U proteklom peridu naslušali smo se priča o nevjerojatnom posovnom uspjehu Mate Rimca i njegove tvrtke Rimac automobili. Mladog poduzetnika iz Samobora mnogi nazivaju hrvatskim Elonom Muskom a tek poneki nazivaju ga prodavačem magle.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Vlasnički list poslovnog sjedišta tvrtke Rimac automobili u Ljubljanskoj 7 u Svetoj Nedelji otkriva nam vrlo zanimljive pojedinosti o kreditima na kojima je izraslo to auto čudo koje se naširo promovira u Hrvatskoj i izvan nje. Tako iz vlasničkog lista doznajemo kako se radi o kompleksu na 14.363 m2 koju čine poslovna zgrada, dvorište i livida Položnice.

Prethodni vlasnik tog kompleksa bila je tvrtka Auto Peba Petra Babića iz Velike Mlake koja je 10. studenog 2011. otišla u stečaj. Auto Peba imala je hipotekarne kredite kod Hypo banke koje je kasnije preuzeo H-Abduco. Prema podacima iz sudskog registra  imovina stečajnog dužnika prodavala se preko dražbi ali je nekretninu preuzeo kreditor, odnosno hipotekarni vjerovnik.

O tome svjedoče dokumenti Trgovačkog suda u Zagrebu pa tako i rješenje koje potpisuje sutkinja Vesna Malenica. Ona je, podsjetimo, koja je bila uhićena i postala optužena u sudkosm postupku. Mediji je nazivaju kompromitiranom sutkinjom koja je uzimala zlatne narukvice i dragulje za predmete u kojima je pogodovala. Njezino i ime stečajnog upravitelja Pere Hrkaća u medijima se spominje u kontekstu najvećih stečajnih pljački.

Ta sutkinja Vesna Malenica je u stečajnom postupku nad dužnikom tvrtkom Auto Peba  5. veljače 2016. donijela rješenje o prodajai nekretnine stečajnog dužnika, odnosno kompleksa u Ljubljanskoj 7 u Brezju kraj Svete Nedelje gdje je sadašnje sjedište Rimac automobila.  Iz izvješča stečajnog upravitelja od 18. srpnja 2016. doznajemo kako je nekretninu preuzeo kredito Hypo banka - odnosno H-Abduco te da je time djelomično namireno potraživanje vjerovnika. Tvrtka Rimac automobili istu nekretninu kupila je od H-Abduca u veljači 2018.

Povijesni izvadak za tvrtku Rimac automobili svjedoči kako je tvrtka osnovana pod imenom Analog i digital d.o.o. te da je isprva poslovala u Ulici dr. Franje Tuđmana 6 u Svetoj Nedelji a potom u Industrijskoj 13 u istom mjestu.  Zgrada u Industrijskoj 13 vlasništvo je tvrtke Ti san. Na početku je osnivač Rimac Automobila bio Mate Rimac te off shore tvrtka Asset Management (Asia) Limited s Britanskih Djevičanskih Otoka koja se dovodi  vlasnički kontekst Mate i njegvog oca Ivana Rimca.

Sada u vlasničkoj strukturi sudjeluje konzorcij stranih ulagača i pojedinci pa su tako suvlasnici tvrtke: britanski New Automovile Development, Adriano Mudri iz Samobora, Consulting Group Ltd. i Kingrich Investments Limited iz Hong Konga, Paul E. Runge iz Floride, kineski Camel Group Co. Ltd., južnokorejski Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation, njemački Porsche Investments Gmbh, luksemburški Neurone R S.A. te lihtenštajnski 1741 Alternative Investments Sicav.

Činjenica da su u vlasničkoj strukturi Rimac automobila strani ulagači nije ništa pridonijela tome da tvrtka dobije kredit neke inozemne kreditorske kuće niti banke jer je jedini hipotekarni, odnsono založni vlasnik poslovnog sjedišta Rimac automobila hrvatska državna banka HBOR. O tome svjedoči vlasnički list iz kojeg su vidljiva dva hipotekarna kredita HBOR-a. Prvi je kredit upisan u teretovnici 23. travnja 2018. u iznosu od 10.416.025,20 kuna, što je na dan 28. ožujka 2018. predstavljalo protuvrijednost od 1,4 milijuna eura.  

Potom je 14. prosinca 2020.upisana zabilježba obveze brisanja hipoteke temeljem sporazuma o zasnivanju založnog prava na nekretninama radi osiguranja novčane tražbine od 9. prosica 2020, Naime, tada je na poslovni kompleks tvrtke Rimac automobili upisana nova hipoteka HBOR-a u iznosu d 56.250.000 kuna. Zbrojili smo ta dva kredita koje je tvrtka Rimac automobili dobila u roku dvije godine , u proljeće 2018. i u prosincu 2020. Došli smo do fantastične znamenke od 66,666 milijuna kuna.

Svi koji vjeruju u numerologiju znaju da tri 6 predstavljaju vraga a četiri šestice anđela. Ako računamo na dvije decimale Rimac automobili od državne HBOR banke dobili su 66,66 milijuna kuna zbrojimo li dva kredita. No, naravno kako je u ovom trenutku založno pravo 56,25 milijuna kuna koliko iznosi drugi hipotekarni zajam. Sada nam preostaj evidjeti hoće li Rimac automobili uspjeti realizrati svoje poslovne snove i ne ostaviti vjerovnika HBOR kratkih rukava kao njihov prethodnik, bivši vlasnik Auto Peba čiji je vjerovnik ostao kratak nakon preuzimanja nekretnine u stečaju te tvrtke.