Kada je Imperijal 30. srpnja ove godine objavio tekst 'IMA NEKA TAJNA VEZA Saborski zastupnik Mosta i kandidat za ZG gradonačelnika Zvonimir Troskot živi u stanu koji je njegovoj mami dodijelio pokojni gradonačelnik Milan Bandić- Stan na zagrebačkim Sveticama površine 59,73 m2 Nevenka Troskot dobila je 2019. na korištenje temeljem Ugovora o najmu s Gradom Zagrebom u vrijeme kad je vladao bivši gradonačelnik a njen sin krenuo u političke vode, u imovinskoj kartici Troskota piše kako nema nekretninu' malo tko je mogao zamisliti da će se oko tog otkrića četrdesetak dana poslije lomiti koplja između čelnika HEP-a Frane Barbarića i spomenutog Mostovog bombardera Troskota. Naime, nakon serije optužbi koje je na računa Frane Barbarića u proteklom periodu iznio Zvonimir Troskot i to zbog niza afera, od afere 'Plin za cent', pa do nelegalno izgrađene kuće na Hvaru i da ne nabrajamo, napokon se nakon višemjesečne šutnje oglasio direktor HEP-a Frane Barbarić i odlučio progovoriti u intervjuu Večernjem listu u kojemu je žestoko napao stranku Most. 'Uvjeren je da ga se želi maknuti s mjesta direktora jer nikad neće dozvoliti privatizaciju HEP-a, a za narativ u kojem HEP skupo kupuje plin pa ga jeftino prodaje PPD-u kazao je da odgovara "onim lobističkim krugovima koji su pripremili ovu hajku", u čemu im, kazao je Barbarić, obilno pomaže upravo Most. Pri tome je posebno napao Mostova zastupnika Zvonimira Troskota kojeg, između ostalog, proziva da živi ili na lažnoj adresi ili u gradskom socijalnom stanu,' piše Večernji list. 'Pitanje je gdje on zapravo živi s obzirom na to da je do 2019. bio prijavljen u socijalnom stanu Grada Zagreba, zajedno s obitelji. Pitanje je li poštovan imovinski cenzus jer je prije zastupničkog mandata g. Troskot radio u financijskim i farmaceutskim tvrtkama, u kojima plaće nisu male. No od 2019. njegova imena više nema na ugovoru za socijalni stan. Istodobno, iz svih dokumenata 2020. i 2021. evidentno je da je i dalje prijavljen na istoj adresi. Čak i na listi za saborskog zastupnika', kazao je u intervjuu Večernjem listu Frane Barbarić. On se nadalje pita živi li Troskot i dalje u istom stanu pa je to zatajio na štetu Grada Zagreba i gradskog proračuna ili je možda prevario birače jer ne živi na naznačenoj adresi.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon Barbarićevih optužbi u Večernjem listu promptno se u istom dnevniku oglasio Zvonimir Troskot koji je između ostalog rekao: 'S obzirom na to da je Most krenuo uspješno razbijati hvarski energetski kartel, ovakve stvari su očekivane', kaže prozvani Troskot. Odgovara Barbariću da već nekoliko godina živi u unajmljenom stanu na Jarunu za koji plaća najam privatnoj osobi. Priznaje da mu na dokumentima i dalje stoji adresa stana na Sveticama u kojemu je odrastao i živio do 2018., koji je njegova majka dobila početkom 90-ih godina u najam od Grada Zagreba i za koji kaže da nije socijalni. 'Početkom 90-ih godina preko programa društvenog zbrinjavanja oko 240.000 stanova je prodano, mnogi za 10-ak tisuća eura, a oko 30.000 je otišlo u najam od čega oko 12.000 u Zagrebu. Moja majka se prijavila za takav stan jer je ispunjavala sve uvjete natječaja. Nekoliko ga je puta pokušala otkupiti, ali to joj nikad nije uspjelo', kaže Troskot.

Također kaže da ne zna koliko mu majka plaća najamninu za taj stan, a upitan kako to da je u istom tom stanu živio sve do 2018. i smatra li da je to bilo u redu s obzirom na poslove koje je radio i plaću koju je primao, Troskot kaže da on zapravo većinu vremena uopće nije provodio u tom stanu jer je stalno bio na putu. A kada je bio u Zagrebu, prespavao bi kod mame. Osamostalio se i preselio, dodao je, čim su mu primanja počela rasti.  'Prije  ulaska u politiku uzeo sam u najam stan na Jarunu i jedino je činjenica da u tom trenutku nisam promijenio osobnu iskaznicu prema kojoj sam i dalje prijavljen na staroj adresi. Jednostavno, bila je korona, nisam znao hoću li i koliko ostati u unajmljenom stanu na Jarunu, a sva pošta dolazila mi je na staru adresu. Ako je to moj krimen, onda dobro' – kaže Troskot. 

Podsjetimo, Imperijal je u svom tekstu od 30. srpnja ove godine napisao sljedeće: 'Zanimalo nas je koju je adresu naveo Troskot kada se natjecao za Sabor na listi Mosta u VII. izbornoj jedinici. Vidjeli smo kako je naveo adresu u zagrebačkoj Ulici Divka Budaka. Kada smo provjeravali činjenice vlasništva za tu devetokatnicu s više kućnih brojeva, odnosno zgradu s ulazima u nizu, utvrdili smo kako u istoj živi Nevenka Troskot i to temeljem Ugovora o najmu sklopljenog s Gradom Zagrebom. Radi se o stanu površine 59,73 m2. Podsjetimo kako je Most 13. prosinca 2020. objavio kako je njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot. U tu je bitku dakle mladi Mostov lav krenuo iz stana koji je njegovoj mami dodijelio tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svima je poznato kako je pokojni Bandić bio na glasu kao galantan kad je gradskim novcima ili nekretninama kupovao naklonost svojih pristaša ali i svojih oponenata.

Naravno, da bi bilo prekomjerno tvrditi kako Ugovor o najmu Troskotove majke s Gradom Zagrebom ima ikakve veze s tim modelom Bandićevog stila vladanja. No, postavlja se pitanje kako su i Most ali i Troskot mislili da mogu biti nedodirljivi protivnici takvim političarima i jamstvo nekog novog modela upravljanja i vladanja kada žive na jaslama tog i takvog sistema? Naime, u bitku s moćnicima poglavito kad su skloni korupciji može se dosljedno i bez figa ići samo kada od istih ne ovisite i nemate s njima nikakvih materijalnih sprega što u ovom slučaju nije tako. Činjenica da je Ugovor o najmu sklopila Troskotova mama a da je on s njom živio u istom kućanstvu i kada se prijavljivao na izbore kao kandidat za ZG gradonačelnika ali i na listu za Sabor zorno svjedoči o tome. Troskot je inače od 22. srpnja kada je ušao u Sabor na dobroj plaći. Sada ima 2856,86 eura bruto. U Sabor je ušao kao voditelj financijskog poslovanja Sandoza. S obzirom da je to profitabilna tvrtka tim je čudnije da nije otišao u podstanare na neku drugu adresu a ne ostao u zajedničkom kućanstvu s mamom Nevenkom koja je stan na korištenje dobila od Grada Zagreba u Bandićevu mandatu', objavljeno je u našem članku 30. srpnja.

Na kraju istaknimo i kako je Troskot u vrijeme kad je njegova mama unajmila gradski stan bio glavni koordinator građanske inicijative 'Narod odlučuje' zajedno sa Željkom Markić. Na službenim stranicama Grada Zagreba vidljva je i dan danas vijest objavljena 9. svibnja 2018. godine. 'Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je danas u palači Dverce primio predstavnike Građanske inicijative Narod odlučuje koja inicira održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava u Republici Hrvatskoj. Upoznali smo gradonačelnika s našom inicijativom da se od 13. do 27. svibnja prikupljaju potpisi za provedbu referenduma. Zatražili smo javne prostore kao mjesta za izjašnjavanja o referendumu, a koja su nam odobrena sukladno zakonskim propisima RH, rekao je glavni koordinator Građanske inicijative Zvonimir Troskot. 

Objasnio je da su predviđena dva pitanja na referendumskom listiću kako bi se građani izjasnili jesu li da se preferencijskim glasovima odlučuje o poretku kandidata na stranačkim listama te jesu li da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o povjerenju Vladi i o donošenju proračuna. Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako se u potpunosti slaže s preferencijalnim glasovanjem za sastavljanje stranačke liste. Svaka inicijativa koja želi demokratizirati Hrvatsku i koja želi istinske predstavnike glasača u najvećem predstavničkom domu je dobrodošla. Ali, naglasio je, protivim se da se prava nacionalnih manjina minimaliziraju. Multietničnost i multikulturalnost Zagreba je bogatstvo. Oni trebaju odlučivati i o Vladi i o proračunu i svemu o čemu odlučuju saborski zastupnici. Uz glavnog koordinatora Troskota, na sastanku su u ime Inicijative bili: predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, voditelj Molitvene zajednice Srce Isusovo, Alan Hržica te predsjednik Zaklade Vigilare, Vice Batarelo' - piše u toj vijesti.

Nije puno prošlo a Bandić je reagirao na optužbe udruge koju je tada vodio Troskot. Ostala je upamćena njegova izjava iz tog doba. Naime, u kolovozu 2018. pokojni ZG gradonačelnik je rekao: 'Na pitanja o početku suđenja u "aferi štandovi" nije htio odgovarati. Komentirao je zato optužbe inicijative "Narod odlučuje" da je minirao njihovu akciju prikupljanja potpisa preskupim štandovima i s premalo lokacija, ali, naravno, u svom stilu. "Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. Je li vi vjerujete da ja njima nisam dao? Ja sam njima dao i više nego što su tražili, ali svoju dezorganiziranost, svoju nesposobnost da se organiziraju, neuspjeh žele prevaliti na gradonačelnika. Ali nije to ništa slučajno. Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama", rekao je tada Bandić. Pokojnom gradonačelniku i nekolici njegovih suradnika sudilo se u aferi Štandovi.

Taj je slučaj dobio konačni epilog u veljači 2022. kada je Vrhovni sud obustavio kazneni postupak protiv pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i potvrdio oslobađajuću presudu za Ivicu Lovrića, bivšeg pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i sport, i Zdenku Palac, bivšu šeficu Tržnica Zagreb, u tzv. aferi Štandovi. Podsjetimo, Uskok je teretio Bandića da je s Lovrićem i Palac udruzi 'U ime obitelji' priskrbio nezakonitu korist od najmanje 309 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.Svi su optuženici prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporabe položaja, trgovanja utjecanjem i zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem. Vrhovni je sud obustavio kazneni postupak u odnosu na Bandića jer je umro te odbio žalbu Uskoka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u odnosu na Lovrića i Palac. Inače, i danadans na portalima dostupni su tadašnji komentari 'Narod odlučuje - Bandić vlada'