Kada je 20. kolovoza 2020. Damir Habijan predao svoju prvu imovinsku karticu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa u njoj je naveo radno mjesto koje je prethodilo njegovoj poziciji saborskog zastupnika. Tako je upisao varaždinsko Odvjetničko društvo Uskoković  & partneri. Radi se o poznatom uredu s brojnim i moćnim klijentima. Osnovali su ga Oleg Uskoković, Vladimira Lacković-Hrebak, Tanja Kragulj Mežnarić i Ljiljana Levatić - Uskoković. Ured se bavi i korporativnim pravom pa zato ne čudi da je osnivač i direktor u tom društvu Oleg Uskoković proteklih godina bio ili još uvijek u NO-ima tvrtki poput Glasa Slavonije, Nexe Grupe, Amplituda, Finvest Corp, HTP Orebić, HTP Korčula, J  & T banke, Validusa, Dubrovački zalasci sunca, Medike, Auctora, Hrvatske industrije šećera... No, iako se Habijanovo ime sada kontekstira uz Uskokovićevo jedan drugi odvjetnik koji ne dolazi iz svijeta korporativnog prava inicijalno je trasirao Habijanovu odvjetničku karijeru. Otkrivamo poveznicu nominiranog ministra gospodarstva i održivog razvoja s moćnim odvjetničko-sudačkim klanom Ramušćak. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Puno toga se promijenilo u životu nasljednika ministra Davora Filipovića od početka lipnja 2020. kada smo objavili članak pod naslovom: 'NOVO TIJELO I MOZAK VLADAJUĆIH Isklesana i tetovirana zvijezda HDZ-a Damir Habijan super zarađuje ali nema auto, udjele ni štednju, lovu troši na viši stil života, protivnike rješava malim prstom i osmijehom'. Prvo, promijenilo se to da je u imovinsku karticu Habijan kao saborski zastupnik 25. siječnja ove godine upisao automobil kupljen na leasing i vrijedan 32.000 eura. Mediji su već objavili kako se radi o BMW-u. Inače, u podnaslovu članka koji smo objavili prije godinu i pol napisali smo: 'Atraktivni varaždinski odvjetnik, iskazao se kao fighter u Otvorenom u srazu s političkim oponentima na temu saborskog istupa glavne državne odvjetnice, iako izaziva ogorčenje stare garde u svojoj bazi zasigurno će privući veliki broj ženskih i glasova mladih u gradsku organizaciju HDZ-a Varaždin'.

Zatim promijenilo se to da je Habijana odmah nakon smjene ministra Davora Filipovića premijer Andrej Plenković predložio za ministra gospodarstva i održivog razvoja. Tako se Habijan ukazao kao spasonosno rješenje u trenutku kada je premijer brzopotezno smijenio ministra Davora Filipovića nakon što je kroz transkripte Marina Vlahovića, koje sada premijer naziva 'čudnim novinarom' isplivalo kako je njegov posebni savjetnik transferirao proračunski novac u zamjenu za medijsku naklonost ali i šurovao s Mostovim Nikolom Grmojom. Od Habijana premijer zacijelo ima velika očekivanja a sudeći po dosadašnjim Habijanovim verbalnim konfrontacijama i klinčevima s oporbom i oponentima HDZ-a Plenković sigurno očekuje da na njemu mnogi polome zube ako krenu u kritiku resornog ministarstva. Vrijeme će pokazati je li  Habijan dorastao tako delikatnom zadatku. No, mi smo za potrebe ovog članka istražili inicijalni Habijanov put koji ga je doveo do vrha HDZ-a. Temeljni podatak pronašli smo u objavama Hrvatske odvjetničke komore.

Naime, sam Habijan naveo je predstavljajući se kao kandidat za ministra kako je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2007. godine a da je potom položio pravosudni ispit i postao odvjetnik. Pronašli smo službenu objavu koja to dokazuje: 'Rješenjem Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore broj: 10266/2010 od 31. siječnja 2011. godine DAMIR HABIJAN upisuje se 31. siječnja 2011. godine u Imenik odvjetnika sa sjedištem odvjetničkog ureda u Varaždinu, V. Lisinskog 6'. Zanimalo nas je gdje je to Habijan počeo raditi kao odvjetnik pa smo saznali da je na spomenutoj adresi već dugi niz godina ured poznatog varaždinskog odvjetnika Mirka Ramušćaka. Vlasnički je sada kuća na toj adresi upisana na djecu Mirka Ramušćaka. Inače, ranije na spomneutoj adresi poslovao je  i ured Olega Uskokovića koji sada posluje na drugoj adresi u Varaždinu.

Odvjetnik Mirko Ramušćak ujedno je brat dugogodišnjeg čakovečkog odvjetnika, sada suca Vrhovnog suda, ujedno istaknutog HDZ-ovca Marijana Ramušćaka. Iza Marijana Ramušćaka impresivna je karijera. Od 1976. do 1990. bio je odvjetnik u Čakovcu, potom je od '91.-'93. bio pomoćnik i zamjenik ministra pravosuđa. Zatim je bio međimurski župan od '93.-'97., zatim godinu dana predsjednik Odbora za pravosuđe Županijskog doma Sabora, od '98.-'99. ministar uprave, zatim do 2001. predsjednik Vrhovnog suda a potom sudac istog suda. Što se pak tiče njegovog brata odvjetnika Mirka Ramušćaka on je u Varaždinu na dobrom glasu kao ovdjetnik iako nikad nije napravio političku karijeru kao njegov brat Marijan. Prije nego što je postao odvjetnik bio je 20 godina sudac. Citirat ćemo intervju s njim koji je dao u veljači 2019. za Varaždinske vijesti.

'Da nisam odvjetnik, bio bih glazbenik. Završio sam Glazbenu školu u Varaždinu i sviram obou – otkrio je na početku razgovora Mirko Ramušćak, poznati varaždinski odvjetnik iza kojeg je 50 godina uspješne pravničke karijere. Nakon završene Gimnazije i Glazbene škole u Varaždinu, Mirko Ramušćak se zajedno s bratom Marijanom, također uspješnim odvjetnikom koji živi u Čakovcu, uputio u Zagreb gdje je upisao Pravni fakultet. U varaždinskoj obitelji Ramušćak bilo je šestero djece, a Mirko i Marijan bili su među prvima koji su otišli u Zagreb na studij. Kako bi se školovali, braća su studirala i radila, pa je tako Mirko Ramušćak pola radnog vremena bio zaposlen u Savezu muzičkih društava Hrvatske te je zahvaljujući plaći koju je zarađivao završio studij. Prije nego se “bacio“ u odvjetničke vode, bio je sudac, a javnost ga pamti kao pravnog savjetnika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Sve to bio je povod za razgovor s poznatim varaždinskim “fiškalom“ - piše u uvodu tog članka.

U istom je Mirko Ramušćak ispričao kako je 'odvjetničku karijeru započeo 1982. godine, nakon što je gotovo 20 godina proveo na sudu, najprije Općinskom, a potom Županijskom. U zadnjih nekoliko godina bio sam predsjednik sudskog vijeća koje je sudilo za najteža kaznena djela i to je bio težak posao. Ali, obavljao sam ga sa zadovoljstvom. Međutim, dođe trenutak kad se zasitite, ne možete više i morate jednostavno početi raditi nešto drugo: ili postanete sudac Vrhovnog suda ili odete sa suda. Kako nisam mogao postati sudac Vrhovnog suda jer nisam bio član Saveza komunista, odlučio sam napustiti sudačku karijeru i posvetiti se odvjetništvu. Rad za društvo zamijenio sam radom za čovjeka'. Habijanovog bivšeg poslodavca novinar Varaždinskih vijesti pitao je i koji su mu slučajevi ostali u sjećanju. Na to je odgovorio: 'Malo slučajeva ostane u sjećanju. Kad postupak u jednom predmetu završi, podsvijest ga po prirodi stvari potisne u stranu i u zaborav. Sjećam se tek nekoliko predmeta u kojima je moje sudsko vijeće osudilo počinitelje na visoke vremenske kazne, ali o njima ne bi govorio jer su počinitelji kazne izdržali i ne bi bilo pošteno sada spominjati te slučajeve. Čak i da ne spomenem imena, oni o kojima se radi i njihova okolina bi znali o kome se radi i ne bi bilo pošteno da ih nakon toliko vremena spominjem'.

Također, pitali su je li istina da se Zagorci najviše tuže? 'Takva fama postoji. To je relikt prošlosti: bilo je malo zemlje i svaki se borio za svaki centimetar. Danas zemlja nije jedini osnova opstanka i Zagorci se više ne tuže kao nekada. Struktura prava se izmijenila i sporovi su danas sasvim drukčije prirode od nekadašnjih'' - odgovorio je Ramušćak. U medijima je istupao kao jedan od rijetkih prijatelja pokojnog varaždinskog tajkuna, utemeljitelja Vindije Dragutina Drka. O tome je pričao za portal evarazdin.hr. U veljači 2021. tamo je objavljen članak pod naslovom:"MOJ PRIJATELJ DRAGEC" Nepoznati život Dragutina Drka'. U uvodu je novinar Alen Matušin napisao: 'Malo ljudi je poznavalo preminulog vlasnika Vindije, ali jedan čovjek ga je poznavao više od 70 godina. Mi smo ga pronašli...'. Tako je počeo njegov intrevju s odvjetnikom Mirkom Ramušćakom (83) koji je dalje o preminulom gazdi Vindije rekao sljedeće:

'Osoba Dragutina Drka jedna je velika enigma, a još je veća enigma točan podatak o njegovu podrijetlu. Naime, mnogi Varaždinci voljeli bi doznati odgovor na pitanje svih pitanja: je li pokojni vlasnik Vindije podrijetlom bio "Međimurec" ili "pravi Varaždinec"? Čini se da je ipak bio "pravi Varaždinec". Njegov "šul kolega", generacija i prijatelj kroz cijeli život kaže sljedeće: - Dragec je bil rođeni Varaždinec koji je cijeli svoj život živio u Varaždinu. No istina je da njegovi roditelji potječu iz Međimurja, a u Varaždin su se doselili zato što su oboje radili u Varteksu — kaže Ramušćak. Dakle, gospodin u šeširu belmondovskog osmijeha, otkriva nam kako je pokojni vlasnik Vindije dijelio sudbinu tisuća drugih Varaždinki i Varaždinaca. Mnogo prije Vindije i "djece Vindije", budući vlasnik Vindije bio je i sâm dijete jedne radničke familije: "dijete Varteksa"....... 

Još jedna od velikih nepoznanica jest: zašto se pokojni Drk odlučio baš za srednju mljekarsku školu koje Varaždin nije imao? Za zanimanje mljekara trebalo je, naime, poći 137 kilometara dalje, u Karlovac.'To je bila najbliža mljekarska škola u okruženju, a Dragec je bio stipendist Mljekare Županja. Županja je grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tada veličine otprilike Varaždina. I tko zna bi li ga Dragec u svojem kasnijem životu zavolio — kao što je volio svoj Varaždin — da se nije dogodila jedna važna stvar. - Nakon što je završio srednju školu, javio se u Županju s namjerom da "odradi" svoju stipendiju, međutim u tom trenutku nisu trebali radnike i oslobodili su ga te zadaće. Tako se Dragec vratio u rodni Varaždin. I tako je gigant zvani "Vindija" stvoren ovdje, u Varaždinu, a ne negdje drugdje…' - objavljeno je na evarazdin.hr.

Iz svega navedenog jasno je kako Habijan nije samo tako zalutao u HDZ i napravio svoju stranačku i političku karijeru najprije na razini varaždinskog gradskog HDZ-a a potom na nacionalnoj razini. Za njega je očito bilo krucijalno da je karijeru započeo kod odvjetnika Ramušćaka čiji je brat već desetljećima visoko pozicioniran u HDZ-ovoj stranačkoj mašineriji. Recimo da je Marijan Ramušćak za HDZ Varaždina i pravosuđe ono što je Vladimir Šeks na nacionalnoj razini. Ako Šeksa tituliraju patrijarhom HDZ-a na nacionalnoj razini onda je zacijelo Marijan Ramušćak patrijarh HDZ-a na razini Varaždinske ali i Međimurske županije te i šire. No, podsjetimo i kako je pokojni gazda Vindije Dragutin Drk bio vjerni HDZ-ov financijer. Tako je jasno da se iz krila moćnih Varaždinaca povezanih s HDZ-om kad-tad morao iznjedriti jedan mladi i potentni kadar kakav je Damir Habijan.