Svjetskom trendu bogatih naftaša čije supruge vode zaklade a oni milijune ulažu u nekretnine i umjetnost pridružio se Jasminko Umićević koji je bio direktor u Inininoj londonskoj podružnici.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ministarstvo kulture RH odlukom Uprave za zaštitu kulturne baštine od 09. travnja 2003. godine zabilježilo je da Palača Jelačić u Zagrebu, u Basaričekovoj ulici 22 ima svojstvo kulturnog dobra. To stoji u vlasničkom listu povijesne gornjogradske palače. No, to nije jedina zanimljivost vezana uz palaču u kojoj je nekada živio znameniti ban Josip Jelačić. Naime, u vlasničkom listu naići ćete na ime kontroverznog hrvatskog naftaša, jednog od bivšinih Ininih direktora koji su zastupali Inu i u londonsko podružnici preko čijeg računa su kolale stotine milijuna.

Radi se o Jasminku Umićeviću koji godinama slovi za naftnog konzultanta i kojeg je svojedobno predsjednik Zoran Milanović, dok je bio premijer, favorizirao za ulogu konzultanta za pregovore s Molom oko Ine u njegovom premijerskom mandatu. U vlasničkom listu je i ime Marcela Jelačića (odnosno Jellačića kako je službeno glasi njegovo prezime i kako je skupa sa sinom Nikolom, jedinim muškim potomkom bana) i upisan i u telefonskom imeniku. Spor se vodi oko stana na prvom katu koji se sastoji od šest soba i nusprostorija u prizemlju, odnosno. kuhinje, smočnice, djevojačke soba i WC-a i koji je bio izuzet od nacionalizacije. U zemljišnim knjigama zabilježeno je kako je Marcel Jellačić tražio sudskim putem brisanje zabilježbe da se radi o društvenoj imovini. Sud je to odbio. Prigovor na rješenje  pod posl. br. Z-28494/18 od 10. travnja 2018. stavio i Jasminko Umićević i to u svibnju 2018.g. 

Iz vlasničkog lista vidi se i podatak brisanja zabilježbe, odnosno odbijeni prijedlog od 22.siječnja 2018. godine. Upisano je kako se "određuje brisanje zabilježbe odbijenog prijedloga predlagatelja Jasminka Umićevića posl.br. Z-15026/18". No, Umićević očito uživa posjed te etaže a i iz telefonskog imenika uočljivo je kako je pretplatnik u Palači Jelačić. Inače, u zemljišnim knjigama uz Umićevićevo ime upisana je adresa vile na Jabukovcu u kojoj i živi. Nakon odlaska iz Ine i pokretanja zajedničkog naftnog biznisa najprije s bivšim hrvatskim veleposlanikom u Londonu Andrijom Kojakovićem te bivšim Ininim direktorom Vedranom Peršeom, Umićević se silno obogatio. Osim milijunski vrijednog biznisa investirao je i u luksuzni posjed u Istri.

Njegova supruga Mirjana Umićević registrirana je kao predsjednica Zaklade Mijo Kovačić. to je zaklada koja skrbi o djelima znamenitog slikara naivca. Ne čudi da je u prizemlju zgrade u Basaričekovoj 22 upravo Galerija Mijo Kovačić. Zaklada ima i vlastitu web stranicu na kojoj piše kako je zaklada smještena u Palači Jelačić u Basaričekovoj 22, zaštićenom kulturnom dobru. Poznato je kako i svjetski naftaši osnivaju zaklade ili milijune ulažu u umjetnička djela. Hrvatski naftaš Jasminko Umićević djelatno dokazuje kako je u tom svjetskom trendu samo u skladu s hrvatskim gabaritima. Stoga ne čudi da je njegva supruga predsjednica Zaklade koja nosi naziv slavnog slikara naive. Uostalom, pročitajte kako je predstavljena zaklada koju vodi gospođa Umićević:

"Zaklada Mijo Kovačić je osnovana s ciljem očuvanja i promicanja djela slikara Mije Kovačića 2011. g., a prostorno organizirana u palači Jelačić predstavlja komplementarni dio Muzeja naivne umjetnosti koji se nalazi u neposrednoj blizini. Radom Zaklade i Galerije trajno će se sačuvati veliki dio slikarovog stvaralačkog opusa, a posebice ga učiniti trajno dostupnim javnosti. Ovime je grad Zagreb dobio sadržaj, financiran od strane osnivača, koji trajno oplemenjuje ponudu grada Zagreba u kulturološkom, edukativnom i turističkom smislu. Smisao postojanja Galerije je učiniti stvaralaštvo barda naivnog slikarstva Mije Kovačića dostupnim svima, te time i naivno slikarstvo koje je uvijek bilo titulirano kao HRVATSKA NAIVA, te time omogućiti priključenje ovom Projektu ostalim hrvatskim naivnim slikarima koji su obilježili epohu", Tako su se bračni par Umićević, Jasminko i Mirjana vinuli u sam društveni vrh hrvatskog kulturnog i povijesnog nasljeđa pod krovovima znamenite Palače Jelačić u Basaričevoj 22 u Gornjem gradu u Zagrebu.