Mnogi su zamjerali hrvatskom premijeru što nije odmah nakon otkrića bespravne gradnje velebne katnice na Hvaru smijenio svog prijatelja Franu Barbarića i tako utro put nekom novom da zasjedne u jednu od najatraktivnijih državnih fotelja. No, kada su, kako bi to rekao naš premijer, iscrpljeni svi pravni lijekovi, odnosno kada je podignuta optužnica protiv Frane Barbarića a on odlučio iz vlastitog džepa platiti troškove rušenja svoje velebne katnice uz more, jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji postao je fizički dostupan običnim smrtnicima. Naime, nema šanse da ga je itko mogao vidjeti na zagrebačkoj špici usred radnog dana kako ležerno ispija kavicu na prosinačkom suncu. Poglavito ne u društvu neznane dame. Objavljeno je kako Barbarić nakon smjene s mjesta predsjednika ne ide na cestu već ostaje u HEP-u tako da nitko ne mora brinuti koliko će stotina tisuća ili milijuna kuna, preračunate u važeće eure, morati biti iz državne kase isplaćeno za njegovu otpremninu. Frane Barbarić će od sada pa sve dok se okolnosti drastično ne promijene ostati jedan od super plaćenih namještenika hrvatskog energetskog diva kojeg ne nazivaju bez razloga najvećim uhljebistanom u zemlji. Naslijedio ga je Vice Oršulić koji je kao i njegov prethodnik, zanimljivo, udovac. On skrbi za dvije kćeri otkad je u 40-oj godini 2012. umrla njegova supruga Ivana (Regjo) Oršulić. Očito je Frane Barbarić, jedna od često spominjanih osoba u proteklo vrijeme, i to zbog raznih afera uključujući i onu koja je prozvana 'PLIN ZA CENT'. No od njegove smjene ima nešto što je možda važnije i od same funkcije, a to je da ima vremena. Odnosno, napravio je mjesta za život - kao što to kažu u reklami u kojoj uklanjaju razbacane stvari i namještaj kako bi oslobodili prostor za život. Opisat ćemo vam naše dojmove kada smo snimali Barbarića u društvu plavuše srednjih godina na Cvjetnom trgu u Zagrebu 27. prosinca ove godine...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zagrebačka javna bilježnica Sanja Barbarić umrla je 2. prosinca 2017. godine i pokopana na zagrebačkom Mirogoju. Od tada je njen suprug Frane Barbarić udovac koji skrbi o njihovoj djeci. Donedavni šef HEP-a materijalno je iznimno situiran što se vidi iz njegove imovinske kartice koju je predao kada je 1. siječnja 2018. postao predsjednik uprave HEP-a. Njegova bi imovina bila još i veća da nije bilo Državnog inspektorata koji je utvrdio kako je vilu u hvarskoj uvali izgradio bespravno što je u konačnici rezultiralo ne samo nalogom za rušenje te vile već i postupkom protiv Barbarića na splitskom sudu.

Mjesecima se ta afera razvlačila po medijima i u Saboru, vršen je pritisak na premijera da razriješi Barbarića, ali on je to napravio tek kada više nije bilo nikakvog prostora da se Barbarić izmakne odgovornosti za taj čin. Bilo bi lijepo da nakon slučaja Barbarić živimo u zemlji u kojoj se svaka bespravna gradnja sankcionira i gdje će svi znati da ne smiju graditi kad i kako im padne na pamet bez dozvola. Nažalost, ta praksa nije rijetka a mnogi i duž obale ne samo grade već i devastiraju i u sezoni i izvan nje. No, to je pitanje građevinske inspekcije, inspektorata, lokalnih moćnika a u mnogim situacijama i same politike.

Ostavimo to po strani  i pogledajmo kako se smjena i rušenje vile odrazilo na Barbarića. Njega to očito ništa nije pogodilo toliko da bi se povukao u javnost i patio kako zbog funkcije tako i zbog javne afere. Dapače, već je uoči Božića zamijećen na špici. No, tada su mnogi pohrlili na taj famozni dio zagrebačkog asfalta gdje se paradira da bi se vidjelo i da bi bili viđeni. No, Barbarića smo snimili oko podneva 27. prosinca ove godine kako sjedi s neznanom plavušom srednjih godina u jednom kafiću na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na kraju špice.

Dakle, donedavni šef HEP-a ili je uzeo slobodne dane, ili je uzeo godišnji, jer zacijelo ga HEP ne plaća za ležerno ispijanje kave usred radnog dana. Podsjetimo da smo tako snimali i Niku Dalića, muža Martine Dalić, ne samo kada je smijenjen s mjesta šefa u Ini već i dok je tako primao plaću veću od 120.000 kn. No, ne zovu se HEP, Ina i slične mega firme bez razloga najvećim uhljebistanom. Te firme kao da nisu izašle iz socijalističkog duha u kojem je vladala uzrečica 'alaj volim ovaj režim, plaća ide a ja ležim'.

Frane Barbarić u društvu plavuše srednjih godina uživao je u prosinačkom suncu 27. prosinca usred radnog dana na Cvjetnom trgu u Zagrebu dok su se uposlenici HEP-a preznojavali na radnom mjestu

Pročitaj!