Medijski je već popularizirana tema vodećeg kandidata u utrci za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovog oca desničara Smiljana koji je najprije bio lider HSP- dr. Ante Starčević u Zaprešiću a potom postao vijećnik ispred Projekta Domovina Željke Markić nakon što je podržao Domovinski pokret Miroslava Škore. No, podatak koji smo otkrili ukazuje na to da je Tomašević stariji pravi politički konvertit.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Utrka za zagrebačke gradonačelničke izbore se zahuktava a po svim anketama vodi Tomislav Tomašević, saborski zastupnik i lider Zagreb je NAŠ. Njemu glasove daju lijevo orijentirani glasači koje je raočarala politika SDP-a. Takvih je puno pa je očito kako je Tomašević jedini zasad izgledni kandidat za drugi krug izbora. Poznato je kako ljevičar Tomašević dolazi iz obitelji Smiljana Tomaševića, desno orijentiranog branitelja i zaprešićkog vijećnika koji je rodom iz bosanske Posavine.

Poznato je i kako je stric Tomislava Tomaševića mon. Ivo Tomašević najbliži suradnik bosanskog kardinala Vinka Puljića. O kontroverznim političkim stajalištima Tomislav Tomašević se za medije već izjašnjavao opisujući kako s ocem mjesecima nije razgovarao zbog različitih političkih stavova. No, Tomašević je isticao kako je s ocem pronašao zajednički jezik kada je u pitanju borba protiv korupcije.

No, podatak koji smo otkrili navodi na zaključak kako teško da otac i sin mogu dijeliti ista stajališta u takvim načelnim pitanjima. Naime, iako je u medijima Smiljan Tomašević promoviran kao pravaš i desničar, odnosno dugogodišnji lokalni lider HSP-a dr. Ante Starčević a potom istaknut kao jedan od osnivača Projekta Domovina Željke Markić u Zaprešiću te je istaknuto kako je potkraj ožujka ove godine podupro zaprešićke kandidate Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Otkrili smo kako je on istinski stranački konvertit koji je imao fazu ljubavi prema HDZ-u. 

Vidljvo je to iz dokumenta o donatorima te stranke u periodu od siječnja do prosinca 2013. godine. U to vrijeme predsjednik HDZ-a bio je Tomislav Karamarko. Stranka HDZ je iza sebe imala teško razdoblje te optužbu za korupciju iz doba vladavine Ive Sanadera. No, unatoč lošoj reputaciji stranka je tijekom 2013. za potporu političkog djelovanja uspjela prikupiti putem donacija 2,44 milijuna kuna. Među 512 donatora HDZ-a te godine našli su se i Ivanka i Smiljan Tomašević, svaki sa po 5.000 kuna.

Dakle, mama i tata mogućeg zagrebačkog gradonačelnika te su 2013. poduprli HDZ s 10.000 kuna ukupno. Inače, to je jedna od većih donacija koju su te godine donirali tzv. obični građani. Roditelji Tomislava Tomaševića u to su vrijeme otplaćivali i stambeni kredit za kuću katnicu u nizu u zaprešićkoj Ulici Pere Devčića. Hipotekarni kredit Zagrebačkoj banci u iznosu 35.000 eura uspjeli su otplatiti kasnije. Naime, u ožujku 2018. izbrisana je Zabina hipoteka s obiteljske kuće Tomaševićevih u Zaprešiću

Iako Tomislav Tomašević predstavlja suštu političku suprotnost ocu Smiljanu otkrili smo kako ima nešto zajedničko s majkom Ivankom. Već smo objavili članak o tome koliko je osobnih dokumenata izgubio Tomislav Tomašević. I dok njegov otac Smiljan nikada nije izgubio pa samim tim ni poništio nijedan osobni dokument to nije slučaj s njegovom majkom Ivankom. Ona je naime isti dan, 14. prosinca 2018. poništila osobnu iskaznicu izdanu od XI PP Zaprešić kao i zdravstvenu iskaznicu. Nadajmo se kako gubitak važnih isprava neće biti sastavnim dijelom upravljanja Gradom Zagrebom ako Tomislav Tomašević uspije postati zg. gradonačelnik.