Večernji je netom objavio kako je Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) obustavio istragu HEP-ova natječaja za nabavu pametnih brojila, čime je po svemu sudeći privedena kraju trakavica koja je gotovo četiri godine kočila realizaciju jedne od najvećih investicija Hrvatske elektroprivrede, vrijedne gotovo 30 milijuna eura. 'U OLAF-ovu dokumentu, koji je u posjedu Večernjeg lista, navodi se da je „OLAF završio svoju gore navedenu istragu vezanu uz moguće nepravilnosti u natječajnom postupku broj 43-V-10/20 društva HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o., sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj“. Tako se još jednom pokazalo kako je riskantno kampanju graditi na imidžu stranke koja nekoga prijavljuje i otvara afere, jer jedno je podizati prijavu a sasvim nešto drugo utemeljiti tu prijavu tako da ona dobije i epilog. No, u Mostu su se očito olako upuštali u prijave misleći kako je OLAF njihova produžena ruka a ne tijelo koje može od svakoga zaprimiti prijavu i putem e maila ali to ne znači da ta prijava neće završiti u košu za smeće ako nema elemenata da se nekoga goni. Očito su se Mostovci zaigrali pa ne čudi da zadnjih dana kampanje više ne spominju afere već mame birače, posebno pripadnice ljepšeg spola promovirajući se kao da su manekeni a ne političari. Na kraju ove kampanje ispali su notorni kampanjci. Očito im je ponestalo ne samo argumentacije i mašte pa su se reducirali na vanjski izgled. Možda bi Troskot bolje prošao da je neke lekcije naučio od svoga oca Stipana koji neusporedivo bolje komunicira preko FB-a- Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Političar koji drži do sebe itekako pazi na svoju reputaciju u javnosti, kredibilnost kod glasača ali i kakav dojam ostavlja na društvenim mrežama. Stoga ne čudi da su u najvećoj stranci uoči izbora procijenili kako premijer Andrej Plenković treba biti prisutan na raznim platformama, da treba ciljati i na najmlađu populaciju pa je Plenki tako osvanuo kao TikToker. Sreća da kampanja nije dugo trajala jer bi ga zacijelo netko nagovorio i da postane jutjuber pa je pitanje bi li zdravlje našeg premijera izdržalo takav pritisak. No, i sam je Plenković zaključio kako nije lako biti TikToker stoga je bolje da animaciju najmlađe populacije ipak prepusti onome tko je dokazano rođen da od svog života pravi reality show, primjerice Ivanu Pernaru, koji zacijelo ne bi ni postojao da nije društvenih mreža i da nema živahnu aktivnost na Instagramu i Faceu.

No, da nisu vješti u komunikaciji i animiranju glasača preko društvenih mreža dokazali su i Mostovci. Dovoljno je pogledati otužni Facebook profil Zvonimira Troskota s jednim pratiteljem na kojem je najznačajnija objava u kategoriji slika on na kupanju do pasa kao od majke rođen s bujnim dlakavim poprsjem u stilu legendarnog pokojnika Freddieja Mercuryja. Na svom mizernom FB profilu Troksot još ima i Isusovu krunu ali i friške političke objave iz kampanje. Mostovci su sve vrijeme nastojali izgraditi imidž stranke koja prijavljuje kriminal, otkriva najveće korupcijske tajne, objavljuje istinu građanima.... No, u samoj završnici kampanje kao hladni tuš stigla je vijest kako je Europski ured za borbu protiv prijevara odbacio njihovu prijavu. Oni su naime prijavili HEP zbog odabira tvrtke koja im je isporučivala pametna brojila na javnom natječaju. Citirat ćemo Večernji: 'Zaključak je, kako navodi OLAF, da „istraga nije utvrdila nikakve dokaze koji bi upućivali na upletenost društva Brodometalurgija u moguće nepravilnosti s učinkom na financijske interese Europske unije“. Radi se o trećem krugu nabave pametnih električnih brojila, koja je već u početku naišla na niz prepreka zbog niza žalbenih postupaka i prijava nadležnim istražnim tijelima. Tvrtka Brodometalurgija iz Splita dio je konzorcija koji se javio na natječaj HEP-a, kojeg još čine Brodomerkur-energetika iz Splita i Iskraemeco iz Zagreba.

Iskraemeco je suvlasnik tvrtke AMR Sustavi koja proizvodi i prodaje električna brojila, a u čijem je pweb stranicuartnerstvu i Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a. Taj je konzorcij pobijedio na prethodna dva natječaja HEP-a za nabavu pametnih brojila. Na ovom trećem, dosad najvrijednijem natječaju, konkurent im je bila tvrtka IKOM, koja, kako je svojevremeno pisao tjednik Nacional, nudi brojila proizvođača njemačke tvrtke Elster i tvrtke Meter&Control iz Beograda' - objavio je netom hrvatski dnevnik. Jasno je dakle da Mostovci više ne mogu jahati na krilima prijavljenih afera kad se vidi da jedna od krupnih na kojoj je počivala njihova javna retorika nije završila nikakvim uspjehom već odbačajem. No, s druge strane javnost i ne zna kako svatko može biti prijavitelj. Naime, OLAF ima web stranicu na kojoj jednostavnim koracima svatko može prijaviti nekoga za koga smatra da se ogriješio o proračun EU ili da je počinio prijevaru.

Sasvim je druga stvar hoće li nadležni u Europskom uredu za borbu protiv prijevara zaključiti kako prijava ima temelja i počiva li na dokazima ili ne. Tako se, barem u ovom slučaju, istopio kredibilitet na kojem su Mostovci počivali u kampanji. Sad kad više ne mogu mahati kako su oni otkrivači svih afera, u završnici kampanje, shvatili su kako se moraju dati u paničnu potragu zadnjih dana. Stoga ne čudi da je zadnju nedjelju prije izbora Nikola Grmoja pokušavao pridobiti što više prolaznika na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu da se pridruže Mostovcima na prom štandu. Grmoja se specijalno uredio za tu prigodu i posebno se obraćao slučajnim prolaznicama. Na šarm očito igra i Zvonimir Troskot. Mnogi su zamjerali aktualnom HDZ-ovom ministru Damiru Habijanu zašto na društvenim mrežama promovira slike svog nabildanog i tetoviranog tijela. No, kod nas vladaju dvostruka mjerila pa ne čudi da nitko Troskotu ne zamjera što i on sliku svog poprsja s bujnim dlakama iz 2012. drži kao neko posebo blago na svom Facebook profilu na kojem objavljuje i aktualne sadržaje iz kampanje.

Troskotu je to očito maksimalni doseg. Za razliku od njega, njegov otac Stipan Troskot ima puno zanimljiviji profil s duhovitim objavam. Primjerice, Stipan Troskot je tako nedavno stavio objavu: 'Treći svjetski rad je počeo - mi se uključujemo kad završimo Drugi'. Stipan je postavio i onu već mnogima znanu objavu o vodoinstalateru kojeg zovu iz Doma zdravlja da im popravi puknutu cijev a on im daje termin 27.8.2027. Troskotov otac ima i objavu za koju navodi kako se pripisuje Ciceronu. Ispod naslova KAKO NEKAD - TAKO SAD piše: SIROMAH – radi ! BOGAT – iskorištava prvoga ! VOJNIK – brani obojicu ! POREZNI OBVEZNIK – plaća za svu trojicu ! LUTALICA – odmara za svu četvoricu ! PIJANAC – pije za petoricu ! BANKAR – potkrada svu šestoricu ! ODVJETNIK – posvađa svu sedmoricu ! LIJEČNIK – ubije svu osmoricu ! GROBAR – pokopa svu devetoricu! POLITIČAR – živi na račun sve desetorice !

Tako je otac Stipan preko Facebooka sinu Zvonimiru Troksotu poručio što misli o svim političarima pa tako i o svom sinu.