Prije 42 godine tadašnja Televizija Zagreb počela je emitirati Smogovce, TV seriju za koju nitko nije ispočetka znao kako će postići nevjerojatan uspjeh u cijeloj SFRJ ali i da će generacije i generacije koje su rođene proteklih desetljeća uzdisati nad uzbudljivim scenama i diviti se glavnim junacima. U prvoj sezoni Smogovaca istaknula se tada mlada 15-godišnja Zagrepčanka Anamarija Petričević koja je glumila jednu od glavnih uloga, u prve četiri sezone, odnosno u 22 epizode, nezaboravnu Dunju. Potom je glumila Lelu u filmu Pejzaži u magli sa srbijanskim glumcem Tihomirom Arsićem koji je preminuo prije 4 godine u 64.-oj godini nakon duge borbe s rakom. Taj je film također odavno postao kultni. U medijima je svojedobno objavljeno kako je tu ulogu dobila na preporuku Rade Šerbedžije s kojim je obiteljski povezana. Tako se pisalo da ju je Šerbedžija preporučio redatelju a u tom je filmu i sam glumio. Iako je tada mlada Zagrepčanka u filmu glumila heroinsku ovisnicu, ta ju je uloga trajno upisala u povijest ex-YU kinematografije. Talentirana Zagrepčanka brzo je napustila svijet glume što je bolno pogodilo njezine tadašnje brojne obožavatelje diljem bivše države. Iako je dakle Petričević imala samo te dvije uloge trajno je ostala upisana u hrvatsku i jugoslavensku kinematografiju. Inače, glumom se počela baviti kao tinejdžerka, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), kada je pohađala i srednju umjetničku školu Centar za kulturu i umjetnost u Zagrebu. Poslije napuštanja glume diplomirala je pravo a netom joj je izrečena presuda koja najbolje ilustrira kako se u hrvatskoj metropoli trenira komunalna strogoća. Iako je Zagreb umjesto kantograda, odnosno modernog sustava skladištenja i pohrane te prerade otpada, koje su nam obećavali aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova ekipa iz Možemo, postao po ocjeni brojnih nezadovoljnika smećograd, iako su svugdje oko nas na gradskim ulicama razbacane silne količine raznovrsnog smeća, nevolju da bude kažnjena zbog samo jedne vrećice, imala je upravo kultna Dunja iz Smogovaca i Lela iz Pejzaža u magli. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Valerija Radić odlučivala je u prekršajnom postupku protiv okrivljenice Anamarije Petričević, koju je zastupao poznati zagrebački odvjetnik Marko Ujević. Kultnoj Dunji iz Smogovaca sudilo se zbog prekršaja iz čl. 113. st. 4. Odluke o komunalnom redu. Sutkinja je odlučivala o prigovoru okrivljenice na obavezni prekršajni nalog Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Nakon provedenog žurnog postupka donijela je presudu kojom je Anamariju Petričević proglasila krivom i to temeljem čl. 183. Prekršajnog zakona. Uz ime okrivljenice, među ostalim piše, kako je 'kći Marijana i Branka' (očito se radi o pogrešci), 'rođena 4. kolovoza 1965. u Zagrebu, s prebivalištem u Zagrebu...'. Navedeno je i kako je 'VSS, diplomirana pravnica, zaposlena u Sespo d.o.o., 's primanjima u iznosu od 1.300.00 eura, živi u izvanbračnoj zajednici, nema djece, prekršajno nekažnjavana, protiv nje se ne vodi drugi postupak za drugi prekršaj ili kazneno djelo'.

Proglašena je krivom što je '21. siječnja 2023. u 10,40 sati na adresi u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 67, odložila otpad, na dijelu površine javne namjene, k.č. br. ... k.o. Črnomerec, uz spremnik na "zelenom otoku", čime je počinila prekršaj iz čl. 113. st. 4. Odluke o komunalnom redu pa joj se na temelju navedenih propisa uz primjenu čl. 43. Prekršajnog zakona primjenjuje mjera upozorenja – OPOMENA' - piše u presudi. Presuđeno je da mora platiti troškove prekršajnog postupka 'u paušalnom iznosu od 15 eura u roku od 15 dana po primitku ove presude, jer će se u protivnom postupiti po odredbama čl. 152. st. 4. i 11. Prekršajnog zakona'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je gore spomenuti zagrebački gradski ured 'izdao 27. siječnja 2023. obavezni prekršajni nalog protiv okrivljenice, zbog djela prekršaja činjenično i pravno opisanog u izreci ove presude, a na koji nalog je okrivljenica podnijela prigovor pa je isti stavljen izvan pravne snage i nastavljeno je s vođenjem redovnog postupka'.

Citiramo iz presude: 'Okrivljenica ispitana pred ovim sudom izjavila je da je kritične zgode na lokaciji Prilaz Gjure Deželića 55 odnijela plastičnu ambalažu koju je spremila u zato predviđenu vrećicu. Navela je da ima dogovor s jednom gospođom koja takvu ambalažu pokupi, te je vrećicu stavila pored spremnika. Odmah potom prišao joj je komunalni redar i tražio njezine osobne podatke. Istom je dala svoje osobne podatke te mu objasnila da je samo privremeno vrećicu stavila uz spremnik jer isto treba odnijeti navedena gospođa, i dok je tako bila u komunikaciji s komunalnim redarom upravo je došla gospođa i odnijela navedenu vrećicu s plastičnom ambalažom. Zbog svega navedenog ne smatra se krivom, a inače uredno razvrstava otpad.

Nadalje, nakon što su okrivljenici predočene fotografije snimljene od strane komunalnog redara, ista je istaknula da nema primjedbi na fotografije te da je na fotografiji upravo ona. U tijeku postupka analizirana je obrana okrivljenice, izvršen je uvid u službenu zabilješku od 24.01.2023. sastavljenu od strane komunalnog redara koji je 21. siječnja 2023. u 10:40 sati utvrdio da je pri obavljenom nadzoru na adresi u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 67, zatečena Anamarija Petričević, rođena 04.08.1965., s prebivalištem u Zagrebu, ...., kako odbacuje/odlaže otpad na površini javne namjene k.č. br. ... k.o. Črnomerec, uz spremnik na "zelenom otoku". Na službenoj zabilješci se nalaze i fotografije iz kojih je vidljivo da je okrivljenica odložila otpad pored spremnika za odvajanje otpada. Sud je izvršio uvid u potvrdu Ministarstva pravosuđa, Odjela za prekršajne evidencije iz koje proizlazi da je okrivljenica pravomoćno prekršajno kažnjavana dana 03.03.2020. po Odluci Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu broj PpP-755/2020, zbog povrede propisa iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Na osnovu obrane okrivljenice i provedenog dokaznog postupka, sud je utvrdio da je okrivljenica ostvarila prekršaj opisan u izreci ove presude. Naime, okrivljenica je istaknula da se ne osjeća krivom, ali iz njezinog iskaza proizlazi da ista ne osporava činjenicu da je kritične zgode odložila otpad (u konkretnom slučaju radi se o plastičnoj ambalaži) pored za to predviđenog spremnika. Nadalje, komunalni redar je kritične zgode neposredno utvrdio prekršaj, što je potkrijepljeno i fotografijama koje su dostavljene u spis, a iz kojih je vidljivo da okrivljenica odlaže otpad uz spremnik, a ne u sam spremnik. Za napomenuti je da okrivljenica nije imala primjedbi na fotografije te je na ročištu i izjavila da se ona nalazi na istima. Okrivljenicu ne opravdava okolnost da je otpad, u konkretnom slučaju plastičnu ambalažu, prije nego što je istu ostavila uz spremnik, spremila u zato predviđenu vrećicu. S obzirom na navedeno, nesporno je utvrđeno da je okrivljenica kritične zgode počinila prekršaj iz čl. 113. st. 4. Odluke o komunalnom redu, pa je time ostvarila sva bitna obilježja djela prekršaja zbog čega je i proglašena krivom.

No, imajući u vidu da okrivljenica nije prekršajno kažnjavana za istovrsno djelo prekršaja, okolnosti pod kojim je prekršaj počinjen, sud je umjesto kazne primijenio mjeru upozorenja, jer smatra da će se postići svrha prekršajne sankcije i bez izricanja kazne. Odluka o troškovima postupka temelji se na odredbama citiranim na izreci presude, a odnosi se na troškove odmjerene s obzirom na trajanje i složenost postupka te imovnog stanja okrivljenice. Ova presuda je pravomoćna. Protiv presude žalba nije dopuštena' - piše u presudi od 16 siječnja koja je netom objavljena. Nevjerojatno je kako neki građani budu osuđeni zbog sitnih propusta i da komunalni redari u pravilu treniraju strogoću na najsitnijim prijestupnicima dok krupnije ribe, poput građana koji svakodnevno odlažu teški otpad pokraj kanti i kontejnera za smeće prođu ispod radara.

U hrvatskoj metropoli ima na tone nepropisno odloženih ne samo vrećica već i krupnog otpada, nerijetko i komada namještaja ili tehnike, i to na lokacijama čak i strogom središtu Zagreba. No, peh je očito imala kultna Dunja iz Smogovaca koja je vjerojatno obilježila i djetinjstvo komunalnog redara koji ju je ulovio ali i sutkinje koja joj je izrekla opomenu i dala nalog da plati troškove. Naravno da nam nije namjera poticati građane da nepropisno odlažu vrećice ali očito je Anamarija Petričević bila žrtvom socijalne osjetljivosti što je željela spriječiti da njena sugrađanka ne kopa po kontejneru već uzme vrećicu s povratnom ambalažom i tako si osigura preživljavanje. No, bilo bi dobro da komunalni redari snime i ulove sve one građane koji odlažu odbačene usisavače, dijelove pokućstva, svakojake vreće s nerazvrstanim otpadom svud po gradu pa da i neki krupni komunalni prekršitelj mora na sud. Tako bi opet imali 'Beli Zagreb grad' a ne 'Beli smećograd'.