Poslovnu doktrinu i životnu filozofiju Plenkovićeve obitelji otkrio je stric Jovanin za Agroklub prije 2 godine a ona se sastoji u tome da treba učiti i posjedovati zemlju. U članku koji slijedi opisana je i poveznica s majkom nogometaša NK Sesveta, ujedno suprugom učitelja iz OŠ M. Krleža u Zagrebu koji se proslavio kombinirajući lascivne kadrove iz bugarskog spota s porukama učitelja u videu koji je montiran kao rođendanska čestitka učiteljici iz Krleže.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

O vitalnom Plenkovićevom stricu Jovaninu pisao je Agroklub prije dvije godine. Opisali su ga tada kao vitalnog 87-godišnjaka iz Svirča na Hvaru koji orezuje lozu i masline, krči vinograde. No, stric aktualnog premijera je i ugostiteljski poduzetnik kojem ni korona ne može ništa. Svoju vilu s apartmanima u Vitarnji na Jelsi oglašava preko svjetskih agencija na webu poput Bookinga, Tripadvisora, Tripa....

Plenkovićev stric nosi ime po svome djedu, premijerovom pradjedu Jovaninu. Upravo je svoga djeda Plenkovićev stric naveo kao utemeljitelja obiteljske strategije Plenkovićevih. Za Agroklub prije dvije godine rekao je: 'Moj djed je počeo stvarati zemlju, kao i otac koji se još bavio otkupljivanjem vina za druge, tako da smo samo nastavili obrađivati polje sve do današnjih dana.  

Od četiri brata, ja sam kao najstariji prigrlio zemlju i nisam je napustio čak ni onda dok sam kao  mladić radio u SAD-a. Novčano sam pomagao obitelji te izdvajao jedan dio zarade za kupovanje kuće i novih površina. Nikad se ne smije potrošiti sve. Primjerice kad zaradiš tisuću kuna, tristo treba uložiti u neki posao' - govorio je Jovanin Plenković.

Njegov otac se zvao Andrija pa nije nepoznanica da je hrvatski premijer dobio ime po svome djedu. Ime je naravno za te tadašnje komunističke prilike malo modernizirano ili 'jugoslavizirano' te je tako Andrija postao Andrej. Dosad se o obitelji Plenković u medijima pisalo najviše u kontekstu njihovog obrazovanja. Tako se isticalo kako je premijerov tata Mario sveučilišni profesor, da je njegova prateta Margarita(1898.-1983.)  govorila šest svjetskih jezika, putovala svijetom i bila konzulica Kraljevine Jugoslavije u Perthu.

Bila je udana za engleskog matematičara lordovskog podrijetla Alana Richmonda. Nešto slično rekao je za Agroklub i stric Jovanin: 'Mi godinama njegujemo korektne odnose i međusobno se podržavamo, što je uz obrazovanje, tajna obiteljskog uspjeha. Uvjeren sam da na otoku Hvaru, Plenkovići imaju najviše diploma i drugih titula. No, meni je ipak najdraže ono priznanje koje je vidljivo, opipljivo nakon svakog ostvarenog proširenja poljoprivredne proizvodnje'.

U istom intervjuu otkrio je i kako 'Nije dobro posjedovati nekretninu, a ne proizvoditi. Treba imati zemljište za izgraditi kuću'. Moramo konstatirati kako je filozofija Plenkovićevog strica nešto drugačija od one Plenkovićevog oca Marija jer on je svoj stan u Zagrebu oporučno ostavio svojoj nećaki Ivani a ne sinu Andreju o čemu smo pisali u posebnom članku. No, Plenkovićev stric Jovanin uspio je unovčiti i posjed kuće u Jelsi na Hvaru prvi red do mora. Radi se o višekatnici s apartmanima koje iznajmljuje s pravom korištenja vanjske terase koja je uređene u tipičnom dalmatinskom stilu s pekom i roštiljem.

Zemljišne knjige nam otkrivaju kako je objekt izgrađen na zemljištu Grada Jelse na kojoj je Đuro Presečan iz Zagreba dobio 1966. godine pravo korištenja građevinskog zemljišta pod uvjetom da u roku jedne godine sagradi zgradu. Nisu nam poznate okolnosti je li Presečan uspio sagraditi zgradu ali iz teretovnice je vidljivo kako je 7. srpnja 1969. Jovanin Plenković dobio pravo korištenja tog istog građevinskog zemljišta.

Plenkovićev stric je očito uspio podići impozantno zdanje koje i danas stoji i koje je stavio u turističku funkciju u skladu sa svojom poslovnom filozofijom. No, zanimljivo je vidjeti kako je Plenkovićev vremešni i poduzetni stric i osobno pozira kao maneken na slikama koje su priložene uz oglase za njegove apartmane. Tako se u foto galeriji vidi kako Jovanin sjedi u kuhinji, vanjskoj terasi, pozira ispred kuhinjskih elemenata.

Možda tim slikama Jovanin želi poručiti kako su njegovi apartmani pogodni za boravak osoba treće životne dobi? No, Plenkovićev stric posjeduje još niz čestica zemljišta na Hvaru a neke su postale predmet sudskih sporova. Tako je Zagrepčanka  Marjane Tomičić u kolovozu 2013. pokrenula sudski spor protiv više osoba uključujući Plenkovićevog strica kako bi osigurala upis vlasništva na svoje ime zemljišta na lokaciji Pitve na Hvaru.

Postupak je pokrenula na Općinskom sudu u Starom Gradu. Tuženo je više članova obitelji Mileta, Tabak, Barbić, Stella (Stela).... Među tuženima je i Zagrepčanka Sanda (Tabak) Zenko, arhitektica zaposlena u Ministarstvu kulture na mjestu više stručne savjetnice-konzervatorica. Ona je osim u Pitvama susjeda Plenkovićevom stricu Jovaninu i u Jelsi jer i sama tamo posjeduje i iznajmljuje apartmane.

Sanda Zenko  bila je kandidatkinja u 6. izbornoj jedinici za Sabor na listi U ime obitelji - projekt domovina 2015. godine ali nije uspjela postati zastupnica jer je dobila samo 17 glasova. U većini slučajeva u  sudskim zemljišnim sporovima na hrvatskim otocima rješavaju se zemljišna prava između bližih ili daljnjih rođaka te nas je samim tim zanimalo je li Sanda Zenko rođakinja hrvatskog premijera.

Inače, Sanda je majka hrvatskog nogometaša Adriana Zenka (23) koji igra za NK Sesvete. Sanda je i supruga učitelja i predsjednika  Školskog odbora OŠ Miroslava Krležeg iz Zagreba Dragog Zenka. On je široj javnosti postao poznatiji kada je kolegici iz Krleže Ani montirao video čestitku i postavio je na YouTube kanal pod svojim imenom Dragi Zenko. U toj čestitci kombinirao je lascivne prizore plesačica u minicama koje tverkaju iz rođendanskog spota bugarskog pjevača s čestitkama učitelja i profesora iz najstarije osnovne škole u Zagrebu.

Spot je očito naišao na topli prijam i kod nadležnih jer je prihvaćeno učiteljevo prigodno objašnjenje dato u uvodu uz taj spot kako se radi o modernim mladim učiteljima 21. stoljeća..... Inače, učitelj Zenko poznat je i kao izrađivač Božićnih jaslica. Manje je poznato i kako su godine učiteljevanja ostavile traga na živce učitelja Zenka pa je zabilježena i jedna prijava policiji kada je na javnom mjestu verbalno prijetio jednoj osobi koja obavlja javni posao a što je sve zabilježeno na kamerama Konzuma u Kaptol centru.

No, u Hrvatskoj su mnogi važni kriteriji i standardi u ustanovama općenito srozani na najniže grane pa ne čudi da se i jedan učitelj s dodatnom funkcijom predsjednika Školskog odbora na javnom mjestu ponaša ispod svake razine ali da za to ne trpi nikakve zakonski predviđene sankcije Ako se netko pita zašto raste nasilje među učenicima možda bi trebalo malo utvrditi činjenice o ponašanjima osoba koje su dužne provoditi Zakon o odgoju i obrazovanju a isti ne primjenjuju na način na koje je to propisao zakonodavac.

No, u slučaju učitelja Zenka ne treba se čuditi jer takvo i slično ponašanje u toj najstarijoj zagrebačkoj osnovnoj školi ionako tretiraju i javno proklamiraju kao tradiciju 'u najboljem zagrebačkom duhu' ma što god to značilo. Gospođi Sandi Zenko upit smo poslali i motivirani činjenicom da njezin slučaj ilustrira aktualnu temu kako su potomci nekih istaknutih partizana često danas u prvim redovima desnih političkih opcija. Naime, Sanda Zenko promovira se i kao 'krasna domaćica kuće za odmor u Jelsi' za koju je navela kako je to kuća Mitra Tabaka na adresi Liberat 828 Jelsa.

Mitar Tabak se spominje kao autor prikaza "Hvarski partizanski odred". Iz navedenog smo zaključili kako je Mitar Tabak zacijelo njezin djed. No, na upit nismo dobili odgovor tako da je ostala nepoznanica je li nesuđena saborska zastupnica Željke Markić i njezine građanske inicijative U ime obitelji rođakinja s jedne strane premijera Plenkovića a s druge unuka poznatog sudionika NOB-a s Hvara Mitra Tabaka.