Proteklih godina imena brojnih hrvatskih tajkuna isplivali su u kontekstu poreznih oaza. Tako smo doznali kako je posrnuli Ivica Todorić koristio Švicarsku ali i Britanske Djevičanske Otoke. Od ranije je poznato kako su brojni hrvatski tajkuni koristili razne destinacije u rasponu od Lihtenštajna, Luksemburga, Belizea, Floride.... No, nikada dosad nitko nije detektirao ime Emila Tedeschija u nekoj od suspektnijih poreznih destinacija. Nakon višegodišnje potrage uspjeli smo pronaći njegovo ime na lokacijama koje koriste i neki od najkompromitiranijih svjetskih perača love.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već desetljećima Emil Tedeschi uživa veliki poslovni, društveni i medijski ugled u Hrvatskoj. Objašnjivo je to činjenicom kako upravlja Atlantic Grupom koja je veliki marketinški oglašivač a njegova je tvrtka i suvlasnik RTL-a Hrvatska. Dok je u Hrvatskoj vladala hajka na određeni tip tajkuna, poglavito onih južnjačkog porijekla bilo da su Hercegovci ili Dalmatinci tipa Željka Keruma, Emil Tedeschi bio je glorificiran kao neka vrsta hrvatskog predstavnika X generacije, kao neka inačica hrvatskog bitnika ili urbanog poslovnjaka. Tedeschi je tako bio pošteđen brojnih medijskih preispitivanja temelja njegovog carstva kao i akvizicijskih šupljina. Nitko u Hrvatskoj nije se bavio problematikom je li Tedeschi urušio tvrtke koje je kupio tipa Cedevita ili Neva jer je on a priori doživljavan kao poslovnjak a ne kao tajkun u negativno-hrvatskom značenju te riječi.

Povremeno bi mediji 'prosvijetlili' hrvatsku publiku intervjuima u kojima bi Emil Tedeschi s visoka iz svojih dvora u Visokoj ulici davao kritike biznis ili političke scene u Hrvatskoj. Da ne duljimo, za tretman Tedeschija u medijskom prostoru bili su uglavnom rezervirani superlativi i on je tretiran kao oličenje gurua nekakve pozitivne poslovne sfere a ne kao jedan od njih - misli se hrvatskih tajkuna. No, sve to vrijeme Tedeschi je radio sve isto što su radili i drugi za koje je unaprijed bio rezerviran status 'opakih hrvatskih tajkunskih gadova'. Emil Tedeschi preuzeo je brendova koji su razvijeni u SFRJ a na tražište nikad nije lansirao niti jedan novi brend. Sve tvrtke koje je preuzeo hipotekarno je opteretio u istoj mjeri u kojoj su to napravili i drugi tajkuni, odnosno prenapregnuto, koliko su im to banke dopustile. 

Tajkun Emil Tedeschi zgrabio je otmjeno lovište Pelegrin s vilom i privatnom plažom u hvarskoj uvali Parija i od njega napravio ekskluzivni resort za sebe i uži krug a da je pri tom provodio slične devastacijske postupke koje su činili i drugi samo su njegove nepodopštine nad zaštićenim rezervatima ili pomorskom dobru bili tretirani benigno. Emil Tedeschi isisavao je milijune sa sestrom Ladom Tedeschi Fiorio preko off shore zona i fiktivnih računa uz blagoslov hrvatskog Ureda za sprečavanje pranja novca koji već desetljećima vodi Ivica Maros i koji je osigurao mehanizam da Tedeschi iz međunarodne istrage izađe ekskulpiran jednako kao što je to omogućeno i Ivici Todoriću na vrhuncu njegove tajkunske moći. Zbog takvih i niza drugih slučajeva ne čudi da upućeni taj ured pri Ministarstvu finacija nazivaju Ured za sprečavanje otkrića pranja novca

No, u svim dosad otkrivenim ili zasad još nedetektiranim slučajevima nikada nije isplivao dokument iz kojeg nedvojbeno proizlazi kako je u transakcijama poreznih utaja putem off shore tvrtki Emil Tedeschi osobno kao fizička osoba povezan s nekom poreznom oazom. Uspjeli smo u jednom američkom registru iskopati dokument iz kojeg je vidljivo kako se Emil Tedeschi sakrio iza fiktivne adrese na Malti kako bi došao u poziciju da isisa milijune iz Atlantic Tradea i preusmjeri ih na svoj privatni račun. Veliki je to iskorak za hrvatsko istraživačko novinarstvo koje je limitirano marketinškim interesima velikih kompanija poput Tedeschijeve Atlantic Grupe. Veliki iskorak zato što sama objava dokazuje kako u Hrvatskoj postoji još medijski prostor koji nije kontaminiran ni kupljenim oglasnim prostorom velikih tvrtki niti milijunskom COVID potporom koju primjerice dobivaju najveći medijski koncerni u zemlji a koja ni na kapaljku ne dolazi neovisnim medijskim kućama.

Ovoj ćemo temi posvetiti više nastavaka ali za početak recimo kako iz detektiranog dokumenta proizlazi kako je Emil Tedeschi kao poreznu oazu izabrao Maltu. U američki registar prijavio je adresu u turističkom mjestu St. Julians,  odnosno kat 1. u Spinola apartmani koji su pogreškom upisani kao Spirola. Taj se apartmanski kompleks nalazi u istoimenom zaljevu i preko internetskih booking agenicjia moguće je unajmiti brojne apartmane. U američkoj poreznoj oazi koju je ekploatirao Emil Tedeschi kada je isisavao milijune zajedno sa sestrom preko fiktivnih faktura i uz asistenciju verziranih svjetskih računovođa i odvjetnika, osim Tedeschija upisano je ime tvrtke s Bahama koja se zove Executive Board Ltd.. Uz tu tvrtku upisana je adresa Euro Canadian Centre, Marlborough Street, P.O. Box N-8327, Nassau, Bahamas.

Ta je adresa inače evidentirana u aferi Panamski papiri i vrlo je lako utvrditi kako u bazi mreže svjetskih istrživačkih novinara, odnosno Off Shore Leaksu, stoji poveznica s tom adresom i tvrtkama koje su na njoj, isto kao i tvrtka Emila Tedeschija, registrirane na razini P.O. Box, odnosno istog poštanskog pretinca. Dokument dokazuje kako je Emil tedeschi bio pionir osnivanja tvrtke u poreznim oazama. U Hrvatskoj je u to vrijeme bio u jeku Domovinski rat a dokument kojeg smo otkrili dokazuje kako je Emil Tedeschi bio u to krvavo vrijeme ne na prvoj borbenoj crti već na prvoj utajivačkoj crti. Sličnu sudbinu u isto vrijeme imao je i punac njego vog sina Mihajlo Perenčević koji je u isto vrijeme osnovao off shore tvrtku u Americi preko koje je osnivao svoju hrvatsku tvrtku. Kasnije je Perenčević postao 'hrvatski novčanik ruskog predsjednika Putina' o čemu smo pisali u posebnom članku. a poznat je i po čestim promjenama adrese zbog poreznih utaja o čemu svjedoči naš članak.

(nastavlja se...)