Nitko vjerojatno nije do kraja ozbiljno shvatio kada je na društvenim mrežama mladi Splićanin Vicenco Sopta napisao da je mafija. Kada je zadnji dan prosinca 2021. u beogradskoj noći nestao 28-godišnji Splićanin Matej Periš srbijanski su mediji citirali kako ih je kontaktirao njegov prijatelj Vicenco Sopta. Kasnije se ispostavilo da u Beogradu nije bio na dočeku Nove godine Vicenco već njegova starija sestra Maja Sopta koja je bila ujedno zadnja osoba kojoj je nesretno stradali Periš uputio zadnji poziv. Mediji su potom objavili sliku iz nekog splitskog kafića na kojoj se vidjelo kako se Vicenco Sopta smije i dobro zabavlja u nekom društvu. Poslije je medijima i društvenim mrežama kružila i snimka njegove sestre u društvu dviju Latino dama na Maldivima. Dok se tragalo za Matejem Perišem čije je tijelo isplivalo 18. svibnja prošle godine iz Dunava kod Ade Huje isplivalo je puno detalja iz života dotad nepoznate obitelji Sopta koja je splitsku adresu zamijenila onom u Podstrani. Tako se, osim podatka da je poginulom Perišu Vesna Sopta, mama Maje i Vicenca Sopte bile učiteljica, saznalo kako je njihovom ocu Goranu Sopti suđeno zbog sudioništva u zločinačkom udruženju, te da je osuđen zajedno s ekipom koju je predvodio notorni švercer cigareta Gojko Beus. No, djelo za koje se sada tereti Vicenco Sopta ali i njegov otac Goran Sopta moglo bi biti iznenađenje za mnoge. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

S Općinskog prekršajnog suda u Splitu poslan je poziv okrivljeniku Vicencu Sopti da pristupi na ročište koje će se održati krajem ožujka u zgradi tog suda. Soptu se tereti po članku 10. stavku 1. točke 5. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. S obzirom da piše Vicenco Sopta i dr. očito on nije  jedini okrivljenik. Kada smo pažljivije pogledali sudsku oglasnu ploču shvatili smo da je drugi okrivljenik njegov otac Goran Sopta. I njega se tereti po istom osnovu. Proces se vodi kao žurni postupak. Ocu i sinu istaknuto je upozorenje: 'Okrivljenik je dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom (članak 145. stavak 5. Prekršajnog zakona, "Narodne novine" broj107/07 ).

Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju ili dostaviti pisanu obranu. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog (članak 129. stavak 1. Prekršajnog zakona ), s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta (članak 139. stavak 1. Prekršajnog zakona). Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, postupak će se provesti i donijeti presuda bez njegove nazočnosti (članak 128. stavak 7. i članak 167. stavak 3. Prekršajnog zakona). Okrivljenik može sudu dostaviti i pisanu obranu' - piše u pozivu i Vicencu ali njegovom otac Goranu Soptu. Poziv je 24. veljače 2023. otposlala sutkinja Ljiljana Vuko. Javnosti bi taj postupak mogao biti zanimljiv iz više razloga.

Prvo, mnogi misle kako nikad nije do kraja razjašnjeno zašto je poginuli Matej Periš zadnji poziv uputio baš Maji Sopti. Nedavno je na YouTube kanalu Aleksandra Stankovića iz Orašja objavljeno više snimaka koje je Maja Sopta poslala preko Messengera nepoznatoj osobi a iz koje se vidi kako je ona znala da je Matej Periš istu noć kad je nestao završio u Savi. Taj je zvučni zapis objavljen  pod naslovom: 'Maja Sopta Matej Periš glasovne poruke'. Snimke su dostupne na ovom linku. Njezine riječi kako je znala da je on izvrstan plivač i ronilac i da je znao skočiti u ledeno more kad nitko nije htio da bi nešto izvadio izazvala je pozornost mnogih komentatora jer su se pitali zna li ona nešto više o razlogu zbog kojeg je Periš završio u mutnim vodama Save. K tomu je zanimljivo vidjeti rasplet ovog predmeta jer je Maja Sopta tvrtku koja se zvala kao ona prodala osobi koja je preko dioničkog paketa bila povezana s bivšim ministrom a njezin otac Goran ostao je direktor u toj tvrtci koja je samo promijenila ime.

O tome smo pisali u članku objavljenom krajem listopada 2022. pod naslovom: 'IDE JOJ U ŽIVOTU IDE JOJ.... Maja Sopta prodala firmu od 10 kuna i 0 kn prihoda poduzetniku koji s ministrom Ivanom Paladinom ima obveznice IGH vrijedne 10 milijuna € - Nakon što joj je ova godina započela u suzama pred kamerom beogradskog Exploziva lipanj joj je donio poslovni bingo, tvrtku koja se zvala Maja Sopta a sada The End prodala je Mateu - Teu Juradini čije je ime isplivalo kroz zatajeno bogatstvo ministra Paladine'. No, vratimo se okrivljenom Vicencu Sopti. U siječnju 2022. objavili smo članak pod naslovom: ''NOVI DETALJ U ISTRAZI 'Ja san mafia' - napisao u Instagram poruci prijatelj Mateja Periša, brat Maje Sopte i to preko profila gdje je s Goranom Ivaniševićem - Vicenco Sopta odgovorio je na poruku kako je umiješan u nestanak prijatelja 'Skužia si me, koliko ti treba para dat da nikome ne kažeš'....''.

Pisali smo i o suspektnim aspektima bogaćenja obitelji Sopta pa smo tako obradili i slučaj brata Gorana Sopte, Kreše Sopte, koji je osuđen zbog pljačke klijenata Croatia osiguranja. radi se o članku pod naslovom: 'KOSTURI TVRTKE PROFIL INOX Obiteljsko bogatstvo Maje Sopte kojoj je nestali Matej Periš uputio zadnji poziv izraslo nakon pljačke Croatia osiguranja Krešo Sopta bio je vlasnik i direktor tvrtke Profil inox, a kasnije istoimenog obrta na kućnoj adresi u Podstrani prijateljice koja se Mateju nije javila u noći nestanka, 1987. priznao je svinjariju nakon što je otkriveno da je kao referent Croatia osiguranja potkradao klijente'. Što se pak tiče oca Gorana njemu je suđeno kao dio krim-grupe švercera cigareta Gojka Beusa i drugih. O tome smo pisali i u članku pod naslovom:

'ŠOKANTNI SUDSKI DOKUMENT Otkrivamo vezu kralja šverca cigareta, oca Maje Sopte, Igora Štimca, uhićenog ortaka Milanovićevog brata i Dodikovog tajkuna - Osuđeni Gojko Beus preko praške tvrtke povezan je s likvidiranim Tonijem Brkićem, bivšim Vatrenim Štimcem, sinom Asima Kurjaka, Dodikovim tajkunima i farmaceutima, Goranom Soptom, ali i Igorom Maksimiljanovićem koji je s pokojnim Krešom Milanovićem uzeo nikad vraćeni kredit od 3,25 milijuna eura za koji je bio privemeno založen i stan Milanovićevih roditelja....'. U rujnu prošle godine još je nevolja pogodila tu obitelj. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'DRAMATIČNI IZLET - MOGLO JE ZAVRŠITI TRAGIČNO: Brod Maje Sopte u punoj brzini nasukao se na obalu u Strožancu, to joj je već drugi ulet na kopno u 2 godine - Ne kažu uzalud kako mačke imaju 9 života, poznata splitska poduzetnica već je dokazala kako se nakon svakog nasukavanja ukaže još jača na životnoj i poslovnoj pozornici, video kamere snimile kako je zamalo izbjegnuta nesreća'.

Nakon svega preostaje nam da se zapitamo ima li tu neke metafizičke progresije uzme li se u obzir kako je bivši saborski zastupnik i sudac Ustavnog suda Vice Vukojević službeno objavljivao kako je otac Gorana Sopte, dakle djed Maje i Vicenca Sopte, sudjelovao u ubojstvima emigranata. O tome svjedoči članak pod naslovom: 'ISPLIVAVAJU MRAČNE TAJNE Prijatelj nestalog Mateja Periša unuk je šefa splitske Udbe kojeg je Vice Vukojević prozivao zbog ubojstva emigranta - Vicenco Sopta, unuk Vice Sopte, na Instagramu demonstrira kako se fura na HEDONISTIČKI život, pozira s argentinskom dogom a nakon nestanka Mateja objavio je sliku kako fešta u kafiću koju je kasnije povukao'.

Na kraju citirajmo i što piše u članku 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji:

Članak 10. Nasilje u obitelji je: 1. tjelesno nasilje 2. tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci 3. psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost 4. spolno uznemiravanje 5. ekonomsko nasilje kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci 6. zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje. Sopte se na sudu tereti po tom članku 10. stavku 1. točke 5. Članovi istog kućanstva su Maja i učiteljica pokojnog Mateja Periša Vesna Sopta pa će biti zanimljivo vidjeti tko je prijavio nasilje Gorana i Vicenca Sopte.