Koliko je u Hrvatskoj proteklih desetljeća vođeno polemika o mračnim socijalističkim vremenima. Koliko puta su političari zapjenjeno branili pravo na izgon Trga maršala Tita a koliko tek puta pravo da taj zagrebački trg nosi ime po jugoslavenskom maršalu. Možda neki misle kako su sve ulice i trgovi diljem Hrvatske i Zagreba koji u preimenovani proteklih desetljeća kao takvi i službeno upisani te da više nema ulica koje se zovu po komunističkim prvacima, Oktobarskoj ili Socijalističkoj revoluciji. Varaju se svi koji tako misle a živi je dokaz dokument zagrebačkog suda. Iako su poznati glumci i komičari Zagrepčanin Rene Bitorajac i Sarajlija s adresom u Ljubljani i Piranu Branko Đurić investirali lovu u nekretnine u Ulici kralja Zvonimira u Zagrebu službeni dokument dokazuje da je za zagrebački sud ta adresa i dalje Ulica Socijalističke revolucije. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ovlašteni zemljišnoknjižni referent Damjan Robić 12. listopada 2019. donio je rješenje kojim je reguliran nekretninski transfer u Ulici Socijalističke revolucije br. 63. Referent je zapravo tim rješenjem dopustio upis u korist novih vlasnika. Radi se o poslovnom prostoru u uličnom prizemlju površine 127,11 m2 te mezaninu ukupne površine 85,69 m2, odnosno sveukupno 212,80 m2. U naravi to je 'ulaz u kino, garderoba, blagajna, prostor iz kojeg se ulazi na balkon, koji je i dio kina i jedan dio kafića u prizemlju, kao i mezanin, a koji čini jedinstvenu cjelinu sa kinom' - piše u sudskom rješenju. Bivši vlasnik Zagrepčanin Andrea Balen naime prodao je te nekretnine Ludoj kući, odnosno zajedničkom kinu popularnih glumaca i komičara Renea Bitorajca i Branka Đurića. Na kraju dokumenta upisana je i uputa o pravnom lijeku. Naime, prigovor na to rješenje moguće je izjaviti sudu u roku od 15 dana od dana dostave odluke.

Rješenje je poslano na adresu prodavatelja te Đurića i Bitorajca. Uz ime popularnog Sarajlije koji od početka rata živi u Sloveniji upisana je njegova adresa u Piranu. Naime, Branko Đurić već godinama posjeduje nekretninu u tom gradu na slovenskoj obali. Očito dokument Đurić nikada nije podigao kada mu je stigao u deželu dok je sada isti oglašen sudskim putem. Bitorajcu je dokument poslan na njegovu kućnu adresu u Vodnikovoj ulici. Dokument je poslan i Poreznoj upravi Centar u Zagrebu. Pregledom vlasničkog lista utvrdili smo kako je tamo upisano da je poslovni (ulični) prostor površine 20,00 m2 isprva glasio na Andreu Balena i tvrtku Hagenauer, potom na Alena Balena da bi 10. lipnja 2021. godine upisana predbilježba vlansištva temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine i to u korist Lude kuće d.o.o. iz Zagreba. Kao adresa sjedišta te tvrtke upisana je Ulica kralja zvonimira 63. Upisan je i posebni dio nekretnine 5. rujna 2019. godine.

Radi se o poslovnom prostoru - kinu u uličnom prizemlju i mezaninu koji smo gore opisali i koji ukupno iznosi 212,80 m2. To legendarno zagrebačko kino koje se nekada zvalo Mosor zajednički su dakle od Andree Balen kupili Branko Đurić - Đura i Rene Bitorajac. Uknjižba prava vlasništva, provedena je , kako piše, temeljem 'dopunskog rješenje Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada, sektor za upravno-pravne poslove, Odjel za naknade i izvlaštenja, Drugi područni odsjek (Maksimir, Medveščak)'.... i to partnerski po pola na Đuru i Bitorajca. Zapisano je kako je Ugovor o kupoprodaji nekretnine sklopljen 30. rujna 2019. godine. Bivši vlasnik Balen poznatim glumcima tabularnu izjavu izdao je 22. prosinca 2020. godine. Iako tandem Đura-Bitorajac posjeduju kino u Ulici kralja Zvonimira administrativno i sudski, odnosno u zemljišnim knjigama, njihovo Ludilište kako još nazivaju svoje kazalište, vodi se kao da je vrhunac jugo-komunističkih vremena.

Odnosno, prema zagrebačkom sudu Luda kuća d.o.o. posluje u Ulici socijalističke revolucije pa su tako i zvijezde Naše male klinike posjednici silnih kvadrata u toj soc-ulici. Ova priča dokazuje još i nešto - kako su popularni glumci i vješti poduzetnici koji su slavu na malim ekranima i kazališnim daskama dobro i unovčili. Naime, iz vlasničkog lista je vidljivo kako su bivše kino Mosor kupili gotovinom. Tko kaže da se dobro ne isplati zabavljati publiku. Đuro i Bitorajac to redovito čine ne samo pred publikom već i na društvenim mrežama. Tako je zadnja objava na Instagramu Renea Bitorajca s porukom 'Bolje hobotnica nego rak na grudima'. Naravno, radi se o objavi sa slikom na kojoj je Bitorajac s hobotnicom. Netko tko pati od raka na plućima zacijelo takvu objavu ne bi smatrao primjerenom, no, Bitorajac je poruku očito slao bez ikakve zle primisle u odnosu na oboljele.