Nikad kraja kontroverzama kada je posrijedi arogantni zadarski veterinar i političar Marko Pupić Bakrač (52). Naime, kad bi ga netko neupućen slušao dok kritizira financijske transakcije ili poteze drugih pomislio bi kako se radi o asketskom siromašku koji radi za prosječnu hrvatsku crkavicu. No, u slučaju Pupića - Bakrača hrvatska farsa doseže vrhunac dok njegovo obiteljsko bogatstvo poprima epske razmjere.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na izborima u studenom 2018. godine za članove vijeća mjesnih odbora na listi za izbor vijećnika mjesnog odbora Brodarica natjecali su se najgrlatiji zadarski oporbenjak Marko Pupić - Bakrač ali i njegova kćer Ana. Oboje su bili na koalicijskoj listi Akcije mladih (AM), Moderne snage (Modes), HSLS-a, Mosta, HSS-a i Naprijed Hrvatska. Nositelj je bio Pupić - Bakračev kompanjon Ante Rubeša. Otac i tada 23-godišnja kći kandidirali su se s adresom vile Mirakul u zadarskim Petrićima. O toj luksuznoj vili s bazenom već je puno napisano, a svi zainteresirani interijer i eksterijer mogu vidjeti na webu budući je ta vila konstantno u ponudi raznih svjetskih i domaćih booking agencija.

Kada se natjecao za županijskog vijećnika 2013. godine na listi Akcije mladih koju je i predvodio, Pupić - Bakrač prijavio je adresu svojih roditelja, odnosno njihov stan u Ulici Valerija de Ponte u zadarskom Boriku. Tamo Dušan i Ratka Pupić - Bakrač posjeduju stan od 99,90 m2 u dvokatnici starije gradnje. No, kao što 52-godišnji zadarski županijski vijećnik posjeduje brojne nekretnine diljem Hrvatske, tako i njegovi roditelji uživaju status posjednika brojnih nekretnina. Primjerice, mama Marka Pupić - Bakrača rodom je iz Novigrada i tamo također posjeduje vilu uz samo more neposredno prije Novigrada koju je nekim čudom uspjela i legalizirati. Osim vile na osami s parcelom Ratka Pupić - Bakrač posjeduje i zidani objekt na pomorskom dobru, odnosno na maloj plažici koju posjetitelji njezinog posjeda mogu konzumirati kao privatnu plažu.

Znet je pisao o zadarskim i nekim zagrebačkim nekretninama koje je grlati i bučni Marko Pupić - Bakrač iznajmljivao preko Njuškala i Indexovog oglasnika. Iz konteksta je bilo jasno kako dotad objavljeni stanovi u Zagrebu ne predstavljaju konačnu listu nekretnina ultrabogate obitelji Pupić - Bakrač. Naime, neki su izvori tvrdili kao Marko Pupić - Bakrač posjeduje još stanove u hrvatskoj metropoli na ime majke te oca. Inače, i u kontekstu apartmanske vile u Dinjiški na Pagu spominjana je punica Marka Pupića - Bakrača na koju je isprva glasila luksuzna vila tik uz more koju zadarski politčar pokušava prodati po etažama od ovog ljeta. Upućeni su tvrdili kako je punica Pupića - Bakrača bila samo fiktivna vlasnica u zemljišnim knjigama ali da su zapravo Katica Pupić - Bakrač i njezin, u listopadu prošle godine privedeni suprug - županijski vijećnik, zapravo stvarni vlasnici.

Taj smo podatak provjerili u zemljišnim knjigama i ustanovili kako je Mandica Topić, punica Pupić - Bakrača, 11. lipnja 2015. definitivno posjed prepustila svojoj kćeri Katici koja je tako postala jedina vlasnica elitne vile prvi red do mora u Dinjiški na Pagu. U vlasničkom listu zabilježeno je 'pravo doživotnog besplatnog uživanja darovanih nekretnina u korist darovateljice'. Dakle, punica je tim činom prepustila vilu svojoj kćeri ali očito i stvarnoj vlasnici te luksuzne nekretnine oko koje su kolale glasine kako je građena i materijalima i opremom koju je Katica Pupić - Bakrač nabavljala kao direktorica Zračne luke Zadar za potrebe tvrtke koju je tada vodila i iz koje je otišla ispraćena utemeljenim sumnjama za zloporabe.

Darovne formulacije nismo doduše pronašli u vlasničkim listovima zagrebačkih nekretnina koje su upisane na mamu i tatu kontroverznog Pupića - Bakrača. No, nepobitno smo utvrdili poveznice između svih tih akvizicija. Naime, obitelj Pupić - Bakrač s pravom se mogu nazvati hrvatskim pobjednicima u lovu na skupe novograđene nekretnine na atraktivnim zagrebačkim lokacijama. Očito u iste investiraju jer takve mogu brzo iznajmiti za goleme novce. Tako smo ustanovili da je umirovljeni zadarski oftamolog Dušan Pupić - Bakrač kupio u kolovozu 2017. od tvrtke Titan nekretnine stan s parkiralištem u novogradnji na Zagrebačkoj cesti 192. Kupio je dvosobni stan na petom katu neto korisne površine 48.87 m2 s balkonom stvarne površine 6.64 m2.

Tvrtka od koje je otac Pupića - Bakrača kupio svoj zagrebački stan ima vrlo intrigantne vlasnike. Naime, tvrtku Titan nekretnine osnovali su Rusi koji su na neobičan način dobili hrvatsko državljanstvo. Radi se o  Grigoryju Edelu i  Maximu Soloshchanskiyu. Direktorica je Ukrajinka Oksana Dvinskykh. U medijski fokus spomenuti rusko-ukrajinski poduzetnici došli su upravo zbog veza s hrvatskim političarima koji su im omogućili državljanstvo.  Inače, spomenuti Edel ima adresu u Velikoj Britaniji a u Hrvatskoj se povezan s nizom tvrtki pa tako i s Titan građenje, Titan energija, Migrit energija te Aedificium građenje. Rus s adresom u zagrebačkom Štefanovcu Maxim Soloshchanskiy povezan je samo s tvrtkama Titan građenje, Titan nekretnine te Migrit energija.

Ukrajinka Oksana Dvinskykh je prisutna kao direktorica u svim tvrtkama u kojim se pojavljuje ime Grigoryja Edela ali usto još je povezana i s tvrtkama: Migrit solarna energija, Titan marine i Titan Charter, koji je u likvidaciji. Neki hrvatski mediji 2019. objavili su kako je Elena Poletajev, supruga nekadašnjeg drugog čovjeka ruskog Sberbanka, suvlasnica tvrtki Titan građenje, Titan nekretnine i Titan marine. To joj je pomoglo da 2015. dobije hrvatsko državljanstvo nakon što je za nju preporuku dala tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Budući medijima nije bilo jasno čime je spomenuta zadužila Hrvatsku da dobije državljanstvo, tražili su odgovor od bivše ministrice Mrak Taritaš koja je za Tportal objasnika kako, kada je netko vlasnik tvrtke, može tražiti preporuku resornog ministarstva. 'Prije potpisivanja preporuke napravi se i analiza da se vidi posluje li tvrtka u Hrvatskoj i ima li dubioze te se onda potpisuje preporuka', rekla je tada Mrak Taritaš, dodavši kako Poletajevu nikada nije osobno upoznala. U vlasničku strukturu tvrtke Titan građenje Poletajeva je upisana, prema podacima sa Sudskog registra, u listopadu 2014. godine. Uz nju su suvlasnici kao što smo istaknuli Grigorij Edel i Maksim Sološanski. Direktorica firme Oksana Dvinskykh poznata kao bivša donatorica HDZ-a i dobra prijateljica obitelji Karamarko

Dvinskykh se u lipnju 2018. godine pojavila u izaslanstvu Uprave Sberbanka kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Tada je predstavljena kao savjetnica Maksima Poletajeva, supruga Elene Poletajev, koji je dugo bio prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka, da bi lani prešao na poziciju njegova savjetnika s prioritetnim zadatkom nadziranja rješavanja situacije u Agrokoru. Podsjetimo, Sberbank je nakon postizanja nagodbe najveći pojedinačni dioničar u Agrokoru s nešto više od 39,2 posto udjela. Rusi, koji stoje iza tvrtke od koje je otac Pupića - Bakrača kupio svoj zagrebački stan, dospjeli su u žižu čak europskih medijskih i političkih krugova u svibnju 2016. kada je izbila afera oko njihovoh ulaganja u Finsku.

Naime, oni su preko svoje hrvatske tvrke Migrit solarna energije planirali uložiti 159 milijuna eura u finski nuklearni reaktor. To je bilo neobično jer su prethodnu godinu imali neto dobit od samo 20.000 dolara. Pažnju finskih medija privukla je i činjenica da su vlasnici rođeni u Rusiji, odnosno u bivšem SSSR-u. Naime, resorno finsko ministarstvo gospodarstva zatražilo je dodatne informacije o hrvatskoj tvrtki Migrit Solarna energija nakon što je finski konzorcij Fennovoima podnio zahtjev za izgradnju nuklearnog reaktora od 1.200 megavata koji je isporučio ruski Rosatom. Helsinški parlament odobrio je projekt pod uvjetom da ulagači iz EU posjeduju najmanje 60 posto, kako bi riješili zabrinutost zbog ruskog utjecaja u energetskom sektoru zemlje. 

Fennovoima je rekao da ne može otkriti podatke poslane danas ministarstvu jer su "uključivali osobne podatke uključenih strana kao i komercijalno osjetljive podatke". No pojavilo se više detalja koji su pokrenuli pitanja o vezama s Rusijom. Većinski vlasnik Fennovoime, Voimaosakeyhtio SF, koji zastupa finske i EU investitore, rekao je u izjavi da je Migrit energija, registrirana u Zagrebu, matična tvrtka Migrit solarne energije, u suvlasništvu Grigorija Edela. Edel je za finske poslovne novine Kauppalehti rekao u intervjuu da je rođen u Rusiji, ali da je imao hrvatsko državljanstvo, isto kao i njegov partner Maxim Soloshchanskiy. Financijski izvještaji Migrit solarne energije, koja u Hrvatskoj upravlja malom solarnom elektranom, pokazivali su da je tvrtka 2014. godine ostvarila neto dobit od 140.000 kuna (20.000 dolara) i imala ukupnu imovinu vrijednu 8 milijuna kuna.

Nakon svega u medije su iscurili podatci kako je Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, koja ga je koštala političkog trona i mjesta čelnika HDZ-a zbog afere 'konzultantica'. Polovicom 2016. Gong je tražio očitovanje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa o kontroverznim interesima i lobiranjima bračnog para Karamarko i njihovim poveznicama ne samo s MOL-om preko Josipa Petrovića, bivšeg Inaša koji je postao službeni lobist MOL-a te poveznica s Rusima koji su u Hrvatskoj bili građevinski investitori a u Finskoj pokušali ući u biznis u nuklearnom energijom.

Tako su Gongovci istaknuli poveznice tadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, njegove supruge Ane te Rusa povezanih s s tvrtkom Migrit solarna energija koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital koji je htio posao izgradnje nuklearke uvjetovan „porijeklom kapitala iz EU“. Među donatorima HDZ-a u posljednjoj kampanji za parlamentarne izbore kao i u promotivnoj akciji HDZ-a 2014. godine  pojavila se tvrtka Titan nekretnine direktorice Oksane Dvinskykh. Ona je ujedno i vlasnica tvrtke Migrit energija s temeljnim kapitalom od 21.000 kn, koja se prošlog ljeta pokušala uključiti u 6,5 milijardi eura vrijedan posao izgradnje nuklearne elektrane u Finskoj. Posao je propao jer je u Finskoj prevladao strah od pozadine – netransparentnog ruskog kapitala, no u pozadini su se našli i Tomislav i Ana Karamarko, tada Šarić.

Na web-stranicama Migrit energije, tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije, Ana Šarić bila je navedena kao savjetnica za medije, dok su finski mediji 2016. otkrili da su usred odlučivanja o finskom nuklearnom projektu u istom avionu u Helsinki doletjeli Oksana Dvinskykh, Ana Šarić i Tomislav Karamarko, kako je kasnije objasnio, zbog navodnog sudjelovanja na izvjesnom „The Northern Light Summit“ - isticali su Gongovci u pismu Povjerenstvu. Činjenica da je otac Marka Pupića - Bakrača kupio stan upravo od kontroverznih ruskih poduzetnika, koji su povezani s moćnim bankarskim lobijem te koji su dovedeni u kontekst sa supružnicima Karamarko, i to godinu nakon što je izbila aferu za koju su svi u Hrvatskoj znali,  baca sjenu sumnju pod kojim je to okolnostima otac grlatog Pupića - Bakrača kupio stan na Zagrebačkoj cesti 192.

Naime, proteklih godina Marko Pupić - Bakrač kao županijski vijećnik postao je najžešći kritičar stranih ulagača u Zadar. Poznato je kako je kontinuirano napadao turske investitore iz Dogus grupe te je zadarskog župana Božidara Longina montirao kao psića koji jede iz posude sa znakom polumjeseca i zvjezde na crvenoj podlozi kako je to na turskoj zastavi, sugerirajući tom montažom kako se prodao turskom kapitalu. Bilo bi zgodno vidjeti bi li županijski vijećnik Pupić - Bakrač montirao vlastitog oca kako spava u krevetu s ruskom zastavom budući bi to bila satira u njegovom stilu. Naime, on bi sigurno tako smontirao svakog svog političkog protivnika ili svaku svoju interesnu metu da dozna kako je kupio stan od osoba koje su povezane s krupnim ruskim kapitalom a koji imaju nedvojbene političke patrone u Hrvatskoj.

Postavlja se i pitanje o kakvoj se tu autentičnosti u slučaju Marka Pupića - Bakrača može raditi. On je zasigurno bio sasvim dobro informiran pa mu  sigurno nije bila nepoznanica od kogaje njegov otac kupio zagrebački stan u novogradnji. Moguće su upravo zbog takvih okolnosti ostvareni i neki netransparentni financijski interesi pri kupnji te nekretnine pa, ako jesu, to bi javnost imala pravo znati. Poglavito ako je otac samo fiktivni a stvarni kupac stana političar i vijećnik. Naime, postavlja se pitanje i s kolikim gotovinskim iznosima raspolaže obitelj zadarskog županijskog vijećnika. Naime, u zagrebačkoj novogradnji na Selskoj cesti 90b u prosincu 2016. Ratka Pupić - Bakrač, majka kontroverznog vijećnika, kupila je od tvrtke Munis dvosobni stan ukupne površine od 53.31 m2 na petom katu s parkirnim garažnim mjestom i to za gotovinu.

Stan je neto korisne površine 47,79 m2 s lođom od 4,57 m2 i spremištem u podrumu površine 4,66 m2.  Vlasnica i direktorica tvrtke Munis bila je Gordana Rožić iz Dugog Sela a sadašnji je vlasnik Beograđanin Aleksandar Stefanović. Vrijedno je spomenuti kako je Marko Pupić - Bakrač omogućio i stanove u novogradnji na zagrebačkom Središću u Ulici Ede Murtića i kćeri Ani te sinu Juri. No, oni su svoje dvosobne stanove od 47 m2 već prodali. Dodajmo i ovome kako županijski vijećnik u Zagrebu iznajmljuje i jedan stan na Španskom Sve navedeno nedvojbeno ukazuje na činjenicu kako su županijski vijećnik Marko Pupić - Bakrač, njegova supruga Katica, otac Dušan, majka Ratka, te djeca Ane i Jure istinski i možda jedini autentični hrvatski lovci, dapače, kolekcionari skupih novograđenih nekretnina. Ovih dana svjedočimo kako su brojni vlasnici apartmana dobrog srca ustupili svoje kvadrate osobama s područja Banije koji su ostali bez krova nad glavom. Ne znamo da li su se članovi obitelji Pupić - Bakrač koji nekretnina imaju 'za bacanje' iskazali solidarnost s osobama koje su ostale bez jednog jedinog doma. Odgovor prepuštamo čitateljima koji mogu i sami zaključiti idu li pohlepa i velikodušnost zajedno.