stečaja vijećnika Možemo Luke Maloče stekne se potpuno drugačija slika o tom bliskom suradniku aktualnog zagrebačkog gradonačelnika od onog kada se on predstavlja javnosti kao poduzetnik i sudionik lokalnih političkih izbora. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Općinski građanski sud u Zagrebu 19. veljače 2018. godine objavio je zaključak kojim je započeo postupak osobnog stečaja Luke Maloča iz zagrebačkog Gračanskog dolja. Maloči je tada naloženo da da u roku od 15 dana dopuni popis imovine i obveza dostavljen uz prijedlog za pokretanje stečajnog postupka te  dostavi svu dokumentaciju iz koje proizlaze navedena dugovanja. Dužnik je upozoren kako bi odgovarao 'za davanje neistinitog i nepotpunog popisa imovine i obveza, kao i za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom'. Taj je dokument potpisala sutkinja Petra Brkljačić. Zatim je 12. travnja 2018. Luki Maloči naloženo da u roku od 30 dana predujmi troškove postupka stečaja potrošača u iznosu od 3.000 kn na žiro račun suda.

No, istaknuto je da 'ako nije u mogućnosti predujmiti troškove postupka, a ima imovine, sud može odlučiti da se troškovi postupka predujme iz proračunskih sredstava, a predujmljeni troškovi postupka naknade prioritetno iz unovčene imovine potrošača'. Također, sutkinja Brkljačić Maloču je izvijestila kako može biti oslobođen plaćanja troškova ako nema imovine. Iz o brazloženja je vidljivo kako je 2. veljače 2018. Maloča osobno zagrebačkom sudu podnio prijedlog za pokretanje postupka stečaja. U srpnju iste godine Maloča je pozvan 'da u roku od 15 dana .... dostavi dokaz da je zatražio oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi i troškova postupka od nadležnog upravnog tijela  sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći'.

Sutkinja je u listopadu 2018. ponovno pozvala Maloču da dostavi zahtjev ze oslobađanje od troškova. Iz sljedećeg dokumenta koji je deponiran na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu vidljivo je kako je Maloča zatražio od Hrvatske poštanske banke, svoga vjerovnika, 100-postotni otpis dugovanja. Iz dokumenta kojim HPB izražava neslaganje sa takvim prijedlogom Maloče vide se koliko se kod te banke zadužio mlađahni Zagrepčanin iz redova Možemo. Naime,  15. veljače 2019. vjerovnik HPB očitovao se  odbijenicom na prijedlog 100-postotnog otpisa duga. Vidljivo je kako je u tom trenutku ukupno dugovanje s osnova Ugovora o kreditu iznosilo 682.336,34 kn a s osnove dugovanja po tekućem računu  12.345,16  kn.

Dakle, Maloča je od HPB-a tražio otpis 694,681,50 kn, odnosno skoro 700 tisuća kuna. Iz dokumenta je vidljivo kako je vijećnik Možemo tada živio u Ulici Sveti Duh a ne na sadašnjoj gračanskoj adresi s koje je išao i na lokalne izbore prošle godine. Zadnji dokument koji je dostupan u slučaju Luke Maloče je 'Izvješće povjerenika o tijeku postupka stečaja potrošača i stanju stečajne mase'  u periodu od 17. srpnja 2020. pa do 17. siječnja 2022. godine. U tom dokumentu piše kako je postupak stečaja potrošača otvoren 14. srpnja 2020. te je sud donio rješenje kojim je istodobno otvoren i zaključen stečaj nad Lukom Maločem. Za stečajnog povjerenika imenovan je Ante Šeparović koji je otvorio račun za specifične (posebne) namjene kod PBZ d.d. kako bi na njega mogle biti vršene isplate u onom dijelu koji nije nužan za primjerene životne potrebe u iznosu izuzetom od ovrhe. Povjerenik je poslao dopis HZMO-u radi dobivanja informacija o eventualnim primanjima potrošača.

Ostvario je i kontakt s Maločom te je isti obavjestio povjerenika kako je u radnom odnosu. Povjerenik je konstatirao kako surađuje s potrošačem u pogledu dobivanja potrebnih informacija. Iz izvješća nigdje nije vidljivo da je povjerenik Šeparović poduzeo uobičajenu zakonsku proceduru a ona podrazumijeva prikupljanje informacija od nadležnih tijela u pogledu osobne imovine dužnika. Budući da smo pisali o brojnim postupcima osobnog stečaja nad raznim poznatim osobama u rasponu od supruga Martine Tomčić, preko sinova pokojnog slikara Mersada Berbera, nekadašnje klizačice Idore Hegel, Nikoline Ristović, .. Tamare Roglić, Eduarda Bočkaja...uvidjeli smo kako povjerenici uobičajeno od trgovačkih sudova traže podatke o tvrtkama, provjeravaju kod MUP-a ima li dužnik vozila ili plovila, u gruntovnici posjeduje li nekretnine, te utvrđuju ukupnu imovinu.

Iz navedenog proizlazi kako povjerenik Ante Šeparović nije prikupio sve te podatke jer piše kako je samo otvorio račun za posebne namjene, odnosno životne potrebe. Inače, na Sudregu i na društvenim mrežama vijećnika Možemo vidljivo je kako je osnivač i direktor digitalne tvrtke Malocus Digital koja posluje na njegovoj kućnoj adresi. K tomu je bio i od 2001. do 2012. i vlasnik tvrtke Žal koja je završila u stečaju. Luka Maloča je bio nositelj liste Možemo za Vijeće gradske četvrti Podsljeme. Nakon izbora postao je član tog Vijeća ispred platforme koja ga je delegirala, dakle  Možemo! - Zagreb je naš! - NL - Zelena alternativa- ORaH - Za. Tijekom lokalnih izbora Tomislav Tomašević i on sudjelovali su u promociji programa Možemo i pojavljivali se zajedno kako u Podsljemenu tako i u drugim gradskim četvrtima. Iako su građani pohrlili masovno dati svoj glas platformi Možemo u Zagrebu veliko je pitanje koliko je osoba poput Luke Maloče na liste dospjelo u sličnim okolnostima. Naime, da su prije ulaska u politiku generirali ogromne dugove te završili u osobnom stečaju.