Uvala Čikat rajsko je mjesto za odmor na Malom Lošinju. Taj je otok ionako proteklo desetljeće postao plijen najbogatijeg Hrvata, Zagrepčanina s biznisom u Rusiji Mihajla Perenčevića, njegovog ortaka Krešimir Filipovića te ruskih tajkuna koje su doveli na Jadran. Pod sankcijama je gazda ruskog Rosnefta Nikolaj Tokarev čijoj su supruzi i kćeri zbog toga blokirani udjeli u tvrtci preko koje posjeduju luksuznu vilu za odmor na Malom Lošinju. Proteklih dana, otkako su hit tema postali Krešimir Filipović i Miodrag Borojević zbog njihove uloge iz sjene u prodaji 43,4 posto udjela blokirane ruske Sberbanke arapskom milijarderu Saitu Al Ktebiju, nametnulo se pitanje pomažu li oni tako kao hrvatski, odnosno EU građani, osobama i tvrtkama pod sankcijama što je ilegalno u datim okolnostima, te ne prestaju špekulacije na političkoj sceni i u medijima o spomenutima. Milijarde koje su Perenčević i Filipović zaradili kao predsjednik i potpredsjednik Velesstroya u Rusiji dijelom su završile u impresivnim vilama na Malom Lošpnju koje se proteklih godina dobile novo super luksuzno izdanje. U članku koji slijedi otkrivamo kako je Krešimir Fulipović preko tvrtke u kojoj je vlasnik Fil-Adria Turist kupio pa preuredio nekadašnju vilu Zagreb ali i ostale objekte koji se nalaze u Uvali Čikat. Interijer i eksterijer odaje kako su ti objekti postali dostojni za boravak VIP gostiju u koje svakako spada elita iz najbližeg Putinovog kruga. Ne zaboravimo kako je Krešimir Filipović u vezi s dogradonačelnicom Moskve Anastazijom Rakovom 2010. dobio kćer Saru i još jednu kasnije pa je vidljivo kako su posebne odaje u vili na Malom Lošinju namijenjene luksuznom smještaju i odmoru te bliske Putinove suradnice. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prema podacima iz hrvatskog trgovačkog registra dipl. ing. strojarstva Krešimir Filipović od listopada 2015. predsjednik je Nadzornog odbora malološinjske Jadranke, tvrtke koja u svom portfelju ima brojne vrijedne turističke objekte. Prethodno je prvi potpredsjednik moćne kompanije sa sjedištem u Rusiji Velesstroya čiji je predsjednik Mihajlo Perenčević bio osnivač u proljeće 2011. godine Nit projekta, tvrtke izbrisane iz sudskog registra. U Hrvatskoj je 2011. bio direktor i tvrtke G.F. Plus za građenje i trgovinu. U toj je tvrtci sada vlansik i direktor N0, od travnja 2010. pa do srpnja 2016. Krešimir Filipović je bio jedini vlasnik i direktor tvrtke Fil-Adria Turist. Sadašnji je vlasnik njegov otac Zagrepčanin Tomo Filipović. Vjerojatno je Krešimir Filipović odlučio formalno istupiti iz vlasništva te tvrtke koja na Malom Lošinju posjeduje brojne vrijedne nekretnine te investira u građevinske projekte zato što je dospio pod lupu svjetskih medija i istražitelja kada je otkrivena njegova bliska intimna veza s bliskom Putinom suradnicom Anastazijom Rakovom. Uhićeni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni je skupa s njemu bliskim organizacijama Filipovića kao i njegovu partnericu Rakovu, ujedno majku njegovih kćeri, uvrstio na popis Putinovih ljudi.

Tamo je naravno i Zagrepčanin Mihajlo Perenčević koji je već dospio na listu sankcioniranih u Velikoj Britaniji. Vjerojatno uslijed straha zbog sankcija SAD, EU te ostatka svijeta Krešimir Filipović više nije formalno u vlasničkoj strukturi i upravi Fil-Adria Turista.  Krešimirov otac Tomo koji živi u zagrebačkoj Mamutici, osim što je 100-postotni vlasnik ujedno je i u Upravi. Uz njega su tamo njegov drugi sin, Krešimirov brat Tomislav Filipović koji je također kao i Krešimir prijavljen u Dubaiju te Miodrag Borojević. Potonji je kao što je poznato zadnjih dana dospio u orbitu jer je i sam priznao kako je sudjelovao u prodaji udjela Fortenove Saitu Al Ktebiju iz Dubaija. O Borojeviću smo pisali u ranijem članku pod naslovom: 'DOZNAJTE TKO JE MIODRAG BOROJEVIĆ Privedeni nasilnik iz Fortenove interesno je povezan s puncem Emila Tedeschija - Vlasnik Kraljice Dunava priveden je zbog nasilja nas suprugom a u bivši Agrokor došao je s preporukama ruskog lanca'.

Spomenimo i kako Tomislav Filipović ne dijeli s Krešimirom istu adresu u Dubaiju. Dok je Krešimir prijavljen na znamenitom Otoku palmi u Dubaiju, Tomislav živi u Rezidenciji North. Borojević je pak na trgovačkom registru prijavljen sa zagrebačkom adresom u novogradnji na Središću u Ulici Ede Murtića.No, s obzirom da je Krešimir Filipović drugu čovjek Velesstroja koji je zajedno s Perenčevićem označen u ruskim oporbenim medijima kao 'hrvatski novčanici Vladimira Putina' te koji je kao ovlaštena osoba Velesstroya potpisao zakup tajnog Putinovog dvorca u Gelendžiku na obalama Crnog mora - više je nego jasno da je njegov kapital u Fil-Adria Turistu. O tom zakupu više smo pisali u ranijem članku pod naslovom: 'NAJVEĆA RUSKO-HRVATSKA BOMBA Punac Emila Tedeschija zakupio Putinov dvorac iz filma Alekseja Navaljnog - Doznajte zašto Zagrepčane Mihajla Perenčevića i Krešimira Filipovića nazivaju 'HRVATSKIM NOVČANICIMA RUSKOG PREDSJEDNIKA'.

No, kada iz Moskve ili Dubaija dođe u domovinu zajedno sa svojom partnericom i kćerima Krešimir Filipović može na odmor u svoju luksuznu carsku rezidenciju na Malom Lošinju. Impresivni kompleks, temeljito obnovljena nekadašnja vila Zagreb, potom zgrada definirana kao stakleni paviljon, prostrani vrt sa stoljetnim njegovanim hortikulturama - sve to čeka nekadašnjeg stanovnika zagrebačke Mamutice i njegovu rusku obitelj. Fotografije tog kompleksa dostojnog ruskih careva dostupne su na web stranicama arhitektonskog studija Arta-projektiranje čija je vlasnica i direktorica Zagrepčanka Amira Čaušević. Ona je ujedno i idejna autorica projekta. Na web stranici njene tvrtke vidljivo je kako je luksuzni posjed snimio Tamas Bujnovszky a da je za rasvjetu bio zadužen poznati  Dean Skira. Na web stranici piše kako je investitor  "Fil-Adria Turist" d.o.o.

Citiramo navedeno: 'Projekt preuređenja, rekonstrukcije i dogradnje vile "Zagreb" iz nekadašnjeg "Željezničkog odmarališta" u uvali Čikat u Malom Lošinju još je jedan u nizu građevinskih i kozmetičkih zahvata na spomenutoj lokaciji, čime je dobiven smještajni objekt vrhunskih karakteristika. Zgrada i vanjski izgled zgrade su pod spomeničkom zaštitom zbog čega je posebna pažnja bila posvećena obnovi i rekonstrukciji pročelja te usklađivanju vanjskog i unutrašnjeg oblikovanja. Preuređenje i rekonstrukcija uključivali su kompletnu sanaciju i rekonstrukciju konstruktivnog sistema zgrade te usklađivanje s novim standardima, kako za zvučnu i toplinsku izolaciju, grijanje, hlađenje i ventilaciju tako i za kompletno funkcionalno i estetsko uređenje unutrašnjeg prostora, uključivo sve obloge, tkanine i namještaj. 

U okviru iste parcele, uvučen od šetnice, sakriven djelomično visokim borovima, rekonstruiran je polu-ukopani objekt opremljen sadržajem za fitness. Pozicioniran između historicističke vile "Zagreb" i "Staklenog paviljona", luksuzno opremljene vile modernog dizajna, svojim ravnim linijama i staklenim plohama prati stil "Staklenog paviljona" čineći stilski oblikovnu cjelinu. Obnovom je obuhvaćena ne samo zgrada već i cjelokupni okoliš zgrade na parceli'. Na istoj web stranici dostupne su fotografije i opis pripadajućeg objekta - Staklenog paviljona: ' U potpunom kontrastu od ostalih građevina u Čikatskoj uvali, stakleni je paviljon izvorno bio inspiriran izložbenim paviljonom u Barceloni arhitekta M. van der Rohea. Dugo godina je korišten kao restoran u službi željezničarskog odmarališta smještenog u obližnjoj vili Zagreb, te promjenom vlasnika postaje ljetna rezidencija za goste, kao i prostor za odmor i razonodu.

U Miesovoj maniri, ploče granita i mramora velikih formata podnih i zidnih obloga u interijeru, koriste prirodne šare kamena, kao pomno biran i planiran dizajn.Premda je obnova obuhvatila djelomičnu zamjenu konstruktivnog sustava, kao i uklapanje u važeće standarde toplinske i zvučne zaštite, izvorni je izgled paviljona dobrim dijelom zadržan.Ugođaj ekskluzivnosti, naročito iz oka današnjeg promatrača, upotpunjuje odabir mobilijara iz dizajnerskog opusa kojeg potpisuju redom: Charles Eames, Mies van der Rohe. Moderan dizajn star je gotovo 100 godina, ali svojim linijama i danas je moderniji od većine namještaja kojeg potpisuju recentne dizajnerske zvijezde. Uvučen od šetnice, sakriven djelomično visokim borovima, ovaj se paviljon nadvio nad travnatu padinu. Tako je katni dio, koji se čita kao prizemlje, dio dvoetažnog volumena, čiji je donji dio ukopan, a u njemu se nalaze sobe za goste.

Ovdje se je dogodila inverzija uobičajene dispozicije prostorija, gdje je javni dio u nižim etažama, a intimni u višim. Upravo koristeći teren u nagibu, terasa formirana ispred spavaćih soba s velikim staklenim plohama, vješto je sakrivena novim moduliranjem terena i zelenilom. Paviljon se sa šetnice čini kao jednoetažni manji volumen, kojem se s obale prilazi blago položenim dugim kamenim stepeništem uokvirenim lažnim suhozidom. Travnjak u blagom nagibu prati prilaz paviljonu i tek je pri samom kraju prekinut rubnim grmovima srebrnih teucriuma. Neošišani grmovi se doimaju poput morske pjene, iznad koje plovi paviljon poput staklenog broda. Desna obala travnatog mora, završava kamenim podzidom koji krije prilaz donjim, intimnim dijelovima paviljona. Pogled iz svake prostorije paviljona počinje i završava morskom površinom. Tako je posuđeni morski krajolik postao nedjeljivi dio interijera' - piše na web stranici Arta projektiranja.

Iz samog opisa kao i priložene foto-galerije vidljivo je na kakvoj visokoj nozi i kakvu dubinu novčanika ima Krešimir Filipović, dojučer široj javnosti nepoznati Zagrepčanin koji se pozicionirao među top ruske biznismene i kojem je njegova privatna veza ojačala pozicije u Putinovom krugu. Kao što smo već napisali u ranijem članku objavljenom pod naslovom 'RUSKO-ARAPSKA LOVA Putinov igrač Krešimir Filipović koji stoji iza preuzimanja Fortenove utekao je iz Moskve u Dubai, ljubavnik je zamjenice gradonačelnika Moskve s kojom ima kćeri' ne čudi da je 2010. Krešimir Filipović zajedno s Mihajlom Perenčevićem odlikovan od strane bivšeg ruskog predsjednika Medvedeva ordenom za posebne zasluge.