Čemu se mogu nadati obični građani kada jedan ugledni Zagrepčanin iz situirane obitelji dobiva u 77.-oj godini zahtjev od Financijske agencije da se očituje pristaje li na osobni stečaj jer duguje 53.159,55 kune već 1943 dana. Jovica Paliković tata je vodećeg regionalnog producenta Tomice Palikovića koji je radio na TV serijalu 'Vratiće se rode' ali s Draganom Bjelogrlićem i TV seriju 'Žigosani u reketu'. Sina Tomicu dobio je u braku s Nadom Paliković voditeljicom Los Angeles restorana Sonje Perenčević koju posjećuje holivudska elita ali i partijanerice tipa Paris Hilton. Jovičina supruga posluje na Beverly Hillsu sa Sonjom Perenčević preko tvrtke Chutter Incorporated u kojoj je direktorica i aktualna snaha tajkuna Emila Tedeschog Nika doduše pod starim imenom Perenčević Cizel.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada se piše o antologijskim jugoslavenskim automobilističkim asovima u prvi plan izbije famozna trojka: Jovica Paliković, Goran Štrok i Mladen Gluhak. Bili su to zlatni dani zagrebačkih dečki kada su se nosili sa svjetskim vozačima. Starije generacije sjećaju se i drugih auto faca poput:  Ivan Đanija Šverka, Damira Dade Wiesnera, Dubravka Čikora, Tihomira Filipovića i na kraju sina legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Vece Holjevca. Krajem '60-ih i tokom '70-ih godina u bivšoj Jugoslaviji bilo je mnogo sjajnih vozača, ali stručnjaci su složni da nijedan nije bio tako dobar, svestran, tehnički obrazovan, brz, psihički pripremljen kao Jovica Paliković.

Prije 6 desetljeća zacijelo najtalentiraniji zagrebački vozač nije ni slutio kakva će ga sudbina snaći pod stare dane. No, Jovan Jovica Paliković nije imao tu sreću da penziju dočeka u nekoj socijalno uređenoj i bogatijoj zapadnoj zemlji već u Lijepoj našoj. Kao što je poznato, Hrvatska je zemlja neumoljivih ovrhovoditelja. Koliko puta političari najavljuju promjene ovršnog zakona u kojem profitiraju odvjetnici i javni bilježnici sa svojim ekstra skupim uslugama. Tako dužnici dospijevaju u začarane krugove jer ovrha ponekad i dva puta nadiđe osnovni dug pa mnogi završe u postupku osobnog bankrota. Upravo tu fazu sada prolazi brat naše poznate HNS-ovke, bivše potpredsjednice Skupštine Grada Zagreba Morane Paliković Gruden. 

Ona je i predsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora, ujedno i članica Europske komisije za rodnu ravnopravnost Europskih olimpijskih odbora. Čemu da se u ovoj zemlji nadaju osobe bez takvog backgrounda u penzionerskim danima kada neki od najpoznatijih Zagrepčana toga doba s  obiteljskim vezama u visokoj politiki i krovnim sportskim organizacijama dožive sudbinu osobnog stečaja poput Jovice Palikovića u 77.-oj godini života. Inače, Jovica Paliković je u braku s prevoditeljicom Nadom dobio 1974. sina Tomislava Palikovića koji je već dugo godina vodeći producent brojnih TV serija ne samo u Hrvatskoj već i regiji.

Tako je bio izvršni producent TV serije 'Vratiće se rode'. Za United Mediu Dragana Šolaka s producentom, poznatim glumcem Draganom Bjelogrlićem, Palikovićev sin Tomica bio je koproducent TV serije 'Žigosani u reketu' 2018. godine, Inače, producent Tomislav registrirao je na kućnoj adresi u Jurišićevoj ulici tvrtku Pametni kotač 2009. godine a njegov tata Jovan, kako službeno glasi Jovičino ime, bio je direktor u istoj. Ta je tvrtka otišla u stečaj 2016. s dugom od 37.205 kuna a u kolovozu prošle godine izbrisana iz sudskog registra.  Inače, Jovan Paliković je u prosincu 1995. osnovao tvrtku Paliković trgovina na kućnoj adresi u Jurišićevoj ali i ta je tvrtka u listopadu 2012. izbrisana iz sudskog registra.

U lipnju 2000. Jovan Paliković osnovao je AutoScout24, ponovno na kućnoj adresi, ali i ta je tvrtka doživjela sudbinu prethodnica te je izbrisana iz sudskog registra u srpnju 2012. godine. Dakle, Jovica nije imao uspjeha u poduzetništvu kao u automobilizmu. Njegova supruga Nada poznata je po prijevodu knjige Moja metoda Jane Fonde. No, u Americi, točnije u Los Angelesu, u mondenim krugovima postala je poznata kao voditeljica Dan Tana restorana čija je vlasnica Sonja Perenčević, službena supruga Mihajla Perenčevića i punica Emila Tedeschija juniora. Naime, Nada Paliković je i prijateljica bogatih Perenčevića pa tako ima adresu u Los Angelesu gdje i živi. O Perenčevićima smo objavili više članaka no najilustrativniji je članak o zakupu Putinovog dvorca na obali Crnog mora koji je Mihajlo Perenčević poduzeo preko ruske tvrtke Velesstroy koju posjeduje s ortakom Krešimirom Filipovićem iz Zagreba.

Njih dvojicu dio ruskih medija naziva hrvatskim novčanikom Vladimira Putina.  I dok Nada Paliković u Los Angelesu živi na prilično visokoj nozi Jovicu je stisla nevolja. Naime, Financijska agencija RH 25. kolovoza ove godine poslala je Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje postupka jednostavnog stečaja nad njegovom imovinom. Potom su sa suda Palikoviću poslali zahtjev da se očituje o tom prijedlogu. 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kn' - piše u dokumentu.

Dalje se u dokumentu navodi kako su ispunjene pretpostavke za otvorenje postupka osobnog bankrota jer potrošač ima dugove u neprekinutom razdoblju. Paliković je dužan očitovati se na taj prijedlog u roku 15 dana. Ako se ogluši sud će smatrati kako je suglasan s tim postupkom te će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Iz dokumenta proizlazi kako Jovan Paliković već 1943 dana duguje iznos od 53.159,55 kuna. Navodi se i dospjela tražbina - ovrha iz lipnja 2017. Općinskog suda u Zagrebu pokrenuta od Gradske plinare Zagreb te još jedna iz prosinca 2018. godine iste tvrtke.

Ime šampionskog asa Palikovića na oglasnoj ploči zbog dugova i blokade od pet godina te dokument o stečaju njegove tvrtke zbog dugova (desno)

Jovičina supruga Nada Paliković upisana je 2013. na istoj kućnoj adresi u Santa Monici sa Sonjom Perenčević i njezinom kćeri Nikom koja je sada snaha tajkuna Emila Tedeschog