Inače Ljubičića bije glas da voli financijski pomagati sve stranke, pogotovu one koje su na vlasti. On je financijski podupirao i predsjedničku kampanju Ive Josipovića 2010.godine, koji je u drugom krugu pobijedio Bandića, ali  i Josipa Kregara kojeg je Bandić pobjedio u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika 2009. godine

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Ko bi rek'o čuda da se dese', pa da Slobodan Ljubičić, dugogodišnji najbliži suradnik i prijatelj  zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na predstojećim lokalnim izborima pripomogne izbornu kampanju najopasnijeg Bandićevog konkurentna za čelnog čovjeka Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednika stranke Možemo.

Takvo što je nemoguće, reći će oni manje upućeni poznavatelji lika i djela Slobodana Ljubičića, čuvenog Kikaša, jer kako to da Bandićev prijatelj i najbliži suradnik, pomažući  u kampanji njegovom najljućem konkurentu  kopa jamu zagrebačkom gradonačelniku. I ne samo to, iz više neovisnih izvora smo saznali da Ljubičić pomaže i SDP-u u njihovoj kampanji u bitci za Zagreb.

Naime, nije nikakva velika tajna da je aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin  svojedobno bio glavni pregovarač sa Slobodanom Ljubičićem, nakon što je   Visoki  trgovački  sud  u veljači 2018. presudio da   SDP duguje Slobodanu Ljubičiću, odnosno njegovoj Televiziji Sljeme  gotovo 10 milijuna kuna, što je ovu stranku dovelo pred bankrot.

A da Grbin ima pregovaračke sposobnosti potvrdilo se i samom činjenicom da se nakon dugotrajnih pregovora postigao  dogovor s Ljubičićem  da će mu SDP dug, od gotovo 10 milijuna kuna, otplaćivati u ratama i to tijekom šest godina. S obzirom da su lokalni izbori pred vratima svaka kuna je dragocjena za izbornu kampanju, pa je tako, doznajemo iz pouzdanih izvora, Slobodan Ljubičić pristao pomoći i SDP-ovu kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika na način da će stranci oprostiti dio duga.

Ako je i od Slobodana Ljubičića, previše je, reći će Bandićeve pristaše, koje pogotovo žulja Ljubičićev dogovor s Tedeschijem o pomoći kandidatu Možemo Tomislavu Tomaševiću u izbornoj utrci za zagrebačkog gradonačelnika. No, one bolje upućene u ta zbivanja, ovaj Ljubičićev angažman nimalo ne iznenađuje, jer on se tako ponaša oduvijek.

Pa sjetite se, kažu oni, da je Slobodan Ljubičić u vrijeme predsjedničke izborne kampanje 2010. godine od kuda i potječe SDP-ov dug Ljubičićevoj TV Sljeme , iako je bio stvarni kreator Bandićeve kampanje,  financijski podupirao i SDP-ova kandidata Ivu Josipovića, koji je u drugom krugu pobijedio Bandića, ali i  Bandićeva protukandidata Josipa Kregara u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika  2009. godine.

I to nije sve. Ljubičić je još s početka 2000. godine  financijski pomogao  HDZ jer je bio u dobrim odnosima s dr. Ivićem Pašalićem. Ljubičić potom počinje financijski pomagati zagrebački HDZ u vrijeme kada je funkciju tajnika Gradskog odbora HDZ-a obnašao Pavo Gagulić, inače u to vrijeme sklon Iviću Pašaliću. 

Kao direktor kampanje Gagulić je vodio stranačku promidžbu za izbore 17 gradske četvrti u Zagrebu, održane u prosincu 2000. HDZ tada dobiva iznenađujućih 20,75 posto glasova. Godine 2002. na izbornoj skupštini osvaja 94 posto glasova i biva izabran za predsjednika gradske organizacije, te postaje lider oporbe  zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

U gradskoj skupštini bio je žeštok kritičar njegovog stila upravljanja gradom. A nakon ponovne pobjede Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a u travnju 2002., zbog kritike njegovog stila vođenja, Sanader iste jeseni pokreće stegovni postupak koji završava isključenjem Gagulića iz HDZ-a u studenome 2002.  

No, Gagulić se poslije priključuje Hrvatskom bloku, (HB), Ivića Pašalića kojeg je Sanader također najurio iz stranke. Slobodan Ljubičić je financijski pomogao Pašalićevom  HB-u u Gradu Zagrebu na čijem je čelu bio Tomislav Jelić jedan od najžešćih kritičara Milana Bandića, ali i Pavo Gagulić.

Oni bolji poznavatelji ondašnjih prilika na hrvatskoj političkoj sceni zasigurno će se sjetiti i HIP-a,(Hrvatski istinski preporod), koju su osnovali Miroslav Tuđman i Nenad Ivanković, a financijsku potporu imali su od Sobodana Ljubičića. i to još uvijek nije sve. Ljubičić je podupirao i Joška Morića dok je on bio potpredsjednik stranke DC, Vesne Škare Ožbolt, i Peru Kovačevića i mnoge druge.

Svojedobno se u SDP-ovim kuloarima  prepričavao razgovor koji su vodili Slobodan Ljubičić i tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan. Naime Račan je načuo da se Slobodan Ljubičić isuvuše druži i koketira s HDZ-om, konkretno Ivićem Pašalićem, a i imao je saznanja o  njegovoj financijskoj potpori zagrebačkom HDZ-u,pa je u jednom trenutku upitao Ljubičića, namjeravaju  li on i Bandić preći u HDZ.

Tada mu je Ljubičić u svom stilu odgovorio da je on višestranačje shvatio kao mogućnost istodobnog angažiranja u više stranaka, ali da ipak njihov prelaz u HDZ nije moguć  jer da Bandić ne zadovoljava visoke intelektualne kvalitete koje se traže za pristupanje toj stranci.

Ljubičića i inače bije glas da voli podržavati i financijski pomagati sve stranke, pogotovu one koje su na vlasti. Imajući sve to u vidu  njegova odluka da pomogne Tomislavu Tomaševiću  ne treba nikoga iznenaditi, tim prije što je Ljubičić u dobrim odnosima s Emilom Tedeschijem vlasnikom Atlantik Grupe, koji otpočetka podupire Tomaševićevu stranku Možemo.

Dodali se svemu tome i činjenica da je Ljubičić u izvanrednim odnosima s Dušanom Virom, umirovljenim brigadirom HV-a i bivšim glasnogovornikom Ministarstva obrane, a sadašnjim djelatnikom Atlantic Grupe, s kojim je sve do izbijanja pandemije gotovo svakodnevno pio kavu na Trgu bana Jelačića, onda vijest da želi pomoći stranci Možemo u izbornoj kamanji za zagrebačkog gradonačelnika može iznenaditi samo one neupućene. 

Dušan Viro i Slobodan Ljubičić dobri su odavno a Ljubičić je bio i njegov šef dok je ovaj obnašao funkciju voditelja odnosa s javnošću Zagrebačkog holdinga. Mnogi će vjerojatno iz svega ovoga iščitati da takav Ljubičićev angažman proizlazi iz činjenice da su njegovi odnosi s Bandićem već neko vrijeme u silaznoj putanji, odnosno u zahladnjenju.

Naši izvori tvrde da se Ljubičić u puno toga razilazi s Bandićem, te da Bandić više voli slušati  one suradnike koji ga hvale i tapšu po leđima nego li Ljubičića, koji ponekad više surovo nego sirovo, onako kikaševski, detektira problem i propuste.

No, unatoč svemu, naši izvori tvrde da će Ljubičić pomoći i Bandiću, u mjeri u kojoj to bude moguće, jer zagrebački gradonačelnik ponekad odbijajući korisne savjete i sugestije najviše šteti samome sebi. Tako njegovi dobri poznavatelji kažu da  među aktualnim kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika, Milanu Bandiću je najveći protivnik upravo Milan Bandić.