Val saharskih vrućina koje su pogodile Hrvatsku a poglavito Dalmaciju čak i turistima koji dane provode u debeloj hladovini i po plažama donose orošene tragove znoja na licima i odjeći. Kada smo saznali da će se na zadarskoj rivi održati predstavljanje za novinare obnovljenog dijela zadarske rive pomislili smo kako li će službeni promotori tog događaja odoljeti tragovima stepske vrućine. Među uzvanicima kojima je pripala čast predstaviti taj vrijedni projekt bili su zadarski gradonačelnik Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Na predstavljanje obnovljenog dijela u neposrednoj blizini Sveučilišta u Zadru došli su sa suradnicima. Fasciniralo nas je japansko držanje koje su iskazali župan Longin i državni tajnik Bilaver. Naime, dok se većina Dalmatinaca kao i turista vuče zadarskim poluotokom boreći se s posljedicama tropskih pluseva, brišući znoj s čela i ostalih dijelova tijela oni su uspjeli zadržati besprijekorni izgled unatoč tomu što su bili službeno odjeveni u elegantne hlače i formalne košulje. Moramo pohvaliti i gradonačelnika Dukića koji je iskazao modnu rafiniranost i osviještenost jer je dao prednost lanenoj pred klasičnom košuljom koja je bila izbor dvojice njegovih kolega dužnosnika iz HDZ-a. Tko zna možda i premijer Plenković potraži modni savjet od svojih stranačkih kolega i prijatelja iz Zadra jer su ovaj događaja i modno besprijekorno odradili da im nikakvu zamjerku ne bi mogao pronaći ni strašni sud sastavljen od najopakijih modnih gurua ili modnih mačaka. No, svaki protokolarni događaj osim vanjskog ima i onu bitnu relevantnu dimenziju a to je dalekosežni značaj toj vrijednog projekta. O tome zorno svjedoče brojke: ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Jutros točno u 9 sati i 15 minuta na djelu zadarske rive gdje se odvijaju radovi u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok“ i to na potezu od Foše do bivšeg hotela „Zagreb“ te dijelu od gata do Morskih orgulja, kako je i najavljeno, pojavili su se gradonačelnik Zadra Branko Dukić, župan zadarske Županije Božidar Longin, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sa suradnicima gdje su ih dočekali brojni novinari. Među najavljenim uzvanicima nije bilo Josipa Bilavera državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a prisutni su se odmah zapitali 'gdje je nestao Josip'! No, samo koju minutu poslije žurnim korakom stigao je i Josip Bilaver. U međuvremenu su brojni čestitari prilazili zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću koji je neumorno primao brojne čestitke.

U takvom ozračju i dobrom raspoloženju prisutnima se obratio upravo Josip Bilaver koji je izrazio zadovoljstvo viđenim: 'Projekt će završiti produljenjem gata u duljini od 15 metara što je predviđeno do kraja sljedeće godine. Ja vjerujem da bi on mogao biti gotov i do početka iduće turističke sezone jer dinamika radova ide jako dobro. Važno za naglasiti je kako ovdje nema kašnjenja za razliku od mnogih velikih infrastrukturnim projektima. Istaknuo bi još kako zajedno sa zadarskom Županijom rješavamo granicu pomorskog dobra na cjelokupnoj liniji Jazina i poluotoka  što će dodatno pružiti mogućnost kvalitetnije i efikasnije upravljanje Gradu Zadru ovim prostorom', kazao je Bilaver. Ispred Lučke Uprave Zadar koja je i nositelj posla govorio je v.d. ravnatelja Đani Štambuk: 'Lučka uprava Zadar ulaže maksimalne napore kako bi opsežni radovi koji se odvijaju u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” u što manjoj mjeri ometali normalne funkcije i uobičajen život našeg grada, te se ovim putem još jednom zahvaljujemo svim građanima, ali i ostalim dionicima na strpljenju koje pokazuju kako bi u konačnici svi zajedno, po završetku radova, mogli uživati u još ljepšoj zadarskoj rivi'.

Ovime su završena dva od ukupna četiri dijela zahvata na sanaciji obalnog pojasa Obale kralja Petra Krešimira IV., uzduž kojeg je ugrađeno ukupno 1950 m2 kamenog opločenja, 750 m2 kamenih obloga, te 490 m’ kamenih poklopnica. Tijekom ljeta radovi će se nastaviti odvijati na potezu od zgrade bivšeg hotela „Zagreb“ do postojećeg gata. Period tihog rada završava nakon turističke sezone, kada kreće dogradnja gata za 15 metara, što je ujedno i najzahtjevniji dio projekta. Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna. Iz samog ovog podatka jasno se vidi kako je i Europska Unija prepoznala značaj i vrijednost takvih projekata ne samo za lokalnu zajednicu i Hrvatsku već i za cijelu EU.    

„Ponosan sam i zadovoljan, te bih Ministarstvu i Josipu koji bdije nad obnovom, čestitao što smo uspjeli ovaj vrijedan projekt uklopiti u EU fondove. Hvala i izvođaču na brzom i kvalitetnom radu, zbog kojeg vjerujem da ćemo iduće godine imati rivu u njezinom punom sjaju. Nastavljamo dalje s projektima. Znamo da grad Zadar bez rive nije grad Zadar. U daljnjim planovima za razvoj turizma riva mora postati epicentar gradskog života“, istaknuo je pred okupljenima gradonačelnik Branko Dukić. „Najesen nas čekaju radovi na gatu, odnosno mulu koji će dobiti svoj izvorni izgled kada je bio 15 metara duži. Njegova uloga je bila da štiti rivu od naleta vjetra, što će ponovno činiti. Djed mi je pričao kako su inženjera kaićem vozili po svim vremenskim uvjetima nakon čega je baš na tom mjestu nacrtao mul u toj dužini. Moramo ga takvog vratiti kako bi naša riva bila ponovno čvrsta i sigurna, a lijepa je uvijek bila“, istaknuo je zadarski župan Božidar Longin.