Noć nakon izbora za EU parlament Peđa Grbin je prelomio: ‘Više neću biti šef SDP-a. Stranku ću voditi dok se ne izabere novi predsjednik ili predsjednica stranke‘, poručio je Grbin. Kao jedan od najizglednijih imena za Grbinova nasljednika u medijima se počeo spominjati Siniša Hajdaš Dončić, Milanovićev izbor, o čemu je prvi pisao naš portal još u ožujku ove godine u tekstu 'Grbinu u SDP-u pripremaju oproštajnu pjesmu: 'Peđa znaj svemu je kraj idi i više se ne vraćaj', u niskom startu preuzimanje stranke čeka Milanovićev favorit Hajdaš Dončić'. Da bi prekinuo sve špekulacije oko svoje kandidature Hajdaš Dončić je prelomio: 'Kandidirat ću se za predsjednika SDP-a!; Želim da SDP bude prvi, a ne drugi!, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima. Tako je potpredsjednik SDP-a, bivši zagorski župan i bivši ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić. prvi objavio kandidaturu za novog predsjednika SDP-a. 'Na parlamentarnim izborima građani su mi dali veliku podršku i najveći broj preferencijalnih glasova, a lista SDP-a koju sam predvodio ostvarila je najbolji rezultat u Hrvatskoj', tom objavom je Hajdaš Dončić obznanio da će se kandidirati za šefa SDP-a. Podsjetimo, još ranije su se za Grbinova nasljednika spominjali i Mišel Jakšić, Mišo Krstičević, ali i Mirela Ahmetović, koja se prva pobunila da se unutarstranački izbori održe u srpnju, čemu je bio sklon Peđa Grbin ali i dio stranačkog vodstva. Ona je na X-u nakon Grbinove najave da se neće kandidirati, komentirala izbore u SDP-u. 'Izborni proces u SDP-u mora biti transparentan. Izbori u srcu ljetne sezone u neravnopravan položaj stavljaju članice i članove iz Primorja, Istre i Dalmacije. SDP je stranka koja se bori za ravnopravnost i demokraciju. Zašto ne izbori u rujnu? Čemu žurba dečki, gdje gori?, poručila je Ahmetović. Nakon toga, a pogotovo kada se počelo govoriti da se traže izbori u srpnju jer je već mimo Predsjedništva o tome postignut dogovor s Hajdaš Dončićem donesena je konačna odluka da se izbori održe 14. rujna. Inače politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović se na prošlim unutarstranačkim izborima kandidirala za predsjednicu SDP-a, a nije Milanovićev kadar. A upravo je Zoran Milanović bio najzainteresiraniji, nakon totalnog debakla na parlamentarnim izborima i dvostruke pobjede njegova mrskog neprijatelja Andreja Plenkovića, da na čelo SDP-a, nakon što je prethodno uništio političku karijeru Peđe Grbina, dođe njegov čovjek Siniša Hajdaš Dončić. Jer zlu ne trebalo, u slučaju poraza na predsjedničkim izborima Milanoviću ne bi preostalo ništa drugo nego se vratiti pod skute svoje matične stranke SDP-a, u nadi da će mu njegov lutak na koncu Hajdaš Dončić predati stranku u ruke kao što je to učinio Grbin kada je Milanovića, umjesto sebe predložio za SDP-ova kandidata za premijera na parlamentarnim izborima. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kako li se osjeća Ivan Račan i je li mu imalo neugodno kada se sjeti svoje izjave iz ožujka ove godine da netko Plenkoviću javi da je u odlasku. Od tada Plenković je s HDZ-om i koalicijskim partnerima trijumfalno pobijedio na parlamentarnim izborima, potom na izborima za EU parlament a Peđa Grbin je netom najavio odlazak s čela predsjednika SDP-a. Njegov tetak Zoran Milanović, ili kako ga je nazvao Žarko Puhovski, zloćudni poslodavac, kukavički je podvukao rep i kao da se ništa nije dogodilo i kao da ništa nije zakuhao pa i zapaprio Peđi Grbinu nastavio je po svome spremajući se za predsjedničke izbore i osvajanje drugog mandata. No, Milanović je svjestan da su njegove šanse za pobjedu sada mnogo manje nego primjerice da nije sumanuto ušao, s mjesta predsjednika RH u bitku za premijera i nakon poraza nanio štetu i sebi i stranci koja ga je kandidirala. Osim toga u HDZ-u se već ozbiljno pripremaju za svrgavanje Milanovića s mjesta predsjednika RH, pa još rade na izboru pravog kandidata koji bi sigurno mogao pobijediti aktualnog predsjednika.

Kao mogući kandidati HDZ-a spominju se Davor Ivo Stier, Oleg Butković, s kravom Milavom ili bez nje, Gordan Jandroković i da ne nabrajamo a mogućnost svoje kandidaturu najavila je i donedavna članica Mosta Marija Selak Raspudić. Bit će tu još kandidata i s lijevog a i s desnog spektra, naravno, tu je neizostavni Mislav Kolakušić, čije su šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima  manje nego Hitleru '45. Sjetite se samo kako se predsjednik RH Zoran Milanović 15. ožujka ove godine nenajavljeno pojavio na press konferenciji SDP-a i izjavio da ide na parlamentarne izbore. Nikakve detalje, pisali su mediji, ni kako to misli izvesti s predsjedničke pozicije, nije iznio. Kazao je samo kako trenutak zahtijeva Vladu nacionalnog spasa. Peđa Grbin, najavio ga je ovako: “Ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade. Dopustite da pozdravim Zorana Milanovića, nositelja SDP-ove liste u 1. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade”.

Tada se ukazao Milanović, bahat i trijumfalan, te izgovorio, između ostalog sljedeće riječi: “Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje, ali od tih razlika jača je vjera u to da možemo raditi zajedno”, rekao je predsjednik. Nakon tih riječi iz koalicije sa SDP-om bestragom su iščezli IDS, Dario Zurovec i Matija Posavec, a ostale su Milanovićeve 'narikače', Dalija Orešković i Marijana Puljak. Kap koja je presudila, kazao je u kratkom obraćanju Milanović, bio je trenutak izbora novog glavnog državnog odvjetnika: “Čas je kucnuo na moja vrata, nametom stanovitog Turudića. Ta kap nije prelila čašu nego septičku jamu koja guši našu zemlju već godinama”, u svom stilu rekao je Milanović. I na kraju uskliknuo: ‘Rijeke pravde dolaze. Čitave rijeke će baš kao u grčkom mitu biti potrebne da se to preusmjeri. Ovoga puta ne Heraklove rijeke, nego rijeke pravde' , rekao je Milanović. Potom slavodobitno poantirao - 'Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće”!

Na žalost rijeke su se izlile u proljeće i potopile brojne krajeve naše zemlje, ali za razliku od tih rijeka Grbinove i Milanovićeve Rijeke pravde su odavno presušile. No, čini se da je Milanović nakon debakla na parlamentarnim izborima ali i nakon najnovije velike pobjede Andreja Plenkovića na netom završenim izborima za EU parlament, u velikom strahu od ishoda narednih predsjedničkih izbora. Naime, poznato je da on teško podnosi poraze. Mnogi se prisjećaju njegovog prvog poraza koji je doživio na parlamentarnim izborima u srazu sa Sanaderom i HDZ-om, 2007. godine, kada je danima, zajedno s Vesnom Pusić obmanjivao javnost da oni unatoč uvjerljivoj HDZ-ovoj pobjedi od 10 mandata razlike mogu sastaviti Vladu. A pouzdani izvori iz tog vremena tvrde da se Milanović u izbornoj noći dugo nije mogao pomiriti s porazom, te da se nije do kasno iza pola noći ukazivao pred javnošću koja je očekivala njegovo obraćanje. Bio je uvučen u svoj ured na Iblerovu trgu i dugo ga je,  po tvrdnjama relevantnih izvora, Račanova udovica Dijana Pleština nagovarala da izađe i obrati se javnosti.

Iako je HDZ tada odnio uvjerljivu pobjedu, imao je deset mandata više od SDP-a, Milanović se nije mogao pomiriti s porazom, te je danima on i Vesna Pusić uvjeravao hrvatske građane da će SDP, s koalicijskim partnerima imati 76 potpisa te ih odnijeti tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću na Pantovčak. Naravno da se to nije dogodilo, kao što se nije dogodilo da Milanović na ovim parlamentarnim izborima osedla konje nesedlane i kao predsjednik države, na bjelom konju stigne u Banske dvore kao novi premijer. Milanović je očigledno u velikoj panici, a pogotovo nakon što je nedavno obznanjeno da je njegov mrski neprijatelj Ivan Turudić u sjedište DORH-a primio Slavka Linića, Šegona i Kralja. Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine.

Nagađa se da se radi o kaznenim prijavama koje su oni u tom periodu podnijeli protiv tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Dakle u strahu od novog poraza ali i u strahu od Ivana Turudića Milanoviću je u interesu da njegov igrač Siniša Hajdaš Dončić postane novi predsjednik SDP-a. Jer u slučaju poraza na predsjedničkim izborima Milanoviću ne bi preostalo ništa drugo nego se vratiti pod skute svoje matične stranke SDP-a, u nadi da će mu njegov lutak na koncu Hajdaš Dončić predati stranku u ruke kao što je to učinio Grbin kada je Milanovića, umjesto sebe predložio za SDP-ova kandidata za premijera na parlamentarnim izborima. No, pobijedili na izborima za čelnika SDP-a netko drugi, pogotovo Tonino Picula, odlučili se kandidirati, Mirela Ahmetović, Mišel Jakšić, Mišo Krstičević,  Milanoviću, nakon evetualnog poraza na predsjedničkim izborima ne bi preostalo ništa drugo nego da zajedno s Mislavom Kolakušićem pred TV kamerama upita građane RH: 'Pa jeste li vi normalni'!