Marija Arbanas osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine koja se neće izvršiti ukoliko u probnom roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Iz dokumenta koji je Županijski sud u Osijeku oglasio na sudskoj ploči vidljivo je kako je kći jedinica kultnog zagrebačkog modnog kreatora suđena i proglašena krivom zbog tjelesne ozljede majke Karmele Arbanas.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Arbanasovoj kćeri izrečene je jedinstvena kazna zatvor u kojoj joj je uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru od 21, studenog 2020. do 11. ožujka 2021. godine. Mariji Arbanas izrečena je  uvjetna osuda te se jedinstvena kazna zatvora u trajanju jedne godine neće izvršiti ukoliko u roku tri godine ne počini novo kazneno djelo i podvrgne liječenju od ovisnosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera zabrane približavanja Karmeli Arbanas, odnosno majci, u trajanju tri godine. Naloženo joj je i plaćanje sudskih troškova u iznosu 3.526,40 kn. Na tu odluku žalbu je podnio državni odvjetnik zbog odluke o kazni te zbog odluke o troškovima kaznenog postupka. Predložio je da drugostupanjski sud usvoji žalbu, izrekne kaznu zatvora u trajanju 1 godine i 4 mjeseca zatvora te na snašanje svih troškova kaznenog postupka.

Osuđena Marija Arbanas nije podnosila odgovor na tu žalbu. Sudac osječkog Županijskog suda Mario Kovač zaključio je kako je žalba osnovana. Zaključio je kako je u odluci o kazni prvostupanjski sud prekoračio svoje ovlasti, ali i da je pravilno utvrdio olakotne okolnosti. Tu se navodi iskreno priznanje djela što je pridonijelo bržem okončanju postupka, iskreno žaljenje i kajanje, neosuđivanost i bitno smanjenu ubrojivost zbog politoksikomanije. No, istaknuta je i prethodna prekršajna kažnjavanost u tri navrata zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji na štetu iste oštećenice odnosno Karmele Arbanas, supruge poznatog kreatora.

Umjesto prvostupanjske presude kojom je Marija Arbanas osuđena uvjetno na osam mjeseci zatvora, o čemu smo već pisali, drugostupanjskom presudom ista je preinačena na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine uz rok kušnje od četiri godine. Tako je pravomoćno okončan težak obiteljski spor. Pred Marijom Arbanas nalazi se prijelomno razdoblje iz kojeg će moći izaći ili kao nova osoba ili pak zaglibiti na dubljem putu bez povratka. Vjerojatno je i njezina ali i želja njezine obitelji da pronađu novi put kojim će izaći iz obiteljskog pakla u kojem su se našli.

Dio odluke Županijskog suda u Osijeku u predmetu protiv Marije Arbanas