U kolovozu 2015. mediji su bili prepuni priča o otvorenju novog noćnog kluba u gradu pod Marjanom. 'Bila je to noć za pamćenje' glasio je jedan od novinskih naslova. Nije ni čudno da se na otvorenju kluba Teatar sjatilo toliko novinara i poznatih osoba kada su vlasnici bili Renata Sopek i njen dugogodišnji dečko Sergej Bijelić. No, unatoč pompoznom otvorenju i slavnom imidžu vlasnika klub je propao a u medijima, samo 2 godine poslije, pisalo se kako je na nepropisnom mjestu u Splitu razbacan inventar tog kluba. Taj su neslavni ugostiteljski pothvat Sopek i Bijelić vodili preko tvrtke Zbivalište koju su zajednički osnovalu u veljači 2015. godine. Nad tom tvrtkom je, zbog dugova, u lipnju 2019. otvoren i istodobno zatvoren stečajni postupak. Iza Sopek je, sudeći po Sudregu još jedan neuspjeli poslovni pothvat. Radi se o tvrtci Linija sport u kojoj je bila suvlasnica i koja je ugašena u srpnju 2014. Trenutačno Sopek posluje preko tvrtki Ultra fit i SN Adria dok više nema udjele u Take Offu. I dok je u Ultra fitu jedina vlasnica i direktorica u SN Adria samo drži direktorsku poziciju dok je vlasnik firma Digital Market Vladimira Kordanovića iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj. I dok je Sopek i dalje u fit ali i u poslovnoj formi dotle njenom dečku nimalo ne cvjetaju ruže nakon agonije koju je doživjela njihova zajednička firma Zbivalište. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH uputila je 16. svibnja 2023 poziv Sergeju Bijeliću na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Bijelić bi se trebao očitovati je li suglasan s provedbom osobnog bankrota. U pozivu piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 EUR. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u pozivu Bijeliću.

Priložen mu je i obrazac za popunu imovine koji je dužan dostaviti u roku od 15 dana od dostave poziva. Ako se u roku od 15 dana od dana dostave poziva i ne očitujete smatrat će se da je s istim suglasan 'te će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Dečko Renate Sopek može se obratiti u Savjetovalište Financijske agencije na info mail ili na besplatni info telefon Financijske agencije. U nastavku dokumenta piše kako Bijelić ima u neprekinutom razdoblju od 4244 dana dug u ukupnom iznosu od 1.738,23 eura. Navedeno je potraživanje Općinskog građanskog suda u Zagrebu za dug koji Bijelić ima prema Državnom proračunu RH. Tu je i ovrha Inkasa koju je provela javna bilježnica Zoja Puljiz. No, genezu ove situacije lako je shvatiti uzme li se u obzir ishod poslovanja zajedničke tvrtke Sergeja Bijelića i Renate Sopek - Zbivalište. Nad tom je tvrtkom otvoren i zbog dugova zaključen stečaj u rujnu 2019. godine.

U posjedu smo dokumenta s Trgovačkog suda u Splitu iz kojeg je vidljivo sljedeće: 'Rješenjem ovog suda poslovni broj St-495/2017 od 15. travnja 2019., a u povodu prijedloga predlagatelja Republike Hrvatske, Ministarstva Financija,...za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom ZBIVALIŠTE d.o.o..., Split, Jeretova 7, pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom te je određeno ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka za 21. svibnja 2019. Zastupnik po zakonu dužnika Sergej Bijelić, OIB: .... Split, ..... nije pristupio na ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka, ali je ranije tijekom postupka, podneskom od 8. rujna 2017., u spis dostavio popis imovine dužnika. Iz navedenog popisa imovine dužnika proizlazi kako dužnik nema u vlasništvu nekretnine, pokretnine, niti bilo kakvu drugu imovinu.

Za potrebe prethodnog postupka Financijska agencija je dostavila sudu potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje iz koje proizlazi kako dužnik na dan izdavanja potvrde 17. svibnja 2019. u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 982 dana (list 52 spisa), te potvrdu o blokadi računa i novčanih sredstava iz koje proizlazi kako nepodmirene obveze dužnika na dan izdavanja potvrde 17. svibnja 2019. iznose 834.588,39 kn. Člankom 5. stavkom 1. i 2. Stečajnog zakona („Narodne novine“ broj 71/15., 104/17.; dalje: SZ) propisano je da se stečajni postupak može otvoriti ako sud utvrdi postojanje stečajnog razloga, a kao stečajni razlozi propisani su: nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Prema članku 6. stavku 2. SZ-a smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija ima jednu ili više evidentiranih neizvršnih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa.

Sukladno članku 6. stavku 4. SZ-a postojanje te okolnosti dokazuje se potvrdom Financijske agencije. Slijedom navedenog, tijekom prethodnog postupka utvrđeno je da je kod dužnika ispunjen stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje. Naime, s obzirom na to da dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršne osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju dužem od 60 dana, to se samim time smatra da kod istog postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje u smislu članka 6. stavka 1. i stavka 2. podstavaka 1. SZ-a. Međutim, osim postojanja stečajnog razloga kod dužnika, iz rezultata prethodnog postupka također proizlazi i da dužnik nema imovine koja bi ušla u stečajnu masu i iz koje bi se mogli namiriti troškovi stečajnog postupka. Naime, osoba ovlaštena za zastupanje dužnika po zakonu se očitovala kako dužnik nema nikakve imovine. Na traženje ovog suda za dostavom podataka o imovini dužnika, Općinski sud u Splitu, Zemljišnoknjižni odjel Split, dostavio je ovom sudu potvrdu od 26. travnja 2019. kojom se potvrđuje da dužnik nije upisan kao vlasnik nekretnina na području nadležnosti tog zemljišnoknjižnog odjela ....

Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, dostavila je ovom sudu uvjerenje od 25. travnja 2019. iz kojeg proizlazi da dužnik nije evidentiran kao vlasnik vozila ...' S obzirom da vjerovnici nisu predujmili traženi iznos od 14.000 kn za troškove stečajnog postupka, da je tvrtka bila prezadužena, nad Zbivalištem je sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Zrinka Ćosić otvorila stečajni postupak 28. lipnja 2019. a isti je i zaključen 3 mjeseca kasnije. U travnju ove godine u Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak pod naslovom: 'Mnogi se pitaju ljubi li Renata Sopek još uvijek markantnog Splićanina Sergeja, našoj novinarki otvorila je dušu'. U tom je intervju Sopek potvrdila da je i dalje u vezi sa Sergejem na sljedeći način: 'Već ste dugo vremena u vezi, neko vrijeme se pisalo i da ste prekinuli. Meni se čini da je riječ o jednom stabilnom odnosu, planirate li tu neke nove korake?

Obično u nedostatku informacija krenu izmišljanja. Imate pravo, u stabilnoj sam vezi i naravno da su u planu novi koraci, ali neću iznositi detalje jer to nikad ne radim. Mislim da nema potrebe zasipati ljude detaljima iz privatnog života. Sve treba raditi s mjerom, a neke stvari u potpunosti zadržati za sebe'. S bzirom na izrečeno te godine njihove veze zasigurno će Renata Sopek pomoći dečku Sergeju da se izvuče i iz ove financijske situacije, dakle minusa i dugotrajne blokade koji su ga doveli pred osobni stečaj.