Kada bi netko pravio kronologiju poslovnih čuda koja su pogodila neke od sretnika Hrvata od devedesete naovamo zasigurno bi se kao jedno od najvećih čuda nametnuo spor između AGM-a i Privredne banke dok je tvrtkom upravljao Božo Prka. Iz doba tog slučaja datiraju naslovi tipa: 'Veterinar koji je bankarima uzeo 25 milijuna eura'. Naime, u sporu s Privrednom uspio je izboriti 168 milijuna kuna odštete u prosincu 2004. godine . Uz Petrovićevo ime više se puta potvrdilo kako ne nosi bez veze prefiks kontroverzni. Potvrđeno je to zadnji put 2016. godine kada je i uhićen zbog sumnje da je utajio 15 milijuna kuna poreza. No, unatoč raznim optužbama u različitim periodima Blažo Petrović je osoba koja desetljećima širi svoj nekretninski imperij u srcu hrvatske metropole. Uskoro bi mogao dobiti i titulu kralja Vlaške ulice i Ribnjaka. Uhvatili smo ga na samom početku 2022. u srcu Zagreba. Nije kao neki Hrvati puno tanjeg novčanika pojurio preko granice na skijališta niti odletio u skupe Maldive ni u neka druga topla mora s bijelim pješčanim plažama. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prvog dana 2022. točno u podne na zagrebački središnji trg natiskale su se televizijske ekipe. Čekale su uobičajenu smotru zagrebačke atrakcije Kravat pukovnije. Kada su pripadnici pukovnije, pješaci i konjaci stigli nadomak spomenika banu Josipa Jelačića vrlo se brzo okupilo mnoštvo građana. O toj zagrebačkoj atrakciji već smo i ranije pisali. Dan je bio sunčan i naprosto je bilo ugodno stajati i gledati prizor s kostimima i scenografijom iz nekih davnih vremena. Među okupljenima našu je pažnju privuklo jedno poznato lice. Lice s naslovnica a počesto i iz iz crnih kronika. Radi se o jednom od financijskih najpotentnijih Zagrepčana hercegovačkog podrijetla - Blažu Petroviću. Iako je godinama dizao prašinu zbog povezanosti s ekipom koja je svojedobno potkraj devedesetih u medijima bila označena kao zločinačka, nikada Blažu Petroviću nitko od nadležnih u ovoj zemlji nije dokazao nikakvu pripadnost zločinačkom udruženju.

Dapače, sve što mu se u više navrata stavljalo na teret uvijek je zasjenjeno jednom činjenicom - a to je za njega slavni profitni događaj kada je uspio na ime odštete u sporu AGM s Privrednom bankom izvući za prosječnog Hrvata teško izbrojivu sumu istaknutu u uvodu članka. Od tada do danas, mic po mic, Blažo Petrović kupuje atraktivne starudije, odnosno derutne i ruševne objekte, na potezu Ribnjak Vlaška ulica. Njegovo poslovno carstvo, splet tvrtki u kojima je vlasnik on ili njegova supruga Mirjana Petrović, ima sjedište u višekatnici nasuprot zagrebačkog Langovog trga na početku Ribnjaka, u Šoštarićevoj ulici. Od tamo redovito Petrović šetka tim uličicama do lokala u Staroj Vlaškoj.

Ako je sunčan dan sjedi vani u jednoj slastičarnici i sa svojim sugovornicima lagano razrađuje milijunske strategije. Ponekad objeduje u društvu svite odvjetnica i odvjetnika u restoranu O'brok na kraju Stare Vlaške ulice. Na Petrovićevom licu i držanju, rečeno rječnikom vremešnog Ćire Blaževića, reklo bi se kako 'IMA SITUACIJU'. Taj termin na ovim prostorima označava osobu koja nema nikakvih financijskih problema a ni problemčića i stvari drže pod kontrolom. U slučaju Blaža Petrovića očito se radi o osobi koja do kraja života može živjeti komfornim milijunaškim životom i da ništa ne radi i živi od kamata. No, ambicioznim osobama love nikad dosta, odnosno apetiti nikad ne prestaju pa se tako ni Blažo ne želi odreći nijedne prilike za paprenu zaradu.

Petrović inače živi u impozantnoj vili na zagrebačkom Tuškancu kako i priliči novoj hrvatskoj eliti. Svoje stare tvrtke s kojima se godinama povlačio po medijima a i nekim institucijama sve redom prepustio je Robertu Brusu. To je ime neznano hrvatskoj javnosti ali je poznato samo iz jednog događaja, odnosno torbe s milijunima kuna. Naime, u travnju 2017. Jutarnji je objavio članak pod naslovom: 'SUĐENJE BLAŽU PETROVIĆU OTKRIVENO TKO JE DONIO 9,6 MILIJUNA KUNA BANKARICI MARIJA MAMIĆA Kovčeg s novcem donijeli vlasnik luksuznog kompleksa u Zagrebu i naš poduzetnik Kazneni postupak u slučaju Morovnik protiv Blaža Petrovića i Vesne Kvartuč ušao je u završnu fazu'.

U članku se navodilo i sljedeće: 'Identitet dvojice muškaraca, koji je usprkos činjenici da je od pokretanja postupka prošlo punih osam godina, dosad bio enigma i za policiju i Državno odvjetništvo i sud, nedavno je otkrila obrana samoga Blaža Petrovića, a nakon što su na suđenju pregledane snimke nadzornih kamera iz banke, na kojima se vidi kako Petrovićeva supruga u banku ulazi s dvojicom muškaraca, od kojih jedan nosi kapu, te novac predaje u banku. Petroviću i njegovoj suradnici Vesni Kvartuč na zagrebačkom Županijskom sudu sudi se zbog optužbi iz 2009. a prema kojima su iz vlastite tvrtke Morovnik izvukli 9,6 milijuna kuna. Optužnica tvrdi kako je Petrović nakon niza poslovnih transakcija najprije tvrtki Java kojoj su na čelu bili Dražen Jakovac i Vanja Jazić prodao dug Jugoslavenskih željeznica star više od 20 godina, da bi im zatim, nakon što su oni zatražili povrat, fiktivno vratio novac koji je zapravo zadržao za sebe.' - pisao je Jutarnji u proljeće 2017. godine.

Tada je Blažo Petrović bio u bijegu u susjednoj BiH. Robert Brus je sada i vlasnik u tvrtci u kojoj je Blažo Petrović direktor a koja posluje od travnja 2020. godine. Ta nam je tvrtka zanimljiva zbog imena jer očito najavljuje novu 'znanstvenu' fazu Blaža Petrovića. Naime, njegove prethodne tvrtke imale su prozaičnija imena a često je u njima bio i termin trgovina, gradnja, nekretnine a neke tvrtke su mu se zvale Gambino, Faustino, Cuano, Cuba - Cubano... Što se pak tiče naziva Gama foton - Gama prvo asocira na gama čestice, fotoni su elementarne čestice koji se u vakuumu gibaju brzinom svjetlosti pa to možda upućuje i na svemirske ambicije Blaža Petrovića i njegove ekipe. No, kako su fotoni i čestice svjetlosti možda sam naziv tvrtke sugerira kako Blažo Petrović ulazi u neku svjetlosnu fazu poduzetništva, u kojoj će sve poslove nadalje obavljati svjetlosnom brzinom?