Reper koji je došao iz utrobe Dalmatinske Zagore a koju je proteklo desetljeće obilježio Thompson domoljubnim pastirskim rock uspješnicama i refrenima tipa 'Piju li nam vuci sa izvora vodu? Da li nam slavuji pjevaju u zoru?' i koji je sa sobom donio nešto posve kontra tome - očito je uspio što god da je namjeravao jer su Mambu ljudi iz cijele regije skužili i prihvatili. No, spot po nekima ima dublje značenje i u njemu vide nešto nalik na haljinu koja je svojedobno srušila internet - famozna haljina koja je potaknula bizarnu rasprava oko boje koja je srušila Buzzfeed i postala najpopularniji pojam na twitteru - ukratko #TheDress.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Otkad se pojavio na sceni Triljanin Grgo Šipek  (26) osvojio je publiku spojem kontroverzne i burne mladosti i stihova u kojima je opjevao kriminal, drogu, urbane i rubne teme. Otkad je postavio na YouTube spot Mamba pojavila se kontroverza je li spot snimljen u glasovitom beogradskom Red Box Premium Gentleman Bar. Radi se o striptiz baru koji se eksplicitnije reklamira i kao lap dance klub (blago rečeno ples u krilu). U spotu je Grše u istovjetnom interijeru kakav se može vidjeti u fotogaleriji tog noćnog kluba smještenog u Beton hali u neposrednoj blizini Gotika. U prigušeno neonski crvenoj atmosferi kluba izvija se striptizeta dok Grše pjeva krajnje erotičnu pjesmu. Stihovi glase:

'Uh, uh, uh Woah Mamba, mamba, mamba, mamba Tilo njeno magma Izvija se ka mamba Dupe Rio - samba Idemo do vrha, dogodine vozi Lamba (Lamba) Grše bad boy, playboy Vrti dupetom ka J Lo, lay low Tilo isprskam kô paintball, bebo (Bebo) Noćas sve je tvoje if you say so Njena maska vozi me ka NASCAR Dupe fatass hangar - širi kadar Dupe trgan joj ka kangal, hodajući skandal Femme fatale Oko-oko-oko vrata jantar, sinjaj sjaj taj Šulja se ka jaguar, sve mi daj-daj Pare, princip, biznis, sef je pun sad Black red intime, krevet puca'.

Kada je u proljeće prošle godine Grgo Šipek umjetničkim imenom Grše snimio album “Platinum” oduševio je domaću underground scenu. Glazbeni kritičari predviđali su mu sjajnu karijeru, a imao je i stotine tisuća novih pregleda. Čudo je bilo tim veće jer je Trilj malo mjesto u Dalmatinskoj Zagori i javnost misli kako iz tih krajeva prije može doći thompsonovski zvuk, neka varijanta domoljubnog pastirskog  rocka a ne tako urbani zvuk.  Za Gršu su napisali kako je tipični HC reper te da ne pjeva o modernom društvu “inficiranom” drogom, oružjem, alkoholom, nasiljem i promiskuitetom.

I dok je u ranijim spotovima Grše imao fantomke, teleskopske palice, agresivne pse, kalašnjikove ... u Mambi je akcent na erosu a ne Tanatosu. Dakle, kako svi znaju što je eros za one koji ne znaju napisat ćemo kako je Tanatos u drevnoj Grčkoj bio ne samo Bog smrti već i volja za smrću kao suprotnost Erosu. E sad kako su upućeni prepoznali da je spot sniman u klubu koji se nalazi nadomak Gotika, da se u sporu Grše kreće istom ulicom kojom je protrčao nestali Splićanin Matej Periš u ranim jutarnjim satima zadnjeg dana prošle godine, svi su se zapitali što je Grše time htio reći. Dakle, ako je spot premijerno emitiran na YouTube kanalu Blockstar 21. siječnja ove godine, postavlja se pitanje kada je dalmatinski reper bio u Beogradu i, ako je bio krajem prošle godine, kakva je simbolika tog spota.

Odnosno ima li spot neko dublje značenje i može li poslužiti kao ključ koji otključava neka nepoznata vrata koja mogu i rasvijetliti misterij nestanka mladog Splićanina. Naravno, nije isključeno da je sve to puka slučajnost. Grše je u medijima dosad bio predstavljen kao Triljanin koji se u Sinju školovao za računalnog tehničara, pao prvi razred zbog kockanja te s 19 godina otišao raditi u Njemačku. Nakon kratkog iskustva u kontroli leta, vratio se u rodni kraj i bljesnuo s već istaknutim albumom “Platinum” koji je snimio nakon “Tiluriuma”. Bio je to prvi Gršin album koji je dobio ime po latinskom imenu Trilja.

Grše je izborom imena za prvi album pokazao kako ne bježi od povijesnih mitova i legendi jer je Tilurium bio i logor na kojem je boravila VII. legija Rimljana, čija se lokacija pak nalazi u blizini Gršine kuće. Duh rimskih vremena možda se uvukao u kožu repera koji očito nije volio klasični školski sustav već je tragao za nekim uzbudljivim životnim izazovima i dimenzija. U medijima je objavljeno i kako Grše ima sjajnu glazbenu obiteljsku reputaciju: pradjed mu je bio prva violina splitskog HNK, pradjedov brat jazz bubnjar, djed je svirao klavir i harmoniku, a brat mu je profesionalni bubnjar. Tako Gršinim reperskim venama očito kola glazba utkana i od predaka pa vjerojatno zato zvuči autentično a ne fejkerski i kada se uhvati u koštac s teškim izazovom da pretoči duh urbanog vremena u stihove.

Iako rep nije haiku netko bi pomislio kako je s Gršom došao neki spoj manga-anima-haikuja. Evo Gršinih stihova: 'Jako lako se strovalit, još teže san ostvarit' ili 'Malo ko izroni koga ulica prisvoji'. Mambu možete poslušati i pregledati na YouTube . Svi koji su proteklih mjeseci secirali i analizirali na društvenim mrežama trčanje Mateja Periša Karađorđevom ulicom lako će sami stvoriti dojam je li Grše protrčao istom rutom. Ako jeste i ako je spot snimio u neko slično vrijeme kada je Matej Periš sa svojim društvom bio u Magacinu, ex Gotiku u beogradskoj Beton hali, i ako je Grše snimao Mambu u neko slično vrijeme, web teoretičari zavjere i tumači nestanka mladog Splićanina mogli bi se pitati kakva je uloga Grše u cijeloj enigmi.

No, ostavimo li to po strani vrijedi citirati i neke komentare publike i fanova koje smo pronašli ispod Mambe na YouTube. Prenosimo u originalu bez ikakvih intervencija: 'Da se Grše rodio u Americi, Eminem bi radio u McDonald's-u'; Dugo sam spavao na ovom genijalcu, tekst je fora i ima smisla a dost je catchy :)'; Majstore to je nasa himna u kranjskoj gori!!! Svi ovdje znaju ovu pjesmu!!!! Pozdrav iz Slovenije '; Grse spalio stambeni kredit od 30 godina za spot al no regrets, nesto najjace na ovim prostorima, brutala'; 'Jak si ko zemlja, postavio bata standarde i bacio rukavicu u facu svakome ko je ikad repovao na nasem jeziku ', Osjećam se kao da imam opet 20 godina. Edit: Btw. imam 40'....