U zemlji dužnika gdje caruje vojska odvjetnika i javnih bilježnika koji utjeruju sudskim putem, s golemim naknadama i kamate svaki pa i najmanji dug ne čudi kada netko bude ovršen. Nije neobično ni kada se ljudi sa socijalnog dna nađu pred osobnim bankrotom ili bankrotiraju. No, u Hrvatskoj je postao trend među elitom da se rješavaju dugova tako što sudu predlaže osobne bankrote. Mnogima je to pošlo za rukom a neki su u zadnji tren zaustavljeni odlukama stečajnih povjerenika. No, slučaj koji slijedi jedinstven je po tome što se radi o istoj osobi koja drugi put ide u osobni bankrot. Nastavnica hrvatskog Jugana Selestrin u siječnju 2020. na vlastiti prijedlog otišla je u bankrot i uspješno se oslobodila tereta duga od skoro 50 tisuća eura. No, dvije godine kasnije opet je pred tim postupkom. Prijedlog je splitskom sudu uputila FINA a zanimljivo je kako je u međuvremenu vratila djevojačko prezime Svarčić koje je poznato po njenom slavnom ocu, pokojnom splitskom arhitektu. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu prošle godine u 83.-oj godini umro je znameniti splitski arhitekt Ante Svarčić. Mnogi ga i danas u tom gradu smatraju velikanom jer jer je iza sebe ostavio djela koja su zauvijek promijenila arhitekturu pojedinih dijelova 'centra svita'. Bio je znan po nadimku Svara ali i po tome što je s puno energije radio u svom uredu do samog kraja. Njegove splitske kolegice Jelena Borota, Mariana Bucat i Višnja Kukoč napisale su na Facebok stranici 50 godina Split III. sljedeće: 'Arhitekt Ante Svarčić više neće proći Ulicom Ruđera Boškovića, ali u njoj će zauvijek ostati njegov duh. To je Ulica koju je pažljivo projektirao za "druženje, razgovore i šetnje“, u kojoj je neumorno radio u svom birou, ulica čiji je šušur pratio više od 50 godina'. Slobodna Dalmacija pisala je o njemu kao gospodinu starog kova, sarajevskom studentu, rođenom u Milni 'koji je obilježio i zadužio splitsku arhitektonsku scenu, najprije u kolektivu projektnog biroa Tehnogradnja i Projektne grupe Splita 3, a kasnije kroz vlastiti projektantski ured Mass'. 

Upravo je Ulica Ruđera Boškovića najznačajnije djelo preminulog arhitekta Svarčića. Uz Robnu kuću „Prima 3" i plažni objekt hotelskog kompleksa na Duilovu predstavlja najuspješnije od njegovih brojnih projekata i ostvarenja, prvenstveno u Splitu i Dalmaciji, ali i u inozemstvu. I dok je pokojni arhitekt Svarčić bio slavljen i veličan sve do smrti, sudbina se poigrala s njegovom kćeri Juganom. Ona je inače kao nastavnica hrvatskog u OŠ Meje u Splitu prvi put dospjela u medije u siječnju 2008. godine u Jutarnjem listu kada je objavljen članak 'Nastavnica na tabletama i spava'. U članku je opisana i pobuna roditelja. Citiramo: 'Lavina koja se posljednjih dana podigla u Splitu u vezi sa slučajem 44-godišnje nastavnice hrvatskog jezika Jugane Selestrin, zaposlenice OŠ Meje, zbog njezina skandaloznog ponašanja na nastavi, kulminirala je očajničkom odlukom roditelja da zabrane djeci odlazak na nastavu sve do konačnog rješenja problema - odlaska nastavnice' - započinjao je taj tekst u kojem se isticalo i sljedeće:

'Riječ je o nastavnici koja je na školskom satu potpuno odsutna. Gleda u prazno, pije tablete i spava. Nerijetko se bavi sama sobom, ali ne i djecom. Sređuje nokte, umjesto pravopisa i gramatike popravlja šminku ili frizuru. Imali su prilike, tvrde, vidjeti i snimke uspavane nastavnice na dječjim mobitelima. - Djecu smo prinuđeni slati na repeticije kako bi svladali propušteno gradivo - pričaju ljutiti roditelji gubeći strpljenje'. Od tada je prošlo 4 godine tako da nastavnica Jugana Selestrin sada ima već 58 godina. U međuvremenu puno toga se dogodilo u njenom životu a ponajviše raznih dugovanja. Hrvatska je zemlja prezaduženih građana i prakse svih sudova svjedoče kako se svakodnevno ovršavaju brojni građani zbog raznih, vrlo često komunalnih dugovanja. No, mali je broj onih koji su uspjeli riješiti se pritiska vjerovnika na elegantan način kao što je proefesorica Jugana, koja se tada prezivala Selestrin.

O tome svjedoče i dva prethodno objavljena članka. Naslov prvog članka koji je izašao u prosincu 2020. glasio je: 'OGULILA BANKE Nastavnica hrvatskog zaradila peglanjem kartica: OTPISALI JOJ 336.469 KN'. Potom smo 1. travnja prošle godine objavili članak naslovljen s: 'NIJE PRVOAPRILSKA Nastavnica hrvatskog OŽENILA BANKE za 336.469 kn peglanjem kartica pa nadigrala i A1 Hrvatska - Jugani Selestrin iz Splita pošlo je za rukom što drugima nije, više banaka od nje nije naplatilo ni kunu a u osobnom bankrotu oslobođena je dugova'. Naravno da splitska nastavnica hrvatskog jezika nije jedina koja je spas o nagomilanih dugova pronašla u osobnom bankrotu. Pisali smo o brojnim poznatim Hrvatima, pa i oni za koje se zna kako vode stil života na visokoj nozi, a koji su se upravo kroz osobni bankrot riješili obveza prema vjerovnicima. Neki su, poput Frane Lasića o kojem smo pisali, zamalo završili u osobnom bankrotu. bankrot je prijetio i hrvatskoj Faci, bivšem zetu Davora Šterna, Eduardu Bočkaju o čemu smo pisali.

Neki nisu uspjeli rasteretiti se tereta ogromnih dugova poput zeta bivšeg predsjednika hrvatskog Sabora Zlatka Tomčića. Kao što smo prethodno pisali suprug Martine Tomčić, Ženja Moskaljov, ocijenjen je od stečajnog povjerenika kojeg mu je dodijelio sud u jednoj fazi tog postupka kao nepošten jer je zatajio dio imovine pa se nije uspio osloboditi tereta duga od blizu 25 milijuna kn koliko se zadužio kod banaka, za porez i kod silnih vjerovnika. Oba sina pokojnog slavnog slikara Mersada Berbera Azer i Ensar Berber završilli su u sobnom bankrotu i to uspješno o čemu smo pisali. Bankrotirala je i bivša kraljica Hrvatske Tamara Roglić što smo i publicirali. Nekima je prijetio osobni bankrot poput Goranka Fižulića, bivšeg ministra gospodarstva u Račanovoj vladi o čemu smo pisali. Tu je i pokušaj prvog hrvatskog žetona, bivšeg zagrebačkog vijećnika i stranačkog prebjega Antuna Šporera koji je uputio zahtjev za osobni bankrot nakon što je na suprugu prenio vrijedne nekretnine o čemu smo već pisali.

Spomenimo još i pokušaj bivše zvijezde reality showa Gotovčevi, Zagrepčanina koji se preselio u Zemun Ante Gotovca i koji pokušava izbjeći plaćanje milijuna 2,3 milijuna kn vjerovnicima izjavom poslanom na zagrebački sud kako ga u Beogradu uzdržava postariji muškarac o čemu smo pisali. Iako tamo ima uspješan biznis i živi na visokom nivou, uključujući i noćne provode s bivšim Šešeljevim tjelohraniteljem, o čemu smo već pisali. Za razliku od Ante njegova bivša supruga Simona koja se sada preziva Gotovac Mijoković uspješno se riješila tereta zagrebačkih dugova kroz bankrot o čemu smo pisali dok je Vlatka Pokos u tom postupku onemogućena žalbom susjeda čemu smo također posvetili zasebni članak. Pred bankrotom je i osuđenik za elitnu prostituciju u Zagrebu Nebojša Perunović Pančo o čemu smo pisali. Bankrot je zatražio i nekad uspješni košarkaš Jadran Popović čemu smo posvetili zasebni članak.  Netom su uhićeni zbog malverzacija bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov sin Darko za kojeg smo još u veljači 2021. otkrili kako je pred osobnim bankrotom.

I tako dok poznati Hrvati hrle u osobni bankrot kako bi se riješili obveza prema vjerovnicima koji dugotrajno ne otplaćuju ne čudi da je u tome uspjela i kći znamenitog splitskog arhitekta Ante Svarčića. No, u njenom slučaju je zanimljivo kako je ponovno u postupku osobnog bankrota ali ne više kao Jugana Selestrin već Jugana Svarčić. Naime, u prvi mah kad smo ugledali sudski dokument pomislili smo kako je neka nova Splićanka Jugana u tom postupku. No, kada smo usporedili OIB i adresu kućni broj u Dubrovačkoj ulici u Splitu, shvatili smo da je nastavnica hrvatskog ponovno očito stvorila nove dugove, skupila novi krug vjerovnika pa se sada ponovno našla u ulozi osobe koja prolazi osobni bankrot. Na Općinskom sudu u Splitu viša sudska savjetnica-specijalista Elvira Cerić odlučivala o jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošačice Jugane Svarčić i to po prijedlogu Financijske agencije. Tako je 14. lipnja 2022. godine objavila kako je FINA 13. lipnja 2022. tom sudu podnijela prijedlog za provedbu tog postupka. Pozvana Jugana Svarčić sudu nije dostavila popis svoje imovine, 'pa se smatra da je izjavila da nema imovine iz koje se mogu namirivati njeni vjerovnici'.

Stoga su sudskim putem preko oglasne ploče pozvai svi njeni vjerovnici da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. Navedimo i to kako je nakon smrti Ante Svarčića u rubrici osmrtnice u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno nekoliko osmrtnica a jednu je očito dala obitelj. U njoj su se od pokojnika oprostili sljedećim riječima: 'Sve će zvijezde s tobom leći, pune tajnih putovanja, prije sna ti moram reći: Budi dobar, lijepo sanjaj. "ANTE SVARČIĆ 25.XI.1938. - 10.IX.2021. Ti, veliki naš, ponosu naš, ljubavi naša, ne želimo ti reći ADIO, ali ti si naše najteže ADIO. Ono što si učinio za života, odjekuje u vječnosti. Od tebe se opraštamo u tvom Splitu, na Lovrincu, 14.IX.2021. u 12 sati. Tvoji najmiliji'. U slučaju da je iza pokojnog arhitekta ostala vrijednija imovina koje je dio pripao i Jugani to bi joj sada mogla biti otegotna okolnost.

Tada bi vjerovnici mogli osporiti kako dužnica nema nikakve imovine pa, u tom slučaju, zacijelo se ne bi mogao reprizirati prvi uspješni osobni bankrot u kojem su vjerovnici, razne banke i kartičarske kuće ostali zakinuti za skoro 50 tisuća eura.  Tada je ona bila predlagateljica stečaja pa je navela na sudu sljedeće: 'Kada me pitate na koji način su nastala predmetna dugovanja navedena u popisu mojih obveza, mogu reći da sva ta dugovanja su posljedica dizanja kredita i potrošnje za obveze svakodnevnog života i odgoja i obrazovanje tri sina s tim da nisam kupovala nikakvu imovinu ili luksuzne proizvode ili putovanja. Što se tiče samih dugovanja njihovo stanje je isto osim što je u međuvremenu se pojavilo dugovanje A1 Hrvatska d.o.o. i Hrvatskog telekoma u iznosu od oko 1.000,00 kuna s tim da za ta dugovanja još nisam dobila nikakva rješenja o ovrsi niti su u Fini ta dugovanja evidentirana.

Ostajem pri svojim navodima iz popisa imovine s tim da kada me pitate mogu reći da živim u stanu koji je u vlasništvu moga oca, a automobil Suzuki auto je odjavljen zbog prodaje u staro željezo za koju prodaju imam i potrebnu dokumentaciju. Nemam u vlasništvu nikakva plovila niti imam potraživanja prema drugim osobama niti imam neka autorska prava. Što se tiče moga kućanstva, ja i suprug smo se razveli s tim da on ipak povremeno dođe do mene radi brige o meni zbog mog zdravstvenog stanja (ozljeda noge) i financijske pomoći oko plaćanja režija. Od tri sina sa mnom živi samo jedan sin koji je trenutno zaposlen na određeno vrijeme. Ja sam još uvijek u radnom odnosu sa Osnovnom školom Meje s tim da sam trenutno na bolovanju, a isto tako polažem tečaj za njegovateljicu i zapravo nemam namjeru u budućnosti raditi u školi budući da sam bila izložena dugotrajnom mobingu. Meni je plaća oko 6.700,00 kuna s tim da mi se na zaštićeni račun isplati 3.100,00 kuna. To je sve što imam za izjaviti' - vidljivo je iz sudskog dokumenta iz siječnja 2020. godine.