Iz vlasničkog lista proizlazi kako je Velina Oršolić, čije je ime isplivalo tijekom afere s uhićenim Patrikom Šegotom, imala hipoteku od milijun eura na čestici koju je srbijanski kralj bakra kupio od njezine sestre, naše nekoć najbolje klizačice Idore Hegel.U vrijeme ljetnih sparina kada svi hrle na Jadran u potrazi za malo mira na prenapučenim plažama najbogatiji ne moraju svoje ručnike postavljati na plažama u 4 ujutro. Najbogatiji imaju ne samo jahte da se usidre tik do rajskih uvala i plaža a Milan Popvoić osim jahte ima i svoj rajski posjed na Hvaru zbog kojeg je postao koncesionar na pomorskom dobru 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već smo pisali o investicijama srbijanskog kralja bakra i oca Severininog sina Aleksandra Popovića u Uvali Ždrilca na Paklenim otocima pokraj Hvara. Naveli smo kako je Milan Popović kupio hvarski posjed Idore Hegel na kojem je godinama ljetovala naša, nekoć slavna klizačica sa suprugom Jakšom Mrčelom i djecom. Istaknuli smo kako je ta uvala popularna kod jahtaša i klijentele dubljeg džepa poglavito onih koji imaju malu djecu. Naime, Ždrilca su takva da omogućuju bezbrižno pristajanje i sidrenje a djeca se mogu kupati na lijepoj pješčano-šljunkovitoj plaži.

S obzirom da je Popović godinama krstario hvarskim akvatorijem sa svojom luksuznom jahtom Copper ne čudi da su svi ti spojevi mediteranske klime i slikovite uvale presudile da investira  milijune kuna baš u taj komad hvarskog raja. Kao što smo već pisali Popović je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik preko svoje zagrebačke tvrtke Celanova koju je osnovao u ožujku 2018. kao fizička osoba. U tvrtci je bio direktor. No, kasnije je vlasništvo nad Celanovom prepisao na svoju ciparsku tvrtku Amdico International. U prosincu 2018. direktorsku poziciju prepustio je Dragani Marinković iz Fažane.

Iako je Celanovu registrirao za niz proizvodnih djelatnosti uključujući i uzgoj grožđa, proizvodnju vina, ekološku proizvodnju, uzgoj bilja i slično, doregistrirao je tvrtku i za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila. No, zasad je preko Celanove Popović obavio uglavno razne nekretninske transakcije pa tako i kupnju kamene kuće za odmor u pitoresknoj uvali Ždrilca na Paklinskim otocima. Zemljišne knjige RH svjedoče nam kako je čestica koju je Popović kupio od Idore Hegel bila kreditno opterećena. Naime, u vlasničkom listu bila je upisana hipoteka od milijun eura u korist Veline Oršolić.

Radi se o sestri Idore Hegel čije je ime isplivalo u kontekstu afere s dodjelom kućica na Mirogoju o čemu smo već pisali. Afera je inicijalno izbila zbog sumnje na pogodovanje bivšeg direktora zagrebačkih Gradskih groblja Patrika Šegote. No, Šegota je uhićen polovicom srpnja u Uskočkoj akciji zbog koruptivnih poslova a istražtelji su prisluškujući pokojnog Milana Bandića doznali i za njegova ilegalna djela poput isisavanja love preko tvrtke zagrebačkog poduzetnika koji je netom nakon ispitivanja i Šegotinog uhićenja počinio samoubojstvo. O Šegotinim nekretninskim akvizicijama kao i okolnostima njegova uhićenja već smo pisali. Podatak da je Velina Oršolić, inače vlasnica cvjećarskog obrta bila financijski potentna pa je svojoj sestri posudila milijun eura, svjedoči kako se u tom biznisu ipak vrti velika lova. Idora je pak imala financijskih problema o čemu smo pisali.

Poglavito za Svi svete pa ne čudi da se i Šegota ilegalno obogatio kao direktor Zagrebačkih gradskih groblja. No, Idora Hegel uspjela je sestri Velini, nekadašnjoj dance zvijezdi vratiti milijun eura. Vidljivo je sve to iz povijesnog vlasničkog lista. Hipoteka je inače upisana 24. ožujka 2014. godine. U vlasničkom listu zapisano je sljedeće: 'Na temelju Ugovora o zasnivanju založnog prava, sklopljenoG u Zagrebu, na kojem su ugovorne strane, Idora Hegel kao založni dužnik i Velina Oršolić kao založni vjerovnik ovjerile svoj potpis u uredu Javnog bilježnika Ljiljane Herceg Miličević iz Zagreba dana 22.03.2014.god. .......'.

Tako je Velina bila uknjižila založno pravo na oranici površine 518 m2 za iznos od milijun eura.  No, 20. kolovoza  2018. izbrisano je to založno pravo i to na temelju brisovnog očitovanja potpisanog u Los Angelesu 13. siječnja 2016. godine. Iz vlasničkog lista proizlazi kako je Velina Oršolić  'ovjerila svoj potpis u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske dana 13. siječnja 2016. godine'. Tako je ta skupa hvarska oranica, odnosnio parcela tik do mora na Paklinskim otocima u uvali Ždrilca hipoteakrno rasterećna da je Popović imao vlasnički čistu situaciju za kupnju od Idore Hegel. No, Popović nije samo kupio parcelu već je zatražio i dobio koncesiju na ležaljke i suncobrane od Grada Hvara.

Vidljivo je to iz izvješća koji je hvarski gradonačelnik 14. siječnja prošle godine uputio Upravnom odjelu za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije. U kolovozu 2018. Celanova je uplatila 4.000 kuna koncesijske naknade za ležaljke i suncobrane na pomorskom dobru ispred kuće u uvali Ždrilca, predio  Marinkovac. Celanova se obvezala održavati urednost. Inače, i u vlasničkom listu parcele koju je od Hegel kupio Severinin bivši od Idore Hegel piše: 'Temeljem čl.24.st.3 a svezi čl. 199. Zakona o zaštiti prirode ("N.N." 70/05) i odluke Skupštine općine Hvar Br:01-448/01 od 21. listoapa 1968. i Rješenja Republičkog zavod za zaštiu prirode UP/I-7/1972 0d 15.ožujka 1975. Zabilježuje se da se čestica nalazi u Zaštićenom području, pod nazivom Pakleni Otoci, registrirano pod brojem 655. u kategoriji ZNAČAJNI KRAJOBRAZ'.

Prema Zakonu o otocima zabilježena je i uknjižba prava prvokupa u korist Republike Hrvatske, županije , grada i općine.. Zbog toga je i Idora Hegel svoju parcelu prvo morala ponuditi Gradu Hvaru a tek nakon što oni nisu iskazali interes parcelu je prodala Popoviću. Ubuduće i ako Popović odluči prodati svoje posjede na Paklinskim ottocima i on će morati ponuditi pravo prvokupa na isti način. Zaniljivo je i kako je u vlansičkom listu upisana tužba tvrtke Fusco d.o.o. u travnju 2014. godine. Vlasnici te ugašene tvrtke bio je talijanski poduzetnik Fabrizio Fusco i njegova supruga Sandra. Fusco je svojedobno prozivao Idoru Hegel i njezinog supruga Jakšu Mrčelu za uzurpaciju njihove vile koja se nalazi tik do posjeda koji je Popović kupio od Idore Hegel. O tome je objavljen članak u Slobodnoj Dalmaciji ali je isti sada nedostupan iako postoje dokazi da je egzistirao i na Facebook stranici. Radi se o članku pod naslovom: 'Fusco: Idora i njen suprug okupirali su mi kuću; Na taj članak uslijedio je demant Idore Hegel da su to neutemeljene tvrdnje. 

Tvrtku Celanova Popović je prebacio sa sebe na svoju ciparsku tvrtku, preko tvrtke kupio je brojne vrijedne posjede u Hrvatskoj

Na parceli ispred koje je Popović preko Celanove zatražio koncesiju od Grada Hvara bila je hipoteka Veline Oršolić koja je izbrisana kada joj je sestra Idora Hegel vratila milijun eura

Reci što misliš!