Kada bi čelnike IDS-a i Matiju Posavca pitali žele li u pobjedničku koaliciju sa SDP-om, Mostom i Možemo slavodobitno bi uskliknuli da žele. Kada bi kojim slučajem Most i Domovinski pokret mogli sastaviti većinu u Saboru, samo uz pomoć IDS-a i Fokusa čelnicu tih dviju stranaka bi vjerojatno s gnušanjem odbili takvu mogućnost pod izlizanom izlikom da nikada ne bi iznevjerili svoje birače te išli u koaliciju s desničarima ili pak, po njihovim istančanim kriterijima, rigidnim desničarima. No ti 'desničari' im ne smetaju kada ih u koaliciju pozivaju lijevi SDP, pa čak i rigidni ljevičari, ni kada predsjednik Milanović koji je, ma što drugi mislili o tome, svojim somnabulativnim ponašanjem umalo doveo do ustavne krize u zemlji, no ni to, da ne kažemo i nešto gore poput nereda, nije isključeno kada se na čelu države nalazi čovjek kojem je krvnička osveta bila zvijezda vodilja u njegovom dosadašnjem predsjedničkom mandatu. Njegova neskrivena netrpeljivost, mnogi će to nazvati mržnjom prema HDZ-u, Plenkoviću, Butkoviću, kravici Milovi i da ne nabrajamo, bilo je glavno pogonsko gorivo predsjednika RH u dosadašnjem mandatu. No nisu samo Plenković, Butkovića i Milova bili na tapetu mržnje predsjednika države, nego su to po potrebi bili i drugi političari koji su se drznuli nešto kritički progovoriti protiv njega. Njih je nazivao narikačama, primjerice njegovu sadašnju perjanicu brutalizma i političkog ekstremizma Daliju Orešković, i da ne nabrajamo dalje. Primjerice što bi se dogodilo i kako bi raspištoljena odnosno rasplesana Sandra Benčić, potrčko i izborni gubitnik Grbin te mnogi drugi lijevi crveni žuti i zeleni vragovi reagirali da se Andrej Plenković ponašao kao Zoran Milanović. Bi li se razne udruge za zaštitu životinja propele na zadnje noge da je Plenković prijetio kravama kao što je to činio u vrijeme izborne kampanje, onaj čije se ime po upozorenju Ustavnog suda nije smjelo spominjati. I ono što je najvažnije što je to Zoran Milanović kao premijer sa svojom Kukuriku koalicijom učinio u vrijeme svog četverogodišnjeg mandata. Ništa pa čak ni to. A sada nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima pomeo SDP i osvojio 61 mandat, dakle 19 više od Grbinove koalicije, digla se lijeva 'kuka i motika' da u suradnji i sa crnim vragom ako treba pobjednika izbora otjera u oporbu. Sve je to legitimno, sve dok se ne krši Ustav i zakoni ove zemlje i dok ponašanje 'zaslijepljenog' vođe s Pantovčaka ne dovede do nereda u zemlji. Nakon svega što smo do sada vidjeli ništa nije nemoguće, pa ni to da, 'institucionalno ili vaninstitucionalno', glavni akteri ove postizborne rašomonijade dođu do ostvarenja svog cilja, a to je dočepati se parlamentarne većine, ne osvrćući se kakav će nered ostaviti iza sebe.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon parlamentarnih izbora na hrvatskoj političkoj sceni ovih se dana vodi žestoka bitka poraženog Grbinovog SDP-a i koalicije Rijeke pravde, poduprte  Milanovićevim 'fetvama' s Pantovčaka, a sve zbog 'svetog cilja' da se pod svaku cijenu sastavi manjinska Vlada koju bi u Saboru trebali podržavati svi - i desni i lijevi, i crni i žuti i zeleni vragovi, samo da se u oporbu odgura pobjednik ovih izbora HDZ i njihovi koalicijski partneri. Atmosfera postaje sve užarenija, a prijetnje s Pantovčaka, ali i Grbina, Benčićke i ostalih s lijevog političkog bloka  postaju sve radikalnije i prizemnije. Tako Milanovićev potrčko Grbin, koji ni ne sluti da mu se odbrojava vrijeme kada će sletjeti s mjesta predsjednika SDP-a zbog katastrofalnog rezultata na izborima, bljuje vatru te nakon  odluke Ustavnog suda kaže da su sramotne te da su se oni popišali na sve njih. I dok Grbin, Benčićka, neki odvjetnici i suci bljuju vatru po odluci Ustavnog suda, za razliku od njih,  ustavna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dala je svoj prvi komentar reakcije Ustavnog suda za Večernji list.  

'To, što Ustavni sud kaže, to je to. Nije važno što kaže Sanja Barić ili bilo tko drugi. Ustavni sud je rekao. I to je to. To je ustavno-pravni poredak, to je vladavina prava i moramo se naprosto toga držati. Tim više što je Ustavni sud dao upozorenje i ranije. I svi smo govorili da imamo veliki problem. A ovo je sada situacija u koju su naprosto dovedeni. Sve što je rekao Ustavni sud, to je to. Nije važno što mi privatno mislimo i koga bismo mi željeli za premijera, ili kakvu Vladu. To je nebitno. Mi moramo poštivati opća pravila izborne utrke i ustavno-pravnog poretka. U kojem predsjednik Republike ima sasvim specifičnu ulogu. To je jedna jedina osoba koja ima izrazito specifičnu ulogu u ovom cijelom postupku. To je to', kaže profesorice Barić. A ugledna analitičarka Nove TV i urednica redakcije vanjske politike Ivana Petrović komentirala je situaciju u kojoj se našao predsjednik Zoran Milanović nakon odluke Ustavnog suda te potencijalnu mogućnost novih izbora, prenosi Dnevnik.hr.

"Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske, niti na Ustav. Nitko nema pravo udariti na čelo konstitucionalizma, to je temeljna ideja svugdje. To načelo ograničava sve nositelje vlasti, ali ograničava i nas kao narod, kao nositelje suvereniteta jer mi samim time prihvaćamo da ćemo se ponašati u skladu s Ustavom. Možemo ga izmijeniti svojim pravom, bilo referendumom, bilo putem Sabora. To znači da sljedeći saziv Sabora, ako se sazove na vrijeme, treba raspravljati o načinu izbora ustavnih sudaca i o izmjenama Ustava. Njega je nužno izmijeniti jer on više ne korespondira s današnjim vremenom. No, nitko nema pravo udarati na ustavni poredak i Ustavni sud. Bilo bi dobro da se svi laici, uključujući i mene, svi novinari, političari, suzdrže od interpretiranja Ustava jer da se on tako olako interpretira onda katedra Ustavnog prava ne bi postojala. Ne bi postojalo ustavno pravo kao znanost, a iz samog Ustava proizlazi cijeli pravni poredak. Udar na Ustav je udar na pravni poredak.

U dugoj ustavnoj tradiciji Europe do danas je ustavni poredak narušavan, prekidan i izvršen je udar na njega, samo u vrijeme diktature, nikad prije. Ja sam protiv bilo kakvog trijumfalizma u odnosu na predsjednika Milanovića i odluku koju je Ustavni sud donio o njemu zbog toga jer to stvara samo, ionako jake, tenzije u društvu koje nam inače, a posebno u ovome trenutku nisu potrebne", kazala je Petrović. No, bez obzira na sva upozorenja bolji poznavatelji lika i djela Zorana Milanovića ne vjeruju da će doći do smirivanja tenzija, jer izbornim gubitnicima Grbinu, SDP-u i presušenim Rijekama pravde koje ne dolaze nego poniru jedino što preostaje je verbalno nasilje i pozivi na veliku koaliciju u kojoj im ne bi smetao ni Domovinski pokret ni Most ni crni vrag, a cijelo to vrijeme prije svih  IDS i Matija Posavec kao balzamirani u prostoru i vremenu mantraju  da neće s HDZ-om.

Što se pak Fokusa tiče njihov novioizabrani zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec kao da baca udice čas HDZ-u, čas SDP-u jer ujutru kaže da ne isključuje mogućnst koaliranja ni s SDP-om ni s HDZ-om, a navečer tvrdi da mu je bliži SDP.  Tko zna što će reći sljedeće jutro koje bi moglo promijeniti sve.  I tako sve prolazi sve se mijenja samo IDS odbija tvrdokorno ići s HDZ-om, i nakon što su napustili predizbornu koaliciju sa SDP-om vidjevši da im Grbin podmeće kukavičje jaje, Zorana Milanovića  za premijera.

Zar nisu zabrinuti za svoja nadaleko čuvena istarska goveda boškarin, nakon Milanovićevih prijetnji kravi Milovi. No šalu na stranu, jer voda je stigla do ušiju, pa se čak i istarski mediji pitaju 'što građani Istre imaju od IDS-a koji se u startu svrstava protiv HDZ-a i unaprijed si ograničava manevarski prostor za bilo kakve postizborne pregovore? Zar ne bismo svi imali puno više koristi kada bi se IDS postavio kao centristička stranka koja bi nakon svakih izbora podržala onu opciju koja će više učiniti za Istru? Tako Istarski.hr ovih burnih postizbornih dana piše: 'Za razliku od SDP-a koji ih želi na vlasti, IDS sada ima priliku, ali i odgovornost, spriječiti dolazak krajnje desnice na vlast. Ako bi IDS pristao podržati proeuropsku Vladu Andreja Plenkovića, onda bi to lakše učinile i ostale stranke centra. Prošlo je već više od tri desetljeća od poznatog govora Franje Tuđmana u Pazinu, stasale su čitave nove generacije glasača rođene nakon Tuđmanove smrti, a IDS i dalje nastupa s istom mantrom kako nikada ne bi koalirao s HDZ-om... 

Najbolji putokaz da se istarski birači mijenjanju su rezultati izbora u Gradu Vodnjanu i najbogatijoj općini Medulin, gdje je lista HDZ-a dobila više glasova od IDS-a. Ljudi se mijenjaju, birači se mijenjaju, a samo je IDS i dalje u devedesetim godinama. SDP bez problema nudi koaliciju antivakserima, antieuropejcima i ustašofilima, a IDS bježi od HDZ-a, koji pod vodstvom Andreja Plenkovića zagovara sve one europske vrijednosti na kojima je IDS godinama gradio svoj imidž. Za razliku od SDP-a koji je pod ponovnim vodstvom Zorana Milanovića ozbiljno skrenuo udesno'- piše Istarski.hr. A situaciju u Hrvatskoj nakon izbora pogotovo nakon najnovije odluke Ustavnog suda sve više intrigira i svjetske medije. Tako Associated Press piše. "Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade" - prenosi Associated Press te nastavlja: 

"Obračun dvojice hrvatskih političara je dominirao na izborima, koji se smatraju i testom uoči izbora za Europski parlament u lipnju. Milanović je kritičan prema politici EU-a na rat u Ukrajini. Kad bi formirao vladu, to bi potencijalno moglo otvoriti prostor za snažniji proruski utjecaj u zemlji, kao u Mađarskoj i Slovačkoj", piše Associated Press. Nakon ovoga, sasvim je jasno, da Milanović ne bi prezao ni od čega pa čak i tražiti od mađarskog predsjednika Viktora Orbana da utječe na predstavnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa u Saboru da svoj glas da SDP-u i njegovoj koaliciji  crnih, žutih i zelenih vragova, kao što to tvrdio Oleg Butković. Za sada, bar po izjavama Roberta Jankovicsa, se to nije dogodilo, jer Jankovics kao veliki simpatizer Orbana smatra da to nije u Orbanovom stilu.