Glumica Marija Sekelez rođena je u Vukovaru prije 72 godine ali je odrasla u Splitu. Desetljećima je svojim ulogama obilježila hrvatsku glumačku scenu. Za svoj glumački rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Predsjednik Tuđman 1996. odlikovao ju je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Premda je otišla u mirovinu 2016. s mjesta ravnateljice Gradskog kazališta Žar ptica i dalje je nastavila glumiti. Prije dvije godine dobila je od ZG Gradske skupštine nagradu ‘Zagrepčanka godine’ jer je pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu, odlučili su u četvrtak zastupnici zagrebačke skupštine. Ako osobe poput Marije Sekelez ne mogu plaćati komunalije i redovito dobivaju ovršna rješenja vrijeme je da se vladajući ozbiljno zamisle nad stanjem nacije. Kakve tek kalvarije prolaze obični građani ako prvaci u svojim profesijama ne mogu podmiriti osnovne troškove plina, vode.... Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zadnji dan kolovoza 2020. zagrebačka javna bilježnica Ilinka Lisonek ovjerila je rješenje o ovrsi nad Marijom Sekelez i poslala ga na Općinski građanski sud u Zagrebu. Prema dokumentu kazališna diva dugovala je 1.826,16 kuna Gradskoj plinari Zagreb. Terećena je za neplaćene račune zaključno s ožujkom 2020. te lipnjem iste godine. U ovršnom rješenju navedeni su i troškovi postupka u iznosu od 231,25 kuna. Tom se ovrhom tražila pljenidba sredstava s računa Marije Sekelez ali i ovrha na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. U veljači 2021. zagrebačka javna bilježnica Radojka Galić poslala je na isti zagrebački sud prijedlog ovrhe zbog duga Marije Sekelez zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji.

Prema evidenciji te zagrebačke komunalne tvrtke glumica im je dugovala 924,66 kuna za neplaćene račune od prosinca 2019. do lipnja 2020. godine. I toj su ovrsi pridodani troškovi postupka i to u iznosu 220 kuna. Kao i u slučaju prethodne ovrhe Sekelez se teretilo za dugove za stan u Lovćenskoj ulici u zagrebačkim Mlinovima. Zagrebački javni bilježnik Darijo Bošnjak 1. rujna ove godine poslao je treću ovrhu na ime Marije Sekelez na zagrebački Općinski građanski sud. Ovrhu je poslao u ime Vodoopskrbe i odvodnje. Prema priloženim podacima, kazališna diva toj tvrtci duguje iznos od 923,82 kn uvećan za zakonske zatezne kamate koje teku od 14. srpnja 2022. pa do isplate. Prethodno obračunata kamata za dugove iznosila je 34,90 kn pa je po ovrsi Sekelez dužna podmiriti dug u iznosu 958,72 kn. Pridodani su i troškovi postupka u iznosu od 187,50 kn.

Na sud je poslan dakle treći ovršni zahtjev kojim se tražila pljenidba sredstava s računa umirovljene glumice ali i ovrha općenito na imovini. U svakom slučaju da je netko Mariji Sekelez u vrijeme kada je bila na vrhuncu svoje glumačke slave rekao kako će u jeseni života muku mučiti s plaćanjem režija zacijelo ne bi željela povjerovati u takvu mogućnost. Nažalost, sumorna hrvatska financijska stvarnost mnoge velikane u umirovljeničkim danima ali i puno prije dovodi skoro do prosjačkog štapa pa je zadnji tren da se i vladajući zamisle kako osigurati malo materijalnog blagostanja naciji posrnuloj u kroničnim dugovima, ovrhama i bankrotima. Vrijeme je da netko kao prioritet u ovoj zemlji, umjesto političkih prepucavanja i ideologija postavi rast standarda i materijalnih prava ljudi koji pošteno rade i zasluže mirovinu.

Znakovito je kako hrvatski predsjendik nikada ne otvara ove teme, očito ili ne zna za njih ili misli kako je ljudima koji su gladni kruha dovoljno ponuditi 'kolača' u liku njemu omraženog ministra obrane, nekih be-ha političara koji mu dižu kosu na glavi, majki Srebrenice i prepucavanje s premijerom Plenkovićem. Predsjednik Milanović kao i premijer Plenković trebali bi u fokus staviti mračne brojke i nedostatak novca za osnovni život koji muče kako neznane tako i znane građane Hrvatske i usmjeriti energiju u tom smjeru a ne rasipati vrijeme i proračunski novac na međusobne besmislice. No, teško da će se predsjednik Milanović otisnuti u taj realni crni budžet građana Hrvatske jer ta je tema puno zahtjevnija od niskog odapinjanja strelica na razini visoke politike i političkih razračuna. No, ne sumnjamo kako će dužnička kriza hrvatskih građana otvoriti prostor za novu političku grupaciju koja će svoj juriš na Sabor na nekim skorim izborima zacijelo graditi na retorici u kojoj će prevladavati obećanja kako imaju rješenje za izlaz s puta kroničnih dugova, ovrha i bankrota....