Iako nas predstavnici organizatora štrajka hrvatskih sudaca preko medija uvjeravaju kako je njihov protestni čin koji ima za cilj povećanje sudačkih plaća kako bi bili 'neovisni' uspio te da se veliki broj sudaca odazvao, sudska ploča svjedoči kako se odvija sve skoro istim tempom kao i prije tzv. bijelog štrajka. Postavlja se pitanje imaju li suci pravo tražiti veće plaće u zemlji kolapsirane ekonomije i jesu li njihova primanja znatno iznad hrvatskog prosjeka i stvarnosti. Također, postavlja se pitanje i kolike su njihove plaće kao i brojna dodatna primanja. Istražili smo plaće nekih od najpoznatijih sudaca i predsjednika sudova ali i donijeli pregled kontroverznih, da ne kažemo šokantnih odluka koje su se donosile proteklih godina na hrvatskim sudovima. Dok su bogatašima i moćnicima često opraštani troškovi sudskih postupaka, dok su donesene oslobađajuće presude za djela koja su se gonila po službenoj dužnosti i s dokazima dotle je osuđen jedan mladi čovjek zbog pjesmice koju je pustio na TikTok. Kao da živimo u Sjevernoj Koreji a ne u zemlji članici EU. Znakovito je kako brojni suci primaju ne samo visoke plaće već ubiru i tisuće eura dodatnih prihoda a među njima prednjači bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. No, i njegov nasljednik na toj poziciji Radovan Dobronić nema razloga za nezadovoljstvo, on prima za hrvatske prilike enormno visoku naknadu za nadzor izbora, odnosno kao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. Istražili smo i koliko prima Šeksova kći te predsjednik suda koji je naštimao izbore na lokalnoj razini u korist HDZ-a. Donosimo pregled sudskih odluka od kojih će vam pamet stati a za koje su suci zacijelo više nego dobro plaćeni. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić  stupio je na dužnost 19.10.2021. a imovinsku karticu je podnio 20.02.2023.  godine. Nema partnera / partnericu niti djecu. Upisao je stalni prihod u bruto iznosu od 5700 € do 5850 €. Pod ostale prihode naveo je autorski honorar u neto iznosu od 664 eura te naknadu za članstvo u Državnom izbornom povjerenstvu od 9572 eura. Jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca Ivan Turudić, aktualni sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu kandidat je i za glavnog državnog odvjetnika, odnosno nasljednika Zlate Hrvoj-Šipek. On je stupio na tu dužnost 01.01.2021. a imovinsku karticu podnio je 23.02.2023. Ima suprugu a sin i kći mu više nisu maloljetni već samostalni ljudi nakon završenih studija u SAD-u. Njegov stalni prihod - plaća kreće se u bruto iznosu od 4200 € do 4350 €. Od ostalih prihoda naveo je Ugovor o djelu s neto iznosom od 2.000 eura te naknada koju ima kao član Visokog suda časti HLK u neto iznosu 3212 eura.

Zacijelo je jedan od najpoznatijih i najmoćnijih hrvatskih sudaca Đuro Sessa koji je bivši predsjednik a sadašnji sudac Vrhovnog suda RH. Njegov stalni prihod- plaća bruto iznosi od 4350 € do 4500 €. Pod ostale prihode Sessa je upisao naknadu koju prima za arbitraže u  Hrvatskoj gospodarskoj komori u iznosu 3.106 eura, naknadu za rad u svojstvu experta Vijeća Europe u iznosu od 7.200 eura, naknadu za rad u ispitnom povjerenstvu MPU za pravosudne ispite u neto iznosu od 1.699 eura, kao organizator - autorsko djelo prima neto iznos od 4.672 eura, kao predavač za Narodne novine prima neto iznos od 358 eura. Navest ćemo i primanja njegovog sina Srđana Sesse, suca  Trgovačkog suda u Zagrebu. Podnio je imovinsku karticu: 04.01.2024. a na dužnost je stupio 01.04.2019. godine. Živi sam bez djece. Njegova plaća bruto iznosi od 3000 € do 3150 € a zasad nema dodatnih prihoda.

Sutkinja Petra Kušević Fraculj, ujedno predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu podnijela je imovinsku karticu 28.02.2023. godine a imenovana je 08.09.2005. Ima i partnera i maloljetnu djecu. Njezina plaća bruto iznosi od 3450 € do 3600 € ali nema dodatnih prihoda. Bivši šef Županijskog suda u Zagrebu, sada sudac Vrhovnog suda Zdenko Konjić podnio je imovinsku karticu 28.02.2023. a na sudačku dužnost stupio je 15.09.2008. U braku je i ima maloljetnu djecu. Njegova bruto plaća iznosi od 4650 € do 4800 € a ima i dodatne prihode. Za Ugovor o djelu dobiva neto iznos od 700 eura, a za naknadu za pravosudne ispite neto iznos od 1500 eura. Kći najdugovječnijeg HDZ-ovog moćnika Vladimira Šeksa Zrinka Šeks Poštić predsjednica je Općinskog suda u Osijeku. Imovinsku karticu podnijela je 21.10.2020. a sutkinja je postala 01.11.2005. godine. Rastavljena je i više nema maloljetnu djecu. Njezina bruto plaća iznosi od 25.000 kn do 26.000 kn. Upisano je u staroj valuti pa će vjerojatno ažurirati njenu karticu.

Pod ostale prihode upisala je naknadu za Izborno povjerenstvo u neto iznosu 5750 kn. Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban predao je imovinsku karticu 20.02.2023. a sudac je postao 01.02.2010. godine. U braku je a sinovi su mu već odrasli, jedan je liječnik u Zagrebu a drugi je diplomirao pravo. Obojici je riješio stambeno pitanje u Zagrebu. Njegova bruto plaća iznosi od 4500 € do 4650 €. Kako je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva svaki put kad su izbori dobiva i naknadu a ove je godine dobio za lokalne prijevremene izbore neto iznos od 159 eura. Kako sudac Vrban nadzire izbore i osigurava da budu legalni i zakoniti može se vidjeti i iz našeg ranijeg članka objavljenog pod naslovom: 'GOSPODARI GLASOVA Osječki suci koje je prozivao Zdravko Mamić sudjelovali u namještanju izborne pobjede u korist HDZ-a - vidi se to iz Odluke Ustavnog suda kojom su poništeni lokalni izbori'

Predsjednik Općinskog suda u Splitu Dražen Maravić podnio je imovinsku karticu 28.02.2023. godine. a na sudačku dužnost stupio je 01.02.2007. godine. Ima i suprugu i maloljetnu djecu. Njegov stalni prihod - bruto plaća iznosi od 3300 € do 3450 €. Pod ostale prihode naveo je rad u GIP-u Split lokalni izbori 2022 za neto iznos od 764 eura.  Mario Vukelić, predsjednik Visokog trgovačkog suda RH podnio je imovinsku karticu 26.02.2023. a na sudačku dunost stupio je 01.08.2009. godine. Oženjen je bez maloljetne djece.  Njegova bruto plaća iznosi od 4200 € do 4350 € ali ima i velike dodatne prihode. Tako je prijavio da je   u 2020.  od Veleučilište VERN, Zagreb, Europska poslovna škola, Zagreb, od predavanja izvan radnog vremena suda i autorskih naknada ostvario neto iznos od 9541 eura a od državnih Narodnih novina autorski honorar za knjigu; Ministarstvo pravosuđa i uprave -naknada za ispitivača na pravosudnim ispitima; HDS- autorske naknade;HGK, naknada arbitru u neto iznosu od 5273 eura.

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić prijavio je bruto plaću u iznosu od 3450 € do 3600 €, autorski honorar u iznosima od 474 eura i 405 eura neto.  Predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu je Zdravka Jagić s bruto plaćom u iznosu od 3150 € do 3300 €. Prima i autorski honorar u neto iznosu od 1160 eura. Inače, pisali smo o brojnim biserima koji su vidljivi iz presuda upravo tog suda. Primjerice, na tom je sudu prekršajno osuđena po osmi put bivša ministrica Vesna Škare Ožbolt o čemu smo pisali u ranijem članku. Podsjetimo u nekoliko predmeta Vesna Škare Ožbolt počinila  je prometni prekršaj vozeći automobil svog odvjetničkog društva a na sudu se obranila kako isti nije pravna osoba pa ne može odgovarati za prekršaj kojim se tereti pravnu osobu o čemu smo pisali u ranijem članku. Na istom sudu za to djelo dvaput je oslobođena a jednom nije. No, paradoks je da je na istom sudu poslije te presude donesena i presuda po kojoj ista ta bivša ministrica nije nikada prekršajno kažnjavana.

Također, na tom je sudu donesena presuda po kojoj je zagrebačkom milijunašu i jet seteru koji je kupio Sanaderov penthouse, Luki Kaiću, oprošteno plaćanje sudskih troškova kako ne bi ugrozio egzistenciju o čemu svjedoči naš članak. Na istom sudu donesena je i oslobađajuća presuda za Antu Prkačina kada je vozio automobil dok je imao zabranu upravljanja što je vidljivo iz našeg ranijeg članka. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu donesena je oslobađajuća presuda i za brata bivšeg potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića jer je sutkinja uvažila sve što je iznio pod olakotne okolnosti za sebe što se vidi iz našeg ranijeg članka. Na istom sudu dogodila se i presuda koju smo opisalu u članku pod naslovom: 'Ustavni sudac Andrej Abramović oslobođen optužbe za napad šlaufom na susjede, presuda dokazuje  kako možete bez posljedica zalijevati susjede koje ne volite'.

O pravosudnoj praksi Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu svjedoči još jedan naš članak pod naslovom: 'BISERI IZ HR SUDNICA U Zagrebu oslobođen nedavno uhićeni ubojica Mladen Džidić kojeg je Interpol tražio zbog ubojstva i na kojeg se iz zatvora žalio Glavaš'. U podnaslovu smo naveli: 'Presuda dokazuje da je okrivljenika policija gonila i zbog rušenja kanti u metropoli te oštećenja auta te bijeg s mjesta događaja'. Još jedan naš članak svjedoči o praksi istog suda. Radi se o članku objavljenom pod naslovom: 'OTVARA DOM PERIGNON Proslavio se vožnjom 300 na sat, no Marinko Zovko oslobođen je na sudu optužbe za brzu vožnju pa će mu odvjetnika platiti iz proračuna'. No, na istom sudu osuđen je jedan mladi čovjek zbog pjesmice. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'NEMOJ PO GLAVI DRUŽE PLAVI Osuđen zbog TikToka u kojem je pjevao o Štrumpfovima, prijavio ga policajac za omalovažavanje'.

U podnaslovu smo naveli: 'Paolo Fanizzi (22) iz Dugog Sela dobio je novčanu kaznu zbog video uratka koji je snimio na Zrinjevcu i gdje se u pozadini pojavljuje policija'. Pogledali smo i imovinsku karticu Drage Klasnića, predsjednika Visokog prekršajnog suda RH. Podnio ju je 17.02.2023.  a na sudačku je dužnost stupio 01.02.2020. Njegova bruto plaća kreće se od 4500 € do 4650 €. Pod ostale prihode naveo je neto iznos od 165 eura za Ugovor o djelu. Navedimo jedan biser - sudsku presudu koja je donesena na tom sudu. Radi se o oslobađajućoj presudi za zagrebačkog odvjetnika koji je vrijeđao policajce na dužnosti, koji je vozio bez vozačke i odbio dati osobnu policajcu što je vidljivo iz našeg ranijeg članka. Na istom sudu donesena je još jedna zanimljiva presuda.

O njoj smo pisali u članku pod naslovom: 'Konačno oslobođen optužbe da je povrijedio dostojanstvo Kolinde Grabar - Kitarović kada je objavio da je 'PRVA KUJA HRVATSKE''. Na mrežnoj stranici Državnog sudbenog vijeća trenuatačno nema imovinskih kartica ustavnih sudaca pa tako nismo mogli pregledati imovinsku karticu predsjednika tog suda Miroslava Šeparovića ali ni suca Davorina Mlakara, bivšeg ministra o kojem smo pisali u članku pod naslovom: 'POSAO ZA PET Ustavni sudac i bivši HDZ-ov ministar Davorin Mlakar, koji se lažno predstavljao, ubija se od posla, usred radnog dana šopingira u Konzumu'. O njemu smo pisali i ranije u članku pod naslovom: 'UBI SE OD POSLA Ustavni sudac i bivši HDZ-ov ministar Davorin Mlakar ima plaću od 4776,43 eura, snimili smo ga usred radnog dana na druženju u ZG restoranu'

Ne događaju se sudski biseri samo na zagrebačkom prekršajnom sudu. Nekoliko njih detektirali smo prethodnih godina i na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu. O tome svjedoči i naš članak pod naslovom: 'FIAT SLUPAN ALI KRIVCA NEMA Bivši Kerumov zamjenik Jure Šundov uspio na sudu, teret prebacio bivšem šefu HDZ-a Split Petru Škoriću pa NITKO NIJE KRIV za prometni znak koji je slupao auto'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Ukoliko vas pogodi neki prometni znak dok se vozite cestama na području Splitske županije nitko neće odgovarati jer se odgovorni mogu loptati pa nitko neće biti kriv za štetu'.  O praksi istog splitskog suda svjedoči i članak pod naslovom: 'ŠOKANTNA PRESUDA Splitski sud legalizirao napad sjekirom na susjeda, oslobođen jer je nasrnuo u dvorištu a ne na ulici'.

U podnaslovu tog članka smo naveli: 'Sutkinja Ingrid Buzdovačić Fiorentini oslobodila je Ivu Marasovića koji je zbog grunta napao Dominika Njirića zato što se čin nije dogodio na javnoj površini već u privatnom ograđenom prostoru'. Na istom splitskom sudu dogodila se još jedna zanimljiva presuda. O tome svjedoči naš članak: 'MAD MAX S RIVE Splitski divljak Adrian Petričević slavi još jednu pobjedu nad policijom, unatoč svim dokazima oslobođen optužbe na sudu'. Nisu sve nevjerojatne presude donesene na prekršajnim sudovima u Hrvatskoj. Jedna s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu privukla je našu pažnju. O tome svjedoči članak pod naslovom: 'NEMOGUĆE HRVATSKO PRAVOSUĐE Nevjerojatna oslobađajuća presuda u slučaju najpoznatije zagrebačke otmice'.

Poslije je ta odluka poništena na višoj instanci. O efikasnosti tog suda svjedoči i naš članak pod naslovom: 'Generalu Ljubi Ćesiću i drugima sude već desetljeća za djelo iz prošlog milenija'.  Inače, Jasna Zoretić Rendulić, predsjednica je Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Imovinsku karticu predala je 23.02.2023. a na sudačku je dužnost stupila 01.12.2008. Njezina bruto plaća iznosiod 3300 € do 3450 € a osim najma nema dodtanih primanja. Posebno se neobični raspleti događaju na građanskim sudovima u Zagrebu i Splitu kada se radi o osobnim stečajevima. Često se dogodi da neki socijalni slučaj za kojeg Financijska agencija zatraži provedbu osobnog bankrota ne uspije bankrotirati i osloboditi se dugova pa i manjih od tisuću eura dok s druge strane osobe koje naprave privatno više milijunske dugove u eurima jednim potezom pera na kraju budu oslobođeni plaćanja tih istih obveza.

O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'SVE JE MOGUĆE Zagrepčaninu pošlo za rukom osloboditi se 4,9 milijuna eura duga,  Privrednoj banci umjesto 37.109.258,95 kn koliko duguje platit će samo 3.605 eura'. Navedimo na kraju i jednu presudu koja svjedoči o praksi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Radi se o članku pod naslovom: 'Saborski konobar oslobođen optužbe za prijetnje kako će POUBIJATI Plenkovića i Jandrokovića, 'zavrnuti im vratom', da neće krivo pucati kao Bezuk po Banskim dvorima'. U podnaslovu smo naveli 'Bernard Šljivar bio je zbog agresivnih ispada i u zatvoru a prema optužnici govorio je 'dečko koji je neki dan propucao policajca nije krivo napravio, samo će on po točnima pucati, a ne krivom kao on te kako su se stvari prije rješavale na drugi način, Dubrava ima drugačije zakone, treba ih isprebijati''.

Postoji i splitski osobno-stečajni biser. O tome svjedoči članak pod naslovom: 'ŽIVIO JE KAO ŠEIK Osnivač Credo banke privatno duguje 10 MILIJUNA €, vjerovnici ostaju kratkih rukava jer stečajni povjerenik tvrdi kako Boris Barać živi kao podstanar u DERUTNOM stanu od penzije'. u podnaslovu tog članka naveli dmo: 'Boris Barać nalazi se pri kraju osobnog bankrota kroz koji su isplivali astronomski dugovi, jedino je NLB uložio prigovor ukazujući na njegovo nepoštenje pa je odgođen završetak tog procesa'. No, nije svim poznatim osobama koje su se enormno privatno zadužile uspio bankrot. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'NEVOLJE SUPRUGA MARTINE TOMČIĆ Obustavljen bankrot zeta bivšeg šefa Sabora dužnog 25 milijuna kn, sud ga proglasio nepoštenim'.

No, kako izgleda sudska praksa u Hrvatskoj kad su posrijedi bankroti poznatih osoba, često onih koji žive na visokoj nozi između Dubaija i St. Moritza a na sudu kukaju kako su propali ili pronalaze neke druge razloge kako bi izbjegli plaćanje vjerovnika, poput sinova pokojnog slikara Mersada Berbera, može se vidjeti na našem linku bankrot. Kad se sve uzme u obzir ne čudi da su i građani ogorčeni dijelom pravosuđa pokrenuli brojne Facebook grupe u kojima izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenost hrvatskim pravosuđem te razmjenjuju informacije o maratonskim procesima i još čudnijim presudama. Neki se žale na spore gruntovnice a naš nedavni članak svjedoči kako ni Kićo Slabinac nije dočekao da mu za života izbrišu hipoteku banke iz vlasničkog lista. Obično se kaže da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ako gledamo iz ovog kuta bilo bi grubo reći da ovaj narod zaslužuje ovakvo pravosuđe.