Ove godine od Teninog biznisa u Omišu, s božićnom kućicom neće biti ništa jer korona je, na žalost svima ukrala Božić. Neće biti ni Teninog plesa, u  širokoj haljini crno-bijelog uzorka, s mnoštvom narukvica i  visoko podignutim rukama, dok 'otkida' na Frajle,  u EOL baru njezinog brata u Omišu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na službenim web stranicama Ministarstva pravosuđa 24. svibnja 2017. godine objavljen je oglas kojim se tražila uknjižba vlasništva dviju oranica od 20 m2 i 40 m2 preko Općinskog suda u Splitu, odnosno Posebnog zemljišnoknjižnog odjela u Omišu. Takvih je zahtjeva na stotine i ne bi navedeni pobudio našu pozornost da podnositelji zahtjeva nisu bili bračni par Ariana Bazala Mišetić i Ivica Mišetić. Oni su naime roditelji Tene Mišetić, moćne suradnice hrvatskog premijera Andreja Plenkovića još iz njegovih briselskih dana. Naime, Tena Mišetić, koja se nalazi na funkciji zamjenice predstojnika Ureda premijera Plenkovića, Zvonimira Frke-Petešića, bila je Plenkovićeva asistentica u vrijeme dok je bio EU parlamentarac skupa s njegovim glasnogovornikom,  Markom Milićem. 

O odnosu hrvatskog premijera i Tene Mišetić kruže razne urbane legende kako je to i inače slučaj kad se radi o mladoj i atraktivnoj suradnici. Zadnji put ime Tene Mišetić obišlo je hrvatsku medijsku orbitu kada je kroz stenograme tajnog praćenja uhićene Josipe Rimac procurilo kako je pala HDZ-ovka, spominjala Tenu, odnosno premijerovu desnu ruku. Mediji su u lipnju objavili Hininu vijest kako će  u istrazi u "aferi Vjetroelektrane" u svojstvu svjedoka biti ispitani: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik tog ministarstva Tugomir Majdak i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Tena Mišetić.  

ada smo počeli istraživati nekretnine obitelju Mišetić na jugu Hrvatske, u atraktivnom Omišu, nismo ni slutili kamo će nas daleko odvesti zemljišni zahtjev s početka ove priče koji su podnijeli roditelji premijerove desne ruke, atraktivne Tene. Iako su Mišetići, kao roditelji državne dužnosnice, došli u poziciju da ih se zove Teninim roditeljima, oni su već više desetljeće neizostavna lica vrha hrvatske gospodarske scene. Ivica Mišetić, Tenin otac, od devedesetih je osoba iz vrha hrvatskog biznisa. Bio je dugogodišnji direktor Croatia Airlinesa, ali i jedna od čelnih figura u Zračnoj luci Zagreb, Krmi, Hrvatskoj gopodarskoj banci, Jadrankamenu, Kutjevu.. 

Radio je za Atlantic Grupu Emila Tedeschija a sve do 25. travnja ove godine bio je zamjenik predsjednika i član Nadzornog odbora Hrvatskog telekoma. Imao je i političku funkciju, bio je ravnatelj Državnog protokola RH sa statusom veleposlanika. Trenutačno je predavač na Experti i Bernaysu te suvlasnik obiteljske tvrtke F.M. Facility Management koja posluje na adresi kuće za odmor Mišetićevih u Nemiri kraj Omiša. Suvlasnici u tvrtci su ostali članovi obitelji Mišetić: dakle mama Ariana, sinovi Ivan i Fran te Tena, moćna premijerova suradnica.

Suvlasništvo od 20 posto u tvrtci Tena Mišetić uredno je prijavila Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i navela kako je upravljačka prava prenijela na fizičku osobu. Očito na člana obitelji. Pod osnovnim djelatnostima tvrtke navedeni su: ugostiteljstvo, usluge, djelatnost turističke agencije ali i odmarališta. Ime tvrtke F.M. Facility Management pronašli smo na službenim stranicama Grada Omiša.  Naime, tvrtka se prošle godine natjecala za zakup svih 5 Božićnih kućica u sklopu manifestacije "Omiški Božićni grad", ali uspjela je dobiti zakup samo jedne kućice. Za dvotjedni zakup kućice od 4 m2 za pružanje ugostiteljskih usluga ponudili su iznose od 3.533 kune preko 4.651 kune pa do 5.005 kuna.

Uspjeli su dobiti petu oglašenu kućicu po najvišoj istaknutoj cijeni. U glavnom gradu Hrvatske uvijek vlada povika na one koji se uspiju dočepati Božićnih štandova i kućica jer svi znaju kako se u vrijeme Božića, naravno sve do ove godine dok korona nije poharala sve, pa i božićne sajmove,  vrti golemi novac na štandovima. No, nismo no slutili  kako je potražnja za Božićnim kućicama i u drugim manjim jadranskim mjestima takva da se za taj komad blagdanskog ugostiteljskog profita natječu čak i tvrtke čiji suvlasnici čine vrh hrvatske političke i poslovne scene. Podsjetimo i da je suvlasnica te obiteljske tvrtke, Ariana Bazala Mišetić, Tenina mama, inače zamjenica predsjednika NO-a Optima Telekoma u kojem je članica NO-a Ana Hanžeković, suvlasnica Hanza Medije.

Na web stranici Optime piše kako Ariana Bazala-Mišetić od 1. lipnja 2014. obnaša dužnost direktorice Sektora  Ureda predsjednika Uprave Hrvatskog Telekoma. U Nadzorni odbor Optime izabrana je 18. lipnja 2014. Inače, većinski vlasnik Optime je Zagrebačka banka a zatim slijedi HT koji od siječnja ove godine prodaje svoje vlasničke udjele.  No, tu nije kraj ugostiteljskim pothvatima obitelji Mišetić. Naime, Tenin brat Ivan koji je upisan kao suvlasnik F.M. Facility Managementa, istodobno je vlasnik još tri tvrtke: Luxury Property Management, Rooftop i Poca. Sjedište tvrtke Poca je u iličkom neboderu u srcu Zagreba. Ta se tvrtka nominalno bavi najunosnijim sektorom, energetskim, trgovinom naftom, otpadom ali nema neke značajnije prihode.

Ivan Mišetić, Tenin brat, vlasnik je i direktor tvrtke Rooftop sa sjedištem na adresi Fošal 2 u Omišu.  Tu je tvrtku Ivan Mišetić osnovao 20 travnja 2018. godine. I Rooftop se natjecao za Božićnu kućicu u Omišu i prvu, površine 4 m2, za ugostiteljsku djelatnost, zakupio je 2018. po cijeni od 3.500 kuna. Oba puta ugovore s Rooftopom za najam Božićne kućice potpisao je omiški vijećnik s liste Mosta Ivo Tomasović. Da se radi o unosnom biznisu koju Tenin brat vodi preko tvrtke Rooftop, vidi se iz prometa. Tako je Rooftop uprihodio 1.942.704 prve godine poslovanja te 1.482.599 prošle godine. Konačna dobit 2019. bila je tek nešto veća od 33 tisuće kuna.

Društvene mreže daju nam senzacionalni uvid u poslovanje tvrtke brata premijerove najbliže suradnica Rooftop u Omišu. Tvrtka je vlasnica mondenog noćnog kluba EOL Rooftop koji posluje na istoj adresi gdje i tvrtke Ivana Mišetića , u ulici Fošal 2 u Omišu. Radi se o top lokaciji - o samom središtu Omiša u dijelu gdje su svi objekti spomenici kulture, i to tik do mosta na rijeci Cetini. Ekskluzivni bar radi od 17 - 2 ujutro. Slike s otvorenja dostupne su na Facebook i Instagram profilu Eol bara. Na Opening partyju 2. lipnja 2019. plesale su senzacionalne brazilske plesačice, koktel majstori su neumorno mućkali, pušilo se iz nargila, bilo je tu glazbe uživo i saksofonista, zgodnih cura i nabrijanih dečki, selfieji su pljuštali na sve strane.

Potom su održavani tematski partiji poput Little Havana 18. lipnja s atraktivnim plesačicama, potom White Cloud Party sa fenomenalnom plesačicom, gostovala je gastroblogerica i koktel majstorica Senna Meloni, u kolovozu 2019. gostovale su Frajle, a u baru su još nastupali: Grašo, TBF, Nina Badrić, klapa Iskon, Tonči Huljić i Madre Badessa band....

Našu je pozornost najviše privukao drugi nastup Frajli od 28. kolovoza 2019. budući je na njemu bila i premijerova suradnica Tena Mišetić.  U širokoj haljini crno-bijelog uzorka, s mnoštvom narukvica i mobitelom u visoko podignutim rukama plesala je sve u 16 desna Plenkijeva ruka u EOL baru svoga brata. Slika bi rekla da Tena otkida na Frajle. Tenina slika pobrala je i tri lajka. Prvi lajker bio je dalmatinski hotelijer Tonči Andrijašević, koji inače na svom Facebook profilu redovito iznosi politička stajališta. "Mislio sam da ne može biti većih političkih antitalenata od Kolinde, Karamarka, Bere...i onda naš Predsjednik ni od čega napravi priču. Može li mi netko politički pismeniji od mene objasniti zbog čega je Milanović od glasanja / neglasanja napravio sebi problem. Zašto???", jedan je od njegovih srpanjskih postova. 

Teninu sliku s koncerta Frajli lajkao je i stanoviti Ivan Stanić, zaposlenik Croatia raftinga, koji na Facebooku tvrdi kako je on "donio mjere prije ovih debila". Uz taj post objavljuje screen naslova izjave Krunoslava Capaka, odnosno tekst "Capak furiozno kreće u borbu sa širenjem zaraze na svadbama "Ne preporučujemo vlakić tad ljudu ubrzano dišu". Prošla sezona očito je bila vrhunac zabave i prometa u omiškom baru brata Tene Mišetić. Ovu godinu je svima vjerojatno već "pojela" korona. No, luksuzno uređeni i popularni bar ima pomno osmišljenu marketinšku strategiju. "Usred mora leži otok za razliku od bilo kojeg drugog. Ne vezan ni na jednom mjestu, lagano lebdi nad vodom. U središtu je palača zaštićena jakim brončanim zidovima. Ovdje živi Eol, bog vjetra", promotivni je slogan EOL bara.

Otvorenje tog bara popratili su portali Journal, Buro 24/7, Tripadvisor, Slobodna Dalmacija, 24 sata ... Mediji su napisali da se radi o "Senzacionalnom baru s fantastičnim pogledom koji morate posjetiti". Suvišno je naglasiti da nitko nije zabilježio posebnu vezu državne dužnosnice Tene Mišetić s tim barom. I da nije bilo koncerta Frajli, tko bi uopće imao foto svjedočanstvo da i moćna premijerova suradnica pohodi noćne barove i koncerte Frajli. Zahtjevu s početka ove priče koji su podnijeli roditelji Tene Mišetić, sudeći po stanju u zemljišni knjigama, nije udovoljeno. Naime, i dalje su kao vlasnici upisani nasljednici obitelji Kovačić i brojne druge obitelji iz Omiša.

Među njima je i Ivan Kovačić.  Ne znamo radi li se o bivšem Mostovcu, omiškom gradonačelniku, bivšem ministru uprave ispred Mosta i aktualnom predsjedniku Stranke s imenom i prezimenom Ivanu Kovačiću. Konačno, to za ovu priču i nije presudno. Tragajući za podatkom jesu li Mišetići uspjeli uknjižiti u Omišu 60 kvadrata oranice, zapravo smo naletjeli na puno veću i složeniju priču. Pregledom u telefonskom imeniku ustanovili smo pretplatnički broj Ariane Bazala Mišetić koji nas je doveo do zemljišnih knjiga i otkrića posjeda kuće u Nemiri na kojoj smo tako i detektirali tvrtku čija je suvlasnica Plenkijeva Tena. Da nije bilo te bizarne objave, ne bismo ni znali kako veliki ugostiteljski biznis u Omišu ima obitelj Plenkovićeve bliske suradnice. 

Još nam je samo ostala nepoznanica čime se bavi tvrtka Teninog brata, zvučnog imena Luxury Property Management a koja ima sjedište na istoj adresi gdje i EOL bar? Ta je tvrtka upisala dugotrajnu imovinu vrijednu 792.474 kuna  ali je prošle godine zabilježila gubitak od oko 100.000 kuna. Što se tiče prihoda najzanimljivije tvrtke, one u kojoj je suvlasnica Tena Mišetić, F.M. Facility Managementu, ona je prošlu 2019. završila s 9.427 kn gubitka. U uređenijim državam se u kategoriju povezanih društva s dužnosnicima vezuju i tvrtke koje su osnovale s njima povezane osobe. Dakle, hrvatska dužnosnica Tena Mišetić suvlasnica je u obiteljskoj tvrtci s bratom Ivanom a koji pak grana ugostiteljski biznis.

Pomaže li mu u tome premijerova desna ruka - ne možemo kategorički tvrditi. No, činjenica je da je u dokumentu predanom Fini Ivan Mišetić napisao kako ima dugovanja prema vezanom društvu. Nije navedeno radi li se o tvrtci u kojoj je dužnosnica Tena suvlasnica ili u nekoj drugoj njegovoj tvrtci. Ovdje uostalom i završava novinarski posao - ako netko misli kako tu ima sukoba interesa ili posjeduje dokaze istih - onda je to posao za institucije koje se time bave. I da ne zaboravimo reći da ove godine od Teninog biznisa u Omišu, s Božićnom kućicom neće biti ništa jer korona je pokvarila sve pa i golemi biznis koji se preko božićnih kućica vrtio ne samo u metroploi nego i diljem Hrvatske.