Od izbijanja plinske afere svih afera zbog koje su iza rešetaka završili direktor Croplina Damir Škugor, suvlasnici tvrtke OMS-upravljanje odvjetnik Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić te Marija Retkić, šefica Plinare Istočne Slavonije ne prestaju brojna pitanja o rupama u sustavu ne samo Ine već i regulatornom sektoru koji su doveli do afere i pljačke tolikih razmjera. Neposredno nakon izbijanja afere teške milijardu kuna postavilo se pitanje odgovornosti državne agencije HERA-e koja izdaje dozvole. Već i sam pogled na obrazloženje dozvole koju je tvrtci OMS - upravljanje Josipa Šurjaka i Gorana Husića potpisao Tomislav Jureković, bivši šef HERA-e, navodi na zaključak kako u istom leži i njegova odgovornost. Naime, on je dozvolu za trgovinu plinom izdao tvrtci koja je tada imala jednog zaposlenog i bila bez prihoda a u rješenju je navedeno kako tvrtka posjeduje dovoljan broj stručno osposobljenih radnika za trgovinu plinom te raspolaže financijskim sredstvima kojih de facto u tom trenutku nije niti imala. Zanimljivo je kako je na mjesto prošle godine razriješenog Jurekovića imenovan Danijel Žamboki od kojeg je 2012. Jureković i preuzeo funkciju ravnatelja u HERA-i a koji je u svom životopisu sakrio da je 8 godina nadzirao Karlovačku banku i to u vrijeme koje je obuhvaćeno optužnicom pritiv odgovornih iz Uprave KABA-e. Postavlja se pitanje zašto u Hrvatskoj izostaje odgovornost i kako je moguće da rješenje OMS-upravljanju potpiše Jureković samo desetak dana nakon što je izašao iz pritvore u kojem je bio jer je bio optužen da je na poziv uhićene bivše državne tajnice Josipe Rimac dao odobrenje za tvrtku u aferi Vjetroelektrane uhićenog Milenka Bašića. U članku koji slijedi bavimo se i zatajenom imovinom Tomislava Jurekovića koju je obećao prijaviti jer smo ga za istu pitali. Znakovito je kako puno prije izbijanja plinske afere Jureković nije htio komentirati pitanje stoji li iza njega moćni plinski lobi. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prvo imenovanje Tomislava Jurekovića ali za člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije potpisao je 9. srpnja 2010. Luka Bebić, tadašnji predsjednik Sabora. Resorni ministar gospodarstva bio je Đuro Popijač kojeg je na tu dužnost imenovala Jadranka Kosor. Naime, o šefovima HERA-e odlučuju ministri gospodarstva ali se njihov izbor potvrđuje u Saboru. S člana Upravnog odbora HERA-e Jureković je za predsjednika imenovan u vrijeme Milanovićeve Vlade kada je ministar gospodarstva bio kraće vrijeme Radimir Čačić a potom Ivan Vrdoljak. Odluka je potvrđena u Saboru 13. srpnja 2012. u vrijeme kada je predsjednik bio SDP-ov Josip Leko. Znakovito je kako je Jureković tada došao na mjesto Danijela Žambokija koji je nakon njegove smjene prošle godine ponovno izabran za ravnatelja HERA-e. Kao da u Hrvatskoj postoje samo dvije osobe koje poznaju taj sektor pa se rotiraju - dakle u zadnjih 10 godina na čelnoj poziciji Hrvatske energetske regulatorne agencije bili su ili Danijel Žamboki ili Tomislav Jureković. Jurekovića je na istoj poziciji zadržala i privremena koalicijska Vlada s Tihomirom Oreškovićem a potom Plenković.

U rujnu 2020. za tiskano izdanje Imperijala poslali smo upit Tomislavu Jurekoviću o njegovoj imovinskoj kartici. No, prije nego što ćemo navesti detalje te komunikacije istaknimo i otkriće portala Faktograf objavljeno zadnjeg dana kolovoza ove godine na početku otkrića velike plinske afere. Tada je objavljeno kako je dozvolu za trgovinu plinom tvrtci OMS-upravljanje potpisao Tomislav Jureković samo desetak dana nakon što je izašao iz Remetinca. Dakle, tvrtka preko koje se pljačkala INA dobila je licencu za trgovanje plinom iako nisu zadovoljavali uvjete. Jureković je bio u pritvoru zbog "afere vjetroelektrane". Nakon izbijanja plinske afere svi su se pitali kako je tvrtka OMS upravljanje  sa samo jednom zaposlenom osobom i s nepuna četiri mjeseca poslovanja uspjela dobiti dozvolu za trgovinu plinom, nije jasno. Jureković je bio jedan od osumnjičenika u aferi „Vjetroelektrane“. Krajem svibnja 2020. godine USKOK je uhitio Josipu Rimac, tadašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave i još 12 osoba terećenih za više kaznenih djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u gospodarskom poslovanju te trgovanja utjecajem i primanja i davanja mita.

Među uhićenima je bio i Jureković koji se našao pod sumnjom da je ozbiljno zlorabio svoju funkciju. Kod njega je Josipa Rimac urgirala kako bi HERA uhićenom hercegovačkom tajkunu Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki C.E.M.P. (investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene) izdala status povlaštenog proizvođača električne energije. USKOK smatra da C.E.M.P. uopće nije imao pravo postati povlašteni proizvođač električne energije, iako mu je HERA to odobrila. Nakon privođenja, pritvora, saslušanja i puštanja da se brani sa slobode, Jureković je nastavio raditi u HERA-i sve dok mu mandat nije istekao. U listopadu 2021. godine Jureković je razriješen zbog isteka mandata, a na njegovo mjesto izabran je Danijel Žamboki. O Žambokiju i njegovoj imovinskoj kartici netom smo objavili članak pod naslovom: 'Brat šefe HERA-e kojeg prozivaju zbog plinske afere uspješno vodi lanac Žabac u Zagrebu, je li mu ravnatelj Danijel Žamboki posudio 1,25 milijuna kn za biznis? Proteklih godina kao gljive poslije kiše niknuli su brojni lanci dućana jeftine hrane i kućnih potrepština u Zagrebu, vode ga najuži članovi obitelji šefa Hrvatske energetske regulatorne agencije koji je u imovinskoj kartici naveo kako je jednokratno posudio 1,25 milijuna kn nekome'.

Vjerojatno iz samog teksta rješenja kojem je Jureković kao šef HERA-e dao suglasnost tvrtci uhićenih Josipa Šurjaka i Gorana Husića proizlazi i sama njegova odgovornost. Naime, dovoljno je pogledati što piše u tom rješenju pa da i laik vidi kako tvrtka koja u tom trenutku nije imala nikakvih prihoda te samo jednog zaposlenog nije mogla ispuniti uvjete kako su navedeni u tom rješenju. Rješenje s potpisom Tomislava Jurekovića doneseno je 9. lipnja 2020. godine. Tada je OMS -upravljanje dobilo dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom na razdoblje od 3 (tri) godine. U obrazloženju piše kako je OMS - Upravljanje 'zatražilo  na propisanom obrascu ZDOED zaprimljenom u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji 13. ožujka 2020. izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom'. Iz daljnjeg teksta proizlazi kako su priložili i svu dokumentaciju te se navodi sljedeće:

'Na temelju utvrđenoga činjeničnog stanja i rezultata cjelokupno provedenog postupka, a cijeneći svaki dokaz pojedinačno i u njihovoj cjelokupnosti, utvrđeno je da je trgovačko OMS - Upravljanje d.o.o. ispunilo sve uvjete za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti propisane člankom 17. stavkom 1. Zakona o energiji, i to: -  registrirano je za obavljanje energetske djelatnosti, -  tehnički je kvalificirano za obavljanje energetske djelatnosti, -  u radnom odnosu ima potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje energetske djelatnosti, -  raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje energetske djelatnosti, -  nije mu oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti za koju traži dozvolu u posljednjih pet godina koje prethode godini podnošenja zahtjeva, -  članovi uprave, odnosno druge njima odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu bili u posljednjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo protiv gospodarstva'. Iz navedenog je jasno kako je tvrtka osnovana 2019., tada s jednim zaposlenim nikako nije mogla imati 'potreban broj stručno osposobljenih radnika'.

Također, tvrtka tada nije imala niti finaicjskih sredstava jer je ta sredstva tek kasnije zaradila jeftino kupujući plin od Croplina koji je vodio uhićeni Damir Škugor po 19 eura i preprodajući ga po 200 eura. To je rješenje potpisao bivši predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomsilav Jureković. Kao što smo prethodno naveli dotičnog smo kontaktirali u rujnu 2020. kada smo pripremali članak za tiskano izdanje Imperijala. Poslali smo mu upit o uočenim manjkavostima u njegovoj imovinskoj kartici. Slijedi upit tadašnjem šefu HERA-a s integriranim njegovim odgovorima: Imperijal provodi istraživanje o propustima u imovinskim karticama dužnosnika i ravnatelja državnih agencija te s tim u svezi imamo nekoliko pitanja za Vas: - Prema podacima iz Vaše imovinske kartice - link - proizlazi kako Vaša supruga ima nekretninu u Crikvenici. Prema podacima iz telefonskog imenika Irena Ivković-Jureković pretplatnica je na adresi Sopljanska draga, Crikvenica. Na spomenutoj adresi nalazi se Villa Draga koja se iznajmljuje turistima  Ostvarujete li dodatne prihode od iznajmljivanja i ako da, zašto isti nisu navedeni u Vašoj imovinskoj kartici?

* Zahvaljujem na Vašem upitu od 8. rujna.Nekretnina u Crikvenici koju je moja supruga naslijedila od pokojnih roditelja ne nalazi se na navedenoj adresi i nije nekretnina na koju vodi link iz Vaše poruke. Radi se o 35 godina staroj kući (koja svakako nije „villa“) koja nije namijenjena iznajmljivanju, nikada se nije niti se danas ne iznajmljuje. S obzirom na promjene u crikveničkom katastru, adresa iz telefonskog imenika očito nije ažurna. Niti ja, niti moja obitelj ne ostvarujemo dodatne prihode – niti od iznajmljivanja niti od bilo koje druge djelatnosti (mimo naših profesionalnih zaposlenja).

- Vaša supruga nasljednica je kuće u nizu u Mirkovečkoj ulici na Trešnjevci iza pokojne majke Ljerke Ivković. Zašto tu nekretninu niste upisali u imovinsku karticu?

* Zahvaljujem što ste me podsjetili da moja kartica nije ažurna u pogledu nekretnine na Trešnjevci koju spominjete. Radi se o 90 godina staroj kući (neuseljivoj nakon potresa) koju je moja supruga naslijedila od majke (pok. 2019.) i čiju vrijednost nije lako procijeniti. Svakako ću ispraviti ovaj svoj propust.  

- Posjeduje li Vaša kćer Iva Jureković stan u zagrebačkoj Dubravi? Ili Vaš sin koji na svom Linkedin profilu ističe kako pohađa Ekonomski fakultet od 2010. godine. Je li to točno?

* Moja djeca ne posjeduju nekretnina.  

- Vi ste nasljednik iza pokojnog oca Tome Jurekovića. Na ime Tome Jurekovića, osim stana u Rapskoj koji ste prijavili kao svoju adresu, vodi se i jedan stan u Ulici Grada Chicaga te, sudeći po zemljišnim knjigama, još neke nekretnine koje nisu vidljive iz Vaše imovinske kartice. Je li to točno?

* Moje nasljedstvo iza pok. oca ne obuhvaća nikakve u imovinskoj kartici neupisane nekretnine. Dakle niti stan u ulici Grada Chicaga niti ništa treće. Vjerojatno je razlog Vaše zabune u činjenici što osim moje uže obitelji u Zagrebu živi još osoba istog prezimena. Vjerujem da ovo rješava nejasnoće u pogledu nekretnina u vlasništvu moje uže obitelji. Podsjećam jedino na činjenicu da adrese nekretnina (osim naziva mjesta) nisu javni podatak.

- Imenovani ste kao kadar HNS-a u vrijeme bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka. Jesu li točne informacije kako opstanak na čelu HERA-e dugujete činjenici da ste zadužili moćni plinsko-energetski lobi koji drma tržištem energenata u RH i koji čini vladu u sjeni budući raspolaže kapitalom većim od budžeta resornog ministarstva?

* Kao nestranački profesionalac imenovan sam u Upravno vijeće HERA-e još 2011. godine (u vrijeme mandata ministra Popijača). Dozvoljavam si smatrati imenovanja i izbore na dužnosti u neovisnoj regulatornoj agenciji posljedicom ispunjavanja profesionalnih kvalifikacija i referenci. Smatram da ostale Vaše navode ne trebam komentirati. 

Tako je odgovorio prošle godine smijenjeni šef HERA-e Tomislav Jureković, ravnatelj državne agencije koja je godinu dana poslije slanja tog upita izdavanje dozvole tvrtci OMS-upravljanje stvorio podlogu za pljačku stoljeća kako nazivaju plinski posao koji je uhićenoj ekipi Škugoru, Šurjaku i Husiću omogućio profit od milijardu kuna za koliko se procjenjuje da je oštećena Ina u toj aferi.