Otkad su procurili detalji iz afere svih afera - milijardu kuna teške plinske afere zbog koje su uhićeni direktor Ininog Croplina Damir Škugor, suvlasnici OMS upravljanja Josip Šurjak i Goran Husić, te direktorica Plinare Istočne Slavonije svi se pitaju što je radio Danijel Žamboki, ravnatelj nadležne agencije HERA koja izdaje dozvole za trgovinu plinom. HERA je kompaniji OMS-Upravljanje 2020. dala dozvolu za trgovinu plinom. U to vrijeme ravnatelj je bio Tomislav Jureković. Potom je otkriveno kako je aktualni ravnatelj HERA-e Žamboki u jeku afere i istrage USKOK-a o astronomskim profitima do jučer potpuno nepoznate tvrtke za trgovinu plinom OMS - Upravljanje na štetu Ine prvi put izdala dozvolu za trgovinu plinom i nepoznatoj zakladi, odnosno Croatian Space Foundation (CSF) za promicanje istraživanja svemira. Očito je velika moć u rukama šefa takve državne agencije. Provjerili smo što sve piše u imovinskoj kartici prozvanog ravnatelja te otkrili niz zanimljivih detalja. Danijel Žamboki na čelo HERA-e došao je s mjesta pomoćnika ministra a državni je dužnosnik još od 2016. godine. Jedan detalj posebno je privukao našu pozornost. Radi se o gotovinskoj posudbi od 1,25 milijuna kuna koju je Žamboki jednokratno posudio. Državni dužnosnici ne popunjavaju u imovinskoj kartici kome su dali novac ali imamo utemeljenu podlogu za pretpostavku da je novce dao svome bratu koji širi outlet imperij Žabac u hrvatskoj metropoli. Spomenimo i to kako su Žambokija prozivali jer je 8 godina bio na čelu NO-a Karlovačke banke i to dok su se odijevali milijuni u aferi koja je završila sudskim postupkom vlasnicima i odgovornim osobama. To je propustio navesti u službenom životopisu. Slijedi detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ravnatelj Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijel Žamboki dosad je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa predao već 7 imovinskih kartica. To ne čudi s obzirom da je državni dužnosnik od veljače 2016. godine. Tada je taj magistar ekonomije postao pomoćnik ministra graditeljstva i na toj poziciji je bio sve do veljače 2021. godine. Potom je otišao na novu dužnost. Postao je ravnatelj uprave u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i na toj funkciji bio sve do odlaska za čelnika HERA-e, odnosno do 15. listopada 2021. godine. Znakovito je kako Žamboki od veljače 2016. nema niti jedan dan da nije bio hrvatski dužnosnik. Točno u dan kad bi mu prestala jedna funkcija imenovan bi bio na sljedeću. Dakle, hrvatski porezni obveznici Žambokija plaćaju više od 6,5 godina. Kada je postao ravnatelj HERA-e Žamboki je prijavio adresu u zagrebačkoj Trnovčici. U njegovoj imovinskoj kartici piše kako je tu nekretninu naslijedio. Prethodna vlasnica bila je majka šefa HERA-e Marija Žamboki koja je umrla u 81.-oj godini 18. veljače prošle godine.

Državni dužnosnik Žamboki katnicu u zagrebačkoj Dubravi upisao je na svoje ime, temeljem nasljednog ugovora, 18. svibnja prošle godine. No, pokojna Marija Žamboki bila je i poduzetnica. Naime, od svog drugog sina Maria Žambokija, koji je sada poznat kao vlasnik lanca outlet trgovina hrane Žabac u Zagrebu, preuzela je tvrtku Pragma Kai. Ta je tvrtka upisana kao vlasnik zemljišta u Jastrebarskom na kojem je tvrtka planirala gradnju skladišta. No, provjerom u vlasničkom listu utvrdili smo da je upisana zabilježba Stele Žamboki i njena tužba protiv tvrtke Pragma Kai i Marija Žambokija radi utvrđenja bračnih stečevina. Naime, Stela Žamboki je bivša šogorica šefa HERA-e, odnosno bivša supruga njegovog brata. Ona je vlasnica Poliklinike Stela laboratorija za medicinsko-biokemijsku mikrobiologiju s parazitologijom u Zagrebu. Zabilježba je upisana u prosincu 2010. godine a izbrisana u ožujku 2014. godine. Inače, Mario Žamboki je tvrtku Pragma Kai na svoju sada već pokojnu majku prepisao u prosincu 2013. godine. Tada je i Mario Žamboki živio na obiteljskoj adresi u Trnovčici. Tamo je još 1998. osnovao Trgovinu Andro d.o.o.. istodobno njegov brat, hrvatski dužnosnik osnovao je tvrtku koju je nazvao svojim imenom Danijel Žamboki koja je likvidirana 2014. godine.

U listopadu 2010. aktualni ravnatelj HERA-e bio je direktor u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu. Znakovito je kako je u to vrijeme u NO-u bio Antun Šporer poznatiji kao prvi hrvatski žeton o kojem smo nedavno pisali u članku pod naslovom: 'SKANDALOZNA AFERA Prvi hrvatski žeton Antun Šporer stekao nekretnine da ti pamet stane, sve prepisao na obitelj pa zatražio stečaj zbog dugova - Bivši potpredsjednik Zagrebačke skupštine žalio se na sučevu odluku kojom je proglašen nepoštenim jer je zatajio imovinu, tvrdi kako nema ništa osim dugova i blokade, u posjedu njegove obitelji su 4 nekretnine u srcu Zagreba, nekretnina nadomak Straduna te još puno toga...'. No, vratimo se glavnim junacima ove priče. Potom se brat šefa HERA-e ponovno oženio sadašnjom suprugom Majom s kojom zajedno promovira Žabac te su zajedno osim Žabca djelovali i preko drugih tvrtki. Tih je godina šef HERA-a bio član pa predsjednik NO-a Karlovačke banke.

Znakovito je kako je u NO-u u njegovom mandatu osim poznatog liječnika Josipa Paladina koji je kasnije prozivan u aferi Karlovačka banka zbog investicije s bivšom suprugom nekadašnjeg potpredsjednika HDZ-a Milijana zv. Vaso Brkić bio i Ranko Predović, omiljeni građevinac pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Žamboki je u to vrijeme u sudski registar prijavljivao adresu u Radničkoj ulici u Zagrebu. Tijekom 2001. i 2002. aktualni šef HERA-e bio je privremeni stečajni upravitelj tri tvrtke: TCF, Wetscher i Ribarski centar. Kao što smo već istaknuli nakon funkcija u Nadzornom odboru inkriminirane Karlovačke banke Danijel Žamboki je postao hrvatski dužnosnik, pomoćnik ministra, pa šef uprave u Ministarstvu graditeljstva te konačno šef HERA-e u kojoj mu je plaća 41.465,60 bruto, odnosno 26.700,79 kn neto. Vjerojatno da živimo u Japanu da bi Danijel Žamboki ponudio ostavku, no, kako je u Lijepoj našoj prirodnije imati uhljebljenje i to bez odgovornosti ne čudi da Žamboki nije ponudio ostavku niti vjerojatno o njoj razmišlja. Dodatno je zanimljiv podatak da je Žamboki bio ravnatelj HERA-e te da je u srpnju 2012. razriješen kada je na njegovo mjesto postavljen Tomislav Jureković koji je izdao dozvolu tvrtci OMS - upravljanje pa je tako jasno kako je Žamboki stari-novi ravnatelj HERA-e.

S druge strane imovinska kartica svjedoči kako je Danijel Žamboki pripadnik gornjih slojeva hrvatskog društva. Njegova izvanbračna partnerica zaposlena je u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje s bruto plaćom od 13.628,47 kn, odnosno neto plaćom od 8093,98 kn. Pod nekretnine Žamboki je naveo poslovni prostor u Zagrebu površine 54,74 m2 na Trnju tržišno vrijedan 920.000 kuna kupljen od plaće. Posjeduje i vikendicu s pripadajućim zemljištem u Krapinskim Toplicama površine 38,41 m2 tržišno vrijednu 75.000 kuna kupljen također od plaće. Posjeduje i garažu na zagrebačkom Trnju koju je procijenio na 60.000 kuna stečenu prodajom imovine. Njegova izvanbračna supruga posjeduje zemljište u Igranima površina 181 m2 tržišno procijenjeno na 200.000 kuna stečeno nasljedstvom. On osobno posjeduje i livadu u Krapinskim Toplicama površine 131 m2 koji je procijenio na 15.000 kuna kupljenu također od plaće. Posjeduje i kuću u Zagrebu površina 347,97 m2 za koju je naveo približnu tržišnu vrijednost od 1.500.000 kuna stečenu nasljedstvom. U Donjoj Stubici posjeduje njivu površina 251 m2 stečenu nasljedstvom. Od pokretnina je upisao auto Hyundai iz 2008 godine vlasništvo partnerice.Posjeduje je i ručni sat IWC Portuguese vrijedan 50.000 kuna kupljen od plaće. Ima i sat marke Hublot koji je procijenio na 80.000 kuna a kupio ga je na kredit.

Ima štednju i to 80.000 eura stečenih prodajom imovine. Njegova izvanbračna partnerica posjeduje 42.000 eura ušteđenih od plaće. No, najzanimljiviji je dio potraživanje. Danijel Žamboki, ravnatelj Hrvatske energetske regulatorne agencije osobno potražuje iznos od  1.250. 000 kuna koje je nekome posudio 15. siječnja 2020. godine. Nažalost, u imovinskim karticama ne upisuje se kome su državni dužnosnici posudili novce. No, uočili smo kako je taj trend posudbe ogromnih sredstava postao kao trend među dužnosnicima. Skoro identičan milijunski iznos posudio je i direktor HEP Elektre, šef kabineta bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka Predrag Bogičević o čemu smo pisali nedavno u članku. No, stotine tisuća kuna posudila je nekome i Marijana Petir o čemu smo također nedavno pisali. Postavlja se pitanje otkud silna lova koju državni dužnosnici posuđuju? U slučaju Danijela Žambokija moguće je da se radi o posudbi njegovom bratu Mariju Žambokiju koji je u poslovnoj ekspanziji i stalno otvara nove dućane u Zagrebu. S druge strane postavlja se pitanje i kako je Danijel Žamboki isplatio brata za obiteljsku nekretninu jer je jasno da se sam upisao na katnicu u Trnovčici koja je bila posjed njihove pokojne majke Marije? Naravno, nije isključeno da je Marija Žamboki imala više nekretnina pa su se braća sporazumno dogovorila. U svakom slučaju i ova priča dokazuje kako u Hrvatskoj u milijunima plivaju svi koji se dočepaju super plaćenih dužnosničkih fotelja.