Početkom studenog Večernji je objavio članak koji zacijelo mogu razumjeti brojni roditelji koji su unatoč manjku novaca na računu pokušali priuštiti svojoj djeci razne prilike za razvoj njihovih talenata. Zlatan Hrle u tom je članku najavljen kao glazbena zvijezda u zahtjevnoj ulozi teniskog roditelja. 'Potrebno je između 35 i 70 tisuća eura godišnje, a vremena su teška. Mjesečni iznos koji dajemo košarkaškom klubu za sina Ivora je manji nego dnevni iznos za tenisačicu Lauru. Time sam sve rekao pa tako i to da je umjetno stvorena toliko visoka vrijednost za teniski sport' - rekao je za Večernji Zlatan Hrle. O naporima da kćeri pokuša trasirati teniski put Hrle je govorio za Večernji i 2020. kad je njegova kći imala 9 godina: 'Trenutačno u Zagrebu ima nekoliko primjera djece tenisača čiji su roditelji ostali na prosjačkom štapu. Ulagali su puno i djeca su im vrlo dobri tenisači, ali ne i odlični jer je između njih 500 koji su u tom godištu' - olakšao je tada dušu tvorac nekad popularnog reperskog sastava Soma dolara. U službenoj Hrletovoj biografiji piše kako se okušao kao nogometaš, student novinarstva i politike, spiker na nogometnim utakmicama, boksačkim mečevima, hokeju, sportskim igrama… čak i spiker na europskom prvenstvu u Poljskoj. Tvrdi da je odradio više od 1000 evenata. Hrletov život nije bio lišen i turbulencija i u vrijeme dok je bio reper. O tome svjedoči i članak iz Jutarnjeg iz ožujka 2006. godine. O tim manje slavnim njegovim danima svjedoči naslov: 'Rapper Zlatan Hrle ucjenjivao djevojku snimkom seksa'. U članku se navodi kako je 37-godišnji reper pušten na slobodu nakon noći provedene u Okružnom zatvoru u Remetincu gdje je dospio zbog sumnje da je bivšu djevojku ucjenjivao videosnimkama njihova seksa. Inače, Hrle nije 'lišo' prošao ni kada je bio spiker Dinama i nogometne reprezentacije. Suradnju mu je otkazao Davor Šuker a  on se u medijima prije 10 godina oglasio izjavom kako mu se zbog Šimunića život pretvorio u noćnu moru. Naime, tada je Šimunić iskoristio mikrofon za ustaško skandiranje pred tribinom Maksimira. Iako Hrle nije ni bio na toj utakmici, snosio je posljedice, jer mnogi su smatrali da je mikrofon bio njegova odgovornost. Hrle je znan i po tome što je kao Dinamov spiker odbio dati Vedranu Ćorluki mikrofon prilikom proslave Dinamovog naslova, no igrači su se svejedno snašli pa otpjevali na razglas "Jebi se, jebi Splite". "Tada su me spominjali i u Nedjeljom u dva, da sam ja kriv, da sam prekršio zakon, a sada se stvar ponavlja. Zna se što spiker radi u toj situaciji, on vadi bateriju iz mikrofona" - jadao se Hrle i medijima davao izjave kako mu se život  pretvorio u noćnu moru. No, u Hrvatskoj očito nevolje neke ljude nikad ne ostavljaju na miru pa pogađaju u sridu u periodičnim ciklusima. Netom je Hrle završio u osobnom bankrotu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sudska savjetnica Iva Lazić postupala je po zahtjevu Financijske agencije RH koja je od suda zatražila provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom Zlatana Hrle. Tako je 28. studenog 2023. godine otvorila i istodobno zaključila osobni bankrot nad tvorcem Soma dolara. Ujedno je Zlatana Hrlu oslobodila od preostalih obveza u odnosu na vjerovnika - Općinski  građanski sud u Zagrebu. Radilo se o ovrsi koja je zaprimljena 21. veljače 2022., s glavnicom od 127,60 eura, kamatom od 86,50 eura i trošakom od 69,84 eura. Već samo navedeno nedvojbeno ukazuje kako je drakonski sustav ovrha u Hrvatskoj. Naime, iznos glavnice je u Hrletovom kao i brojnim drugim slučajevima manji od zbroja kamata i troškova odvjetnika i javnog bilježnika koji sudjeluje u ovrsi. Iz  obrazloženja je vidljivo kako je Financijska agencija zagrebačkom sudu podnijela prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom tvorca Soma dolara.

U dokumentu piše: 'Uz svoj prijedlog FINA je dostavila dokaz o slanju poziva potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, presliku povratnice za potrošača te obavijest potrošaču u objavi poziva na e-oglasnu ploču. Odredba čl. 79. c. st. 2. Zakona o stečaju potrošača ... propisuje da ako se potrošač ne očituje u roku od 15 dana od dana dostave poziva ili dostavi popis imovine, smatrat će se da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom. S obzirom da se potrošač nije očitovao, smatra se da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom. Odredba čl. 79. a st. 2. ZSP propisuje da se jednostavni postupak stečaja potrošača može provesti nad imovinom potrošača ako: – u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR / 20.000,00 kuna s osnova glavnice i je razdoblje u kojem je potrošač imao jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje neprekinuto trajalo duže od tri godine. 

Nadalje, odredba čl. 79. a st. 3. ZSP propisuje da će se jednostavni postupak stečaja potrošača provesti i radi namirenja vjerovnika čije osnove za plaćanje na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača nisu evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ako ih je FINA brisala iz tog Očevidnika istekom roka prema posebnom zakonu i ako nakon brisanja osnova za plaćanje u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje, a tražbine vjerovnika koje je FINA brisala s osnove glavnice ne prelaze iznos od 20.000,00 kuna ili tražbine vjerovnika iz osnova za plaćanje koje je FINA brisala iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje zajedno s tražbinama vjerovnika čije osnove za plaćanje su evidentirane u tom Očevidniku s osnove glavnice ne prelaze iznos od 20.000,00 kuna. 

Sud je službenim putem od FINE pribavio podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA, kao i podatke o imovini potrošača. Uvidom u podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA utvrđeno je da potrošač ima dulje od 3 godine (odnosno 1346 dana) evidentirane slijedeće tražbine radi prisilnog ostvarenja ovrhe' - piše u dokumentu. Radi se o ovrsi zagrebačkog suda koju smo prethodno naveli. Nadalje u sudskom dokumentu piše: 'Prema odredbi čl. 79. g st. 1. ZSP sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača ako utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000,00 kuna. Vjerovnici potrošača nisu u povodu poziva iz oglasa objavljenog na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova obavijestili sud o postojanju druge imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa.  

Sud je u skladu sa svojim ovlastima, službenim putem uz primjenu odredbe čl. 79. f st. 2. te čl. 79. d st. 5 ZSP-a pribavio podatke o imovini potrošača i to: podatke iz Evidencije dohodaka i primitaka Porezne uprave (EDIP), podatke FINA-e iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje, jedinstvenog računa, potvrdu o insolventnosti te o upisanim založnim pravima, podatke MUP-a o vozilima, podatke HACZ/CCAA o zrakoplovima, podatke Visokog trgovačkog suda o poslovnim udjelima u trg., društvima, podatke SKDD-a o vrijednosnim papirima i obračunatim dividendama i podatke Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) o plovilima. Uvidom u evidencije Porezne uprave sud je utvrdio da potrošač u 2022.godini nije ostvario nikakva novčana primanja. Uvidom u navedene evidencije sud je utvrdio da potrošač nema kakve druge pokretne ili nepokretne imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa.  

S obzirom na navedeno, u ovom su slučaju ispunjene zakonske pretpostavke za otvaranje jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, a kako je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000,00 kuna, to postoje uvjeti iz odredbe čl. 79. g st. 1. ZSP-a za otvaranje i istovremeno zaključenje jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača, pa je riješeno kao u točkama 1. i 2. izreke ovog rješenja... Pritom valja reći da potrošač nije oslobođen za osnovu za plaćanje iz čl. 79. a. st. 4. ZSP. Naime, potrošač nije u skladu s odredbom čl. 79. a. st. 4. ZSP predložio da se postupak jednostavnog stečaja potrošača provede i za te osnove, a koji prijedlog je nužno da potrošač podnese izričito nakon što ga Fina pozove da se izjasni da li je suglasan da se postupak jednostavnog stečaja potrošača uopće provede nad njegovom imovinom' - piše u rješenju od 28. studenog ove godine sudske savjetnice Ive Lazić.

Protiv tog rješenja pravo na žalbu imaju i potrošač i vjerovnici u roku od 15 dana a o žalbi odlučuje zagrebački Županijski sud. I tako je jedna ovrha dovela do osobnog bankrota pjevača koji se mnogima utisnuo u pamćenje sa svojim reperskim stihovima u kojima je pjevao o lovi i dolarima a oko vrata imao debele imitacije zlatnih lanaca. Mnogi se Zlatana Hrleta sjećaju i iz vremena kada je pokojni Željko Malnar vedrio i oblačio s Noćnom morom na Z1 televiziji te spota koji su Soma dolara snimili s nezaboravnim facama iz tog showa poput Jajana, Brace Roma, Remze..... I ovaj bankrot dokazuje kako je surov život u Hrvatskoj unatoč tomu što se svi trude prikazati se što uspješnijima a neki čak pokušavaju glumiti kao da im je u životu sve sjajno i bajno. Očito je Zlatan Hrle iscrpljen i naporima da priušti svojoj djeci što bolji život i što sjajnije perspektive a to sve u našem društvu, nažalost, ima visoku cijenu.