Službeni glasnik RH Narodne novine otkrile su nam intrigantan podatak o inače samozatajnoj supruzi šefa najveće oporbene stranke. Naime, 23. kolovoza 2023., u broju 47., objavljen je oglas iz kojeg se vidi da je Altana Hodžić oglasila nevažećom svjedodžbu o završnom ispitu izdanu 2008. od Srednje medicinske škole, Zagreb. Uzmemo li u obzir da je supruga Peđe Grbina rođena 1989. godine to znači da je tu školu završila u dobi od 19 godina, odnosno u roku. No, koje su okolnosti prethodile poništenju tog dokaza da je završila srednju školu a temeljem čega je dobila posao medicinske sestre? Podsjetimo kako je u kolovozu 2022. Peđa Grbin branio svoju suprugu, 3 liječnika i medicinske sestre kojima su poništene kragujevačke diplome. U slučaju Altane Hodžić koja je svom prezimenu nakon udaje u listopadu 2017. dodala i Grbin radilo se o 3-godišnjem studiju sestrinstva na tom fantomskom fakultetu nakon koje je dobila titulu  mag.med. techn. odnosno magistre sestrinstva. Znakovito je kako u Hrvatskoj takvo obrazovanje na diplomskoj sveučilišnoj razini dostupno je kroz sedam studijskih programa: Hrvatsko katoličko sveučilište (Zagreb), Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo (Osijek), Sveučilišni odjel zdravstvenih studija (Split), Sveučilište u Zadru (Zadar), Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Zagreb), Sveučilište Sjever (Koprivnica) te Fakultet zdravstvenih studija (Rijeka). Zašto supruga Peđe Grbina nije izabrala niti jedan od spomenutih fakulteta već je po svoju, u konačnici, lažnu diplomu potegnula do Kragujevca zacijelo najbolje zna ona ali i njen muž. Javnost je s pravom osjetljiva na taj problem a posebno senzibilizirana kada su posrijedi lažne diplome u zdravstvenom sektoru, s punim pravom, jer nitko ne želi pasti u ruke onima čije titule ne odgovaraju strupnju niti znanja niti stručnosti. Zbog svega toga Peđa Grbin koji zapjenjeno u kampanji najavljuje Rijeke pravde koje dolaze - morao bi uskladiti svoje gromke najave sa stanjem u vlastitom domu i sagledati je li pravedno da brani pravo svoje supruge i ostalih koji su izabrali fantomski faks kako bi lakšim putem došli do diploma i radili u zdravstvu ali i da javnosti odgovori zašto je njegova supruga proglasila nevažećom diplomu medicinske sestre. U nastavku podsjećamo kako je Grbin gromko branio lažne kragujevačke diplome, što je njegova supruga objavila s lažnom titulom te druge nepoznate detalje....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na slučaj lažnih kragujevačkih medicinskih diploma kojima je bila obuhvaćena i supruga šefa SDP-a podsjeća članak iz Novog lista od 13. kolovoza 2022. i naslov: 'U Hrvatskoj rade tri liječnika i 13 medicinskih sestara s diplomama fakulteta iz Kragujevca'. U članku se isticalo sljedeće: 'Vijest da je kragujevački Medicinski fakultet poništio diplome 22 hrvatska državljana odjeknula je tek kada se doznalo da je među njima možda i Altana Hodžić Grbin, supruga predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Jučer su strukovne komore objavile da u Hrvatskoj rade tri liječnika i 13 medicinskih sestara s diplomama fakulteta čiji je bivši dekan pod istragom jer ga se sumnjiči da je zlouporabio svoje ovlasti i pogodovao pri izdavanju diploma hrvatskim državljanima, pribavivši si time višemilijunsku protupravnu korist. Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić izjavio je da je polaganjem razlike u ispitima postupak kod njih prošlo 13 medicinskih sestara s diplomom iz Kragujevca i da su stoga oni uputili tamošnjem Medicinskom fakultetu popis s njihovim imenima, tražeći odgovor jesu li diplome neke od tih osoba poništene.

Kada im stigne odgovor, a očekuju ga u roku od dva tjedna, rekao je Gazić, »vidjet ćemo hoće li im se oduzeti licenca«. Dakle, potencijalno bez licence medicinske sestre može ostati i Grbinova supruga, koja je pod okriljem kragujevačkog Medicinskog fakulteta a u organizaciji Europskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda studirala u Puli. Nije to, naravno, ugodna situacija ni za predsjednika SDP-a. – Jasno je da smo se supruga i ja našli u neugodnoj poziciji, prouzročenoj tuđim propustima. Moja supruga i njezine kolegice slušale su predavanja, polagale ispite, napisale diplomski, obranile ga, podmirile sve troškove studija, a osam godina kasnije njihova se diploma dovodi u pitanje zbog nesposobnosti organizatora studija da svoj posao naprave kako spada. Ni moja supruga ni njezine kolegice nisu krive, one su ispale žrtve ljudi koji taj studij nisu organizirali na način kako je bilo potrebno, kazao nam je Grbin, čija supruga još s fakulteta nije dobila nikakvu obavijest o statusu svoje diplome. Altana Hodžić Grbin jest među 13 medicinskih sestara kojima je Komora nostrificirala kragujevačke diplome. Grbin ističe da trenutačno ne razmišlja o političkim reperkusijama koje bi on mogao imati od ovog slučaja' - objavio je tada Novi list.

Podsjetimo kako smo u rujnu 2022. objavili članak pod naslovom: 'POLITIČKA PROTEKCIJA Šef pulske ginekologije ima lažni doktorat iz Kragujevca, govori se samo o ženi Peđe Grbina a šuti o dr. Draganu Belciju'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Suprug Elene Puh Belci, zamjenice pulskog gradonačelnika u dva prethodna mandata, doktorirao je 2015. kod uhićenog kragujevačkog dekana, dobili smo informaciju da se o njemu šuti jer ga štiti Ivan Jakovčić'. U uvodu tog članka objavili smo: 'Zasigurno je političku štetu šefu SDP-a nanijela afera kada je otkriveno kako je srbijansko pravosuđe na optuženičku klupu stavilo profesore i šefove Univerziteta u Kragujevcu jer su izdali oko 40 lažnih diploma a od toga njih 15 za građane Hrvatske. Altana Hodžić Grbin na svojim je profilima navodila kako je završila trogodišnji studij za medicinske sestre u Kragujevcu. I dok su svi mediji pisali samo o njoj šef pulske ginekologije Dragan Belci ostao je neprozvan. Upućeniji tvrde kako to ima zahvaliti svemoći Ivana Jakovčića s kojim je kućni prijatelj ali i činjenici da je njegov šogor Aleksandar Puh bivši općinski odvjetnik u Puli......'.

I iz tog članka bilo je vidljivo kako su lažne diplome dobivale osobe s političkim zaleđem što je i logično u društvu poput našeg. Sada u izbornoj kampanji slušamo Peđu Grbina kako govori da je naše društvo premreženo korupcijom i da se ništa ne može riješto ako ne poznajete nekoga. Javnosti se nastoji predstaviti kao osoba koja će uvesti pravednost a pritom zaboravlja ne samo da mu je supruga imala lažnu diplomu već i da je uzimao naknadu za odvojeni život a zapravo je živio u Zagrebu sa suprugom. Podsjetimo kako je Altana Hodžić Grbin nakon završetka trogodišnjeg fantomskog fakulteta za medicinske sestre u Kragujevcu radila u pulskoj Općoj bolnici a nakon toga na Odjelu za neurologiju i gastroenterologiju u KBC-u Zagreb. Znakovito je kako je na portalu hucuk.hr u prosincu 2020. objavila stručni članak potpisana kao magistra sestrinstva, odnosno kao Altana Hodžić Grbin mag.med.techn. Članak se bavio upalnim bolestima crijeva kao 'kroničnim idiopatskim bolestima gastroenterološkog sustava, primarno crijevnog sustava koje se po svojoj prirodi dijele na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis'.

Članak je objavila pod naslovom: 'Uloga medicinske sestre u liječenju IBD-a'. Hucuk.hr je inače portal specijaliziran 'za vijesti vezane uz upalne bolesti crijeva i srodne bolesti, kvalitetu života i ostale zanimljivljivosti!'. Sam naziv portala skraćenica je od 'Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis'. Predsjednik tog udruženja je Željko Gardlo a tajnik Damir Kohn. Altana Hodžić Grbin nije se temom bolesti crijeva bavila samo u članku koji je objavljen na hucukr.hr. Ona je bila  koautorica članka "Sastav tijela i potrošnja energije u mirovanju kod oboljelih od IBD bolesti koji primaju biološku terapiju" - koji je 2020. objavljen u akademskom časopisu "Journal of Crohn's and Colitis". Kada je objavljeno da je koautorica tog članka zabilježeno je kako je ona bila 'jedna od četrdesetak medicinskih sestara koje su upisale studij na kragujevačkom Sveučilištu, a upravo je zbog zlouporabe vezanih za studentice iz Hrvatske tada bio uhićen umirovljeni rektor tog sveučilišta Nebojša Arsenijević u aferi o kojoj su tamošnji i hrvatski mediji izvještavali i prije nekoliko godine, ali tek su 2022. dobili i pravosudni epilog'.

U međuvremenu su brojni članci objavljeni u srbijanskim medijima koji svjedoče o nezakonitostima s izdavanjima medicinskih diploma u Kragujevcu. Tako je primjerice Blic objavio naslov: 'SKANDALU NIKAD KRAJA Medicinskim sestrama iz Hrvatske na fakultetu u Kragujevcu za 2.000 evra predavao viši laborant, profesor im bio i uhapšeni bahati rektor'. U članku iz kolovoza 2022. pisalo je: 'Medicinske sestre iz Hrvatske koje su pohađale nelegalne studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, nisu dobile samo nezakonite diplome. Skandal iz Srbije koje je potresao i Hrvatsku ne završava se samo na ovome. Ulogu profesora, koji je predavao, ispitivao i ocjenjivao, imao je - viši laborant. Ovim se dodatno dovode u pitanje diplome, ali iz ugla stručnosti.' Blic je i u ožujku prošle godine objavio članak pod naslovom: 'NOVI DETALJI OPTUŽNICE PROTIV BAHATOG REKTORA Arsenijević beži sa suđenja, vadi se na izmišljene preglede, a tereti se za višemilionske malverzacije'.

U tom članku piše: 'Upamćen kao bahati rektor Nebojša Arsenijević, nastavlja u istom stilu. Iako se tereti za dva ozbiljna krivična dela, on se ne pojavljuje na suđenjima. Na prvo suđenju nije došao, a prijavio je da je bolestan i ima uput za VMA. Sud je međutim, proverio navode i utvrđeno je da se Arsenijević nije ni javio na VMA. Drugi put navodni razlog je bili su advokati jer nisu kopirali dokumenta, i to ona koja su još od prošle godine'. Sad se postavlja pitanje autentičnosti samog Peđe Grbina, koji je bio javno spreman braniti sve koji su dobili lažne diplome u Kragujevcu, vidljivo je pod kakvim uvjetima i da su plaćali nestručne osobe koje su ih educirale na predavanjima, kako on uopće može biti kredibilan da zaziva Rijeke pravde.

Prije će biti da on izvodi, kako bi to rekao pokojni Miroslav Ćiro Blažević 'akrobacije bez legitimacije'. Naime, Peđa bez imalo srama sebe predstavlja kao autentičnu osobu koja će uvesti red a pritom pokušava legalizirati lažnu diplomu magistre sestrinstva za svoju suprugu kao legitimnu. Preostaje nam vidjeti hoće li komentirati i okolnost da je njegova supruga godinu nakon što je ostala bez lažne diplome iz Kragujevca poništila i onu zagrebačku Srednje medicinske škole Zagreb koja je proglašena nevažećom o čemu postoji dokaz u Narodnim novinama - link ?