Zadarski političar koji nije uspio ući u Sabor s kampanjom 'Dosta pljačke' stalno šokira opsegom osobnog bogatstva u koje možemo zaviriti iznutra jer neprestance oglašava nove stanove, vile, imanja... na Njuškalu i Indexu i to pod raznim profilima.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zadarski županijski vijećnik i veterinarski inspektor Marko Pupić Bakrač zasigurno je jedan od najbogatijih hrvatskih političara. No, kako županijski vijećnici ne predaju imovinske kartice, uvide u njegovo bogatstvo možemo steći tek ako pratimo njegove profile na internetskim oglasnicima. Pupić Bakrač ih ima više no kako preko raznih profila često prodaje iste nekretnine te pokretnine analizom samih oglasa, inicijalno smo došli do zaključaka kako se bučni političar skriva iza jednog profila preko kojeg prodaje i imanje u Lici. Uz oglas je pisalo kako se radi o imanju s potocima, slapovima i jezercem u Bruvnu pokraj Gračaca.

Iako je uz oglas bio naveden mobilni broj koji nije upisan u telefonskom imeniku na njegovo a ni ime njegove supruge, uočili smo kako je s istim brojem kao Marko Pupić Bakrač tražio svojedobno od Državnog sudbenog vijeća pristup određenim informacijama tako da su sve enigme tu razriješene. Zadnji put prodaju tog imanja Pupić Bakrač oglasio je 17. listopada 2020., dakle pet dana prije nego što su mu zadarski policajci upali u vilu i iz nje iznijeli nepropisno uskladištenu zračnu pušku te ga priveli u policiju na ispitivanje zbog izrečenih prijetnji na društvenim mrežama zadarskom županu Božidaru Longinu. Uz oglas je Pupić Bakrač priložio foto galeriju te video snimku potoka sa slapovima.

Ilustracije su nepobitno ukazivale kako se radi o netaknutom komadu rajske prirode sa zidanom kućom ali i mlinom. Navedeno je kako vikendica ima komfornih 200 m2 a da se imanje prostire na 18.000  m2. 'Imanje u Lici, dva potoka, slapovi, jezerce, mlin. Potok prolazi ispod kuće (mlina) . Na imanju renoviran objekt u kojem se može obitavati, centralno grijanje, struja, voda . Renovirati treba mlin i štalu koji se spajaju u jedan objekt, kuću ispod koje prolazi potok. Svi dokumenti sređeni, građevinska, okućnica 18.000 m2 livade i šljivika. Moguća zamjena' - piše u oglasu koji je Pupić Bakrač postavio na Njuškalo. U oglasu je naveo kako postoji centralno grijanje na struju te da je objekt renoviran 2020. godine.

Dosad je oglas prikazan 1.679  puta što jasno upućuje na značajan interes potencijalnih kupaca za takvo imanje. Kada smo u telefonskom imeniku pretraživali podatke uočili smo kako je Katica Pupić Bakrač, njegova supruga, prijavila telefonski broj u Bruvnu. Na adresi koju je prijavila egzistira tvrtka Eko Gračac j.d.o.o. čiji je osnivač i direktor Dražen Mitrović iz Kostrene. Budući da je Pupić Bakrač preko istog profila oglašavo i prodaju sadnica ličke šljive te drva za ogrjev, shvatili smo da isti vjerojatno potječu s njegovog ličkog imanja. U oglasu je napisao 'Sadnice stare autohtone Ličke šljive. Stabla dosežu starost 50 godina. Sadnice su veličine od 30 cm do 1,5 metar. Moguća zamjena'. Prodavao ih je po cijeni od 20 kn za komad.

Također, preko svog profila markopupic zadnjeg dana srpnja Marko Pupić Bakrač oglasio je kako kupuje tvrtku za poljoprivrednu djelatnost i stočarstvo. Isti dan kada je oglasio prodaju ličkog imanja, dakle 17. listopada, Pupić Bakrač je oglasio i prodaju drva. Napisao je 'Suha drva za ogrjev ispiljena i iscjepana prodajem. Moguća zamjena za strižnu kosu, motokultivator, agregat. dron, motornu pilu...' . U ovom oglasu zanimljiv je dron jer je već jednog osobno oglasio ovo ljeto na prodaju pa se postavlja pitanje što će Marku Pupiću Bakraču potencijalna kolekcija dronova. Naime, za aktivirati dorn potrebne su dozvole. Kazne za aktiviranje drona su goleme - mogu iznositi  i nekoliko tisuća kuna za neovlašteno snimanje iz zraka.

Naime, kada se  poleti dronom u zrak, automatski se ulazi u svijet zračnog prostora i postaje se dio zrakoplovstva u kojem vrijede određena pravila, a za apsolutno svako snimanje iz zraka na području RH mora se tražiti odobrenje Državne geodetske uprave. U tom zahtjevu moraju se navesti informacije poput osobnih podataka naručitelja snimanja, podatke o zrakoplovu, vremenu, mjestu i svrsi snimanja, ali i mjesto na kojem će se čuvati snimljeni materijal. Nakon što se dobijete odobrenje za snimanje, koje se u pravilu izdaje samo za taj period i taj prostor koji je tražen, prije objavljivanja te snimke moraju se predati Državnoj geodetskoj upravi, koja ih onda pregledava i izdaje odobrenje za njihovu upotrebu – objašnjavala je svojedobno Nada Finderle, predsjednica Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS).

Zato se logično postavlja pitanje je li Pupić Bakrač aktivirao svoj dron ili više njih te je li prethodno pribavljao dozvole nadležnih tijela. Moguće je da je Pupić Bakrač želio koristiti dron kako bi snimao svoja brojna imanja u Zadarskoj županiji iz zraka, poput apartmanske vile na Dinjišnici na Pagu ali i vila u Zadru te imanja u Lici. No, i takva snimanja podliježu pravilima zrakoplovstva kako je navedeno, U svakom slučaju, provjerom u zemljišnim knjigama utvrdili smo kako je Marko Pupić Bakrač knjižni vlasnik ličkog imanja u Bruvnu pokraj Gračaca i to više parcela, od kojih je samo u jednoj suvlasnik s drugima a inače ima vlasnički status 1/1.