Dario Zurovec nije bio poznat većem dijelu Hrvatske sve dok nije izašao na zadnje parlamentarne izbore na koalicijskoj listi Stranke s Imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. Tako je bilo nepoznato da je prvi put postao vijećnik Svete Nedelje 2013. na listi HDZ-a. Potom je bio tajnik stranke Drage Prgometa, odnosno Hridi a isplivalo je i kako je njegov najbolji prijatelj nećak Drage Prgometa, Ivan Prgomet.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Iako je šira hrvatska javnost Darija Zurovca doživjela kao lidera stranke Fokus koja se u izbornoj kampanji zajedno s koalicijskim partnerima predstavljala kao borac protiv svega što uhljebistanski model u Hrvatskoj predstavlja, vrlo brzo se otkrilo kako i Zurovec nije imun na uhljebski model zapošljavanja. Isplivalo je to na vidjelo kada je kao voditelja Centra za posjetitelje grada Svete Nedelje zaposlio nećaka svog nekadašnjeg političkog idola, inače bivšeg predsjednika Zagrebačke gradske skupštine i HDZ-ovca Drage Prgometa.  Radi se o njegovom najboljem prijatelju Ivanu Prgometu. Na svom blogu Zurovec je pokšao objasniti kako je ponosan na sve svoje stranačke dresove. Vjerojatno bi na isti način promjenu stranačkih dresova tumačio i sam Drago Prgomet ali bi štošta na tu temu mogao reći i njegov kontroverzni brat Mijo Prgomet, vlasnik zagrebačke tvrtke Armus koja se bogati na ugovorima s HEP-om vrijednima pa i stotine milijuna kuna o čemu smo već pisali u zasebnom članku.

Naime, Armus se bavi očitavanjem i instalacijom brojila za najveću hrvatsku državnu kompaniju. Očito je Dario Zurovec imao dovoljno novca za političku kampanju za zadnje parlamentarne izbore jer njegovih je jumbo plakata, koji su kao što svi znamo iznimno skupi, bilo na pretek u Zagrebačkoj županiji. Ostaje enigma je li Zurovčevu kampanju možda plaćao i Prgometov brat Mijo, odnosno njegova tvrtka Armus i to moguće milijunima isisanim iz HEP-a? Kako nemamo pouzdan odgovor na to pitanje, poslali smo upit gradonačelniku Svete Nedelje, ujedno i saborskom zastupniku Dariju Zurovcu koji je vrlo brzo napustio i koaliciju s kojom je ušao u Sabor, pa ćemo, čim i ako dobijemo odgovore iste odmah i objaviti.

Inače, zanimljivo je kako smo gradonačelniku Svete Nedelje posali već jedan upit na koji nismo dobili odgovore. Naime, u tom smo ga upitu pitali je li točno da je njegova obitelj promijenila prezime. Naime, mi smo došli do dokumenta koji dokazuje kako se baka Darija Zurovca Andjela prezivala Zurovac. Ona je bila rodom iz Kerestinca i djevojački se prezivala Klemenčić. Njezin suprug Zurovac / Zurovec se očito priženio u Kerestinec. Radi se o promjeni samo jednog slova u prezimenu koji očito ima dublji kontekst pa je zbog toga i moguće došlo do njegove promjene. Naime, prezime Zurovac izvorno potječe iz istočnog dijela Hercegovine, područja oko Nevesinja koje pripada Republici Srpskoj i u kojem je većinsko srpsko stanovništvo. Zbog toga mnoge poznate osobe koje nose prezime Zurovac imaju i srpsko porijeklo. Ukoliko je došlo u obitelji Zurovac do promjene prezimena u Zurovec onda bi ta promjena mogla biti motivirana upravo time da se izbjegne identifikacija sa srpskom nacionalnošću.

S druge strane 'vec' na kraju umjesto 'vac' isključuje svaku poveznicu s istočnom varijantom jer stavar dojam da se radi o izvorno zagorskom ili slovenskom završetku prezimena. Budući da Dario Zurovec predstavlja tip modernog političara koji bi se trebao praktično zalagati za jednakost svih građana Hrvatske neovisno o njihovom nacionalnom podrijetlu onda on ne bi trebao imati nikakvu nelagodu zbog činjenice da je moguće etnički miješanog srpsko-hrvatskog podrijetla. Za stranku koju je predstavljao na zadnjim izborima za Sabor kao i koaliciju s kojom je ušao u saborske klupe takvo što  ne bi trebalo biti opterećujuće. Naime, niti stranka Fokus a ni njihovi zadnji koalicijski partneri ne promiču neki rigidan konzervativizam poput neke desne ili pravaške opcije pa da njihovi čelnici moraju skrivati etnicitet svojih predaka kao zmija noge. Upravo zbog toga bilo nam je neobično da Dario Zurovec nije odgovorio na upit u kojem smo ga pitali za promjenu prezimena, odnosno tog jednog jedinog slova koje mijenja etničko porijeklo. U trenutku slanja upita nismo znali kako je tu temu na neizravan način otvorio sam Dario Zurovec kada je davao intervju za Večernji 2017. godine.

U tom je intervjuu komentirao i promjenu stranaka ali i spomenuo podatak o kojem se očito više ne želi izjašnavati. Tako je za Večernji rekao: 'U HDZ sam ušao iz uvjerenja, odgoja, prirodno je bilo da uđem u stranku koja je demokršćanska. No, nije lako gledati kako netko tko je u bivšem sustavu djecu kažnjavao zbog odlaska u crkvu bude danas gorljivi HDZ-ovac. A pored kojih ne možeš progurati rješenje ni jednog problema građana jer je lakše izgraditi kakav park umjesto nogostupa ili biciklističke staze. Apsolutno ni jednu ideju nisam mogao progurati, a nisam čovjek kojemu odgovara stajati sa strane. Bila je uspostavljena jedna simbioza za koje se vjerovalo da će trajati zauvijek. U doba mog izlaska nastupila je i jaka stranačka stega u kojoj su najbolje prolazili poslušnici, ali i pomak radikalno desno što ne odgovara mom svjetonazoru. Pogotovo me nisu zanimale debate o nečemu što se dogodilo prije 70 godina. Nakon izlaska bio sam i u izbornoj kampanji Drage Prgometa koji mi je politički uzor, izuzetno ga cijenim, iako je u pojedinim trenucima nagao, što se vidjelo iz situacije s Milanovićem i Kotromanovićem.

Nakon toga, ostajem neovisni iako je bilo poziva iz, primjerice, HSS-a. No, ponuda koja ne uključuje promjenu nego se umjesto nje nudi dvije tisuće kuna vijećničke naknade nije ponuda. Pa i povećanje koje smo bili izglasali na početku mog mandata dovoljno je razbjesnilo građane, govori nam Zurovec koji je do pobjede došao u oštroj kampanji. – Nisam to očekivao, pogotovo ne od dojučerašnjih kolega, teško se protiv toga boriti, ne možeš ići u svaku birtiju ili dvorište gdje je netko o tebi nešto rekao. Uopće ne znam kako protumačiti da netko ide okolo i priča kako mi je deda iz Nevesinja, pa sam ja, eto, zapravo – Srbin! – govori' - rekao je Dario Zurovec 2017. za Večernji

Hrvatski građani nakon bolnih iskustava s raznoraznim sranačkim konvertitima ili prodanim stranačkim dušama imaju pravo tražiti od političara autentičnost i da ne iznevjere stanarde ili svjetonazorska načela koja obećavaju u kampanjama. Hrvatski glasači umorni su od licemjerja hrvatskih političara ali i njihovih zatajenih biografija kao i činjenice da su mnogi obećavali jedno na početku mandata a na kraju građanima ponudili nešto sasvim treće. U Hrvatskoj će zasigurno ubuduće više biti na cijeni političar koji ne frizira svoje temeljne životne podatke jer ako je spreman falsificirati ili zatajiti takvo što onda kakva jamstva imamo da istoga nije na političku scenu, za gradonačelnika ili u Sabor doveo interes nekog krupnog kapitala ili pak milijuni isisani na političkoj korupciji koji se samo skrivaju iza prihvatljivog novog lica?

U konkretno slučaju kako da znamo da Dario Zurovec nije alternativno lice Drage i njegovog brata Mije Prgometa koji je bio na listi Hrvatskih umirovljenika i nije postao pomoćnik ministra u Vladi Zorana Milanovića jer zbog ilegalnih poslova i repova prošlosti nije prošao sigurnosno provjeru. I kako da znamo da Dario Zurovec možda nije produžena ruka Potemkinovog automobilskoh carstva Rimac kojem je upravo koncesijski s 0 kuna prenio zemljište Svete Nedelje koje je prethodno ministar Zdravko Marić u ime RH darovao Gradu Svetoj Nedelji koju vodi Dario Zurovec ili po djedu Zurovac o čemu smo pisali u posebnom članku. Ako ubire glasove birača tako što promovira verbalno transparentnost i obećava ga uvesti u gradsku upravu onda neka krene s transparentnošču prvo od sebe.