Prije nego što je otišla u mirovinu Šima Krasić dospjela je u medije zbog optužbi Zdenka Lučića iz Makarske, člana hercegovačkog klana, koji je nju i obitelj optuživao da su ga višemilijunski prevarili te da živi u kući koju nije otplatila. U međuvremenu brojne tvrtke obitelji Šime Krasić su propale a njezin unuk Marko zatražio je sam osobni stečaj zbog višemilijunskih dugova. Je li poslovni krah obitelji njezine kćeri Silvane, koja je desetljeće bila direktorica u Croatia osiguranju, dovelo do ulaska u narko biznis netom uhićenog unuka Šime Krasić? Doznajte pojedinosti....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku 2010. godine objavljeno je, kako je, prošle srijede s kilogramom heroina, uhićeni Luka Ivančić, tada 20-godišnji student ekonomije kupio Pamučnu industriju Dugu Resu u stečaju. Logično je da su se mediji zapitali kako je unuk tadašnje državne revizorice Šime Krasić Uspio sklopiti mega posao za dečka svojih godina. Za tog posrnulog dugoreškog tekstilnog diva Luka Ivančić platio je 16,8 milijuna kuna ili više od dva milijuna eura. Tu poznatu tvrtku kupio je na dražbi na Trgovačkom  sudu u Karlovcu kao direktor i osnivač poduzeća Prave nekretnine d.o.o. iz Zagreba.

Upravo tada, odnosno u veljači 2010., Lukina mama Silvana Ivančić postala je članica Uprave Croatia osiguranja a špekuliralo se kako će zamijeniti i Hrvoja Vojkovića na mjestu predsjednika Uprave te osiguravajuće kuće. To se nije dogodilo ali zato je zamijenila Hrvoja Vojkovića na mjestu člana NO-a Adriatica.net u srpnju 2010. godine. Prije uhljebljenja u Croatia osiguranje Silvana Ivančić koja je rođena 1965. bila je u u privatnim tvrtkama s bratom Robertom Krasićem T.G.M. Zagreb i Dendus promet. Potom je sa sinom Markom bila u tvrci Capio, koju je prozivao za kriminal Zdenko Lučić, ali i u tvrtci D.O.N. koju je osnovao Rudolf Krpina, poznat kao osoba koja je završila u zatvoru zajedno s Vladom Rajićem i Igorom Mlinarom, svojedobno osumnjičenima da su od policajaca Marka Svaline i Vjekoslava Drnića kupovali podatke o tajnim istragama.

Krpina se spominjao i u malverzacijama s zagrebačkim gradskim zemljištem u Bandićevoj eri. Moćna kći moćne majke Silvana Ivančić bila je i nadzornica i s Croatia osiguranjem povezanim čitavim nizom tvrtki: Croatia- LLoyd, Croatia-tehnički pregledi, Croatia Leasing ali i predsjendica NO-a tvrtke razne usluge. No, vratimo se sada njezinom uhićenom sinu. Kada je kupio dugorešku tvornicu o njemu se pisalo kako je to, prema nekim informacijama, iza njega stoji Stjepan Pavić, austrijski trgovac pamukom, podrijetlom iz Hrvatske, odnosno Pavićeva tvrtka Glasteks iz Klagenfurta, dugogodišnji dobavljač sirovine za Pamučnu. Ivančić je za medije izjavio kako dugorešku tvornicu nije kupio za sebe.

Od tada do danas prošlo je nešto više od 11 godina, njegova mama Silvana više nije članica Uprave Croatia osiguranja već zaposlenica, Šima Krasić nije državna revizorica već umirovljenica. Tvrtka Prave nekretnine izbrisana je iz sudskog registra 31. listopada 2016. godine. Luka Ivančić više nije student a što se dogodilo da je od unuka nekad najmoćnije žene Hrvatske postao diler kojeg u lisičinama vode na ispitivanje. Postavlja se pitanje i kako je obitelj Ivančić, odnosno Silvana, Ante i njihovi sinovi Marko i Luka koje je svojedobno makarski poduzetnik Zdenko Lučić, član hercegovačke dinastije Lučić, optuživao za udruživanje u krim organizaciju koja ga je prevarila za milijune kuna.

Uhićeni Luka Ivančić imao je iza sebe čitav niz poslovnih pothvata dijelom i u tvrtkama u kojima su bili i njegova mama te brat. Luka je poslovao osim preko obiteljskih tvrtki: Prave nekretnine, Capio, Casus gradnje i D.O.N. d.o.o. imao i poduzetnički pothvat mimo obitelji. Radi se o tvrtci Klaka sport, ugašenoj u listopadu 2018., u kojoj su mu partneri bili Petar Ćurković i Andrija Matić a u kojoj je on bio direktor. Njegov brat Marko bio je poslovno povezan s Capio, Miaro i Casus gradnja. Capio je ugašena u ožujku 2016. godine, tvrtka Miaro nalazi se u predstečaju a kao vlasnik i direktor upisan je sin Šime Krasić, Robert, dok je tvrtka Casus gradnja u srpnju 2019. izbrisana iz registra.

Sjedište većine tvrtki pa tako i Casus gradnje bilo je u obiteljskoj katnici Ivančićevih u Prištinskoj ulici u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. No, nešto se drastično zadnjih godina financijski pogoršalo u obitelji Ivančić a u čemu možda leže ključevi i odgonetka zašto je nekoć perspektivni unuk bivše državne revizorice završio s lisičinama zbog droge. Naime, nad njegovim bratom Markom Ivančićem započet je postupak osobnog bankrota. Vidljivo je to iz zaključka Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Naime, sudac Vladimir Dimanovski otvorio je postupak stečaja nad imovinom Marka Ivančića 27. kolovoza 2018. godine.

Marko Ivančić, brat uhićenog i unuk Šime Krasić podnio je 23. kolovoza 2018. zahtjev za osobnim stečajem te je pozvan da predujmi troškove tog postupka u iznosu 1.000 kuna. Tijekom stečajnog postupka isplivali su brojni vjerovnici pa tako i Croatia osiguranje u kojem je direktorica bila mama dužnika. Ostali vjerovnici bili su: Credo banka d.d., u stečaju, Svea ekonomi, Erste card club d.o.o, Zagrebadka banka, TeLe2, EOS Matrix, Državni proračun RH, A1 Hrvatska i HT. Prvostupanjski utvrdio je kako je Marko Ivančić u trenutku podnošenja zahtjeva za stečaj imao nepodmirenih obveza u iznosu od 2.196,656,84 kn a koje nije mogao plaćati pa je ispunio stečajni plan.

Prvostupanjski sud je utvrdio kako nema imovinu dostatnu za namirenje stečajne mase a njegovi brojni vjerovnici koji su se svi redom žalili na odluku o zatvaranju stečaja ostali su kratkih rukava. Iz žalbi je vidljivo kako je brat uhićenog Luke Ivančića primjerice nabavljao i Playstation na dug a nikad ga nije platio telekom operateru. Stečajni povjerenik Marku Ivančiću bio je Filip Gradišek iz Zagreba. On je u rujnu 2019. konstatirao kako je Marko Ovančić nakon otvorenja osobnog stečaja imao prihode u iznosu 51 kunu. Tako su brojni vjerovnici ostali kratkih rukava, podnijeli su žalbe ali su redom odbijeni. No, jedan članak iz 2019. baca svjetost na model poslovanja Ivančićevih.

Novinar Marin Vlahović u ožujku 2019. pisao je o sporu koji je pokrenuo Zdenko Lučić iz Makarske protiv članova obitelji Šime Krasić. 'Održano je i pripremno ročištu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u kojem je tužitelj Zdenko Lučić iz Makarske a tuženici Ante Ivančić iz Zagreba i Mosor gradnja d.d., čiji je direktor Robert Krasić. Ante Ivančić je zet, a Robert Krasić sin Šime Krasić. Predmet tužbe je utvrđivanje ništetnosti Ugovora o kupoprodaji od 14.05.2013 godine koje su zaključili Ante Ivančić i Mosor Gradnja d.o.o. Zagreb, za kupoprodajnu cijenu od 200.000,00 Kuna. Tužitelj Zdenko Lučić, dokazuje nesporne činjenice da je društvo Miaro d.o.o., zaključilo sporazum od 13.03.2007 godine s Antom Ivančićem za predmetne nekretnine koje se nalaze u Dankovečkoj 27 u Dubravi, kojim je (Sporazumom) isplaćena kupoprodajna cijena Anti Ivančiću za iznos od 300.000,00 eura. Predmetnu kupoprodajnu cijenu, isplatio je Marko Ivančić (sin Ante Ivančića i unuk Šime Krasić) kao odgovorna osoba društva Miaro d.o.o. dana  4.rujna 2007 godine, preko računa društva Miaro d.o.o. otvorenog u Splitskoj banci.

Zakazano ročište odgođeno je za 14 svibnja 2019 godine. Na upit suca tužitelju Zdenku Lučiću, je li praksa Roberta Krasića da izbjegava sudska ročišta, gospodin Lučić odgovorio je potvrdno i naveo primjer od 23 svibnja 2016 godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu (Predstečajni postupak društva Miaro d.o.o.). Krasić je i tada izbjegao dolazak na sud dostavom liječničke potvrde. Podneskom sudu, Robert Krasić za svjedoka predlaže Helgu Svirčić iz Zagreba, koja je djelatnica Ministarstva graditeljstva Republike Hrvatske, a koja se bavi nadripisarstvom, pojavljujući se u radno vrijeme u Ministarstvu graditeljstva, kao punomoćnica Roberta Krasića prilikom održavanja skupštine društva Miaro d.o.o. u Zagrebu.

U članku je Vlahović pisao o nestanku 7.810.190,85 kuna, s računa društva Miaro d.o.o. koje su lažiranom dokumentacijom preusmjerili na svoje račune i račune svojih poduzeća Robert Krasić, Marko Ivančić i Ante Ivančić i time sebi stekli protupravnu imovinsku korist, predmet je koji dobiva novi pravni, kazneni epilog, za koji Krasići i Ivančići tvrde, da je nastupila zastara za kazneni progon.”Meni kao građaninu obveza je pokušati pravnim putem riješiti svoj problem. Ne vjerujem da ću ovo riješiti pravnim putem, ali trebam pokušati, navodi Lučić. Punih dvanaest godina pokušavam realizirati projekt na Dubravi, ali ne ide. Problem je u tome što je gospođa Šima Krasić sklona kriminalu, a svoje kriminalne metode prenijela je na sina, kćer, unuke i zeta.

Ja sam pokušao kupiti zemljište na Dubravi za realizaciju projekta trgovačkog centra, zemljište je preko poduzeća bilo u vlasništvu njenog sina i zeta. Na žalost punih dvanaest godina Šima Krasić, Robert Krasić, Ante Ivančić, Marko Ivančić i Silvana Ivančić izbjegavaju vratiti nekretnine koje su od mene dobili bez naknade. Radi se o dvije vile i novcu koji su protuzakonito podignuli s računa društva Miaro d.o.o. Tu je u pitanju ovih 7 milijuna kuna. Ne žele vratiti nekretnine koje nisu platili (stekli bez naknade), dvije Vile u centru Zagreba, vrijednosti cca. 2 milijuna eura, tvrdeći da je nastupila zastara za potraživanja-plaćanja, a nekretnine koje su prodali društvu Miaro d.o.o. (Ante Ivančić i Marko Ivančić 2007 godine ).

Odgovorom na predmetnu tužbu, tvrde da nisu vlasništvo društva Miaro d.o.o. već društva Mosor Gradnja d.o.o., koje su postali vlasnici za 200.000 kuna, plaćanjem Cesijom od 14 svibnja 2013 godine, koju su dostavili kao dokaz. Vidite da izbjegavaju primiti sudski poziv i ne žele doći na ročište, pravdajući svoj izostanak liječničkim potvrdama. Majka Šima očito i u mirovini vuče konce iz Vile na Perivoju, koju nije do danas platila”, rekao je novinaru Marinu Vlahoviću Zdenko Lučić 2019. godine. Od tada do danas očito su se kola Ivančićima, obitelji kćeri Šime Krasić i njezinim unucima Marku i Luki Ivančiću - strmoglavila.

Kći Šime Krasić Silvana Ivančić bila je u nizu privatnih tvrtki sa sinovima Lukom i Markom prije nego što je 2010. postala direktorica u Croatia osiguranju, desno je obiteljska slika s njenog Fejs profila

Sudski dokument iz kojeg je vidljivo kako je Marko Ivančić, brat uhićenog Luke, otišao u osobni stečaj s više od 2 milijuna kuna a njegovi vjerovnici ostali su redom kratkih rukava

osobni stečaj nad Markom Ivančićem, unukom Šime Krasić otvoren je 2018. godine a on ga je osobno zatražio zbog golemih dugova i nemogućnosti otplate istih

Na svom Fejs profilu 2017. Silvana Ivančić, majka uhićenog Luke, objavljivala je i rođendanske slike tada 77.-godišnje majke Šime Krasić ali i svoj selfie

U ožujku 2019. nad unukom Šime Krasić Markom Ivančićem otvoren je i zatvoren stečajni postupak koji je vodio Filip Gradišek iz Zagreba, vjerovnici nisu naplatili ni kunu od 2 milijuna kn